Skocz do zawartości
IGNORED

kabel optyczny czy koaksialny?

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

Pablo1964, 19 Lut 2007, 11:50

>Koledzy, skoro jest 1:1 to dlaczego po pewnym czasie płytka nagrywalna przestaje się czytać? Żeby

>nie tracić czasu, przyjmijmy, że rozmawiamy o sprzęcie i nośnikach markowych, dobrej klasy.

Barwnik się ... rozkłada-utlenia ?? po prostu pity i landy tracą kontrast. Jak kiedyś coś nagrałem na płytę firmy Imation to po roku były problemy z odczytem. Natomiast płyty TDK które nagrałem jakieś 7 lat temu chodzą idealnie do teraz.

A czemu czasem niemożliwe jest odczytanie danych z hdd?

Przepraszam, ale nie widzę jakoś sensu w tym pytaniu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Pablo1964, 19 Lut 2007, 11:53

>Kyle, 19 Lut 2007, 11:44

>>Kup sobie sprzęt który nie przekłamuje danych podczas odczytu płyt CD-R.

>

>Cóż, im lepszy kupuję, tym bardziej "przekłamuje".

Takie praktyki ( aby oryginały brzmiały lepiej niż kopie ) są specjalnie stosowane przez tych "bardziej firmowych" producentów.

... podczas gdy płyty są identyczne co do bitu ( !!! ) ... LOL

>Takie praktyki ( aby oryginały brzmiały lepiej niż kopie ) są specjalnie stosowane przez tych

>"bardziej firmowych" producentów.

>

swoją drogą myślałem że już zmądrzeli .... no ale jak widać nie bardzo ...

Kyle, 19 Lut 2007, 11:54

>Takie praktyki ( aby oryginały brzmiały lepiej niż kopie ) są specjalnie stosowane przez tych

>"bardziej firmowych" producentów.

>

>... podczas gdy płyty są identyczne co do bitu ( !!! ) ... LOL

To jak oni rozpoznają, że odtwarzamy kopię, skoro jest identyczna z oryginałem?

Przeczytaj sobie mój wpis z 19 Lut 2007, 11:44.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Pablo1964, 19 Lut 2007, 11:58

>Kyle, 19 Lut 2007, 11:54

>>Takie praktyki ( aby oryginały brzmiały lepiej niż kopie ) są specjalnie stosowane przez tych

>>"bardziej firmowych" producentów.

>>

>>... podczas gdy płyty są identyczne co do bitu ( !!! ) ... LOL

>

>To jak oni rozpoznają, że odtwarzamy kopię, skoro jest identyczna z oryginałem?

Jest wiele sposobów, można to np. zrobić odczytując dane o płycie ( na płytach CD jest pewien obszar którego nie nadpala się - są w nim zawarte informacje o nośniku np. producent, max prędkości )

nedj, 19 Lut 2007, 11:59

>Przeczytaj sobie mój wpis z 19 Lut 2007, 11:44.

Czytałem, mój post z godz. 11:53 jest także odpowiedzią na Twój. Poza tym proponowałem dla uproszczenia przyjąć założenie, że mówimy o dobrym sprzęcie i nośnikach.

Koledzy, jako inżynier rozumiem Wasze argumenty. Jednak słyszę różnicę na każdym dobrym sprzęcie. Także pomiędzy zastosowanymi kablami łączącymi sprzęt. Nie słyszę różnicy jedynie przy zmianie kabli sieciowych. Nie dam się przekonać, że to wszystko jest tylko sugestią.

-> Pablo1964

"mówimy o dobrym sprzęcie i nośnikach."

Nie wiem, co masz na myśli pisząc "dobry sprzęt". Chodzi o cenę? Czy o jakość wykonania?

Był ostatnio poruszany na forum temat drogich cd, które wogóle nie chcą czytać cdr. Czy to jest dobry sprzęt, skoro ma jedynie taką wadę, że nie czyta płyt?

Albo np. taki Primare CD21. Oficjalnie w Polsce nowy kosztował ok. 5000zł. Zaś napęd to tani DVD-ROM za 10 dolarów w detalu. Czyli hurtem sporo taniej... Czy to jest dobry sprzęt?

Tak to niestety jest, że przeważnie im droższy (bardziej audiofyslky) odtwarzacz, tym gorzej i mniej czyta. I teraz tak, założmy, że jakies dane wyglądają na płycie tak:

01101110010001

Transport odtwarzacza ma problem i dlatego nie może "przeczytać" jakiejś wartości, np:

0110111?010001

I wtedy wchodzi do działania korekcja błedów, ktora w miejsce niewiadomej wstawi uśrednioną wartość, czyli np.

01101111010001

W ten sposób otrzymaliśmy inne dane.

I to jest naprawdę bardzo ciekawe, że komputerowe cd i dvd za pare złotych czytają wszystko bezbłędnie za każdym razem, a drogie audiofilskie cd ledwo co.

Także jak już wspominałem, dobrze wykonana kopia cd jest IDENTYCZNA z oryginałem. A że są różnice przy odtwarzaniu? Doskonale wiem o tym, sam słyszałem taki przypadek na własne uszy. Ale powtarzam, wina musi leżeć po stronie badziewnego, nie będącego w stanie prawidłowo czytać płyty napędu. Lub też specjalnie zostało coś skaszanione w trasporcie, żeby sobie gorzej radził.

P.S. Wiem, baaaaardzo uprościłem sprawe. Ale nie chcę i nie mogę (sam nie znam się na tyle na cyfrze), żeby się zagłębiać bardziej.

I z mojej strony to juz EOT. Nie lubię pisać nie na temat wątku.

A do poczytania polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.