Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Rogus!

Myślisz ze zastosowałem miękką bo bez problemu nakleiła się na rurę??

To jest Twarda mata APP, Przed nałożeniem jej na BX odpowiednio formowałem ją na rurze o mniejszej średnicy. Gdy juz nałożyłem matę w miejscu spotkania końca z początkiem dałem jeszcze 5cm X 5cm maty tak aby to się nigdy nie "rozstało". Moim zdaniem nie ma większego znaczenia czy mata jest twarda czy miękka. Dotykałeś miękkiej i twardej??

Widzę ze często zastanawiasz się nad różnymi "egzotycznymi" postami, nie przejmuj sie nimi, złóż je wg projektu ogólnie przyjetego za właściwy, nie będziesz zawiedziiony. A to że ktoś wali BX od spodu (przy takeij zmianie trzeba modyfikować pare inncyh spraw) czy wydaje na klony 5kzł to jego sprawa. Osobiście nie polecam takich wynalazków. Wolałbym już zrobić własny projekt niz modyfikować gotowy.

A i jedna sprawa co do wysokotonowca. Nie zapominajmy że kopułka 19mm ma zalety jakich nigdy nie będzie mieć 25mm. Co prawda nie słyszałem jeszcze Proaców 2.5 ale możliwe ze to właśnie w tweeterze leży zasługa przestrzenności.

Zrób klona! Będziesz zadowolony!

Pozdrawiam!

podajcie dokladnie nr aukcji tych mat bojest ich kilka i moze sie okazac ze nie wszystkie sa tak dobre jak te ktore zastosowlisie

moje bydy juz sie robia i mysle ze za pare dni beda gotowe jak bede mial fotki to dodam

mam jedno pytanie

czy atosujecie dodatkowe wytlumienia poza mata bitumiiczna bo roznie to wyglada w jednym projektach sa w drugich nie ma

swoja droga szkoda ze nie dalo sie dolozyc do zamowienia jeszce glosnika na sub ktory mi chodzil po glowie XLS

12 niestety Rolpf nie chcial dac dobrego upustu na peerlessa i dolozyl dodatkowo 30 euro netto za transport wiec zrezygnowalem

TDrozd

Gdzie widziałeś 2.5 bez wytłumienia??

Niełatwo mi w to uwierzyć. Daj dowód!

Użyj wytłumienia, nie za dużo ale użyj. Najlepiej 4 do 5 cm na każdą ściankę poza frontową.

Z frontową nie robimy nic. nie kładziemy na nią maty bitumicznej!

co do mat z allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

50x25cm weź 20 sztuk

Gdy będziesz szperal w allegro w poszukiwaniu tańszych to uważaj na ich rozmiar. Są nawet za 3,5zł ale małym druczkeim w duzym opisie ukryty jest wymiar 25x25cm!

Ukryta Zawartość

--> Rogus!!

Masz w zwrotnicy obruconą face dla niskotonowca o 180.

Hehe na szczęście wystarczy jedynie zmienić podpis z + na - przy "wej".

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-209363_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam problem z dostaniem mdf 25 mm moge za to kupic 28 imam pytanko jak calosc obudowy zrobie z takiego wlasnie wymiaru z zachowaniem wew wymiarow wplynie to jakos negatywnie na dzwiek ??

wymiar wew to jak sie nie myle 189/205/970 poprawcie mnie jesli sie myle

Witam, wie ktoś w którym ze sklepów internetowych mogę dostać tuby B-R o odpowiednich wymiarach? U mnie w mieście szukałem nic nie mieli, w ogóle Wałbrzych jest biedny w takie rzeczy.

tdrozd

Zachowaj wymiary wewnętrzne! To bardzo ważne. Kolumny po prostu nie będą tak zgrabne. Grube dechny wpłyna pozytywnie na dźwięk (nieznacznie ale zawsze :) ).

Jeśli chciałbyś jednak zachować wymiary zewnetrzne to pamietaj że trzeba wtedy modyfikować pare spraw, np: koniecznie bassreflex! Ale czy to jest klon???

Radze zostać przy konstrukcji ProAc'a

Mam pytanie co do srub mocujacych głośniki do obudowy. Czy te sprzedawane przez akkus posiadają zwykłą nakrętkę czy moze coś takiego jak na zdjęciu (mocowane od wewnątrz do skrzynki). Czy ktoś kupował tam te śruby ??

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-211415_1.jpg]

post-4468-100001640 1170261586_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ten bass reflex będzie dobry?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy 18W8535 bez wiertarki się nie obędzie

[obrazekLUKASZ-211452_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UKI

Czy wiesz jaki jest właściwy BX?? Ten o który pytasz to tragedia!! JAk mozesz go uwzgledniać!!??

Właściwy to:

średnicz wew - 75mm

dł - 14cm

Popatrz na zdjęcie mojego BX (jest troche wyzej siwy z czarna matą). Jest to rura kanalizacyjna ;) o średnicy wew 70mm i długości 14cm, przy wylocie 75mm przez jakeiś 5cm ;) . Kupiłem takie bo inncyh nie mogłem znaleźć. Są dobre bo nie odbiegaja właściwie od projektu.

Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na zamieszczone wyzej pytanie z nakrętką??

Jak zamierzacie rozwiazać problem ptrzykręcenia głosników?? Wkrętami do drewna!!??

Pozdrawiam

Jak Możesz zastosować śr. M5 ,kiedy oś otworów przebiega na okręgu o średnicy 171mm ?171 +5 =176mm.A kołnież ma max.177mm. według rysunku.Zostanie 0.5 mm na stronę !

[obrazekLUKASZ-211496_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ja zamocowałem głośniki za pomocą nagwintowanych tulejek i śrub imbusowych. Pod głośnik dałem 1mm gumową uszczelkę co trzeba uwzględnić podczas frezowania otworu.

[obrazekLUKASZ-211514_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie, robi się problem z głupim przymocowaniem głośników.

Pomysł DonWojtasa jest całkiem dobry (mocowałeś te tulejki na jakiś klej?). W OBI widziałem specjalne tuleje do mocowania w drewnie z takimi fajnymi ząbkami na zewnętrznej powierzchni, co by się dobrze trzymało po wkręceniu śruby, ale niestety pod gwint 5 mm.

Trzeba się rozejrzeć po różnych marketach, to może coś znajdziemy.

Grip masz racje.

W kazdym wiekszym sklepie ze srubami mozna trafic na sruby imbusowe ze specjalnymi nakretkami "pazurkowymi".

Np. w sklepie Asmet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna dostac nastepujace sruby i nakretki.

Ich srednica zaczyna sie od 3mm (nie mam pojecia jak sa dlugie).

Radze takze zobaczyc pod adresem:

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia

rhs

[obrazekLUKASZ-211573_1.gif] [obrazekLUKASZ-211573_2.jpg] [obrazekLUKASZ-211573_3.jpg]

post-1631-100001631 1170261597_thumb.jpg

post-1631-100001632 1170261596_thumb.jpg

post-1631-100001633 1170261595_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, na Wolumenie coś znalazłem :-) Kupiłem w sumie dwa komplety. Jeden prosty o średnicy 76 mm, a drugi na wejściu 73mm a na wyjściu 76 mm. Ten drugi o wiele solidniejszy z grubszego tworzywa i ten właśnie mam zamiar zamontować. Jeżeli chodzi o długość to oba mają po 158 mm, więc trzeba to jakoś sprytnie dociąć do długości 14 cm. Kupowałem je parę miesięcy temu, szkoda że temat wspólnego zamówienia nie wypłynął wcześniej gdyż byłem w tą niedzielę na Wolumenie, ale jeżeli wymiary jakie podałem odpowiadają wam to nie ma problemu mogę się przejechać też w przyszłą :-). Jutro może będę miał cyfrówkę, mógłbym zamieścić zdjęcia przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Oto orginalne glosniki proac oraz ich mocowanie.

[obrazekLUKASZ-212548_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.