Skocz do zawartości
IGNORED

Zwory - z czego? I czy jest sens?

neverland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, coś było na forum ale jakoś tak kiepsko z pomysłami. Czy jest sens wywalić fabryczne zwory od podwójnych terminali głośnikowych i zastosować coś lepszego? Dodam że mam kable zakończone bananami i nie chciałbym zdejmować izolację i łączyć gniazda tym samym kablem. Z czego zrobić połączenie? Może macie jakieś nowe doświadczenia? I czy wogóle usłyszę różnicę??

https://www.audiostereo.pl/topic/31643-zwory-z-czego-i-czy-jest-sens/

Skoro na głośnikowych masz już założone banany, to bez sensu byłoby zdejmować izolację. Przy założeniu, że na jedną zworę pójdzie powiedzmy ok. 15-25cm kabla (przy sztywnym przewodzie raczej te 20-25cm), kupujesz potrzebną ilość kabla (zwory robisz z pojedyńczej żyły/wiązki, czyli wystarczy pół metra kabla) 4 końcówki widełkowe (o ile gniazda w kolumnach je przyjmą) i zostaje konfekcja i lutowanie. Co do brzmienia, warto spróbować, bo zwory są robione przeważnie z jakiś szajsowatych stopów, w których miedzi nie jest za wiele...

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Co do widełek drobna uwaga praktyczna - zanim kupisz jakiekolwiek, sprawdź suwmiarką średnicę trzpienia w gniazdach głośnikowych. Jeżeli będzie powyżej 6mm, to stanowczo odradzam zakup widełek uniwersalnych opisanych jako 6/8mm. Szukaj 8mm, z jednakową szerokością szczeliny na trzpień gniazda. Przy tych 6/8mm nakrętką obejmiesz tylko górną część widełek - gorszy styk, ryzyko poluzowania, nie mówiąc juz o zwarciu.

Pozdrawiam

tomek11 - "na jedną zworę pójdzie powiedzmy ok. 15-25cm kabla". Aż tyle to chyba nie.

Też miałem ten problem. I za radą audiofila123 ( dzieki !!!), we wnetrzu terminala głośnikowego oba kabelki przyłączyłem do jednego trzpienia. I pozbyłem sie wszelkich kłopotów ze zworami.

>kyuss3

No może przesadziłem z tymi 25 cm. Ale faktem jest, że przy sztywnym czy grubym kablu i do tego gniazdach w zagłębieniu pójdzie na pewno więcej przewodu niż przy np. miękkiej taśmie.

Skutecznym rozwiązaniem i jednoczesnie dość tanim jest uzycie anty zwór (Anti Cable's). W niektórych przypadkach efekty brzmieniowe dają wiekszy przyrost niż dodanie drugiej pary kabli. Tak czy inaczej zastąpienie fabrycznych zwór zawsze da poprawę pod warunkiem ze zwory będą z lepiej przewodzącego materiału wykonane. Wg. moich obserwacji można w tym miejscu pobawić się modelowaniem brzmienia. Róznice czasem są więcej niż subtelne :)

witam serdecznie ,ja ostatnio kupiłem metr srebrnego drutu w sonusoliva ,poproiłem pana aby dobrał grubość odpowiednią na zwory.Paczka przyszła,fabryczne zwory poszły na bok,a ja się bardzo cieszę z dokonanego zakupu,dzwięk nabrał przedewszystkim dużo powietrza,góra pasma stała się dźwięczniejsza,czystsza,poprostu lepsza,koszt to około 48 pln ,zastosowałem ten drut w eposach m22,szczerze polecam,pozdrawiam seba w.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.