Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki tak do 200zł na biurko obok monitora, niewielkich rozmiarów, do oglądania filmów, słuchania muzyki z YouTube i radia internetowego - co się poleca?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

330? szczególnie że fructo mówił że nie chce regulacji z tyłu - a microlab ma je z tyłu ...subwoofera? x]

Regulację głośności mają z przodu. Basy regulujesz z tyłu.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Wchodzenie pod biurko by regulować głośność co najmniej dziwne mi się wydaje. Dobrze, że nie ma regulacji głośności z tyłu suba. ;)

Zobaczę co z tymi Bose C2 wyjdzie, bo najciekawsze się wydają z powyższych propozycji.

Faktycznie szkoda, że Z-10 trudno dostępne, ewentualnie T20 by być mogły. Albo któreś Modecomy podane przez Kyle'a bym jakoś wepchał...

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Na Twoim miejscu zainteresował bym się jeszcze JBL DUET, ale tymi starszymi, do 120zł kupisz, a grają nieźle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz nawet porównanie JBL i Bose:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Byłem posłuchać Fostex pm-5.0. Warunki tak samo kiepskie jak poprzednio. Głośniki super, z jednej strony bez podbarwień 0.4, (mają wypełnioną średnicę i złagodzoną, miękką górę), z drugiej, w każdym zakresie większą ilość informacji. Nie spodziewałem się że skok w jakości będzie taki duży. Generalnie miałem wrażenie obcowania z dużo poważniejszym sprzętem - różnica w cenie wydaje się uzasadniona. Nie mogłem bezpośrednio porównać z pm-4.0 bo już ich nie było. Ja wezmę jednak 0.4 - 0.5 są dla mnie za dobre :).

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Całkiem fajne komputerowe zestawy głośnikowe dzisiaj na ibodzie.

Ukryta Zawartość

Roth Audio Charlie 2.1 z bezprzewodową stacją dokującą

Tutaj opis producenta:

Frequency Response: 40hz-20khz(±2db)

Harmonic Distortion: ≤2%

Signal To Noise Ratio: ≥75db

Czyli całkiem przyzwoicie na tak małe komputerowe głośniki (zwłaszcza za taką cenę - dziś 500 zł zamiast 1500 zł)

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Całkiem fajne komputerowe zestawy głośnikowe dzisiaj na ibodzie.

Ukryta Zawartość

Roth Audio Charlie 2.1 z bezprzewodową stacją dokującą

Tutaj opis producenta:

Frequency Response: 40hz-20khz(±2db)

Harmonic Distortion: ≤2%

Signal To Noise Ratio: ≥75db

Czyli całkiem przyzwoicie na tak małe komputerowe głośniki (zwłaszcza za taką cenę - dziś 500 zł zamiast 1500 zł)

Właśnie kupiłem, ale nie wiem jak to podłączyć do monitora z tunerem, żeby z TV dźwięk przekazać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam szanownych Forumowiczów. Jest to mój drugi wpis, pierwszy został odpowiednio szybko zweryfikowany (i dobrze).Bardzo proszę o radę. Do dzieła ponownie: Wymiary pokoju to 4x4 m. Kwota do 1000 zł. Karta dźwiękowa Sound-blaster x-fi xtreme audio (tu też przyznaję potrzebna inwestycja). Muzyka to ciężki industrial, noise, muzyka eksperymentalna oraz muzyka klasyczna. Ponieważ duża część mojego zbioru muzycznego to mp3, na dodatek nie ripowana przez mnie (taka specyfika i dostępność muzyki), sądzę, że na razie najlepszym wyborem będą głośniki komputerowe 2.0. I pytanie, jakie? Z góry dziękuję

Edytowane przez yag

Ukryta Zawartość

posłuchaj tych jak masz możliwość ,

a tu jakas nowosc, ciekawa budowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam szanownych Forumowiczów. Jest to mój drugi wpis, pierwszy został odpowiednio szybko zweryfikowany (i dobrze).Bardzo proszę o radę. Do dzieła ponownie: Wymiary pokoju to 4x4 m. Kwota do 1000 zł. Karta dźwiękowa Sound-blaster x-fi xtreme audio (tu też przyznaję potrzebna inwestycja). Muzyka to ciężki industrial, noise, muzyka eksperymentalna oraz muzyka klasyczna. Ponieważ duża część mojego zbioru muzycznego to mp3, na dodatek nie ripowana przez mnie (taka specyfika i dostępność muzyki), sądzę, że na razie najlepszym wyborem będą głośniki komputerowe 2.0. I pytanie, jakie? Z góry dziękuję

Bose jest dobry do salonów fryzjerskich itp. (to nie złośliwość). Jak chcesz słuchać z 1-2m to kup monitory studyjne, A jak z większej to jakieś microlab solo 6c lub 7c (wszyscy je tu polecają) lub to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wyboru do koloru.

Powinieneś poczytać ten wątek (GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE) to byś to wszystko wiedział.

I do tego jakiś xonar za 250zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam inne zdanie :)

słuchałem bose c2 c3 c5 c20 i monitor, najbardziej zaskakują c20

bardzo dobra relacja brzmienia do ceny z każdego produktów

a jak się wymaga hajendu to nie w takich pieniażkach

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

mam inne zdanie :)

słuchałem bose c2 c3 c5 c20 i monitor, najbardziej zaskakują c20

bardzo dobra relacja brzmienia do ceny z każdego produktów

a jak się wymaga hajendu to nie w takich pieniażkach

Jesteś pewny że grają lepiej lub przynajmniej tak dobrze jak moitory do 1000zł?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

W aktualnym KŚ jest test głośników do 100zł. Niedługo test powinien być dostępny w internecie.

http://www.komputerswiat.pl/czasopismo/archiwum/1,2011,708/czasopismo,komputer_swiat-20-2011.aspx

Edytowane przez Cadam

Witam chciałbym kupić głośniki do komputera w okolicach 400zł. Po przejrzeniu forum mam następujące typy:

Solo 4c

Solo 3c

Solo 1c

JBL Duet (I,II,III)

JBL Creature

Pokój 23m2. Słucham głównie jazzu.

Co polecacie co odradzacie. Proszę o pomoc.

pozdrawiam Michał

Odradzam wszystko jeśli takiego gatunku słuchasz:) Tak naprawdę żadnej przyjemności ze słuchania się nie ma, jak nie dociera do nas połowa tego co chciał przekazać nam autor muzyki... Dozbierałbym drugie tyle i poszukał normalnych kolumn stereo a nie przebierał w pierdziawkach komputerowych. Nie wspominając o tym, że Twoje 23m^2 to niemały lokal do nagłośnienia, więc gdzie tu komputerowe...

PS. Za ok 400zł można złożyć kopię kolumn WLM Stella Monitor... ;) wygooglaj ile kosztują w detalu... :)

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Twoje 23m^2 to niemały lokal do nagłośnienia, więc gdzie tu komputerowe...

PS. Za ok 400zł można złożyć kopię kolumn WLM Stella Monitor... ;) wygooglaj ile kosztują w detalu... :)

Kto powiedział, że chce nagłaśniać całe pomieszczenie i nie będzie słuchał w bliskim polu (metr od kolumn lub nawet mniej) tylko w dalekim (trzy metry).

Witam chciałbym kupić głośniki do komputera w okolicach 400zł. Po przejrzeniu forum mam następujące typy:

Solo 4c

Solo 3c

Solo 1c

JBL Duet (I,II,III)

JBL Creature

Pokój 23m2. Słucham głównie jazzu.

Co polecacie co odradzacie. Proszę o pomoc.

pozdrawiam Michał

dobieraj i kup bose c3

Focal + Naim

Jeśli Edifiery to tylko 2.0 do jazzu, sub w zestawach 2.1 psuje cały odbiór, jest za wolny.

To jest najlepszy test:

Ps. Co do techno, czy aby na pewno, wiele osób myli ten gatunek z techno-polo, trance. ;)

Edytowane przez DawidM

• 2 tygodnie później...

Kto powiedział, że chce nagłaśniać całe pomieszczenie i nie będzie słuchał w bliskim polu (metr od kolumn lub nawet mniej) tylko w dalekim (trzy metry).

A kto napisał, że nie? Jeśli ma to być bliski odsłuch to należy to zaznaczyć i szukać kolumn do takiego zastosowania.

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Do mnie niebawem przyjadą zamówione dziś Scythe Kro Craft

Ukryta Zawartość

Będą połączone z Rotelem RA-04 i Prodigy HD2, grać sobie będą w małym pokoju z komputerem :) Kupiłem je za bardzo okazyjną cenę. Na pewno napiszę, jak grają jak już je dostanę :)

Ukryta Zawartość

Czekam na opinie, bo te kolumny są intrygujące.

Scythe przyszły, grają już podłączone pod Rotela RA-04. Mogę powiedzieć w skrócie - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Pierwsze co rzuca się w oczy, czy raczej w ręce po wyjęciu z pudełka, to na prawdę znakomita jakość wykonania. Wszelkie Microlaby i inne takie mogą się tylko uczyć od Kro Craftów. Obudowa wykonana perfekcyjnie, pokryta ładnym półmatowym lakierem o strukturze lekko chropowatej. Głośniki są bez maskownic, woofer posiada elegancką miodowo - złotawą aluminiową membranę, oraz gumowe zawieszenie bardzo estetycznie wklejone. Kopułka sprawia równie dobre wrażenie, nie widać żadnych drucików i innych takich. W zestawieniu z niezbyt dużym wooferem wydaje się spora. Zaciski głośnikowe złocone, wysokiej jakości, idealnie wmontowane bezpośrednio w dechę. Monitorki są dość niskie, ale za to głębokie - to za sprawą zastosowania prawdziwej linii transmisyjnej, którą sporadycznie stosuje się w raczej droższych kolumnach hi-fi, ze względu na konieczność stosowania właśnie głębokich obudów. Zaletą takiego rozwiązania jest bas znacznie bardziej wzmocniony i rozciągnięty w stosunku do klasycznego, prostego rozwiązania jakim jest bass-reflex.

Napiszę coś o dźwięku :) Kolumeinki posiadają deklarowaną moc maksymalną po 20W, jednak jeśli nie będziemy wprowadzać ich w ekstremalne stany rozkręcenia, można podłączyć mocniejszy piec. Rotel RA-04 posiada moc po 40W na kanał, dzięki czemu doskonale wykorzystuje każdą drobinę potencjału zawartego w tych kolumienkach, głównie w zakresie tonów niskich. A jeśli już przy niskich tonach jesteśmy... to muszę powiedzieć, że od razu po podłączeniu i odpaleniu pierwszego kawałka byłem pod ogromnym wrażeniem :) Słuchając tych niezbyt przecież dużych monitorków ma się wrażenie, że gdzieś pod biurkiem gra sobie jakiś subwoofer. Linia transmisyjna spełnia swoje zadanie idealnie, bas jest bardzo wyraźny, całkiem muzykalny, i ani trochę nie dudniący ani pudełkowaty. Jest ładnie rozciągnięty aż po samą średnicę, nie ma żadnego "progu" odcięcia jak to się często zdarza przy zestawach 2.1, nawet tych wyższej klasy. Średnica jest delikatnie przesunięta w dół, czyli dokładnie w odwrotną stronę niż można by się spodzewać. Ale to dobrze. Góry jest stosunkowo niewiele. Brakuje wybrzmiewania blach, gitary grają mięsiście i grubo, ale brak im odrobiny ostrości.

W tej chwili kolumienki stoją tuż obok tonsilowskich Siest podłogowych podłączonych do Advance Acoustic MAP105 i Audinsta MX1. Zmieniając w czasie rzeczywistym karty dźwiękowe w Foobarze (prodigy/audinst) przy jednakowych ustawieniach głośności, przy przełączeniu z małych Scythe na podłogowe Siesty ma się wrażenie żylety dźwiękowej (pozytywnej), wychodzi na jaw praktycznie brak ostrości i rozdzielczości góry w Scythe. Siesty odgrywają uderzenie blachy w fantastyczny, jasny i przejrzysty sposób, ze słyszalnym wybrzmiewaniem sięgającym spokojnie powyżej 14khz. Scythe odgrywają to samo uderzenie w sposób lekko przymulony, i bez jakiegokolwiek wybrzmiewania. No ale Panowie, nie ma sensu porównywać małych monitorków za 170zł (tyle zapłaciłem za nówki z oficjalnej dystrybucji pl) do zestawu za ponad 4 tysiące. Podobnie z basem - Scythe mają go bardzo dużo jak na głośniczki tej wielkości, jednak nie jest to bas który sięga zbyt nisko. W żadnym wypadku nie jest to głuche pukanie, ale jednak to nie TO zejście, różnorodność i koloryt, do których przyzwyczaiły mnie Siesty. Ale... dzięki podkreśleniu wyższego basu Scythe bardzo fajnie odgrywają gorzej nagrane metalowe płyty - jest "misio", nie ma natarczywej góry. Na Siestach gorzej nagrane płyty, szczególnie te bezbasowe a jest takich trochę, brzmią zbyt mało mięsiście, a poprzez sporą rozdzielczość zestawu, ich słuchanie może zmęczyć. Scythe każdy materiał odegrają w zasadzie tak samo - zarówno kiepskie, jak i rewelacyjne nagrania, zabrzmią na nich tak samo - poprawnie, z ładnym melodyjnym basem, ciepło, misiowato, bez nadmiaru góry.

Podsumowując - jak za taką cenę, nie mają one konkurencji nie tylko w dziedzinie PC Audio, ale także jako pełnoprawne monitory Hi-fi. Warto podłączyć je do dobrego, dynamicznego pieca, raczej neutralnego z wyraźną górą. Zaskakujący, muzykalny bas. Rozdzielczości wysokich, wybrzmiewania i pozytywnej "ostrości" dźwięku - brak. Do małego pokoju max 12m2 - idealne w tej cenie.

Pozdrawiam :)

Uuu, brzmi intrygująco, dzięki za opinie. Z tego co wiem to jest też do nich dedykowany mały wzmacniaczyk, być może to jedne z najlepszych tanich(do 500zł) połączeń.

Edytowane przez DawidM

• Pokaż nowe odpowiedzi