Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko te nowe KEF'y sa takie troche techniczne w graniu, niby nie ma sie do czego przyczepic, ale jednak nie ma w nich zbytnio Muzykalnosci, czegos co wciaga w muzyke, a nie tylko dokladnie ja przedstawia, bardziej pasowalo mi brzmienie ich starszych konstrukcji.

Co kto lubi. Dla mnie to co niektórzy nazywają "muzykalnością", ja nazywam "zamulaczem" ;) Są różne gusta, więc ja wybieram obiektywnie neutralne kolumny. Jak komuś się nie podoba jak gra neutralna kolumna, to niech zmieni płytę/nagranie bo to w nim jest problem - wszak neutralna kolumna jedynie wiernie odtwarza.

Co do starszych KEF, to miałem KEF Q1 - nie podobał mi się w nich podbity wyższy bas, brak zwartości basu (głośniki w samochodzie choćby KIA Cee'd mają lepszą kontrolę). No i góra też była jakaś niedokładna. Jedyne co było w nich super to przestrzenność.

Edytowane przez Kyle

Simple Audio Listen z linku powyzej sprzedaly sie za niecale 50 funtow, ktos sobie zrobil nielichy prezent. Z glosnikow za ponad 2000zl, zszedl na niecale 300zl. :D

Może tyle dla niego były warte ;)

Może tyle dla niego były warte ;)

Raczej to chodzi o to ze firma sie nie wybila spod skrzydel Linn'a, jak miala. ;)

Tak jak mowie, ktos sobie zrobil ogromny prezent.

@ Kyle

Kultowy LS3/5A do dzis gra bardzo ladnie. Z nowszych seria XQ10 byla niezla czy iQ z kolumn podlogowych.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Raczej to chodzi o to ze firma sie nie wybila spod skrzydel Linn'a, jak miala. ;)

Tak jak mowie, ktos sobie zrobil ogromny prezent.

W sumie 300 to dobra cena za komputerowe głośniczki z 3' przetwornikami mając na uwadze że większość tej ceny generuje obudowa ;)

Lubie opinie osob ktore nie sluchaly, a wiedza lepiej. ;)

Poza tym cos malo o nich czytales skoro tylko zaintrygowaly Cie te 3 calowe glosniczki. Pomoge, m.in DSP, BT, Bi-amp, aktywna zwrotnica, wyjscie na aktywny sub, wejscie na sluchawki, zew. zrodlo dzwieku, panel dotykowy, dodatkowy pilot do zestawu i obsluga za pomoca panelu dotykowego na gorze, do tego swietna jakosc materialow i wykonania.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Lubie opinie osob ktore nie sluchaly, a wiedza lepiej. ;)

Po co marnować czas jak w tym przedziale cenowym byłoby sporo ciekawszych propozycji. Chyba że ma wyglądać a nie grać ;)

To i gra i wyglada, plus ma funkcjonalnosc, cos czego wiekszosc aktywnych monitorow aktywnych nie ma, gdyz sluza one w wiadomym celu - studio nagraniowe. ;)

Edytowane przez DawidM

To i gra i wyglada, plus ma funkcjonalnosc, cos czego wiekszosc aktywnych monitorow aktywnych nie ma, gdyz sluza one w wiadomym celu - studio nagraniowe. ;)

No zazwyczaj do sluchania muzyki. Co do funkcjonalności nie zaprzeczam że te głośniki są funkcjonalne. Ale nie uwierze że poziomem grania mogą wyróżniać się czymś na plus w swojej klasie cenowej. Śmiem twierdzić że poza tą funkcjonalnością nie mają się czym pochwalić.

Coz, jesli wiesz jak graja Focal XS book, DT Incline czy B&W MM1 to wiesz czego sie tu mniej wiecej spodziewac. Na plus wieksza funkcjonalnosc niz u np. tych rywali. Do Mac'a nic lepszego nie potrzebuje. Taki poziom w zupelnosci mi wystarcza. :)

Edytowane przez DawidM

Nie podniecają mnie komputerowe glosniczki bez względu na to kto daje im logo. Rozumiem że może ktoś być zadowolony bz ich użytkowania, co nie zmienia faktu że to dalej komputerowe glosniczki z bardzo ograniczonym pasmem przetwarzania. Dyskwalifikuje to je wg. mnie jako sprzęt do słuchania muzyki.

Znow sie mylisz. Patrz post wyzej, dodaj do siebie rzeczy. Pomysl. Napisz jeszcze raz.

Rozumiem ze av.com.pl sie myli co do B&W MM1? Szczegolnie z tym twierdzeniem:

I mam wrażenie, że siedzę przy jakiejś konsoli studyjnej podłączonej do monitorów bliskiego pola. Teraz może lekko przesadziłem, ale faktem jest, że słychać nie mniej niż z domowego zestawu hi-fi za 7-8 tysięcy – a jego przecież nie weźmie się na działkę ani nie wstawi do pracowni czy gabinetu.
Simple Audio Listen graja podobnie, ba mozesz ich brzmienie jeszcze bardziej podkrecic dodajac aktywny sub.

iHTPXLm.png

ZOsLcVq.png

GTIt1To.png

Tu kolejny przyklad ze male moze zagrac:

Budowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brzmienie:

Ukryta Zawartość

Mysle ze szufladkowanie sie nie pomaga Ci odkrywac i sluchac czegos nowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

mozesz ich brzmienie jeszcze bardziej podkrecic dodajac aktywny sub.

To już jest niesportowe. ;) Jakość kolumn, oceniam też po zejściu basu. (nie pomijając też jakości tego basu). Kiedy podłączamy sub, to część brzmienia już nie jest grana przez kolumny, tylko właśnie przez sub.

Co do tych MM-1 itp. mikro-monitorków - nie wątpię, że w swoich rozmiarach są fenomenalne. Jednak jak się mają do takich większych, choć nadal małych monitorów jak Genelec 8330 (5" woofer), albo Nubert Nu-Pro A200 (6" woofer)?

Tu kolejny przyklad ze male moze zagrac:

Budowa:

Ukryta Zawartość

Brzmienie:

Ukryta Zawartość

Mysle ze szufladkowanie sie nie pomaga Ci odkrywac i sluchac czegos nowego.

Piszą tam tak kosmiczne rzeczy, że chciałbym zobaczyć pomiary SPL od częstotliwości i pomiary poziomu THD od częstotliwości przy np. 85-90dB SPL. Char wodospadowa, czy group-delay też by nie zaszkodziła. Po prostu bawię się trochę w projektowanie kolumn i wiem jakie ograniczenia fizyczne mają małe głośniki. Tych pomiarów oczywiście nie wymagam od Ciebie ... tylko po prostu jestem ciekaw jak to jest na prawdę z brzmieniem tych kolumn. Nie obraź się, ale oceny "na gust" niezbyt lubię, bo o A7X niektórzy piszą takie cudowne rzeczy, że gdybym ich nie miał przez 5 lat, to bym uwierzył (a pomiary pokrywają się z tym co Ja usłyszałem, a nie z tymi bajkami co ludzie piszą)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Kyle. Ja rozumiem, ale wlasnie DSP (czy to np. W MM1 czy Simple Audio Listen etc.) czy korekcja SAM ktora stosuje Devialet potrafi czynic cuda. Kiedys bylo takie radyjko Meridiana o ktore sie niepotrzebnie sprzeczalem na forum, tez watpiac w jego mozliwosci. Pare lat pozniej je uslyszalem, i zrobilo mi mi glupio. Dlatego teraz juz podchodze z wiekszym dystansem do sprawy. ;)

Ps. Wiadomo ze takie minimonitorki oszukuja w pewnym stopniu fizyke poprzez DSP, a poki jest to odpowiednio zrobione I nie razi mnie to podczas odsluchu, przymykam na to oko. Kyle one nawet nie probuja byc tam gdzie Genlec. Graja w swojej lidze. Kazdy wybiera to co lubi. Natomiast z przemyslalem sprzeczalem sie o to ze kategoryzuje bez odsluchow. Tu racji nie ma, wiec bronilem swojej. ;)

Edytowane przez DawidM

Ps. Wiadomo ze takie minimonitorki oszukuja w pewnym stopniu fizyke poprzez DSP,

Niestety fizyki nie da się oszukać ;)

Jedyne co można zrobić to podbić wycinek pasma czy pobawić fazą żeby oszukać ale słuchającego.

Graja w swojej lidze. Kazdy wybiera to co lubi. Natomiast z przemyslalem sprzeczalem sie o to ze kategoryzuje bez odsluchow. Tu racji nie ma, wiec bronilem swojej. ;)

Opisujesz je jakby to był święty gral audio a to kolejne komputerowe głośniczki, których przeznaczenie jest wszystkim znane. Nie rób z głośniczków z 3' drajwerem bóg wie czego, bo to nic innego jak tyko komputerowe głośniczki z paroma przydatnymi bajerami i ceną wg mnie mocno dyskusyjną.

Nie robie Bog wie czego. Znow nie potrafisz pisac merytorycznie wiec stwarzasz sobie historie. Odpusc, posluchaj, AudioShow juz blisko. Z tego co wiem to nigdy nie byles. Odrob lekcje.

Edytowane przez DawidM

To powiedz mi jakie pasmo odtworzą te popierdółki ze spadkiem powiedzmy 3dB przy akceptowalnych zniekształceniach.

Porównaj to z jakimiś większymi monitorami w podobnej cenie i odpowiedz sobie merytorycznie ile warte jest to coś gdy weźmie się pod uwagę sam dźwięk.

Wybacz mi, ale nie bede sie onanizowal (mowiac dosadnie) suchymi liczbami, jak maja to w zwyczaju np. master race PC. Dla mnie najwazniejsza jest muzyka. Nawet gdybym chcial Ci te liczby podac to nie mam skad, bo nikt ich tak nie testowal.

Nie bede sobie zagracal biurka czy komody duzymi, nieestetycznymi o ograniczonej funkcjonalnosci skrzynkami. Nie tedy droga (jak dla mnie), polecam Ci sie bardziej osluchac sie z nieznanym. Bilet na AS to grosze, zas tych tzw. "pierdziawek" mozesz chocby osluchac w salonie Appla, tylko wez ze soba pendrive, co bys mogl podlaczyc do komputera.

Edytowane przez DawidM

Kyle. Ja rozumiem, ale wlasnie DSP (czy to np. W MM1 czy Simple Audio Listen etc.) czy korekcja SAM ktora stosuje Devialet potrafi czynic cuda.

(...)

Ps. Wiadomo ze takie minimonitorki oszukuja w pewnym stopniu fizyke poprzez DSP,

Chyba każde lepsze aktywne monitorki wspomagają się DSP (np. Genelec 8330 czy te nubert nu-pro). Jednak przy pomocy DSP fizyki nie oszukasz. Można zrobić pewne korekcje pozwalające więcej wycisnąć z głośnika (np. przez dodanie filtra subsonicznego - wszak po co głośnik ma się wychylać tam, gdzie i tak nie gra, czy filtra który wyrówna nierównomierność głośnika) ale nadal głośnik ma swoje fizyczne ograniczenia.

Większy głośnik, np. 4" zamiast 3" (oba tej samej klasy i oba wspomagane DSP), pozwala choćby przy tym samym SPL drastycznie obniżyć poziom THD.

Edytowane przez Kyle

Nawet gdybym chcial Ci te liczby podac to nie mam skad, bo nikt ich tak nie testowal.

Wiem. Nawet producent wstydzi się podać.

Ale najważniejsze że ci się podoba.

Nie bede sobie zagracal biurka czy komody duzymi, nieestetycznymi o ograniczonej funkcjonalnosci skrzynkami. Nie tedy droga (jak dla mnie), polecam Ci sie bardziej osluchac sie z nieznanym. Bilet na AS to grosze, zas tych tzw. "pierdziawek" mozesz chocby osluchac w salonie Appla, tylko wez ze soba pendrive, co bys mogl podlaczyc do komputera.

Marna prowokacja dawidku. Nie interesują mnie popierdziawki na biurko ;)

Od głośników wymagam trochę więcej.

Kyle, pewnie, zgadzam sie w zalozeniu (choc w motoryzacji fizyke oszukuje sie nie raz..a Audio rowniez, wystarczy posluchac Devialeta, tych tzw. "malych pierdziawek", Medridiana itd.). Tylko dobrze wiesz, ze jesli kupujemy taki produkt, ktory jest juz w ten sposob naszkicowany przy etapie projektowania, wdrazania i produkcji, to doskonale orientujesz sie ze jest duza szansa ze zagra on lepiej niz kolumna pasywna + wzmak w tej czy x2 kwocie, czy wiekszych wymiarach.

Nie rozkrecalem "Listen", bo jest mi ich na to szkoda, ale dwa przetworniki z przodu + membrana pasywna + biamp + aktywna zwrotnica + DSP czy ich DAC (przeciez podlaczam je do komputera za pomoca portu USB) omijajac tym sposobem to co najslabszego w komputerze, daje mi gwarancje na fajny dzwiek. Wierz mi ze na niedostatek basu przy bliskim odsluchu nie narzekam, z MM1 od B&W jest podobnie. Do tego swietna scena, separacja instrumentow, wciagajace w odsluch brzmienie, dlatego nie zgadzam sie ze ktos je nazywa "pierdziawkami". Owszem, pewnie kupisz produkt lepszy w ich orignalnej cenie (mowimy o aktywnych kolumnach), ale beda one sporo wieksze, mniej funkcjonalne.

@ przemyslawek

Gdybys tego wymagal, to juz dawno wyrzucil bys komputer za drzwi..twoj najwiekszy ogranicznik to wlasnie ON + to co do niego podlaczasz. No ale wmawiaj sobie dalej, ze kolumny studyjne sa jedynym zbawieniem. ;)

Edytowane przez DawidM

Kyle, pewnie, zgadzam sie w zalozeniu (choc w motoryzacji fizyke oszukuje sie nie raz..a Audio rowniez,

Nie myśl sobie, że się z Tobą kłócę ;) Tylko po prostu nie zgadzam sie z tym sformułowaniem "oszukiwanie fizyki". Nowoczesne technologie po prostu są doskonalsze (np. aktywna kolumna z DSP potrafi więcej niż tej samej klasy, wielkości itd. pasywna kolumna bez DSP). Tak samo jak turbo doładowany, cyfrowo sterowany silnik benzynowy 2 litry pojemności, w aucie o niskich oporach powietrza, potrafi więcej, niż wolnossący, z gaźnikiem o tej samej pojemności 2 litry wsadzony w karoserię o większych oporach ... no i oba auta powiedzmy o tej samej masie - to nie oszukiwanie fizyki, tylko po prostu doskonalenie technologii/postęp.

Nie myśl sobie, że się z Tobą kłócę ;) Tylko po prostu nie zgadzam sie z tym sformułowaniem "oszukiwanie fizyki". Nowoczesne technologie po prostu są doskonalsze (np. aktywna kolumna z DSP potrafi więcej niż tej samej klasy, wielkości itd. pasywna kolumna bez DSP). Tak samo jak turbo doładowany, cyfrowo sterowany silnik benzynowy 2 litry pojemności, w aucie o niskich oporach powietrza, potrafi więcej, niż wolnossący, z gaźnikiem o tej samej pojemności 2 litry wsadzony w karoserię o większych oporach ... no i oba auta powiedzmy o tej samej masie - to nie oszukiwanie fizyki, tylko po prostu doskonalenie technologii/postęp.

Kyle, w ogole o tym nie pomyslalem. Pelny luzik. ;)

To o czym mowisz to raczej niszczenie motoryzacji, niebawem downsizing zrobi tak bardzo zle ze auta beda do uzytku na 5 lat i potem prosto na zlom, ew. w kolejce po nowy silnik. Zreszta juz to sie dzieje np. w Smarcie 100 tys. i silnika nie ma. Auto mozna zlomowac. ;)

Co do uszukiwania fizyki mam na mysli raczej to:

Przeciez kolumny aktywne czy DSP nie wymyslono teraz, stosuje sie je od dawien dawna, to raczej ewolucja tych ukladow stanowi udoskonalenie technologii.

Moim zdaniem w dzisiejszych czasach idziemy do pewnej unifikacji rozwiazan, czego nie lubie. Ot wystarczy popatrzec jak strojone sa kolumny, jak blizniaczo podobne do siebie sa smartphone'y, przykadow jest multum.

Edytowane przez DawidM

Przeciez kolumny aktywne czy DSP nie wymyslono teraz, stosuje sie je od dawien dawna, to raczej ewolucja tych ukladow stanowi udoskonalenie technologii.

Raczej przede wszystkim cena.

Przy okazji jak to jest dawidku, komputer do audio to zło a komputer w głośnikach cacy.

Masz jakieś błyskotliwe wytłumaczenie tego rozdwojenia jaźni?

Moim zdaniem w dzisiejszych czasach idziemy do pewnej unifikacji rozwiazan, czego nie lubie. Ot wystarczy popatrzec jak strojone sa kolumny, jak blizniaczo podobne do siebie sa smartphone'y, przykadow jest multum.

No są strojone różnie. Często na uśmiech dyskoteki, ale też z opadającą górą, czy równe. Także tutaj unifikacji nie widzę (a strojenie powinno być na równo, by po prostu wiernie odtworzyć nagranie, bez zaburzania oryginalnego balansu tonalnego)

Kyle

Mam na mysli to jak generalnie teraz brzmia kolumny. Nie spotyka sie juz tak czesto tego jak kolumny byly strojone jeszcze jakis czas temu. Wiekszosc produktow ktore sa w przedziale "dla Kowalskiego ktory chce cos wiecej niz boomboxa" jest ugrzecznianych w brzmieniu, unifikowanych. Choc moze sie tu myle. ;)

@ przemyslawie

Jesli nie rozumiesz roznicy miedzy plytka pcb w kolumnie, a plyta pcb w komputerze, jej zadan I co jest do niej podlaczone to chyba serio nie mamy o czym rozmawiac. Zreszta, skutecznie do tego dazysz. Temat zamkniety.

Jesli nie rozumiesz roznicy miedzy plytka pcb w kolumnie, a plyta pcb w komputerze, jej zadan I co jest do niej podlaczone to chyba serio nie mamy o czym rozmawiac. Zreszta, skutecznie do tego dazysz. Temat zamkniety.

Jak najbardziej widzę dawidku.

Komputer przesyła sobie dane do daca nie ingerując w nie gdy nie zostanie o to poproszony.

Dsp to wyspecjalizowany w (uproszczeniu) komputer, którego zadaniem jest praca nad sygnałem cyfrowym i jego zadana modyfikacja.

Dlatego nie rozumiem twojego strachu przed komputerem jako dostarczyciela niezmienionych danych i jednoczesne wychwalanie dsp w monitorach aktywnych. Jeśli potrafisz wyjaśnić dlaczego komputer jest be, to proszę.

Edytowane przez Przemysław_51508

Widze ze nie rozumiesz problemu. Problemu zasilania, problemu OS, pleblemu certyfikowania sprzetu na poziomie hardware etc. Przemyslawek jednak nie taki madry za jakiego sie ma. Zreszta kiedys Slawek Ci juz to tlumaczyl, a tu dalej ciemnia.

DSP to tylko jeden z elementow toru, sam w sobie moze wiecej zepsuc niz naprawic, wszystko zalezy tez od jego kodowania oraz integracji z reszta toru w ktorym pracuje.

Edytowane przez DawidM

Widze ze nie rozumiesz problemu. Problemu zasilania, problemu OS, pleblemu certyfikowania sprzetu na poziomie hardware etc. Przemyslawek jednak nie taki madry za jakiego sie ma. Zreszta kiedys Slawek Ci juz to tlumaczyl, a tu dalej ciemnia.

Chodzi ci SławkaR?

Jakoś nie przypominam sobie by pisał o konieczności zaprzątania sobie głowy hardwarem komputera przy spełnieniu pewnych warunków koniecznych lub wskazanych po stronie konwertera usb/dac. Więc dawidku nie ściemniaj. Bo tu nie miejsce i czas. Jak chcesz sobie o tym pogadać to w stosownym wątku.

Wracając do wątku.

Zaklinanie rzeczywistości nic nie zmieni. Nawet gdybyś komputer z NASA podłączył do 3' popierdółek to nie zaczną grać na poziomie akceptowalnym, dla przeciętnego bywalca tego forum. Nawet to że ty je kupiłeś też nie czyni z nich objawienia.

Powiedzalo dorosle dziecko. Juz sie wyslowiles, czarny marsz zagral z studyjnej doliny, ufff. Dziekuje. :)Ps. Nie spelniasz tych warunkow.

Edytowane przez DawidM

• Pokaż nowe odpowiedzi