Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem te Microlaby. W satelitkach są atrapy głośników wysokotonowych.

ale tym sie nie przejmuj bo szerokopasmowce tam zawarte dają sobie radę wyśmienicie (wielki plus to brak pasywnej zwrotnicy ).

Dziś odpaliłem na starym i tanim przetworniku DAC Audio Alchemy monitory studyjne Mackie MR 5 (nowe 1200 zł za parę) i... koparka dosłownie mi opadła. Bose COMPANION 5 i 7 jest "koszmarkiem audio" w porównaniu do tych monitorów.

Co w nich jest (wg was) takiego niesamowitego z punktu widzenia "jak najlepszego dźwięku" - marka, efekciarstwo i miniaturyzacja? Nie ma tam szczegółu w wysokim paśmie (jest w ogóle obcięte). Sub gra jak bumbox, pewnie nie schodząc poniżej 60 Hz, częściowo średnicą co powoduje, że jest zawsze kierunek słyszalny, z którego bumboksuje. Ogólnie dźwięk trochę "kartonowy". Aaaa... jeszcze scena kiepska i ten bumbox dużo psuje - co w tym fajnego? Zgodzę się, że wymiary tych satelitek mogą się podobać ale z bardzo dobrym dźwiękiem wspólnego zbyt wiele taki zestaw nie ma. Jeśli jest miejsce na postawienie czegoś większego to nie ma się co zastanawiać.

Co w nich jest (wg was) takiego niesamowitego z punktu widzenia "jak najlepszego dźwięku" - marka, efekciarstwo i miniaturyzacja? Nie ma tam szczegółu w wysokim paśmie (jest w ogóle obcięte). Sub gra jak bumbox, pewnie nie schodząc poniżej 60 Hz, częściowo średnicą co powoduje, że jest zawsze kierunek słyszalny, z którego bumboksuje.

O szczegółach konstrukcyjnych i pomiarach bose companion 3& 5 informacje są poniżej, jest tam też przetłumaczona recenzja z pomiarami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie niemieckiego stereoplaya były kiedyś dostępne pomiary charakterystyki i zniekształceń suba z companion 5 w zależności od głośności, ale odkąd coś tam pozmieniali ze swoją stroną, to poznikały różne rzeczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Te wykresy w sumie potwierdzają to o czym pisałem i aby wszystko było jasne - ja nie jestem nawiedzonym zwolennikiem płaskich charakterystyk i monitorów studyjnych. Te Mackie to pierwsze monitory z jakimi mam do czynienia i kupiłem je dla zoptymalizowania odsłuchu w bliskim polu. Przesłuchiwałem C7, a C5 miałem u siebie na biurku i dla mnie to to nie gra za dobrze. Może jak na swoje wymiary można przymykać oczy na ten dźwięk bo pewnie lepiej się nie da ale jak ktoś ma miejsce to są lepsze metody na dobre stereo z PC. Te monitory co kupiłem to jest miernota wśród monitorów studyjnych - pewnie czad jest niezły na wyższych pułapach jakościowych.

Rebciu ja się tylko śmieję z Companion 7 ponieważ takich niema . Osobiście z przyjemnością wróciłbym do bose mimo, że miałem także monitory studyjne które grały zdecydowanie lepiej (ale tak samo przyjemnie). Natomiast kiedy pokazałem bose mojemu znajomemu ("producent" muzyki) po 10 sekundach odpowiedział, że tego nie można słuchać bo mózg wypływa przez uszy :-)

Tak z ciekawości. Tydzień temu wróciłem z Niemiec. W niemieckim MM stoją C2,3 i C5 oraz Bose music monitory za 89e, 249e i 369e i 399e gdzie przeciętny zarobek w tym kraju to 1800e na rękę.. :-(

Edytowane przez ALTON

Słuchał ktoś może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) monitorów? Prezentują się całkiem nieźle, a cena jest przystępna, bo można je dostać już za 489zł.

Ukryta Zawartość

Słuchał ktoś może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) monitorów? Prezentują się całkiem nieźle, a cena jest przystępna, bo można je dostać już za 489zł.

Miałem kiedyś EDIROL MA-20D (kosztowały minimalnie ponad 1000 PLN), te Behringery są bardzo podobne. Grało to bardzo specyficznie ... bas nie schodził nisko (na prawdę mało go było), był za to twardy,dobrze kontrolowany, choć nieco podbity w wyższym zakresie. Ciekawy miały atak w wyższym paśmie. Można je polubić ... lub znienawidzić. Przestrzeń całkiem przyzwoita. ... ale dosyć specyficznie barwiły przekaz. Lepiej byś ich posłuchał przed zakupem. Dodam że KRK RP5 okazał się dużo lepszej klasy sprzętem ... pomimo dosyć porównywalnej ceny. Jednak ten Behringer kosztuje 2x mniej więc ...

Ukryta Zawartość

Beringery MS20 i 40 są fatalnie wykonane. Samo wykonanie skrzyni w sumie ujdzie ale gniazda i potencjometry nie są uszczelniane, powietrze świszczy z każdego zakamarka sprzętu.

Mam MS-40 i jestem bardzo zadowolony. Nie mam zbyt wielkiego odniesienia, aby porównać ich dźwięk z czymkolwiek innym. Dla mnie jest rewelacyjny. Są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o funkcjonalność. DAC i dwie linie wejścia w jednym. Używam je jednocześni do squuzeboxa i komputera.

Opinie jak zwykle podzielone. Jednak z tym świszczeniem coś musi być na rzeczy, bo obejrzałem filmik, do którego był odnośnik na stronie producenta i autor wspominał właśnie o irytujących świstach.

Raczej sobie je odpuszczę, bo nie mam szans, aby je odsłuchać przed zakupem.

Być może następca Z-5500 pojawi się już w październiku 2010, info w przedostatnim poście :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może następca Z-5500 pojawi się już w październiku 2010, info w przedostatnim poście :

Ukryta Zawartość

Zrobili by jakie ciekawsze 2.0 z 5" wooferem, a nie trzepali te dudniące nocniki.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

soundbar_01.JPG

Ktoś zna tego grajka? TRACER SOUNDBAR EXCLUSIVE. Zastanawiam się nad czymś takim do laptopa. Znalazłem jedną recenzję gdzie ogólnie został pozytywnie oceniony.

Jaki najlepszy zestaw 2.0 do 400zł proponujecie?

Rozważam pomiędzy:

- Microlab Solo C6

- Edifier R1600T-Plus

Zastosowanie: Laptop, jak dla mnie dobra dźwiękówka, muzyka głównie chillout, ambient, electro-house. Muzyka słuchana na "normalnej" głośności ~6h dziennie

PS: Edifier'a S530D nadal mam, ale jest na optyku pod TV, gdzie świetnie się sprawuje.

Edytowane przez mar3k

Stoję przed podobnym dylematem jak kolega wyżej. Z tymże zamiast Solo6C biorę pod uwagę Solo15. Szóstki odpadają bo jest sporo bugów (tragiczny pilot, resetowanie ustawień, mute po uruchomieniu) - dziękuję za taki coś.

Głośników będę używał w małym pokoju (10m2) do TV i muzy. Będę ich słuchał z odległości 2,5 metra. Edifier będą miały wystarczającą moc?

Może to, aktualna cena to około 500zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Może to, aktualna cena to około 500zł.

Ukryta Zawartość

Przecież tego nie ma co porównywać do Solo6c...

Ukryta Zawartość

Przecież tego nie ma co porównywać do Solo6c...

Rozumiem, że słuchałeś i jednych i drugich głośników?

S3W są dość niepozorne, świetnie kreują przestrzeń, dobra barwa, ale fizyki jednak nie da się oszukać. Dół pasma nie jest ich najlepszą stroną. Jeśli słuchasz ambientu, lounge, electro itp to zdecydowanie lepszym wyborem będą M10. Rozbijają konkurencję w tym zakresie cenowym (610pln), jak je podłączyłem u siebie to aż uwierzyć nie mogłem - jedna para poleciała do mnie do domu do laptopa :)

Pozdrawiam

Rozumiem, że słuchałeś i jednych i drugich głośników?

S3W są dość niepozorne, świetnie kreują przestrzeń, dobra barwa, ale fizyki jednak nie da się oszukać. Dół pasma nie jest ich najlepszą stroną. Jeśli słuchasz ambientu, lounge, electro itp to zdecydowanie lepszym wyborem będą M10. Rozbijają konkurencję w tym zakresie cenowym (610pln), jak je podłączyłem u siebie to aż uwierzyć nie mogłem - jedna para poleciała do mnie do domu do laptopa :)

Pozdrawiam

Ceny Swan w Polsce są sufitowe...do jasnej cholery jakim prawem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje u nas prawie 5 kzł ???? Rozumiem, że można żądać równowartość 600 Euro, ale nie 1200 Euro kur.. bo inaczej już tego nie można nazwać....Jak hiena - dystrybutor się nażre dostatecznie może pójdzie po rozum do głowy i spuści z tonu póki z torbami nie pójdzie....za 600 zł można mieć Creativy T3 i wcale nie boją się one M10.....http://www.theaudioinsider.com/product_info.php?products_id=89 które kosztują grosze, a u nas oczywiście podwójną stawkę :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zyzio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje u nas prawie 5 kzł ????

LOL ... wolałbym już w niższej cenie Focal CMS50 (jak ma być kompaktowo), albo ADAM A7X, APS IO (jeśli może być coś większego) - do wyboru do koloru.

Sprzedawanie tych SWAN T200b za prawie 5 tys. to ŻART.

Ukryta Zawartość

Sprzedawanie tych SWAN T200b za prawie 5 tys. to ŻART.

Dlatego tak zareagowałem ! Podobna zabawa jak z polskimi cenami Oppo...Dziwne, że katalogowa cena T3 w Polsce to 750 zł (w USA 250 $), z tym ze można kupić taniej na dodatek, a taka popierdółka Swan M10 za 100 baksów osiąga cenę 610 zł....., to jednak dopiero rozgrzewka, bo prawdziwa jazda jest z T200b.....im drożej tym ciekawiej....

Edytowane przez zyzio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje u nas prawie 5 kzł ???? Rozumiem, że można żądać równowartość 600 Euro, ale nie 1200 Euro kur.. bo inaczej już tego nie można nazwać....Jak hiena - dystrybutor się nażre dostatecznie może pójdzie po rozum do głowy i spuści z tonu póki z torbami nie pójdzie....za 600 zł można mieć Creativy T3 i wcale nie boją się one M10.....http://www.theaudioinsider.com/product_info.php?products_id=89 które kosztują grosze, a u nas oczywiście podwójną stawkę :)))

Tym postem wykazałeś skrajną ignorancję i totalny brak znajomości rynku i zasad handlowych.

W tej sytuacji pozostaje mi tylko podziękować za przychylne życzenia. Jak już pójdę z torbami, wtedy Ty będziesz mógł wskoczyć na moje miejsce i zająć się dystrybucją Swansów w Polsce. Wtedy też będziesz mógł ustalać ceny T200B na poziomie 600Eur. Tylko szkoda, że nie wiesz jeszcze ile sam będziesz musiał za nie zapłacić europejskiemu dystrybutorowi. Bo ze stanów ich po prostu nie dostaniesz. Handel jest o wiele bardziej skomplikowany niż Ci się wydaje. Inna sprawa, że podlegamy pod Swans Europe.

Warto też wspomnieć o tym, że produkty Swans na rynek US i azjatycki są zupełnie inne od tych na rynek europejski.

PS. Zastanów się na drugi raz zanim wydasz tak krzywdzącą opinię.

Ukryta Zawartość

Tym postem wykazałeś skrajną ignorancję i totalny brak znajomości rynku i zasad handlowych.

W tej sytuacji pozostaje mi tylko podziękować za przychylne życzenia. Jak już pójdę z torbami, wtedy Ty będziesz mógł wskoczyć na moje miejsce i zająć się dystrybucją Swansów w Polsce. Wtedy też będziesz mógł ustalać ceny T200B na poziomie 600Eur. Tylko szkoda, że nie wiesz jeszcze ile sam będziesz musiał za nie zapłacić europejskiemu dystrybutorowi. Bo ze stanów ich po prostu nie dostaniesz. Handel jest o wiele bardziej skomplikowany niż Ci się wydaje. Inna sprawa, że podlegamy pod Swans Europe.

Warto też wspomnieć o tym, że produkty Swans na rynek US i azjatycki są zupełnie inne od tych na rynek europejski.

PS. Zastanów się na drugi raz zanim wydasz tak krzywdzącą opinię.

Wyjątkowo krzywdząca, prawda boli i to mocno.... Trzeba się było nie chwytać tej marki skoro ceny mają być trzykrotnie wyższe od amerykańskich..., kto to ma kupować ? jakiś skończony debil ?...bo inaczej nazwać tego nie można.... Konkurencja zjada Cię dosłownie na wejściu.....T200B za 5000 zł, farsa, totalna farsa !!!! Zabawka m10 za 610 zł :D, obudź się, jak to chcesz sprzedać ? :D Reklamując się wpisami na forum - to już lepiej wykup wątek sponsorowany....może jakiś jeleń się trafi....

Edytowane przez zyzio

Jak już pójdę z torbami, wtedy Ty będziesz mógł wskoczyć na moje miejsce i zająć się dystrybucją Swansów w Polsce.

Gdybym nie mógł zapewnić dużo niższej ceny to bym się dystrybucją np. tego modelu Swans T200b nie interesował. Po prostu ten model nie jest tyle wart i ma konkurencję w postaci ciekawszych moim zdaniem produktów.

Np. APS AEON można kupić za ~5 tys. ... i teraz postawmy te swans T200b obok tych APS :] ... i posłuchajmy :] :] :]

Edytowane przez Kyle

Wyjątkowo krzywdząca, prawda boli i to mocno.... Trzeba się było nie chwytać tej marki skoro ceny mają być trzykrotnie wyższe od amerykańskich..., kto to ma kupować ? jakiś skończony debil... ? Konkurencja zjada Cię dosłownie na wejściu.....T200B za 5000 zł, farsa, totalna farsa !!!!

Uuuuu, widzę pokłady frustracji. Na nerwy proponuję herbatkę z ziółkami.

Powtarzam jeszcze raz, rynku amerykańskiego nie ma co porównywać z rynkiem europejskim. Dodatkowo w tym przypadku porównujemy zupełnie inne produkty, które wspólne mają tylko nazwę i wygląd.

Jaką konkurencję masz na myśli? Słyszałeś w ogóle T200B? Graliśmy nimi na Audioshow 2009. Ludzie jak ich posłuchali to kręcili głowami... jak za ~4600PLN można wydobyć tyle dobrego dźwięku! Na szczęście moi klienci są w stanie docenić możliwości moich sprzętów. I skoro to kupują to widocznie twierdzą, że warto wydać te pieniądze. Na szczęście nie zniechęcam się wpisami na forum anonimowego krzykacza, którego stać tylko na pisanie obraźliwych opinii, a nawet nie zadał sobie trudu zapoznania się z walorami produktów.

Doceniam że masz firmę i nią kierujesz. Ale nie opłacało by się wręcz sprowadzić hurtowo Swans T200B ze stanów (!!!) ?

Ciekawy temat ... ktoś pisze że w US Swans T200b kosztują aż 630$ (u nas w Polsce praktycznie 1630$ x-P ) .... podczas gdy w Chinach są po 335$ od pary (!!!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi