Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

I ceny transportu + podsumowanie:

the transportcosts will be Euro 50,- (+tax), so the total amount will be:

(2*40.07 + 2*86.41 + 50.00) * 1.19 = Euro 360.52 for CC-payment,

or -5% makes Euro 342.49 for payment in advance.

Because Poland is part of the EC, you don't have to pay any additional

taxes or charges in Poland.

Best regards,

Rolph Smulders

ja za placilem za przesylke bodajze 40 euro, placilem przelewem takze dostale 5% "upustu" nie bylo problemu - jakbyscie poszukali stron klonerow proaca na sieci to sie okazuje ze wiekszosc kupuje w audiocomponents. Co do cen to dobrze sie domyslalem placimy 19% holenderskiego Vatu i to tyle ( ja placilem 22% polskiego). Co do ryzykowania przelewem no to powiem tak - ja sie nie przejechalem - oczywiscie nie daje 100% pewnosci ze bedzie jakas tragedia, ale wiem jedno - Rolph Smulder to konkretny gosc, nie wydaje mi sie zeby kogos oszukal - pomogl mi z urzedem celnym (jesli ktos wie co to "deklaracja kraju pochodzenia" to wie czego sie mozna bylo spodziewac po naszych kochanych urzednikach) - dodatkowymi listami priorytetowymi szly do mnie deklaracje, oczywiscie nikt mi za to nie kazal placic.

ponizej czesci mojej zwrotki - jeszcze prze polutowaniem

[obrazekLUKASZ-121552_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki cyku za informację. 10 Euro więcej za transport można przeżyć - i tak cena końcowa będzie tańsza o jakieś 900 - 1000 pln za komplet w stosunku do polskiej oferty. Nieźle.

Może napiszesz coś o brzmieniu twoich klonów? Miałeś możliwość porównania ich z oryginałami?

Właśnie, napisz coś o dźwięku. Czy porównywałeś swoje klony z oryginałem i innymi markowymi konstrukcjami?Sam przymierzam się do budowy, ale mam pewne dylematy:

- nigdy nie słyszałem oryginału,

- słucham sporo ostrzejszego rocka i nie wiem, czy to odpowiednia kolumna do takiej muzyki (z drugiej strony kolumny za 15 tys. powinny być w miarę uniwersalne i wersja DIY w cenie około 3 tys. - tak mniej więcej - zagra lepiej niż kolumna za 3 tys. kupiona w sklepie).

Co o tym myślicie?

->dialer, cyku

Widzę, że nie korzystacie z oryginalnych zwrotnic. Czy możecie zamieścić schemacik?

Ja korzystałem z tego…

[obrazekLUKASZ-122059_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam stronę

Ukryta Zawartość

i opis o strojeniu zwrotnicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) The%202.5%20clone%20paper.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam prośbę, czy może ktoś się orientuje czy to prawda, że płacimy już tylko podatek z kraju w którym wystawiono fakturę(w tym przypadku 19%)? Bo ganianie z Tax Free po urzędach nie bardzo mi się uśmiecha..

Jak to na 100% prawda to w poniedziałek zamawiam :)

Jak by ktoś był również zainteresowany zakupem z ok. W-wy to czekam na info.(zawsze to połowa kosztów przesyłki)

Ja mam jeszcze pytanie czy ktos rozwazal moze zastosowanie w swojej konstrukcji glosnika s2010-8513 ktory rozni sie od d2010-8511 tym ze jest chlodzony ferrofluidem. A posiada jeszcze ekranowanie magnetyczne ale to akurat mnie nie specjalnie interesuje. Jak myslicie czy warto stosowac ta odmiane glosnika. Czy ma ktos z tym doswiadczenie.

=>Cyku

Napisz coś proszę o brzmieniu Twoich klonów, z jakim sprzętem grają itp.

Pomoże mi to być może w podjęciu decyzji.

=>Dialer

Wstrzymaj się troszkę. Może znajdzie się więcej chętnych na te głośniczki i będzie można jeszcze ponegocjować cenę - przy zbiorowym zamówieniu.

dialer - w moim wpisie zamieściłem cytat z e-maila Rolpha Smuldersa:

"Because Poland is part of the EC, you don't have to pay any additional

taxes or charges in Poland."

Co oznacza:

"Ponieważ Polska należy do UE, nie musi pan płacić żadnych dodatkowych podatków i opłat w Polsce."

Mówiąc krótko w Holandii jest naliczany 19% VAT i tam go płacimy. To wszystko.

Grip - pytanie, czy te kolumny mogą się równać ze sklepowymi za 3 pln jest wręcz nieprzyzwoite. Oryginalne Response 2.5 kosztowały 16 tys. pln. Wielu mówiło, że to zbyt wiele, ale mimo wszystko zawsze były wysoko oceniane. Nawet jeżeli założymy, że można znaleźć kolumny podobnej klasy za 10-12 pln, no to i tak poziom odniesienioa jest "nieco" inny niż 3 tys złotych.

> Kubeł

Troszkę źle mnie zrozumiałeś. To, że ProAc 2,5 to świetne kolumny - to nie ulega wątpliwości (choć sam ich nie słyszałem i opieram się na recenzjach). Nie wiadomo natomiast, jakie są różnice pomiędzy oryginałem a klonem (jedna jest pewna - to impedancja znamionowa 8ohm oryginału i 4 ohm klonu), a jak jest z brzmieniem?

A mój dylemat polega na tym, że tak jak pisałem słucham sporo cięższego rocka i nie jestem pewien czy złożyć sobie "proaczki"(baaaardzo mnie kuszą), czy lepiej nie zawracać sobie głowy i kupić jakieś np. B&W 603s3, 604s3, ...JBL Xti 80 lub 100... No, troszkę przekroczyłem te 3 tys.

Nie miałem nigdy możliwości posłuchania ProAc-ów - stąd moje wątpliwości. Generalnie kolumny tej klasy powinny poradzić sobie z każdym rodzajem muzyki - tak mi się wydaje.

Dodam tylko, że mój pokój ma około 30 m2, pomimo tego, że słucham rocka, to nie słucham b. głośno, ...czasami sięgam też po muzykę znacznie spokojniejszą.

Przedstawiłem swoje dylematy, by zwrócić się z prośbą do forumowiczów, którzy znają te kolumny, o wypowiedzenie swoich opinii na ten temat. To może mi pomóc w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam

grip

Poszukuję wspolnikow ( z Warszawy) do zakupu w Pagedzie na ul. Mineralnej ( Aleja Krakowska, kolo Media Markt) dwoch duzych plyt MDF-u (2007x 2700mm) 18 i 25 mm). Plyty te zostana przyciete na miejscu (dokladnosc ciecia = 0.5 mm). Jak oceniam koszt elementow MDF na pare kolumn wyniesie ponizej 100zl.

>Kubeł

Dzięki za tłumaczenie, to co napisał Rolph „mniej więcej” zrozumiałem :) chciałem tylko się upewnić czy to dla wszystkich będzie takie oczywiste i przesyłka po prostu trafia do domu i nie będzie trzeba załatwiać żadnych formalności.

>Grip

A co do impedancji dlaczego uważasz za takie oczywiste że to będzie 4 Ohm’y ?

Jeżeli łączysz dwa głośniki 8ohm przez zwrotnicę to nie jest to samo co jak byś połączył dwa głośniki równolegle.

W oryginałach są głośniki o tych samych impedancjach co w klonach czyli 8 ohm

W załączeniu przebieg modułu impedancji jednego z klonów…

[obrazekLUKASZ-123051_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dialer

Z tą impedancją, to faktycznie może się pomyliłem. Czytałem kiedyś, że ProAc stosuje w swoich konstrukcjach modyfikowane głośniki SS(między innymi o zwiększonej impedancji) - i to mnie zmyliło. Sprawdziłem to. ...i faktycznie stosują 14 omowe "osiemnastki" ...ale w 3.8, a w 2.5 to faktycznie chyba siedzą dostępne na rynku osiemnastki 8 omowe.

Co do zamówienia głośników - jestem jeszcze na etapie zbierania kasy, więc w tym momencie nie mogę dołączyć się do zamówienia. Sorry.

>Cyku

Jak znajdziesz chwilę, to napisz coś więcej o swojej konstrukcji - a zwłaszcza o jej brzmieniu.

Pozdrawiam

witam

przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem - lato...burza...pioruny..kabel na dachu..spalony hub i pol kompa ;-)

z czym to u mnie gra:

nominlanie

Marantz cd600 (full tuning), wzmak DIY 50W (8R) DF: 700 (1kHz, 8R), 37V/us, kable do wymiany - na razie bandridge+VdH CW, najczestszym zrodlem dzwieku - prosze nie bic - jest komp i mp3 - jakos to se brzeczy

jak to gra:

spokojnie, bez fajerwerkow, miekko, mozna sluchac godzinami i sie nie zmeczyc, mozna puscic sobie ulubiona muzyczke przy pracy i po 15 minutach zapomniec ze cos wogoole gra - po prostu jest milo - nic nie kole w uszy.

moje rady(zupelnie subiektywne):

lampa odpada - kolumny potrzebuja szybkiego wzmaka ktory by je za pysk trzymal - ScanSpeak slynie ze swoich lekko kluchowatych glosnikow - trzeba sobie jakos z tym radzic

pokoj - u mnie sie to meczy w 12 m2 - ktos pomysli podlogowki w 12m2 to glupota - i bedzie mial racje - kolumienki potrzebuje minimalnie 20m2

muzyka - male sklady, wokal, jazz, blues - orgazm, rock - te kolumny nie sa do rocka stworzone - graja go bardo ladnie, ale to nie to (btw. sam slucham rocka przedewszystkim)

zwrotka- cewki tasmowe konieczne w torze woofera( no chyba ze ktos nie ma kasy to juz lepsze rdzeniowki z malym dcR niz jakies powietrzne drutowe 0,7R ) - nie wolno tracic cennych watow na rezystancje cewki, tweeter to juz co kto lubi i ile ma kasy - u mnie najwieksze zmiany nastapily przy zmianie zwyklych rezystorow metalizowanych na Millsy.

w razie pytan prosze pisac na cykugulinet.p.pl

pozdrawiam

Witam serdecznie, właśnie zabrałem się za zrobienie klona Proaców, mam pytanie co to jest za okleina, bardzo mi się podoba, oraz gdzie można dostać bass-refleks do tychże klonów.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-126426_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dialer

Jak tam z głośnikami w audiocomponents? Wszystko idzie bez zgrzytów?

>do wszystkich którzy budowali skrzynie do ProAca 2,5

Niektóre źródła podają, że występowały dwie wersje ProAca: z wewnętrznym usztywnieniem i bez niego. Czy stosowaliście to usztywnienie w swoich skrzyniach? Jakie Waszym zdaniem może mieć to wpływ na dźwięk- ma to przecież wpływ na sztywność obudowy i na jej objętość.

Hmm, a jest tyle projektów np na Excel'ach lub Accutonie, gotowe wraz ze zwrotnicą. Wystarczy skopiować.

ProAc przy tym wymięka, bo z węglówki Scana nigdy nie osiągną tego poziomu co w/w głośniki.

Strata czasu i pieniędzy.

igood

wzbudziłeś niepokój w mojej duszy :) czy móglbyś napisać w jakich aspektach scan nie doścignie accutona czy excela ? Ja już nie mogę słuchać gównianych Avanców dlatego postanowiłem zbudować klony Proaców, z opinii w sieci wyczytałem, że to całkiem niezłe kolumny. Jak podliczyłem klon wyniesie mnie około 2500 - 2800 zł, czy sądzisz że za tę cenę można zbudować dużo lepsze kolumny, jeżeli tak to wskaż jakiś rozsądny projekt. Na razie zakupiłem tylko mdf więc nie jest za późno. Z góry dzięki.

Pozdr.

Frank

Pewnie masz rację, kolumny robię trochę "na zapas" :) Chociaż na jednej ze stron internetowch widziałem ich wymagania co do wzmacniacza 20-200 W. Ale wiadomo, że przy dolnej granicy nie rozwiną skrzydeł.

Pozdr.

>Igod

Podaj ciekawe linki do tych projektów, które masz na myśli.

A tak wogóle to kazdy pewnie woli mieć w chacie skopiowanego ProAca niż kopiować jakiś gotowy projekt DIY, który mało kto słyszał. Kopiowanie "wielkich" daje wysoki komfort psychiczny i jest chyba dość bezpieczne.

Tak samo wolę zaryzykować i zrobić Alepha, niż np. Giganta 2000 - czy coś w tym stylu.

Jest taka reklama telewizyjna - pokazująca jak pewien Hindus ze starego grata wyklepuje sobie samochód który przypomina kształtem Peugeota 206. To jest własnie "kopiowanie wielkich" :))) Ersatz dobrej marki;) Czy ktos chciałby mieć np. "kopię" Mercedesa SLK?

Na ProAc wszyscy się rzucają. Tyle że to i tak będzie wyrób ProAc-o podobny. Nie lepiej zrobić coś oryginalnego?

Intertechnika ma przynajmniej dwa projekty na Excelach. Powinny być również na Stronie Klang+Ton i może na stronie QBA.

pozdr.

Czy myślicie, że jedna warstwa 2mm maty bitumicznej wystarczy do wytłumienia kolumny. Nie mam zamiaru stosować dodatkowych materiałów wytłumiających. Czy waszym zdaniem lepiej nakleić dwie warstwy 4mm ? Czy mata bitumiczna z akkusa różni się od tych sprzedawanych na allegro ?

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.