Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki IC na lini: preamp gramofonowy-amp?

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

>>>synromka,

Spróbuj wylicytować to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak Ci się nie spodoba, to w takiej cenie jak teraz nie powinieneś mieć większych kłopotów z odsprzedażą.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

>Synromka

Miałem na testach wersję pełną Pan Andrzej Witek bardzo miły gość na pewno Ci wypożyczy. Ja go na pewno kupię chociaż do kabli podchodzę sceptycznie ale różnicę było słychać, jeszcze wymienić przewody w ramieniu i byłoby git tylko ta kasa . Skąd ją wziąć ? Może z kątowni :):)

>>Yul

O Jezu, już mam przygotwaną kasę na zakup stolika, no ale zobaczę... dzięki za link :)

>>jerzur54

super, jak wypożycza, to no problemo, w przyszłym miesiącu wezmę ten IC na próbę (chyba, że coś wcześniej dorwę).

pozdrawiam!

>>>synromka,

Kupujesz stolik do audio czy np. stolik do kawy ? Jest całkowicie jasne, że ten pierwszy nie może poczekać, w odróżnieniu od tego drugiego. Wymiana kabli natomiast ma jeden minus - nie ma końca. W efekcie człowiek po pewnym czasie już zapomina, po co je właściwie kiedyś kupił.

Idę spać, może mi się znów przyśni jakaś piękna hurysa (obsypana diamentami), kręcąca się na gramofonie.

>>Yul

Stolik do audio, w końcu nadeszła ta chwila, a odkładałem ją z miesiąca na miesiąc przez ponad rok z powodów pieniążkowych.

Co do kabli, to nie chcę się w nie bawić, wiem czego chce w tej materii i myślę, że nie jest to tak trudno osiągnąć, a chce tego co z Prolinka tylko ze "swingiem" na górnym basie i dolnej średnicy, a może Prolink jeszcze nieco "dojrzeje"? Dam mu jeszcze tydzień. A tego Linna sobie odpuszczam, po przeszperaniu wyszukiwarką archiwum uznałem, że chyba sie nie sprawdzi.

Pozdrawiam i dobranoc.

ja u siebie wpiąłem Sonus Oliva IC ale też zamówiłem kabel gramofon->prephono również SO... jest OK, choć zastanawiam się co dałoby mi więcej powera, basu bez utraty detaliczności ;-))

Szukając kabli o niskiej pojemności pamiętajcie o Cordialach.

Np. CMTOP222

Ukryta Zawartość

lub CMK250

Ukryta Zawartość

To kable mikrofonowe i można zakonfekcjonować je jako zbalansowane.

Mam IC zrobione z tych kabli, ale nie porównywałem bezpośrednio z Klotzami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarówno Sommer jak i Cordial , bdb sie sprawują .W torze Gramofon>Pre jest u mnie Sommer, natomiast pre>ampli jest Cordial.Pozwala to na zdecydowane rozróznienie charakteru aktualnie pracujacej w gramofonie

wkładki.Oba kable nie wnoszą słyszalnej "fałszywej pojemności."

>>conri

O którym Cordialu mówisz?

Napisałem do Janusza z Rogoz Audio, opisałem mój "problem" Prolinkiem i Lagrange i zapytałem, czy znajdzie na to jakieś lekarstwo - m. in. padła propozycja: "Lagrange na wtykach Nuetrik profi" (ponad 30 za jeden wtyk), podobno wówczas Klotz Lagrange zejdzie z basem naprawdę nisko - jeśli tak, to i pewnie dynamiki by przybyło i na taki kompromis mógłbym przystać.

pozdrawiam!

>synromka<

Gdzieś wyczytałem że wtyki Neutrik Profi są po prostu mocniejsze z uwagi na dużą ilość wkładania i wyciągania z gniazd a żeby ktoś słyszał różnicę o tym nie pisało ,ale jak zapłacisz dużo to chyba usłyszysz :):):)

Neutriki profi zrobione są po to żeby można było włączać klocki pod napięciem.Konstrukcyjnie wygląda to tak że zawsze połączy się z gniazdem najpierw masa, ot i cała tajemnica, tak więc jak przepinamy często kable i nie chce nam się wyłączać klocków to te wtyki są dla klocków bezpieczne

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dzięki za odpowiedzi!

A tu o wtykach:

"Neutrik Profi polecam do systemów, gdzie braknie trochę wypełnienia= wytłuszczenia brzmienia. Do neutralnych bullety. W Stereovoxach HDSE- wymiana oryginalnych wtyków na Neutrik Profi likwiduje ich suchość i dodaje wypełnienia= pasują wybornie." Zydelek 24 Kwi 2007, 16:28

"Robiłem wiele porównań tych samych kabli na Neutrik Profi i bulletach. Bullety osuszają moim zdaniem a Neutriki dają ciałko, wypełnienie i ten tłuszczyk:)" Zydelek 24 Kwi 2007, 00:29

pozdrawiam!

mam pytanie techniczne.

jaka powinna być pojemność OPTYMALNA ?

kable kimbera mają około 45-60 to dobra wartość ?

I czy powinienem patrzeć na pojemność żyły czy pojemność kabla ?

Pojemność jest istotna pomiędzy wkładką a pre. Producenci wkładek podają jaka powinna być łączna pojemność przed pre- wartość kondensatorów + kabla nie powinna być wyższa od podanej wartości. Od pre do wzmaka czy liniowego przedwzmacniacza IC zachowuje się niemal identycznie jak pomiędzy CD a resztą toru. Trzeba więc eksperymentować i wybrać opcje, która najbardziej sie podoba. Pojemność zatem nie ma krytycznego znaczenia.

Mam takie krótkie pytanie. Chciałbym zamienic fabryczny IC dodawany do RPM5. Dysponuje kabelkiem Eagle Cable 60, ale jest od dodatkowo zaopatrzony w uziemnienie tylko z jednej strony. W takim wypadku uziemnić gramofon czy podpiąć przewód uziemniający do gniazda uziemnienia w preampie?

Łączysz interkonektem gniazda w gramofonie i pre. Osobnym, miedzianym, pojedyńczym przewodzikiem (może być cienki, byle w izolacji) łączysz śrubowe zaciski uziemienia w gramofonie i pre. Amen.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.