Skocz do zawartości
IGNORED

Adamhiend nie żyje....

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawię jego 3 ostatnie posty, czy znamy swą najbliższą przyszłość? kondolencje dla rodziny

Rafaell

wklejam taż mniejszego Technics'a SE-A3MK2, ja mam na stanie SE-A3 który czeka na naprawę i upgrade

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pokaż cały temat Najpiękniejsze tranzystorowce świata :) adamhiend 21 Sty 2007, 19:04

trzeba by przypomniec prekursora stax'a DMA-X2, była to sensacja 1979 roku Technics SE-A1 też w czystej klasie A i też zasilany audio sygnałem, ale oczywiście nie w tak wyrafinowany sposób jak u Stax'a:

Ukryta Zawartość

pokaż cały temat Najpiękniejsze tranzystorowce świata :) adamhiend 21 Sty 2007, 18:56

heniek>>

jedyny schemat jaki znam ze stax'ów to DM-X2 ale jest on tak zajebiście zlozony, że nawet ja po paru przymiarkch, żeby zrobic małą replike 2X200W, dałem sobie siana, "docent" też sie napalał, ale na oglądaniu sie skonczyło, tam główny wzmacniacz w czystej klasie A 600 wat, jest w spoczynku spolaryzowany napieciem +/- 6V, natomiast jak przychodzi sygnał, to odseparowane opokoplerami 2 niezalezne szybkie wzmacniacze w klasie AB podaja napiecie zasilajace w +/- do głównego wzmacniacza, w takt pojawiającego sie sygnału, czyli wlasciwie zasilany jest audio-sygnałem...WYSTARCZY!!!

przy tym wlasciwie banalnie prosty jest Nakamichi PA7, dziwne ze, nikt jeszcze go nie wkleił

pokaż cały temat Najpiękniejsze tranzystorowce świata :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adama poznałem kilka lat temu, kiedy szukałem lasera do Pioneer'a PD 9300. W serwisie firmowym podano abstrakcyjną kwotę oscylującą wokół 1000zł. Wtedy jeszcze nie było forum audiostereo.pl.

Adam ogłaszał się w Audio - zadzwoniłem... Załatwił spod ziemi (z Bangkoku) za bardzo okazyjną cenę... Tak zaczęła się znajomość, która trwała do ostatnich dni. Zupełnie niedawno prosił mnie o przetłumaczenie na język angielski tekstu właśnie o owym Pioneerze - miał kolejny egzemplarz po upgrade i chciał go wystawić na ebay.uk. Niestety ten tekst pozostanie niedokończony...

Adam był na pewno dla mnie autorytetem w dziedzinie audio. Miał wieloletnią praktykę, zaczął się zajmować audio w czasach, kiedy ja byłem dzieckiem. Przez Jego ręce przewinęła się masa sprzętu. Nigdy nie zapomnę jak pięknie zagrała stuningowana przez Niego koncówka mocy Yamahy z lat 80-tych. Fenomenalnie zrobił też Akai CD 73, którego używał psg, a teraz w Krakowie używa mój kumpel. To właśnie Robert zadzwonił do mnie dziś, że dzwonił do Adama w zupełnie innej sprawie i zastał zapłakaną żonę. Adam miał dwoje małych dzieci. Potem zadzwonił do mnie henrykpiatek, z którym Adam znał się jeszcze dłużej i potwierdził tę informację. Wieczorem w poniedziałek Adam dostał zawału serca i nie dało się go uratować. Był po pięćdziesiątce.

Nigdy nie przypuszczałem, że będę składał kwiaty na Jego grobie. Mówiłem do niego per "pan" ze względu na różnicę wieku...

Panie Adamie niech Pan spoczywa w pokoju.

post-1457-100008925 1170311056_thumb.JPG

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kto by przypuszczał, że Jego pierwsze CD - dziś stuningowane kompletnie - AudioTechnica z 1984 roku, której słuchaliśmy w Krakowie przeżyje Go... Brzmi naprawdę cudownie, gdzieś na forum są zdjęcia...

Jeszcze dziesięć dni temu byłem u Adama, omawialiśmy nasze wspólne przedsięwzięcie, miał do mnie zadzwonić. Niestety ,dzisiaj się dowiedziałem że już nie zadzwoni...

Cześć Jego pamięci.

Składam kondolencje z Zachodu...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>>discomaniac

>Adam był na pewno dla mnie autorytetem w dziedzinie audio. Miał wieloletnią praktykę, zaczął się zajmować audio w >czasach, kiedy ja byłem dzieckiem. Przez Jego ręce przewinęła się masa sprzętu.

Myślę, że nie tylko dla Ciebie. Zawsze chętnie służył swoją wiedzą, jak nie na oficjalnej stronie forum to na PW. Zawsze przyjemnie się z nim rozmawiało.

>Adam miał dwoje małych dzieci.

Pamiętam jak odpisywał "muszę puścić córę do komputera, odpiszę późnym wieczorem" :((

Miałem okazję poznać go osobiście... na pierwszym spotkaniu w Krakowie. Uśmiechnięty, mówiący dużo i szybko- ale do rzeczy i na temat. Żywiołowy człowiek. Wiadomość o jego śmierci jest dla mnie ciosem...

Niech Mu Ziemia lekką będzie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.