Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Zycze owocnych odsluchow. :)

Warto je dobrze ustawic, dac im troche oddechu. Dodam ze jakbys chcial dodac sub, idz w kierunku Tannoya. Tanio, a dobrze. Kolumny w tej konfiguracji oddawaja wszystko ponizej 60hz do subwoofer'a. Zas same skupiajac sie na tym co powyzej.

Właśnie przyszły dzisiaj. Kopara opada. Świetna rzecz. Dziękuje za pomoc w wyborze. Pozdrawiam

Jak z czasem dolaczysz sub'a, polecam Tannoy'a, to opadnie jeszcze bardziej. Juz w konfiguracji 2.0 daja sobie swietnie rade, zas w 2.1 jesli masz tylko na to miejsce, zaskakuja jeszcze bardziej. Bardzo fajnie napedzaja tez sluchawki. Nie sposob nie lubic tych malenstw.

Pozdrawiam!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na przyklad seria TS, a tez np. REL T-zero czy Wharfedale Powercube. Poluj tez na uszanowane uzywki. Choc mi polecano do niego sub od Linn'a - ta firma Simple Audio - wywodzi sie z tej hiendowej firmy. Niemniej dla mnie byla by to juz przesada cenowa. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dotychczas używałem KRK RP6 + Matrix Mini-i. Nie narzekałem, jednak jeden monitor mi padł. Naprawa jest nieopłacalna. Myślę nad czymś mniejszym. Nie słucham głośno.

Zastanawiam się nad Simple Audio Listen.

@DawidM - pisałeś, że używasz KRK w pracy, nie wiem czy podobnej klasy. Warto się przesiąść?

KRK graja jak monitory studyjne, Listen graja bardziej jak pasywne podstawkowce z dobranym typowo tylko pod nie wzmacniaczem. Mowiac krotko, sa bardziej muzykalne. Jesli sluchasz muzyki i nie oczekujesz glownie analitycznosci to warto. Jesli bedzie Ci brakowac basu, z czasem dolozysz suba, powinienes byc bardziej niz zadowolony. Szczegolnie ze dostajesz wiecej funkcjonalnosci.

Najprosciej posluchaj B&W MM1 jak masz gdzie i wyobraz sobie ze Listen nie maja az tak dobrej gory, ale maja lepszy dol pasma. Reszta bardzo podobna. Plus zawsze mozesz dodac SUB, masz BT, masz dwa gniazda z przodu, wygodniejsze sterowanie.

Edytowane przez DawidM

Eve Audio SC203

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam problem z audio w laptopie TOSHIBA A300

Gdy podłączę byle jakie słuchawki czy głośniki jest ciągle dzwięk stereo, słuchawki były sprawdzane na innych urządzeniach i działają normalnie.

Proszę o pomoc !

Mam podłączony pod PC i amplituner zestaw Genius SW.5.1 6000 w oryginalnym połączeniu zestaw ma razem 200W.Sub 100W ale nie mam pod niego podłączonych monitorów tylko pod amplituner.Czy w takim razie sub jak nie jest obciążany przez satelity to moc wzmacniacza dla samego suba sumuje się do 200W czy zostaję nadal 100W mimo braku obciążenie?

Ciekawe, czy głośnik z tego suba ma max obciążalność 100W. Tak, czy inaczej odłączenie satelit powinno odciążyć zasilacz w tym subie, który jak mniemam zasila nie tylko wzmacniacz suba, ale też wzmacniacze dla satelit, co w konsekwencji powinno dać większy zapas energii, dzięki czemu moze faktycznie teraz te 100W może zostać dostarczone dla końcówki suba.

tak dla zainteresowanych sup zostaje na 100w powiedziano mi na elektrodzie

Dokładnie, to poprzednio jak grał cały zestaw sub nie dostawał pewnie 100W. Powiedzmy że zasilacz potrafi oddać 150W na cały zestaw. Jak satelitki zjedzą 80W, to sub dostałby max 70W. Dzięki temu, że satelitek nie ma, to sub może dostać 100W, bo jest rezerwa zasilacza 150W - tak wygląda pełniejszy obraz prawdy. Oczywiście może zasilacz jest na 200W i takich ograniczeń nie ma (sub zawsze miał 100W do dyspozycji, niezależnie od obciążenia satelit). Jednak jak znam życie, to wszystko w tych geniusach jest zrobione po taniości, więc pewnei na zasilaniu też przyoszczędzono. Ergo - najprawdopodobniej dopiero teraz ten sub można powiedzieć że jest 100W RMS. Edytowane przez Kyle

Witam

Mam dylemat i nie wiem jakie głośniki do komputera kupić. Mój pokój ma 19 m kwadratowych. Zastanawiam się nad takimi modelami jak te: B&W mm-1, Bose comapnion 5, Focal XS 2.1, Edifier 1000SB i Audioengine A5+. Dodam,że nie kieruje się ceną tylko tym, że głośniki mają być uniwersalne czyli do filmów i muzyki, a co do moich gustów muzycznych to głównie słucham popu, dance dubstep, elektroniczna rock i czasem klasyczna. Zależy mi na wysokiej jakości dźwięku. Muzyki słucham tylko w formacie bezstratnym. Nie piszcie o zestawach ze wzmacniaczem itp. Chce kupić głośniki komputerowe a nie jakieś zestawy, które zajmują od dużo miejsca.. Bardzo proszę o jakieś sugestie, bo nie wiem jakie wybrać , a po 2 nie znam się na tym. Kolega ma Bose Companion 5, ale mam mieszane uczucia , a po drugie opinie na temat tych głośników ś różne. W przypadku b&W mm-1 to wg słuchaczy z całego świata to są obłędne głośniki, ale nadają się do muzyki tylko. Dlatego was proszę o pomoc.

Eve Audio lub ADAM Artist, Nubert Nupro

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Definitive Technology Incline czy Simple Audio Listen + ew. aktywny sub to takze opcja warto rozpatrzenia, poza tym co dal Kichandeta.

a z tych moich głośników nic nie jest dobrego? Jeszcze fajnie by było, żebym mógł takie głośniki nabyć w Polsce. I słuchajcie te głośniki co napisaliście przekraczają mój budżet. Eve audio kosztuje jeden monitor 2 tys.

Definitive Technology Incline czy Simple Audio Listen + ew. aktywny sub to takze opcja warto rozpatrzenia, poza tym co dal Kichandeta.

Mam pytanie któryz tych głosników co podałeś jest lepszy i jak one grają w stosunku do bose czy audioengone itp? Edytowane przez Anonymous

Eve audio kosztuje jeden monitor 2 tys.

2039 zl Para

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a co możesz powiedzieć o ty głośnikach? Definitive Technology Incline jakie są w stosunku do tych eve audio? i jakie są w stosunku do bose lub ediefier i audioengine,b&W?

Mam pytanie któryz tych głosników co podałeś jest lepszy i jak one grają w stosunku do bose czy audioengone itp?

Zaczne tak B&W MM1/Simple Audio Listen/Definitive Technology Incline to podobna jakosc brzmienia. Diabel tkwi w szczegolach, czyli to jak te kolumny kreuja brzmienie. Miedzy B&W MM1 a Simple Audio Listen nie ma duzych roznic, Simple sa bardziej ocieplone niz B&W MM1, maja gorsza gore pasma niz MM1, ale za to maja lepszy dol pasma. Scena/srednica/barwa sa podobne. "Listen" potrafia zagrac glosniej. "Incline" w stosunku do "Listen" sa bardziej zaokraglone w brzmieniu, maja wieksza podstawe w dolnym pasmie. Tworza tez jeszcze lepsza scene niz te dwie kolumny wczesniejsze. Palce lizac, mimo iz to troche koloryzowanie dzwieku. Graja rowniez glosniej niz B&W MM1. Nie wiem na jakiej glosnosci glownie sluchasz. Z kolei maja troche braki w funkcjonalnosci do "Listen", nie maja pilota i BT. Zas MM1 w stosunku do "incline" czy "Listen" nie maja gniazda gdzie mozesz podlaczyc aktywny sub i tym sposobem jeszcze zwiekszyc dynamike i mozliwosci brzmieniowe zestawu. Moim zdaniem B&W MM1 sa wysmienitymi kolumnami, ale do mniejszych pomieszczen, lub jesli sluchasz tylko w bliskim polu i zalezy Ci na malych wymiarach. W Twoim metrazu poszedl bym w "Incline" lub "Listen" + sub; lub bardziej studyjne brzmienie "Eve Audio", "ARTist" 3 + sub.

By pokazac Ci roznice w brzmieniu krotka notka z recenzji:

Incline:

On Bill Callahan's "Drover," the Incline sounds stunning, lending just the right amount of low-end depth to the drumming and an ideal level of richness to Callahan's baritone vocals that doesn't take away from the treble edge. Both the vocals and the guitar strumming are delivered with a lovely clarity that never seems overly sculpted or harsh. The result is a wonderfully balanced sound signature.

On Jay-Z and Kanye West's "No Church in the Wild," the kick drum loop is also imbued with ideal levels of both treble and bass, so that it both slices through the mix with its sharp high-mid attack and anchors the song with its lower sustain. The sub-bass synth hits on this track, however, reveal the limits of the system's depths: The raspy top-end of the hits get plenty of presence, but the actual sub-bass doesn't appear much in the mix. This is fine for anyone who plans on connecting a subwoofer, but extreme bass lovers might want to reconsider using the Incline as a standalone desktop pair. The speakers in no way sound anemic, but they do leave the very lowest frequencies to the subwoofer output.

Listen:

On Bill Callahan's "Drover," we get a better sense of the Listen's sound signature, and it's very much a mids-focused affair. The clarity throughout the low-mids to high-mids is excellent, with Callahan's baritone vocals receiving just enough presence in the lows to sound full and rich, but without unnecessary bass boosting. Meanwhile, the high-mids keep things clear and crisp—the dominant sounds are his vocals and the strumming guitar, and not the drumming in the background, which on overly bass-boosted systems often sounds thunderous and grabs an unnatural portion of the spotlight.

On Jay-Z and Kanye West's "No Church in the Wild," the kick drum loop is delivered with a strong attack that grabs attention. But surprisingly, despite there being no subwoofer and the Listen not pushing out gobs of deep bass on other tracks, the sub-bass synth hits on this track pack a nice, deep punch. When the synth hits occur, the woofers send them to your ears with a little extra roundness than I wasn't expecting after monitoring other tracks. So there's no sub, and this is not a deep-bass lover's dream system, but at times, the Listen can deliver some resonant, powerful lows.

Co wazne wszystkie kolumny sa kolumnami aktywnymi w stosunku do np. BC5, czyli maja biamp + aktywna zwrotnice.

Tu masz recki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz zas pokazana roznice miedzy BC3 (czyli 2.1) a Listen bez suba (czyli 2.0). Sluchaj na sluchawkach, choc to raczej poglad dzwieku, na zywo roznice sa wieksze.

Ukryta Zawartość

Mysle ze to da Ci jakis wiekszy poglad w ktorym kierunku chcesz pojsc.

Ps. Focal XS 2.1 to rowniez swietny zestaw, jeden z najlepszych 2.1 jesli nie zalezy Ci na rozbudowie i chcesz miec kompletny zestaw 2.1. Rowniez wez pod uwage.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

Zaczne tak B&W MM1/Simple Audio Listen/Definitive Technology Incline to podobna jakosc brzmienia. Diabel tkwi w szczegolach, czyli to jak te kolumny kreuja brzmienie. Miedzy B&W MM1 a Simple Audio Listen nie ma duzych roznic, Simple sa bardziej ocieplone niz B&W MM1, maja gorsza gore pasma niz MM1, ale za to maja lepszy dol pasma. Scena/srednica/barwa sa podobne. "Listen" potrafia zagrac glosniej. "Incline" w stosunku do "Listen" sa bardziej zaokraglone w brzmieniu, maja wieksza podstawe w dolnym pasmie. Tworza tez jeszcze lepsza scene niz te dwie kolumny wczesniejsze. Palce lizac, mimo iz to troche koloryzowanie dzwieku. Graja rowniez glosniej niz B&W MM1. Nie wiem na jakiej glosnosci glownie sluchasz. Z kolei maja troche braki w funkcjonalnosci do "Listen", nie maja pilota i BT. Zas MM1 w stosunku do "incline" czy "Listen" nie maja gniazda gdzie mozesz podlaczyc aktywny sub i tym sposobem jeszcze zwiekszyc dynamike i mozliwosci brzmieniowe zestawu. Moim zdaniem B&W MM1 sa wysmienitymi kolumnami, ale do mniejszych pomieszczen, lub jesli sluchasz tylko w bliskim polu i zalezy Ci na malych wymiarach. W Twoim metrazu poszedl bym w "Incline" lub "Listen" + sub; lub bardziej studyjne brzmienie "Eve Audio", "ARTist" 3 + sub.

By pokazac Ci roznice w brzmieniu krotka notka z recenzji:

Incline:

Listen:

Co wazne wszystkie kolumny sa kolumnami aktywnymi w stosunku do np. BC5, czyli maja biamp + aktywna zwrotnice.

Tu masz recki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz zas pokazana roznice miedzy BC3 (czyli 2.1) a Listen bez suba (czyli 2.0). Sluchaj na sluchawkach, choc to raczej poglad dzwieku, na zywo roznice sa wieksze.

Ukryta Zawartość

Mysle ze to da Ci jakis wiekszy poglad w ktorym kierunku chcesz pojsc.

Ps. Focal XS 2.1 to rowniez swietny zestaw, jeden z najlepszych 2.1 jesli nie zalezy Ci na rozbudowie i chcesz miec kompletny zestaw 2.1. Rowniez wez pod uwage.

Dzięki Ci za tyle lektury. Przeczytałem wszystko. Po pierwsze podobają mi się te defenitive tehnology incline, a co do tych simple audio to nie wierzę za bardzo w dobrą jakość słuchając muzyki bezprzewodowo poza tym obejrzałem recenzje na yt i gość po nich bardzo pojechał. Nie ukrywam, że troch tego jest do wyboru. Ja potrzebuje głośniki do popu dance dubstep klasycznej itp czyli chciałbym mieć głośniki uniwersalne. Dobrze, żeby też grały odpowiednio z filmami choć do tego mam soundbar sony przy tv. Powiedz mi jakie Ty byś brał weź pod uwagę gabaryty cenę i jakość, bo za 2, 500 tys to ja podziękuję. Powiedz mi bo mój kumpel ma bose comapnion 5 i bardzo sobie chwali lecz są opinie, że są słabe dla niektórych. Interesuje mnie jak te definitive tehnology grają w porównaniu do bose comapnion 5 lub b&w i simple audio, które z tych są uniwersalne i będą odpowiadały moim oczekiwaniom . Pytałeś czy słucham głośno muzyki i powiem Ci że dosyć głośno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam Listen. Wczesniej mialem m.in prawie wszystkie Bose Companion poza 5-tkami. Listen to inna, wyzsza klasa.

Incline i MM1 odsluchiwalem dosc dluzsza chwile. Roznice Ci opisal powyzej.

Dla Ciebie optymalne byly by Incline/Listen + SUB. Ewentualnie Focal XS 2.1.

Soundbar odstawisz w niepamiec jak posluchasz tych kolumn. ;)

Na spokojnie poczytaj, zrob sobie liste czego wymagasz, z jakiej odleglosci glownie sluchasz. Lista plusow/minusow I kupuj.

Czyli wnioskując po twojej wypowiedzi, że listen albo Incline rozłożą bose na kolana? Wiesz jak sprawdzałem to incilne kosztują w Polsce 1495 a bose 1900. I Nie no wiesz ja za sonudbar dałem 2 tys więc nie jest taki . najgorszy. Jeszcze powiedz mi jedno jaką kartę dźwiękową byś dokupił i jaki sub? Np taka się sprawdzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Karty nie potrzebujesz. Incline lub Listen maja wbudowany DAC. Focal XS rowniez jak dobrze pamietam. Sub, najlepiej seria TS Tannoy'a, niemniej na Google sa polecane typy do 1000zl I tego sie trzymaj. ;)

BC5 graja podobnie jak BC3, jako kolumny do wszystkiego do 800zl tak. Mozna brac. Do 1000zl, mozna rozwazyc. Powyzej 1000zl sa lepsze typy.Tu szczegolow recenzja po polsku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

Jako ze sluchas duzo rozrywkowej muzyki wez "Incline" + ew. Sub. Chyba ze sluchasz tez sporo na sluchawkach to "Listen" ktore maja takie gniazdo.

Nie potrzebujesz zadnej karty i sceduj ustawianie glosnosci na kolumny.

Jako ze sluchas duzo rozrywkowej muzyki wez "Incline" + ew. Sub. Chyba ze sluchasz tez sporo na sluchawkach to "Listen" ktore maja takie gniazdo.

Nie potrzebujesz zadnej karty i sceduj ustawianie glosnosci na kolumny.

praktycznie w ogóle nie słucham na słuchawkach, a co do karty to wiesz mam zwykłą na płycie więc nie jest dobrej jakości chyba , że incline mają wbudowaną..

Witajcie, mam prośbę o pomoc:

Jestem na poziomie audiofilstwa zerowym, przeprowadzam się do swojego mieszkania i chciałbym mieć tam jakiś sprzęt do odtwarzania muzyki. Pomyślałem o podłączeniu głośników do komputera, ale ponieważ moja wiedza w tym temacie jest zerowa kompletnie się nie orientuje czy aby muzyka nie brzmiała jak pierdziawka z telefonu, potrzebuje karty dźwiękowej, wzmacniacza ?

Myślałem że to dośc popularne pytanie ale nie znalazłem prostej odpowiedzi, a w slangu specjalistów się kompletnie nie orientuje i powiem szczerze - nie czuje potrzeby aby się doedukować w tym temacie :)

Na tą zabawę chciałbym przeznaczyć maksymalnie 1000 zł, oczywiście im mniej tym lepiej. Nie orientuje się w kosztach takiej inwestycji, stąd jeśli byście podali jakieś rozwiązania w różnych przedziałach cenowych to byłoby już ekstra.

Z góry dziękuje za pomoc

Witajcie, mam prośbę o pomoc:

Jestem na poziomie audiofilstwa zerowym, przeprowadzam się do swojego mieszkania i chciałbym mieć tam jakiś sprzęt do odtwarzania muzyki. Pomyślałem o podłączeniu głośników do komputera, ale ponieważ moja wiedza w tym temacie jest zerowa kompletnie się nie orientuje czy aby muzyka nie brzmiała jak pierdziawka z telefonu, potrzebuje karty dźwiękowej, wzmacniacza ?

Myślałem że to dośc popularne pytanie ale nie znalazłem prostej odpowiedzi, a w slangu specjalistów się kompletnie nie orientuje i powiem szczerze - nie czuje potrzeby aby się doedukować w tym temacie :)

Na tą zabawę chciałbym przeznaczyć maksymalnie 1000 zł, oczywiście im mniej tym lepiej. Nie orientuje się w kosztach takiej inwestycji, stąd jeśli byście podali jakieś rozwiązania w różnych przedziałach cenowych to byłoby już ekstra.

Z góry dziękuje za pomoc

Wszystko w interesującym Cię temacie masz na wszystkich stronach wstecz, szczególnie z ostatnich kilku tygodni. Sprawdzaj popularne portale aukcyjne w najbliższym czasie. Ja kupiłem Simple Audio Listen na jednym z nich w znakomitej cenie. A to naprawdę małe wielkie głośniki.

pozdrawiam

Ewentulanie na przyklad to:

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

+ do tego jakies standy.

Ja mam taki zestaw w salonie i jestem wiecej niz zadowolony (dzwiekowo to poziom nowego stereo za 3-3,5K..), choc kolumny pojda z czasem do zmiany. Niemniej na poczatek to wysmienity zestaw, jesli nie sluchasz muzyki z kompaktow.

--

Simple Audio Listen rowniez posiadam (graja w sypialni z iMAC'iem) i tak jak powiedzial kolega, male-wielkie kolumny do komputera. Dzwiekowo nie ustepuja temu co mam w salonie. Choc mozna jeszcze pomyslec o DT incline czy Focal XS Book, B&W MM1, jesli nie potrzebujesz pilota i BT. :)

---

Jesli zas nie chce Ci sie kombinowac, cos z takich zestawow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi