Skocz do zawartości
IGNORED

kabel optyczny czy koaksialny?

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

mój DVD1930 połączony jest z amplitunerem za pomocą kabla optycznego (Prolink, 24zł). Ostatnio usłyszałem od kolegi że kabel koaksialny który zakupił (około 80 zł) jest lepszej jakości od optycznego - taką informacje udzielił mu sprzedawca. Ile jest w tym prawdy? wydawało mi sie zawsze, że to kable optyczne maja najmniejsze straty w przesłaniu danych?

https://www.audiostereo.pl/topic/31577-kabel-optyczny-czy-koaksialny/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytaj tu jest sporo ciekawego

Ukryta Zawartość

Teoria teorią, ale ciekaw jestem, jak to wygląda w praktyce. Dlatego też zadałem pytanie w przytoczonym przez tdrozd'a wątku, niestety narazie pozostawione bez odpowiedzi.

-> szelodh

Zrób sobie ślepy teścik koaksial vs. optyk. I na jego podstawie zadecyduj, czy się przesiądziesz na koaksiala. Bo może się okazać, że nie wysłyszysz różnicy, a wtedy całkowita izolacja galwaniczna, którą daję optyk, przemawia za światłowodem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ukryta Zawartość

i zapomnisz o innych ...

a swoją droga - cena spadła - ja kupowałem prawie 2xdrożej ...

Ukryta Zawartość

Dziwnym zbiegiem okolicznosci calkiem niedawno szukalismy dla kumpla przewod zyfrowy do KD i okazalo sie ,ze co sklep to inna teoria.W jednych bez namyslu polecano coaxial,a w innych optyk. Kumpel chcial miec "wypas" wiec szukal czegos w cenie 200 do 400 plnow. Padaly wiec nazwy TaraLabs, VdH, Fadel,Qed itd w wersjach coax i optyk. Przyznam sie,ze bez odsluchu chyba sie nie obejdzie. Czy ktos porownywal coaxial vs.optyk w tym pulapie cenowym. Co zastanawiajace w dwoch sklepach powiedziano ,ze jesli tylko kino to optyk ,natomiast jak kino + muza to coaxial. Nie byly to sklepy typu MM.

Kilkakrotnie tłumaczono mi w ten sposób: najdroższy optyk będzie lepszy od najdroższego coax. W praktyce jakość coax odpowiada jakości 4-krotnie droższego optyka. Myślę, że to się sprawdza w praktyce.

...a Wy znowu swoje. :-(

Dyskusja o kablach nie ma końca, ale na pewno nie warto dyskutować ze sprzedawcami i z tym to się chyba większość zgadza.

Między kablami coaxial i optyk nie ma żadnych róznic i to bez względu na ich ceny. Niech to w końcu wszyscy zrozumieją.

Nie bądź frajer kup najtańszy. Na prawdę! prooooooooszę?!

leonus, 15 Lut 2007, 18:04

>...a Wy znowu swoje. :-(

>Dyskusja o kablach nie ma końca, ale na pewno nie warto dyskutować ze sprzedawcami i z tym to się

>chyba większość zgadza.

>Między kablami coaxial i optyk nie ma żadnych róznic i to bez względu na ich ceny. Niech to w końcu

>wszyscy zrozumieją.

>Nie bądź frajer kup najtańszy. Na prawdę! prooooooooszę?!

I nagroda za ZŁOTĄ MYŚL przypada...

leonus

to kolejny przypadek kiedy ktoś chce wydać pieniądze dla prestizu i szuka wymówki dla usprawiedliwienia "koniecznego" wydatku.

raczej nieuleczalny egzemplarz ;-)

pozdr kolegów

Ilu użytkowników tyle opinii... Chyba najlepiej poprosić o podłączenie kabla za 20 i za 500 zł i posłuchać. Jeżeli nie słyszysz różnicy to po co przepłacać? Jeżeli słyszysz, posłuchaj kabli o pośredniej wartości i wybierz optimum pomiędzy jakością i ceną.

pisze o coaxialu dla tego bo "Słychać" różnice...

nawet na tak "przrciętnym" zestawie jaki posiadam...

koleś pytał to odpowiadam, jeśli nie było by różnic nie było by dyskusji

P.S. Natomiast jeśli chcecie słuchać muzyki ( a nie efektów KD ) to proponuje spiac dobrymi RCA ....

Jakość połączenia optycznego jest nie tylko pochodną jakości kabla, ale również jakości terminala przetwarzającego sygnał elektryczny na optyczny i z powrotem. Trudno oczekiwać, że w budżetowym sprzęcie jakość tych terminali będzie wysoka. Dlatego, do budżetowego sprzętu polecałbym połączenie koaksjalne.

ArtS :)

leonus, 16 Lut 2007, 18:35

>już mi się nie chce dyskutować na ten temat.

>

>dziękuje, ale do niektórych nic nie dociera

Wychodziśz z założenia, że sygnał cyfrowy będzie zawsze taki sam, zrozumiałem. Tylko dlaczego w takim razie na dobrym sprzęcie kopia CD-R brzmi gorzej od oryginału?

Sygnał cyfrowy również ulega zniekształceniom, jednak w pewnym zakresie tolerancji (zależnie od sprzętu) wciąż może być rozpoznany i odtworzony. Nie znaczy to jednak, że nie zmienia się jego jakość. Ta sama reguła dotyczy przesyłu sygnału łączem cyfrowym.

Jeśli robisz kopię CD na komputerze z prędkością 52x, to w ogóle zdziwiony nie jestem. Takie plyty zwyczajnie nie są dobrze wypalone. Jeśli ja coś kopiuję, to nigdy nie przekraczam 16x, a standardowo jadę 8x.

Robiłem kiedyś eksperymenty:

-kopiowałem oryginalne CD na różne sposoby,

-po czym porównywałem zapis próbka po próbce,

-suma błędów wyniosła 0 w każdym przypadku, używając nawet zwykłego kabla dwużyłowego podłączonego najgorszymi jakie znalzłem cinczami.

Jeśli twierdzisz, że masz zniekształecenia to kup sobie normalny sprzęt, a nie na kable jedziesz. Znieksztalcenia, o których mówisz nigdy nie mogą wpłynąć na głębie przestrzeń czy zakres przenoszonych częstotliwości. Zniekształcenia cyfrowe słyszane są jako wyraźne trzaski - bynajmniej inaczej brzmiące niż z gramofonu - są one tak denerwujące, że nie da się tego słuchać i wyłącza się sprzęt.

dart, 16 Lut 2007, 22:02

>korzystając z okazji, czy po podłączeniu dvd z amp coaxialem i tv z dvd scartem dzwięk do tv nadal

>powinien iść scartem nie włączając amplitunera, bo u mnie niestety głucho , tak mam być ?

...powinno być, a dlaczego nie masz to nie wiem. Ogólnie bardzo dziwne. Ja mam Denona tak podłaczonego i nie ma z tym problemu.

Nie widzę podstaw do takiej sytuacji. Jak masz odłączony coaxial, to dźwięk na tv jest? W takim przypadku to wygląda, że odtwrzacz ma takie oprogramowanie, a wtedy należałoby w nim pogrzebać.

leonus, 19 Lut 2007, 09:45

>Jeśli robisz kopię CD na komputerze z prędkością 52x, to w ogóle zdziwiony nie jestem. Takie plyty

>zwyczajnie nie są dobrze wypalone. Jeśli ja coś kopiuję, to nigdy nie przekraczam 16x, a standardowo

>jadę 8x.

>

Nagrywam zwykle z prędkością 4 - 8x.

>Jeśli twierdzisz, że masz zniekształecenia to kup sobie normalny sprzęt, a nie na kable jedziesz.

Wiem, na boomboksie nie słychać różnicy. Tylko, czy to jest "normalny sprzęt"? Wolę coś lepszego.

>Znieksztalcenia, o których mówisz nigdy nie mogą wpłynąć na głębie przestrzeń czy zakres

>przenoszonych częstotliwości. Zniekształcenia cyfrowe słyszane są jako wyraźne trzaski - bynajmniej

>inaczej brzmiące niż z gramofonu - są one tak denerwujące, że nie da się tego słuchać i wyłącza się

>sprzęt.

Jesteś pewien? Przeczytaj choćby tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem co to jest jiter i właśnie dlatego wkurzam się podczas takiej dyskusji. Zawsze dochodzimy do tego punktu - magiczny jiter - lekarstwo na wszystkich niedowiarków. Ni jak, powtarzam, nie wpływa to na głębie i przestrzeń dźwięku i co byś tam jeszcze nie wymyslił.

Boombox??? przecież nie porównywałem próbek dźwięku na boomboxie! Zrobiłem to przy pomocy matematycznego programu komputerowego i gdyby był jakiś jiter to by to wylazło.

Pablo1964, 19 Lut 2007, 11:40

>I jeszcze jedno. Ja nie mówiłem, że tych nagranych płyt nie da się słuchać. Można, nawet z

>przyjemnością. Dopóki nie porówna się z oryginałem, wtedy czar pryska.

Kup sobie sprzęt który nie przekłamuje danych podczas odczytu płyt CD-R.

-> Pablo1964

"Tylko dlaczego w takim razie na dobrym sprzęcie kopia CD-R brzmi gorzej od oryginału?"

Bardzo dobrze, że napisałeś "brzmi", a nie "jest". Prawda jest bowiem taka, że prawidłowo wykonana kopia płyty cd jest bit w bit zgodna z oryginałem (sprawdzałem to wieloktronie). Czyli nie jest ani lepsza, ani gorsza, jest po prostu identyczna. Jeśli jednak zdarzy się, że kopia "brzmi" gorzej, niż oryginał, to przyczyna może być następująca:

1) krążek cdr jest słabej jakości, przez co napęd odtwarzacza cd ma problemy z odczytem i dlatego używa korekcji błędów (co skutkuje pogorszeniem brzmienia)

2) nagrywarka cdr jest słabej jakości, przez co napęd odtwarzacza cd ma problemy z odczytem i dlatego używa korekcji błędów (co skutkuje pogorszeniem brzmienia)

3) napęd w odtwarzaczu cd jest słabej jakości/celowo nie potrafi prawidłowo odczytywać cdr i dlatego używa korekcji błędów (co skutkuje pogorszeniem brzmienia).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

leonus, 19 Lut 2007, 11:40

>Wiem co to jest jiter i właśnie dlatego wkurzam się podczas takiej dyskusji. Zawsze dochodzimy do

>tego punktu - magiczny jiter - lekarstwo na wszystkich niedowiarków. Ni jak, powtarzam, nie wpływa

>to na głębie i przestrzeń dźwięku i co byś tam jeszcze nie wymyslił.

>

Boję się, że niedługo powiesz, że zniekształcenia harmoniczne, pasmo przenoszenia i dynamika nie wpływają także na jakość dźwięku....

leonus, 19 Lut 2007, 11:40

>Boombox??? przecież nie porównywałem próbek dźwięku na boomboxie! Zrobiłem to przy pomocy

>matematycznego programu komputerowego i gdyby był jakiś jiter to by to wylazło.

Otóż właśnie... Czasem coś, co w postaci parametrów na kartce papieru wygląda na ideał, podczas słuchania potrafi zabrzmieć dziwnie...

Koledzy, skoro jest 1:1 to dlaczego po pewnym czasie płytka nagrywalna przestaje się czytać? Żeby nie tracić czasu, przyjmijmy, że rozmawiamy o sprzęcie i nośnikach markowych, dobrej klasy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.