Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Usher

witek0987

Rekomendowane odpowiedzi

Ten mały z membraną z XP ma niestety dość paskudnie wyglądający uskok przy 1.5k, widoczny również na pomiarach impedancji na stronie Akkus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co nie znaczy rzecz jasna że w tej cenie nie jest okazją, 8945P też nie ma wzorcowo równego SPL na wyższym środku tym niemniej powstało na nim wiele udanych konstrukcji a zniekształcenia nieliniowe ma dość niskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie te pomiary ze stereophile mnie ,,zainspirowały" do zadania powyzszego pytania .

Z drugiej strony , 14 cm Seasy podobne do tych Usherów też miały takie nierówności .

PS

jaro ,

Albecki juz mnie mocno nie lubi a ja czasem muszę cos od niego kupić , więc nie zapytam go bezpośrednio bo powiesi moje zdjęcie na tablicy z napisem ,,Tych klientów nie obsługujemy ".

...there is no spoon...

--> Patefil

Każda ocena będzie subiektywna. Nawet moja.

W odniesieniu do Tonsila. Usher gra dźwiękiem bardziej otwartym, dynamicznym. Bardzo przyjemny jest wyższy środek pasma. W Audio-Video osoba testująca Ushery 520 napisała "zwolennicy wolaki żeńskich będą zadowoleni" i to prawda. Słuchałem nagrań Diany Krall z płyty "The girl in the other room", Cassandry Wilson "New Moon Daughter" - trudno się oderwać. Te głosy brzmią słodko ale z odpowiednią dynamiką. Góra pasma jest mocniej zaznaczona, bardziej metaliczna niż w przypadku Tonsila. Nie ma takiego "piasku" (choć w niewielkim stopniu i w Usherach występuje).

Takie są moje pierwsze wrażenia - na gorąco :-)

Mam pytanie.

Czy problemy z fazą objawiają się tym, że podczas sluchania głośniki są wyraźnie od siebie odseparowane pomimo tego, że odległość miedzy nimi wynosi 1 cm? Takie właśnie wrażenie odniosłem.

Po odwróceniu biegunowości wysokotonowego, gośniki grają spójnie (uzupelniają się).

• 2 lata później...

Czy ktoś robił kolumny z wooferem Usher 8935A?

Jest zniacznie tańszy od wersji 8945A, a z parametrów mi wychodzi, że to ładny kompromis, coś pomiędzy węglowcami 18W8535 i 18W8545 Scan Speak. Czyli obudowa średnich rozmiatrów, nie podstawaka, i nie ogromniasta.

Wg mnie to najciekawszy z od=ferty Ushera, tak na sucho.

Ja mam 8935 i chcę je wstawić do klona ProAc 2.5 zamiast 8535 . Słyszałem je na audioshow u Albeckiego i maja swietny bas w obudowach około 30 litrów natomiast o średnicy się nie wypowiadam . Skrzynki sie fornirują od kilku tygodni i nie moga sie pofornirowac ;p . Jak skończe to pewnie dam na forum schematy , pomiary i zdjęcia .

...there is no spoon...

Tak to rozumuję 18W8545 Scan Speak to niby obudowy podstawkowe bass-reflex.

18W8535 Scan Speak to niby obudowy małe zamknięte, albo duże 45l obudowy stojące bass-reflex

A Usher 8935A to akurat dość zgrabne 30l obudowy wolnostojące bass-reflex.

Nie znam parametrów SS-ów, ale jeżeli ushery to 'kopie' to 8535 tak jak 8935 to 30l wydaje się optymalne, a 8545 i 8945 to gdzieś 15l.

Moje obudowy na 8945 już od dawna gotowe, ofornirowane czekają na głośniki, frezy, lakier i mój wolny czas :(((

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.