Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz hybrydowy Senicza

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

wytrzymaj jeszcze tydzien - zawiaz na supel jak nie mozesz wytrzymac. Dostane blachy to zloze to do kupy. Moze w KAIM sie uda znalezsc wolne okienko? tak sam na sam z facetem w pokoju to ja nie zwyczajny..........

teraz kiedy promuje Hybrydka zalezy mi na rozglosie. Do tej pory ukrywalem swoje prawdziwe oblicze i mozliwosci. nalesnika ani damfaka nie ma co promowac bo one nie beda docenione gdyz wymagaja dobrego wyrobienia usznego. A gdzie audiofil mialby sie wyrobic? przeciez w domu nie ma Halcro czy brummajstera a i kolumny nietegie a i zrodlo gowniane ............... wiec gdzie biedaczek ma sobie zakodowac wzorzec piekna audiofonicznego? a nie moze i nalesnik bedzie mu gral zwyczajnie bo nie zwroci uwagi na te niuanse brzmienia co decyduja o jakosci. Malo tego z rynku eliminuje sie glosniki o dokladnym i pieknym brzmieniu gdyz zbyt dobrze slychac na nich thd wzm tranzystorowych i to nie pozwala na ich duza sprzedaz gdyz wiekszosci sluchaczy wydaje sie z eglosniki skrzecza. Ale to wzmacniacze skrzecza i podbarwiaja muze w stopniu duzo wiekszym niz sie powszechnie wydaje. I fabryka ma produkowac glosniki ktore obnazaja jakosc sprzetu? kto kupi takie kolumny? znikomy procent. Salony i dystrybutorzy nie beda zamawiac takiego sprzetu bo i tak go nie soprzedadza z jamaszka i denonkiem. Wiec na rynku brak dobrych glosnikow. Unikaty z dawnych lat jak moje marantz to rarytas.

senicz, 26 Lut 2007, 22:39

>teraz kiedy promuje Hybrydka zalezy mi na rozglosie. Do tej pory ukrywalem swoje prawdziwe oblicze

>i mozliwosci. nalesnika ani damfaka nie ma co promowac bo one nie beda docenione gdyz wymagaja

>dobrego wyrobienia usznego. A gdzie audiofil mialby sie wyrobic? przeciez w domu nie ma Halcro czy

>brummajstera a i kolumny nietegie a i zrodlo gowniane ...... wiec gdzie biedaczek ma sobie

>zakodowac wzorzec piekna audiofonicznego? a nie moze i nalesnik bedzie mu gral zwyczajnie bo nie

>zwroci uwagi na te niuanse brzmienia co decyduja o jakosci. Malo tego z rynku eliminuje sie glosniki

>o dokladnym i pieknym brzmieniu gdyz zbyt dobrze slychac na nich thd wzm tranzystorowych i to nie

>pozwala na ich duza sprzedaz gdyz wiekszosci sluchaczy wydaje sie z eglosniki skrzecza. Ale to

>wzmacniacze skrzecza i podbarwiaja muze w stopniu duzo wiekszym niz sie powszechnie wydaje. I

>fabryka ma produkowac glosniki ktore obnazaja jakosc sprzetu? kto kupi takie kolumny? znikomy

>procent. Salony i dystrybutorzy nie beda zamawiac takiego sprzetu bo i tak go nie soprzedadza z

>jamaszka i denonkiem. Wiec na rynku brak dobrych glosnikow. Unikaty z dawnych lat jak moje marantz

>to rarytas.

Ty sobie pierdziel swoje farmazony - a my będziemy się bawić gdzie indziej.

Aha ... weź leki

niezły z Ciebie pojebus

Drogi Pilocie!

Obudowa juz jest z radiatorow zlozona ale na kolanie wiec troche krzywa wyszla. Sam wzm bedzie na 2Xe88cc lub na e88cc/ecc8x np. 81 lub 83? tego jeszcze nie wiem? wzm bedzie mial stabilizator napiecia w sekcji srednio/wysokotonowej gdyz bedzie jednak jedno trafo wspolne dla calego wzm gdyz brakuje miejsca na dwa. lampy wymagaja duzej odleglosci trafa mocy od nich aby nie brumilo. Tak wiec stabilizacja napiecia wyczysci zaklocenia na zasilaczu od sekcji basowej. jest szesc radiatorow wiec jeden obsluzy stabilizator jeden prostonik - napewno bedzie sie silnie grzal, dwa sekcje basowa i dwa sekcje sredniotonowa. Ot i wszystko. Uklad z racji przyjetego duzego thd dla podniecenia barwa wybrednych dzwiekowo sluchaczy.

Panowie, ile razy można Wam powtarzać. Przestańcie zachowywać się jak napalone dzieci. Karmicie tutaj trolla o nazwie senicz a on sobie robi z Was jaja. Nie macie naprawdę nic innego do roboty ? Po co Wam ten jego mityczny wzmak ? Zróbcie sobie coś z bogatej oferty tego forum i cieszcie się muzyką.

Pozdr.

Jacek

Sniegi topnieja i czas ruszyc w droge do Mistrza Waldemara. Wezme Hybrydka i duzego suba do niego przeznaczonego aby Hybrydek mial co zasilac. Na satelity podlacze kolumny Mistrza Waldemara i zobaczymy czy sie nie pogryza dzwiekowo. prawdopodobnie Hybrydek jest zbyt impulsywnym wzmacniaczem i moga kolumny Mistrza Waldemara (ktore slyna z impulsywnosci) wydawac dzwiek ktory bedzie zbyt expresyjny? zobaczymy. No dobra my tu gadu gadu a tam Hybrydek juz sie grzeje w kacie. Zastanawiam sie caly czas czy nie uzyc vmos na wyjsciu ale troche mnie odstrecza ich duza zaleznosc liniowej pracy od napiecia dren-zrodlo.

Marzy mi się ten wzmacniacz z ręcznie wygrawerowanym podpisem mistrza !!!

Achhh co za dźwiek !!! -> prawdziwy a nie jakiś tam klon.

Jak się zacznie ( hahaha !! ;) ) seryjna produkcja to pewno sam mistrz będzie dopieszczał owe cudeńka , proponuje na każdym

urządzeniu przyklejać certyfikat autentyczności ( dopieszczone przez Mistrza Senicza ) . Dzieki temu unikniesz kopiowania

, a ludzie będą mieć tylko orginały . Proponuje też wypuszcznie "limited version" dla koneserów (mix rozwiązań : damfak , naleśnik ,hybrydek

w jednej obudowie ) . Układ taki wykożystywał by wszystkie najlepsze cechy tych układów w jednym !!!

Widze świetlaną przyszłość , rzesze zadowolonych konsumentów i promienijącą sławe Mistrza .

Noooo seniczu: "Sniegi topnieja i czas ruszyc w droge do Mistrza Waldemara". Jakbym czytał Władcę Pierścieni :))

Jak już zaczniesz podróżowac po Polsce z Hybrydkiem, to może i do nas dasz sie zaprosić ?

Większosc kolegów atakuje senicza, a dla mnie jest kozak. Przynajmniej od pokazu na AS.

Pozdrawiam

O grawerce wlasnie mysle. Nawet sciagnalem z netu program do projektowania paneli przednich. mam dosc duze pole na placie przednim czolowym? moze tam wygrawerowac cos? a moze oddac do napuszcenia emalii tak jak na medalach radzieckich? Ponadto mysle o dawaniu do kazdego zestawu puchar nieprzechodni za najlepszy zakup. Ot tak zeby stal na kominku i Pan mogl pysznic sie wyjatkowoscia sprzetu. W marcu bedzie musial sie wlaczyc w sprawe moj wspolnik. Bo sam nie dam rady. Szcegolnie pry kolumnach. Zbyt duzo roboty a ja jestem leniwy. prototyp suba juz jest na dwoch stx 42cm w isobaric i teraz srednice trza zrobic. Ale na czym? stx 15cm Edyton? eton? moze cos z usa?

Hybrydek ladnie dzisiaj popychal membranki w glosniczkach. Redio dzezz sluchalem. Ale nudza. Czekam na blachy wiec robilem centralke przewpozarowa padnieta. Zatrzymaly mnie klapy przewietrzania? i nie wiem jak dalej? schematu niet wiedzy niet i co bedzie? a i ten k...... a metalizacja. Wylutowac cos to koszmar. Bez lut. z saniem ani huhu. Takie ciasne otwory.

Mam dylemat co zastosowac? czy e88cc czy e86c czy 7586 czy e55l a moze jakies zwykle lampy? napewno lepiej dlugowieczne bo 20 lat beda pracowac. Co do cen nowych lamp to sa one bardzo tanie. Na ebay sa dostepne ale w malych ilosciach i dosc tanie. Tak wiec sprzedaz jest nieoplacalna. Lepiej cos na nich cos zrobic i przebicie jest wtedy duze. Hybrydek jak narazie ma chyba zbyt duze thd. Jak na moje wyrafinowane przez nalesnika ucha. Musze mu te thd zmniejszyc. Nuvistor sa raczej niesprzedawalne. Wiec lepeij cos na nich zrobic np. riaa o mm. Problem lezy w braku podstawek do nich. Nogi sa badzo cienkie i blisko siebie. Trzeba by druk zrobic z nacieciami na te boczne blaszki w nuvistorze. Moze zrobic jakis preamp na tym diable? MF robil cos na tych nuvistorach na jakim typie?

MF robil limitowana serie nu-vista. Cena uzywanych znacznie przekracza cene nowych. No i koncowke tez na tym walneli. Oczywiscie nie na nuvistorach a nuvistor tam byl jak kwoatek do kozucha. No co taka frma jak MF moze dobrego zrobic? same badziewie robi. No dobrze trza oblukac tego 7586. Zobaczymy co sie da na tym zrobic?

witam!Mamy zamiar a raczej mój kolega zrobić preamp ale na lampkach ze złoconymi nóżkami,E86C,może masz jakieś ciekawe sugestie?bardzo chętnie poczytamy!Pozdrawiamy Mistrza lampiarza!z Krakowa.

Witam!Mamy zamiar a raczej mój kolega zrobić preamp ale na lampkach ze złoconymi nóżkami,E86C,może masz jakieś ciekawe sugestie?bardzo chętnie poczytamy!Pozdrawiamy Mistrza lampiarza!z Krakowa.

Hm ciekawe? ten nuvistor moze chodzic calkiem dziarsko juz od 30-40V na anodzie i to ze wzm 30X. Prad jakies 10mA wystarczy i juz jest bardzo liniowy stopien wejsciowy. Moze i ja zrobie jakas limitowana serie preampow na nuvistorze np. szt 1? cena rzadkosci nadzwyczajna. Ni ejakies tam 500szt jak MF a jeden. I juz.

e86c jest trudna lampa bo ma duze wzmocnienie. I zbic je nie jet latwo. Mozna dac duzy rezystor katodowy i zmniejszyc wzm do 10-20. Wlasciwie to jest to odpowiednik polowki ecc81. i wszystko co wytworzona na te 81 mozna adoptowac na 86. Chyba najlepsze miejsce dla 86 to preamp do riaa na mm z pasywna korekcja gdyz akurat wzmocnienie sie zapnie na dwoch takich 86 do wymaganego poziomu wysjciowego. I wlasciwie bez wtornika na wyjsciu gdy zastosujemy krotkie kable do wzm mocy z regulacja wzmocnienia. Mozna ja ac tez na wyjsciu jako wtornik bo ma spore nachylenie i impedancja wysjciowa moze byc dosc mala. Tu jednak lepsza bedzie e55l bo i prad wiekszy i nawet sluchawki pociagnie. A nachylenie 50mA to mistrzostwo swiata wsrod lamp malej mocy. Zreszta sch na e86c nie ma zbyt duzo wlasnie z powodu jej duzego wzmocnienia napieciowego bo az do 70X.

Właśnie wiem że dla winylu już adoptowałes tę lampkę,ale my tylko do CD-ka i właśnie ten problem prądowy trochę nas zastanawiał,trzeba to będzie zaakceptować,okaże sie w praktyce mam nadzieję,lampiarza to żeczywiście mam w koledze,a ja mam lampy i go kibicuję w nadziei że sam skorzystam i zclonuję preampa pod końcówki Hexfet G...może coś ztego będzie?Tak?

Lepiej uzyc w takim pre do cd ecc82. A te e86c sprzedajcie lub zamiencie sie z kims na te 82. Mozna ew. zrobic tak. Przy zasilaczu anodowym 200V. Dac w anodzie tej e86c 10K 2-3W a w katodzie 1K 1W i ustawic na siatce lampy napiecie stale dodatnie wzgledem masy na takim poziomie aby na anodzie wystapilo ok. 100V stalego. wtedy wzm stopnia spadnie do poszukiwanego 5X. Oczywiscie na wejsciu i wyjsciu kondensatory. Przyczym wejsciowe to niskonapieciowe a wyjsciowe minimum na 250V. To dodatnie napiecie mozna uzyskac z asilacza stabilizowanego do zarzenia lamp np. LM317. Wtedy jedna noga zarzenia do masy a druga do + 6.3V teraz te 6.3V podajemy na potencjometr np 10K i z suwaka jego podajemy przez 100K na siatke lmapy. No i mamy ustawianie punktu pracy lampy. Oczywiwscie trzecia noga potka do masy. Taki uklad napewno bedzie lepszy od ecc82 gdyz e86c sa bardzo liniowe.

Bardzo Dziękuję również w imieniu kolegi którego o tej porze mogę tylko serdecznie pozdrowić i życzyć mu dobrej weny jutro do tego projektu a pańskie uwagi napewno przeanalizuje-my!Napewno warto skorzystać z wiedzy Mistrza! DOBREJ NOCY !!!DZIĘKUJĘ!

Policze te swoje nuvistory i byc oze na nich cos sklece? Mistrz Florian ma podstawki do nich wiec nie bedzie trzeba robic jakis ekstra obwodow drukowanych a tylko zwykle pod podstawki. Choc z drugiej strony szkoda takich nuvistorow do koncowki mocy. Sa opracowane dla stopni wstepnych. Musze zrobic taki stopien do mc i riaa i posluchac co z szumami? moze sie nada ten nuvistor? napewno do super low output to nie bo dla nich to tylko trafo. Taka wstepna decyzja to po e86c na kanal i e88cc do wstepnego stopnia. Powinno to doskonale grac. Tylko zeby wzbudow nie bylo.!!!

mala porada - dobrze jest izolowac plytke z lampami od chassi za pomoca takich gumek jak w driver do cd. Jesli plytka bardzo duza i ciezka mozna uzyc ich nie 3 a wiecej. Gumki sa np. w impelshop lub ze starych cd na wolumenie ew. od service jakis tam cd.

Najwazniejsza dla mnie sprawa to obudowa. I powoli dopracowuje metode produkcji obudow. Znalazlem firme do proszkowego lakierowania i firme do wycinania laserowego. Tak wiec gdy znajde zakald ktory przytnie mi na wymiar blache stalowa z arkusza to jestem w domu. Gorna pokrywa bedzie z perforowanej balchy dla przewietrzania lamp. Jeszcze tylko problem napisow i pokretel. No te toczone z alu, polerowane i w proszek. A co do ukladu wzm to jeszcze decyzji nie podjalem. W przyszlym tyg. bede cos meczyl. Narazie Hybrydek odstawiony i nalesnik gra. Zamieszkam chyba na kilka dni/tygodni w pracowni to nie bede tyle czasu tracil na dojazdy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.