Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz operacyjny TLE 2142 CP ???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje wykonac maly upgrade odtwarzacza CD. Zastanawiam sie nad wymiana siedmiu (!) wzmacniaczy operacyjnych niskiej klasy, ktore znalazlem w tej konstrukcji. Potrzebuje istotnej poprawy w zakresie kontroli basu oraz odtwartosci i detalicznosci na wysokich tonach. Sprawdzilem, iz niedrogo mozna taki zabieg wykonac montujac opy TLE 2142CP. I tu pytanie... Czy jest to dobry wzmacniacz operacyjny (jezeli nie, to co byloby na jego miejsce lepsze?). Czy mozna ten wzmacniacz montowac 'bezpiecznie', czyli bez jakiejs glebszej analizy ukladu? Jakie zmiany w brzmieniu moze dac taki zabieg?

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/31487-wzmacniacz-operacyjny-tle-2142-cp/

W google są pdf-y tego układu do pobrania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie przeglądałem ich jeszcze...

Aż 7 układów? To dziwne, chyba nie mogą być wszytkie w torze audio. Ja mogę zaproponować użycie OP275 Analog Devices. Ale najpierw zmieniłbym inne elementy, kondnsatory w filtrze i zegar.

Jeśli DAC jest słaby to wymiana tych układów nie za dużo pomoże.

Ukryta Zawartość

>Molibden

Wiesz, to stara konstrukcja... Ponizej zalaczam zdjecia tych ukladow, ktore chce wymienic - sa to raczej kiepskie BA4558 oraz JRC...

Ktore z nich znajduja sie w torze audio, a ktorych faktycznie nie warto ruszac? Wybacz pytanie, nie jestem elektronikiem :)

5 pierwszych ukladow + powiekszenie:

...chodzi o Nakamichi OMS-7E z tego watku, pierwsze zdjecia:

Ukryta Zawartość

Ktore z ukladow sa w torze audio? Te piec na plycie widoku z gory, czy dwa na plycie w widoku z dolu, obok transportu i lasera?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Mam go w ilości jednej zapasowej sztuki. Układ według mnie jest bezpieczny, bo stabilny od G=1, potrafi wysterować dużą pojemność bez wzbudzeń i akceptuje standardowy zakres zasilania. Znam jego dźwięk ze wzmacniacza słuchawkowego. Soprany ma całkiem dobre, klarowne i wyraźne, nie zamazane, poza tym dobra przestrzeń, średnica bez rojaśnień, ale nie zmulona, jak to się czasem zdarza w tańszych Burr-Brownach, bas OK, chociaż ja wolę bardziej mięsisty. Ja to bym wogóle nie wkładał wszędzie tej samej kostki, bo jednak wzmacniacze operacyjne mają swoją wyraźną sygnaturę dźwięku, choć im droższe tym mniej to jest nahalne. Wyraźny i zdecydowany sopran, no i ogólnie jedno z najlepszych brzmień wśród podwójnych ma AD8620, ale musisz mieć adaptery SO-8 (z gotronik.pl zum Beispiel) i zmierzyć zasilanie, czy nie przekracza +-12V, podobny do niego jest TLE2082, znacznie tańszy i w zasadzie nie można sie do niego o nic przyczepić oprócz tego, że ciut rozjaśnia dźwięk, ale jakbyś pomieszał je z TLE2142, to może być bardzo sympatycznie. Oba mają b. dobry sopran, jeden gra troszkę jasno, drugi raczej ciemno. Nie wiem, jak to jest zrealizowane w Twoim CD, ale TLE2142 będzie dobry na końcówkę ze względu na wydajność, a na bufory wstępne i/lub filtry TLE2082, bo ma wejście JFET i w związku z tym mały prąd offsetu.

Tak w ogóle to www.foxel.com.pl i ściągnij od nich schemat i ewentualnie serwisówkę, może Ci to coś rozjaśni?

>michelangelo

Moj OMS-7E gra obecnie z bardzo ciekawym charakterem, jezeli chodzi o srednice - vocale maja piekna "chrypke" i dzwiek jest cieply, przy tym dowazony i z dobra barwa. Wymieniajac wzmacniacze operacyjne licze na dodatkowy zysk na konturach, wieksza rozdzielczosc i kontrole w zakresie basu. Mam troche OPA2604 (daje dosc jasny dzwiek, relatywnie z dobra przestrzenia, acz bez przyzwoitego basu - jak dla mnie) i to chyba ten uklad pomieszam razem z TLE2142... Dzis zamontuje podstawki DIP8 i bede testowal...

Wzmacniaczy operacyjnych mam 7 w tym CD... W watku powyzej podalem link do zdjec (niestety, dzis tu na formu nie mozna chyba wklejac zalacznikow). Bede wdzieczny za sugestie, gdzie na moim miejscu zamonotwalbys 2142, a gdzie 2604 - wiem, ze bez serwisowki bedzie ciezko, ale moze troche "na czuja" po zapoznaniu sie z fotografiami i konstrukcja da sie cos doradzic i zaproponowac podzial? W kazdym razie wlutuje podstawki i bedzie mozna "mieszac".

Pozdrawiam,

Lete

Ze zdjęć to się zbyt wiele nie wykombinuje, od biedy możesz próbować iść od gniazd RCA po ścieżkach i dojdziesz do buforów, fitrów itp, z drugiej strony możesz zacząć jechać od DACa wiedząc co ma na której nodze. Najlepiej mieć schematy. Jak chcesz więcej basu, to wypróbuj OPA2134 w towarzystwie TLE2142, bo on sam z siebie basu nie uwydatnia, a znowu same OPA2134 nie są demonem szczegółowości.

Troche pocieszam sie faktem, ze moje zestawy glosnikowe na dzis sa raczej malo wybredne i gdybym nawet wymienil wszystkie opa na 2142, to zasadniczej roznicy najprawdopodobniej nie zauwaze tworzac roznego rodzaju mix ukladow w celu porownan - m18wh i d25ag graja raczej 'ciemna' srednica i ladna, acz relatywnie z mala iloscia powietrza gora... Wiec cokolwiek nie zrobie, powinno byc lepiej, niz obcnie, przy aktualnych opach... :)

Pozdrawiam,

Lete

Wlutowalem wlasnie 6 podstawek ICVT 8P (producent Ninigi) - takie, jak w TME

Ukryta Zawartość

Czy takie podstawki sa wystarczajace, czy raczej powinienem poszukac jakichs zloconych, precyzyjnych? Zastanawiam sie, czy taka podstawka moze miec wplyw na brzmienie?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

W moim Nakamichi OMS-7E naliczylem ostatecznie az 8(!) wzmacniaczy operacyjnych... Dla tych oznaczonych na zdjeciu numerami 2, 4-8 zamontowalem juz podstawke i moge testowac uklady TLE2142, jak tylko dotra z TME.

Uklad nr 3, czyli JRC 4560 we wzmocnieniu sluchawkowym zostawiam, gdyz sluchawek praktycznie nie uzywam. Do ukladu nr 2, czyli BA4558 nie moge sie niestety dostac, gdyz plytka jest przylutowana na stale, nie da sie jej odkrecic (nie ma srub). Czy uklad nr 2 jest istotny w kontekscie brzmienia? Domyslam sie, ze tak, gdyz lezy blisko glowicy i lasera, wiec na pewno musi miec znaczenie?

Ukryta Zawartość

post-9651-100008379 1171557491_thumb.jpg

post-9651-100008380 1171557491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OMS 7E oparty jest jeszcze na ukladach TDA1540...

Dodatkowo zdjecia kondensatorow, ktore ewentualnie moznaby poddac wymianie.

I tu pytanie... Ktore kondensatory warto wymienic, aby uzyskac poprawe brzmienia? /Prosze o mozliwe precyzyjne wskazanie/

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

post-9651-100008375 1171557491_thumb.jpg

post-9651-100008376 1171557491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te podstawki to akurat najgorszy możliwy wybór ale nimi się nie przejmuj.

Wzm. op. przy laserze są od serwo i nie ma co ich wymieniać - to nie zmieni dźwięku.

Kluczem do poprawy dźwięku są w tym CD te nieszczęsne DACe, wg mnie wymiana kondensatorów a tym bardziej opampów nie zmieni istotnie jakości dźwięku.

Żeby określić ktore wzm. op. są w torze audio możesz przez szeregowy rezystor i kondensator sprawdzać na końcówkach 1 i 7 czy występuje tam sygnał audio, podłączając słuchawki między masę a te punkty.

Przydałby się lepszy zegar - wejście jest na nóżce 8 układu SAA7000.

Na jego wyjściu są dostępne 14- lub16-bitowe (przełączanie - pin 16) sygnały dla filtra, sprzed którego możnaby je pobrać i podłaczyć jakies 2 pojedyńcze DAce bez oversamplingu. Można go przełączać pomiędzy offset binary i 2's complement i podłączyć współczesne DACe, jednak sygnalizację wyboru formatu musi zapewnić jakiś poprzedzający go układ (SAA7010 lub SAA7020 podając niski stan dla OB na weściu danych między próbkami). Domyślnie jest OB (I2S).

Inny problem to filtracja analogowa na wyjściu (za)wysokiego, 7. lub 9. rzędu.

>Molibden

Dziekuje za fachowa i rzeczowa prade.

Na dzis to Nakamichi obiektywnie gra lepiej od wielu nieco bardziej wspolczesnych CD, ktore testowalem (opinia potwierdzona wrazeniami innych osob majacych mozliwosc posluchac) bezposrednio, czyli lepiej od np. Marantza CD-63, Denona 1560 (spory tuning by Piotrek 608), kilku Sony QS...

Mysle zatem, ze zmiany az w takim zakresie w przypadku tak starego 'klocka' beda raczej przerostem formy nad trescia - mam na uwadze juz wiekowy naped i jego ewentualny pozostaly jeszcze czas zycia...

Co do podstawek, to coz... takie zamontowalem (uzylem cyny ze srebrem) i mam nadzieje, ze nie uslysze specjalnie roznicy w dzwieku w kontekscie do brzmienia scalakow bez podstawek - na razie nie moge zamknac halasujacego komputera w pokoju w ktorym mam system, wiec dobiegajace z niego szumy troche zaburzaja ocene brzmienia - potestuje jednak dzis wieczorem :)

Reasumujac, az tak rozleglego tuningu raczej nie bede przeprowadzal (brak wiedzy). Ostatecznie, zakupie tak chwalonego Samsunga HD745 i w bezposrednim porownaniu sprawdze, ile te Nakamichi tak naprawde jest warte... :)

Serdecznie dziekuje za udzielona pomoc i porady,

Lete

Z tymi podstawkami to ja też nie rozumiem zarzutów, ja akurat te lubię, a nie znoszę tych precyzyjnych, co się im nogi kruszą i same z siebie nie mają docisku na stykach, bo otwory są okrągłe, no ale rzecz gustu. Porada niemniej bardzo fachowa,

Podstawki to akurat najmniejszy problem, wpływu nie mają.

Bezpośrednio dałoby się zaaplikować chyba TDA1541 - wygląda bardzo podobnie do poprzednika tylko jest podwójny, omijając też część rozbudowanej sekcji analogowej.

Bez schematu trochę ciężko sie poruszać po tak złożonym układzie, ale można próbować podmieniać te wzm. op.

>Molibden

TDA 1540 raczej zostawie, gdyz podoba mi sie "analogowosc" i naturalne barwy tego dzwieku (ta konstrukcja gra zadziwiajaco dobrze, moim zdaniem - nie ma konkurencji w swojej klasie, jak dla mnie). Faktycznie, wymienie te bardzo kiepskie wzmacniacze op. i powinno byc jeszcze lepiej... Napisze o efektach za kilka dni :)

Pozdrawiam,

Lete

Czy macie moze bezposrednie doswiadczenie, jezeli chodzi o porownanie brzmienia TLE 2142CP oraz BB OPA 2604? Chodzi mi glownie o jakosc wysokich tonow, kwestie otwartosci reprodukowanej "sceny" i ogolnie charakter brzmienia? Ktory uklad bardziej nadaje sie do raczej ciemnych i ocieplonych systemow?

Pozdrawiam,

Lete

OPA2604 brzmi lampowato, z anemicznym basem i nieszczególną górą, ale dobrą przestrzenią i homogenicznym dźwiękiem. TLE2142 nie jest taki homogeniczny, brzmi bardziej tranzystorowo, ale też ciemniej, soprany ma zdecydowanie bardziej szczegółowe, i bas ma bardziej konturowy, lepiej słyszalny, przestrzeń ma jakby większą głębię. Jak chcesz otwarcie grającego op-ampa, to sobie kup TLE2082, nieznacznie rozjaśnia na styku średnicy i sopranów (jeśli chcesz tego, bo nie wiem), albo AD8620, ale ten jest SO-8, kosztuje ~50zł i może być zasilany maks. +-12V. Wracając do pytania - do ciemnych i ocieplonych systemów to prędzej TLE2142 IMHO, bo OPA2604 super szczegółowy nie jest, no chyba że ciepło ueber alles! ;-)

• 1 miesiąc później...

A moze by tak sprobowac NE5534AN - z tego, co pisal Piotrek608, op ten gra niemal tak dobrze, jak OP627...

(Mam obecnie 6xTLE2142, ale przydaloby sie troche wiecej konturu na basie, jego masy oraz zwiekszenie neutralnosci barwowej)

Pozdrawiam,

Lete

lete

Słuchałem NE5534AN i w moim systemie i grał bardzo przeciętnie. Tak jak pisałem Tobie spróbuj opa2134 tutaj masz link :

Ukryta Zawartość

Tutaj kupowałem dla siebie te scalaczki. Bardzo mi sie podoba ich basik. Jeden z najlepszych jakie słyszałem.Nic nie buczy i nie przeciaga. szybki , dynamiczny , konturowy. Jest dobrym lekarstwem na ocięzały bas niektórych systemów.

Reszta pasma bardzo wyrównana , spokojna.

Bas OPA2134 to przeciwieństwo OPA2604. 2604 to dla mnie dobry scalak do systemów z małą ilością niskiego basu ( będzie więcej dołu , ale rozmydli go!! ). Z mocno zaakcentowanym jego wyzszym podzakresem , z nachalnym środkiem który uspokoi i wycofaną górą pasma.

Na dniach będe miał LM6172 , zobaczymy co on potrafi.

Ukryta Zawartość

lete, nie da się zadziałać całkiem chirurgicznie typu poprawa jakości basu, szczegółowości bez zmiany barwy i w mniejszym bądź większym stopniu charakteru dźwięku. Jak zwiększy się ilość szczegółów to automatycznie dźwięk Ci się ochładza. Wtedy trzeba dobrać elementy w innych miejscach,żeby docieplić itd. itp.

Mimo wszystko ja bym Ci radził zając się poprawą zasilania,bo to jest przyczyną rozmycia konturów dźwięku

>muda44

W sumie cena dobra (taniej, niz w TME, a i za przesylke mam nadzieje, ze czlowiek tak nie "zedrze" - TME tu bryluje...).

Mysle, aby w CD zrobic mix TLE2142 z OP2134... Chce miec i szczegol i bas :) Zobaczymy.

Pozdrawiam,

Lete

Generalnie zgadzam się ze wszystkim, co pisze bartezzz. TLE2142 ma akurat bardzo konturowy bas, nie przypominam sobie kostki, która ma go bardziej konturowy. OPA2134 daje go dużo, ale jest nieco tubalny. 6 takich samych kostek w jednym CD to nie jest najlepszy pomysł, bo ani TLE2142, ani OPA2134, ani OPA2604 ani nawet OPA627 nie są uniwersalne. Moim ulubieńcem jest AD825 i łykam jego brzmienie bez poprawek, ale on jest pojedynczy.

>michelangelo

Sporo tez zalezy od konktetnej aplikacji... Wlasnie sobie slucham Nakamichi OMS-7E na 6x TLE2142 oraz Nakamichi OMS-7E II na 2x BB 2604 i... No niestety, ale z przykroscia musze stwierdzic (z przykroscia, bo jestem posiadaczem wersji pierwszej na TDA1540), ze OMS-7EII z 2604 gra lepszym basem (lepsza kontrola, choc jest go objetosciowo "ciutke" mniej), a ponadto ma bogatsza srednice, ladniejsze smaczki i bardziej kolorowe gorki... To w duzej mierze - jak mi sie wydaje - kwestia tez DAC'a i samej konstrukcji. U mnie, w OMS-7E, sekcja analogowa jest bardzo rozbudowana, masa elektroniki. W OMS-7E II sprawa jest uproszczona, pieknie prowadzone rownolegle kanaly (praktycznie odbicie lustrzane, jezeli chodzi o uklad na plytce), na dobrych podzespolach + tylko dwa OP (po jednym na kanal). W efekcie OMS-7E II po wymianie OP na 2604 gra lepiej od mojej slynnej w latach '90-tych wersji pierwszej...

U mnie bas jest jednak ciut, ale to ciut za malo "w punkt" - jakby z przydzwiekiem dodatkowym idzie... Nieco tez szczegolowosc jest zamazana. Ale to chyba nie jest wina TLE 2142, a byc moze po prostu samej aplikacji i byc moze... TDA1540 (14-bitowiec) + okolo 100 kondensatorow Matsuschita liczacych sobie juz... 20 lat :)

Pozdrawiam,

Lete

• 3 tygodnie później...

Ostatnio wiele sluchalem i testowalem, jezeli chodzi o wzmacniacze operacyjne.

Generalnie podoba mi sie kontur, separacja i rozdzielczosc TLE 2142 (jest lepsza, niz OP BB 2604/2134), ale... No wlasnie... Niestety, brzmienie tego scalaka jest lekko "zmatowione", mowiac inaczej po prostu dzwiek "nie lsni", jest jakby przygaszony i co najwazniejsze, nie jest zywy, namacalny... bezposredni... (te akurat cechy maja wspomniane 2604/2134).

Pytanie... Czy jest jakis scalak podwojny, ktory oferuje szybkosc, konturowosc i dodatkowo gra dzwiekiem "kolorowym", interesujacym i z dobra rozdzielczoscia wysokich tonow? Slowem, ma zalety TLE2142 + do tego troche zycia i barw z OPA 2604/2134?

Pozdrawiam,

Lete

Spróbuj NE5532N, ale t y l k o starej produkcji Signeticsa. W wielu aplikacjach jest bardziej analityczny od OPA i ma to "coś żywego, namacalnego",czego brakuje bezbarwnym i nijakim OPA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.