Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt studyjny do domu

lenam

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele razy natknąłem się na forum na wpisy mówiące o audiofilskiej atrakcyjności sprzętu studyjnego. Proszę wszystkich kompetentnych w tej dziedzinie o informacje jakie firmy i modele są warte zainteresowania oraz gdzie można taki sprzęt kupić (sklepy "analogowe" i "sieciowe"). Przykładowe ceny mile widziane. Fajnie byłoby też złożyć parę takich studyjnych zestawów, które mogłoby być kupione do domu.

zwolennik łagodności

https://www.audiostereo.pl/topic/31702-sprz%C4%99t-studyjny-do-domu/

MOTU 828 MK II - zewnętrzna karta dźwiękowa/mikser z wysokiej półki - może robić jako preamp i ma bardzo dobry DAC. Cena 2400-3500 pln. Konkurencyjne produkty robi RME - też niezłe sprzęty na wysokim poziomie. Porównywałem

z preampem AR 3 krotnie droższym od MOTU ...modelu nie pamiętam i MOTU było lepsze. DAC w MOTU lepiej wypadł niż np. DAC Proceeda też kilka razy droższego.Może więc dla wielu jest to jakaś alternatywa cenowo brzmieniowa. Karta jeżeli chodzi o studio to już klasyk. Jeżeli chodzi o współpracę z elementami HIFI to zadziwiła mnie ale też nie zachwyciła...mnie oczywiście bo kumple byli zadowoleni. Warto posłuchać może niektórym się spodobać zwłaszcza za taką kaskę.Dystrybutorem kart MOTU jest Audiotech.

Obszerna charakterystyka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9137-100007862 1171892178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Mogę jeszcze polecić monitory odsłuchowe A.D.A.M S-2.5 A. Jedne z najlepszych spośród odsłuchów studyjnych. Dla wielu monitor na całe życie hehe. Cena ok 13000 pln za parę. Tylko czy ja wiem...? Sprzęt typowy do słuchania muzyki troszkę jakby można było powiedzieć "ubrwia" przekaz, zaciera pewne niuanse nieładne dla ucha. Monitor typu S-2.5 A

pokazuje wszystkie detale chirurgicznie przez co amatorskie słuchanie muzyki może okazać się na dłuższą metę męczące...chyba, że ktoś dąży do takiej perfekcji odsłuchu. Ja mam monitory aktywne Event TR8 xl za 2800 pln za parę. Nie są tak precyzyjne jak wspomniane ADAMy. Potężny bas i za te pięniążki na pewno pobiją niejedne kolumienki. Przy czym muszę wspomnieć że mode TR 8 to kicha i nie należy mylić z XL. Przez to, że nie są super precyzyjne bardziej podchodzą pod sprzęt domowy. Co do ADAMA..hmm praca na nim to marzenie ;)

ADAM S-2.5-A Aktiver Studiomonitor

Cena: 1399,- euro, nie wiem tylko: za sztukę czy za parę?

FEATURES:

[ Bass 228 mm (9”) HexaCone®

[ A.R.T. tweeter siehe A.R.T. Technologie

[ Frequenzgang 34 Hz - 35 kHz

[ Front Panel Eing./Hochtonpegel, Mittel-tonpegel, Hi/Lo Entzerrung

[ Ausgangsleistung 150W (rms), 200W (Musik)

[ Eingang Symmetrisch XLR

[ B x H x T 280mm (11”) x 450mm (18”) x 300mm (12”)

[ Masse 13 kg (28.5 lbs)

[ Garantie 2 Jahre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

EVENT TR8 XL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).php

Cena: 2659 zl brutto (za parę)

post-9137-100007858 1171892182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

S2.5A ---->

Ukryta Zawartość

post-8519-100007857 1171892183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu troszkę o serii Event TR.

Ukryta Zawartość

Co do Eventów. Studio Precision Active za 5500 pln są niezłe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz mam zamiar przetestować takie urządzenie co się zwie finalizer 96K produkcji TC Electronic. Ma zawodowe przetworniki w tym niezłego DACa. Ma w sobie różne narzędzia typu kompresor, mięciutki equalizer i parę innych dodających produkcjom wigoru. Narzędzia można wpinać w tor lub nie. Najbardziej ciekawi mnie jak wypadnie DAC.

Jak załatwię sobie przejściówki XLR-RCA to może coś naskrobię.Chcę podłączyć go do Thety Miles i lampy ARC D-70. W/W finalizer to też studyjny klasyk ale cenowo już wyczesany..nowy 12000 pln.W roli samego DACA chyba nie opłacałoby się....za to miałbym pewnie jakąś Thete Gen ;)

Tu parę szczegółów --->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie, czy podłączone do notebooka MOTU 828 MK II z aktywnymi monitorami zagrałoby... no właśnie, jak? Czego można oczekiwać po takich konfiguracjach? Bardzo by mi się podabał taki zestaw: mało gratów i kabli, komputer w roli domowego centrum szlachetnej rozrywki. Tylko jakiej jakości można się tu spodziewać?

zwolennik łagodności

Mam pre Behringera Tube Ultragain (patrz wątek "pękam ze śmiechu) i myślę go zastosować do kuchennego zestawu wraz z aktywnymi Yamaszkami. Ale korci mnie świetnie brzmiący mini Teac'a za 999,- (Onkyo i Denon za 2 x tyle wymięka)

>Ciekawi mnie, czy podłączone do notebooka MOTU 828 MK II z aktywnymi

> monitorami zagrałoby... no właśnie, jak?

w przypadku dobrych kart zewnetrznych na firewire/usb2 tak naprawde nie ma znaczenia czy karta ta bedzie podlaczona pod laptopa czy komp stacjonarny podczas odsluchu. Wilele z tych urzadzen moza pracowac jako samodzielne dac'e, nie bedac wogole podlaczone do komputera. Zagra to zaleznie od jakosci karty (jej przetwornikow) oraz monitorow. Np. wspomniane wyzej motu w polaczeniu z adamami p11-a (6000pln komplet) graja powalajaco. Wyzszy model p22-a oferuje praktycznie to samo tyle ze glosniej z wyraznie nizszym zejsciem i potezniej - kosztuje 2000pln wiecej. Dla osob ktore z jakis powodow nie toleruja suba beda one swietnym wyborem. Lepszym rozwaizaniem bedzie jendak p11-a + sub10, calosc nieco drozej od p22-a ale zdecydowanie lepszy dol. W najblizszym czasie taki wlasnie zestaw nabede i prawdopodobnie nie zmienie go przez wiele lat.

Istotne aby kupujac monitory wybierac model aktywny. W przypadku adama modele aktywne sa zazwyczaj ok 50% drozsze od pasywnych jednak praktycznie nie ma szans aby na pasywnym zailanym 1 wzmakiem stereo(niezaleznie od jego jakosci) osiagnac jakosc monitora aktywnego z dedykonwanem wzmakiem dla kazdego glosnika oraz aktywna zwrotnica.

Podwojne zastosowanie domowe, wlasciwie potrojne w jednym urzadzeniu i w efekcie dosyc ekonomiczne. Dla milosnikow wielokanalowego systemu SACD, lub kina domowego model M906. www.gracedesign.com

Ukryta Zawartość

post-961-100007845 1171915525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Ciekawi mnie, czy podłączone do notebooka MOTU 828 MK II z aktywnymi

>> monitorami zagrałoby... no właśnie, jak?

Pewnie zagrałoby dobrze ale takie rozwiązanie, biorąc pod uwagę to, że źródłem dźwięku byłby komputer, to już lekki przerost formy nad treścią. Urok takiej karty "kombajn" to działanie niezależne od komputera np jako pre dla różnych

urządzeń hifi. Jeżeli miało by to być takie komputerowe centrum multimedialne z laptopem w roli głównej to wystarczy jakaś inna prostsza karta z dobrymi przetwornikami choćby wspomnianych firm RME czy MOTU + aktywne monitory.

Ja używam Della D800 i jego pokładowa karta dźwiękowa jest całkiem całkiem. Wystarczy do niego podpiąć takie monitory i jazda...Tylko w tym momencie wydaje mi się, że obniżamy loty. CD z komputera nie zagra tak dobrze jak np.

taka zewnętrzna karta jako DAC + przyzwoity transport.

>Kobe Tai

Czyli jednak dedykowany do zastosowań audio transport Twoim zdaniem jest konieczny... Swoją drogą, nie rozumiem, czego w tym względzie brakuje komputerowym czytnikom (w końcu hi-endowe firmy stosują ostatnio DVD), korekcję błedów to chyba muszą mieć dobrą, co nie?

A jeżeli transport, to czy są także jakieś studyjne godne uwagi?

zwolennik łagodności

Mam pre Behringera Tube Ultragain (patrz wątek "pękam ze śmiechu) i myślę go zastosować do

>kuchennego zestawu wraz z aktywnymi Yamaszkami. Ale korci mnie świetnie brzmiący mini Teac'a za

>999,- (Onkyo i Denon za 2 x tyle wymięka)

Masz rację Behringer to lowend i raczej w kuchni powinien grać ;) ...a Tube to chyba w nazwie hehe albo świeci się

żeby pokrętła w nocy było widać... Pogadajmy o konkretnych firmach. Może ktoś porównywał z HiFi coś Avalona, Manleya, TC Electronic, SSLa itd itp ?

"CD z komputera nie zagra tak dobrze jak np. taka zewnętrzna karta jako DAC + przyzwoity transport."

- To bedzie zalezalo czy odtwarzasz disk w komputerze czy wyrzucasz z niego digital stream i przy pomocy jakiego softu i nastepnie przez jakie urzadzenie z jakim DAC'iem.

Jazz :-), 19 Lut 2007, 19:54

>- To bedzie zalezalo czy odtwarzasz disk w komputerze czy wyrzucasz z niego digital stream i przy

>pomocy jakiego softu i nastepnie przez jakie urzadzenie z jakim DAC'iem.

O, to, to, właśnie kombinacja, w której laptop jedynie kręci płytką i wysyła dane cyfrowo mnie interesuje. Co tu można popsuć, zakładając, że sprzęt jest dobrej klasy? Zresztą, ponoć dobry DAC jest mało wrażliwy bądź zgoła niewrażliwy na jakość transportu. Tak mówią na mieście ;-)

zwolennik łagodności

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dobrze zrippowana CD /zapisana na HD bez kompresji/ ze sporym buforem ustawionym w foobar brzmi bardzo dobre i spokojnie może iść w zawody z moim transportem PS Audio.

Uważam że komputer może być na prawdę bardzo przyzwoitej jakości źródłem.

Kobe Tai, 19 Lut 2007, 13:25

>Mogę jeszcze polecić monitory odsłuchowe A.D.A.M

Monitory A.D.A.M. - ulubiony sprzęt polskich hiphopowców!

'Moja pańęka jesss taka piękna

Każdy ją chwali i nikt nie wymięka

A ja na nią zerkam i kielona w rękach

Jesss moja cała taka uśmiechnięta"

Chetnie ci sprzedam Grace'a. Bedziesz na pewno bardzo zadowolony. Moj tor komputerowy wyglada tak: Mac-apple lossless/sounddevices do 192kHz - usb - grace902 - koncowka mocy. Masz przedzwmacniacz, DAC, wzmacniacz sluchawkowy, wszystko z pilotem.

WITAM MAM WIEŻE FISHERA MODEL TAD-M77 MAM DO NIEJ PODŁĄCZONE KOLUMNY SCHEIDERA 4 DROZNE PO 100WATT 8 OHM KAZDA I TUBĘ 80WATT 4OHM .PROBLEM POLEGA NA TYM ZE JEST ZA MAŁO BASU WIEŻA JEST WERSJA STUDYJNĄ MA 250WATT POBORU Z SIECI .CO MAM ZROBIĆ ŻEBY ZWIEKSZYŁ SIE BASS?? MOZE KTOS SIE ZAMIENIC NA JAKIS INNY SPRZĘT??PROSZE O ODPOWIEDZI MÓWIĘ Z GÓRY ŻE NIE ZNAM SIE ZA BARDZO NA TYCH SPRAWACH WIĘC PROSZE NIE UZYWAĆ NIEZROZUMIAŁYCH DLA POCZĄTKUJACEGO ZWROTÓW ;D Z GÓRY DZIĘKI

POZDRAWIAM MAGIK891

Czyli jednak dedykowany do zastosowań audio transport Twoim zdaniem jest konieczny... Swoją drogą,

>nie rozumiem, czego w tym względzie brakuje komputerowym czytnikom (w końcu hi-endowe firmy stosują

>ostatnio DVD), korekcję błedów to chyba muszą mieć dobrą, co nie?

>A jeżeli transport, to czy są także jakieś studyjne godne uwagi?

Konieczny nie jest tak jak i zewnętrzna karta tej klasy co MOTU bo przecież w komputerze też jest karta i nic jej do odtwarzania dźwięku przecierz nie brakuje ;) Co daje dobry transport w stosunku do np takiego CD z komputera nie będę pisał bo informacji na ten temat jest sporo tu na forum..Powiem tylko skrótowo, że jakość dźwięku z CD to nie tylko korekcja błędów ale także jakieś tam zakłócenia elektromagnetyczne z zewnątrz + choćby stabilne obracanie się płyty w napędzie i inne drobnostki, które mają wpływ na jakość wydobywającego się sygnału z takiego odtwarzacza.

W studio używam czasem Thety bo ma niezły transport dlatego coś strikte studyjnego Ci nie wymienię bo nie interesowałem się tym.

Jeżeli mamy rozmawiać o sprzęcie studyjnym mającym się równać z szeroko pojętym HiEndem domowym a kosztującym o wiele mniej niż te domowe klocki to proponuję nie mieszać Behringerów i innych CDromów do rozmowy bo wyjdzie z tego niezły melanż.

Monitory A.D.A.M. - ulubiony sprzęt polskich hiphopowców!

>

>'Moja pańęka jesss taka piękna

>Każdy ją chwali i nikt nie wymięka

>A ja na nią zerkam i kielona w rękach

>Jesss moja cała taka uśmiechnięta

Nie wiem czy miało być śmiesznie czy jak ...

ADAMA lubi wielu wykonawców..a że robią na nich hip hop

czy disco polo to ich sprawa. Nie rozmawiamy chyba tutaj

o nurtach muzycznych tylko o jakości brzmienia.

rochu, 19 Lut 2007, 20:05

>Dobrze zrippowana CD /zapisana na HD bez kompresji/ ze sporym buforem ustawionym w foobar brzmi

>bardzo dobre i spokojnie może iść w zawody z moim transportem PS Audio.

>Uważam że komputer może być na prawdę bardzo przyzwoitej jakości źródłem.

Czyli Twoim zdaniem niebędne jest przekopiowanie zawartości płyty na HD, tak? To nawet logiczne. W sumie jest to też wykonalne i... wygodne. Płytki leżałyby sobie w jakimś ciemnym kątku jako backup, a muzyka płynęłaby z HD sporej pojemności. Wymagałoby to zmiany paru nawyków, ale w sumie opłaciłoby się.

zwolennik łagodności

Kobe Tai, 19 Lut 2007, 20:10

>proponuję nie mieszać Behringerów i innych CDromów

>do rozmowy bo wyjdzie z tego niezły melanż.

OK, racja. Dodam tylko, że moje pytania po części wynikają z braku wiedzy w tej materii, a po części z chęci wyobrażenia sobie systemu audio odmiennego od tradycyjnego zestawienia. Komputer jako źródło sam się tu narzuca jako potencjalny kandydat do zajęcia "centrum" w tym układzie. Ale dobrze, nawet mając w pamięci obecność właśnie CD-ROM i DVD w klockach za duuże pieniądze, zestawmy takie rozwiązania na boku. Ale co w twardymi dyskami? Podejrzewam - czy słusznie? - że w studio muzyka też ląduje na HD, czyż nie? Przy MOTU lub podobnej jakości karcie/DAC/preampie to bym pozostał, bo tu chodzi o prawdziwą JAKOŚĆ, a nie empetrójkowy ersatz. Plus aktywne monitory (są podłogówki?) i voila - zestaw XXI wieku. Tak?

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.