Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Yamaha RX-797

parafka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś streścić mi test amplitunera z HiFi 11/2006 albo chociaż

z grubsza przedstawić wnioski po teście?

Mam na niego chęć i jak test był przyzwoity to

zamówię numer archiwalny i poczytam resztę.

Czy to nie za duży kloc do małych monitorkow Wherfedale 9.1 ?

Głośniki będą z czasem inne ale też nie podłogowe.

Czy Yamaha RX-497 bardzo odstaje od RX-797 ? Nie chciałłbym mieć sytuacji

gdzie gałka jest używana w zakresie godz. 7 do 8 bo dalej to łomot.

https://www.audiostereo.pl/topic/31829-amplituner-yamaha-rx-797/

Witam

Co do amplitunera YAMAHA RX 797 to w teście HI-FI i muzyka miał same maksymalne oceny:

- np. Brzmienie ; Jakość / Cena - 5 gwiazdek (max)

Ja jutro z sklepu odbieram amplituner Yamaha RX 497. Kupuję ten mniejszy ponieważ na moją półkę gdzie będzie stał sprzęt (amplituner 797 jest za glęboki) a YAMAHA RX 497 pasuje jak ulał. Tak jest gdy meble kupuje się w IKEI. Gdy go parę dni posłucham to napiszę jak sprawuje się.

Napewno 797 brzmi lepiej w każdym zakresie. w HI-FI 497 Brzmienie 4 gwiazdki a Jakosć / Cena 5 gwiazdek.

Kupiłem ten sprzęt jedynie na podstawie recenzji w prasie i... powtórzę za wieloma: najważniejszy jest odsłuch. 797 to z pewnością bardzo dobry amplituner (określony przez recenzenta jako wręcz audiofilski), jednak z brzmieniem podobnie jak z odzieżą. Ktoś preferuje styl niezobowiązujący, jeśli nawet elegancko, to z nonszalancją. Ktoś inny nie wyjdzie z domu bez krawata i świeżo wypastowanych butów (broń Boże zamszowych). Obaj wyglądają dobrze, choć style różne. I nie należy ich zmuszać do zamiany wdzianek, gdyż poczują się sztucznie i niekomfortowo. A rzeczona Yamaha, to w/g mnie trochę taki elegancik w markowym garniturze. Jak np. faceci z Take 6. Ale spróbujcie wbić w jedwabny gajerek takiego dajmy na to Planta z Led Zeppelin. Zerknij na mój wpis w wątku nr 31535.

Podkreślam, że moja opinia jest subiektywna i niekoniecznie audiofilska.

Witam ponownie.

Mam od 2 godzin amplituner stereo YAMAHA RX 497, pierwsze wrażenia. Ten amplituner jest dużo lepszy od poprzedniego jaki miałem czyli Yamaha RX 396. Przede wszystkim jest dynamiczniejszy, scena w kolumnach lepiej się prezentuje, kolumny zaczęły grać żywiej no i bas dostał wykop. Więcej napiszę za 2, 3 dni kiedy trochę przesłucham płyt. Moim zdaniem YAMAHA RX 497 przeznaczona jest dla duńskich kolumn, z brytyjskimi głośnikami Yamaha może zagrać za twardo, brak będzie szeroko rozumianej finezji i delikatnosci, poprostu brytyjskie lub niemieckie głośniki mogą zagrać za twardo.

Mogę polecić ten amplituner bo naprawdę warto, nie chodzi tylko o cenę, bo jest tani, w sklepie NEONET dałem 1070 zł, a na Allego i sklepach internetowych jest on o 100 lub więcej zł drozszy.

A jak sie ma wzmacniacz Denona PMA-700AE do tych ampli Yamahy ,porównywał ktoś ? no bo cena jest podobna,jak ktoś porównywał to proszę o szczegóły jakie konkretnie są różnice brzmieniowe ,co jest lepsze konstrukcyjnie DENON PMA-700AE czy YAMAHA RX-797 ?.

Witam,

(to mój pierwszy wpis na tym forum).

Otóż miałem podobny problem gdy kompletowałem swój pierwszy zestaw stereo. Po kilku miesiącach czytania tego i innych forum i gazet z tej tematyki doszedłem do wniosku że przesłucham dwa zestawy. Pierwszy z nich to był denon pma 700ae+ dcd 700ae. Słuchałem go najpierw na dali ikon 6 potem na concept 6 i cantonach (nie pamietam modelu- kosztowały w sklepie ok. 2tyś). Dali ikon 6 wygrało o dwie długości. Grało z kulturą, krótkim, sprężystym basem i oddawało najwięcej smaczków. Potem (tego samego dnia) pojechałem na odsłuch yamahy ax 497 i rx 797- oba te klocki słuchałem z odtwarzaczem dvd yamahy (kosztuje ok. 1500zł). Słuchałem na kolumnach ikon 6. Oba klocki (ax i rx) brzmiały podobnie tj. było dużo więcej basu- takiego trochę "buczącego", rozlewającego się i przygłuszającego pozostałą muzykę. A góra pasma była kłująca w uszy, szeleszcząca i generalnie męcząca (z tych dwóch lepiej grał rx!!!). W porównaniu z denonem niestety klapa (niestety bo wolałem kupić rx 797- ma więcej funkcji niż denon). POtem okazało się ze w tym miejscu też mają zestaw denona 700ki. podłączyliśmy go do ikonów i moje odczucia się potwierdziły. Na początku myślałem że może to wina odtwarzacza dvd i podpięliśmy dcd 700ae najpierw do wzmaka yamahy, potem do rx 797. Niestety niewilele sie zmieniło. Zestaw Denona brzmiał jednak o klasę lepiej, ale wydawało nam się (mnie i żonie) po dłuższym odsłuchu, że ikony trochę wysuszają średnicę (na obydwu zestawach) tj. głosy np. Agi Zaryan i Mariusza Lubomskiego nieznacznie szeleściły. Trochę jakby syczały w wyższych zakresach. Zmieniliśmy kolumny na tannoy sensys dc2. I to był strzał w 10kę!!! Smaczki które dotąd najlepiej oddawały ikony pozostały, bas nadal był kontrolowany (ale odrobinę bardziej mięsisty) i nie dudniący, a Lubomski znów zaczął śpiewać swoim mocnym głosem. Aga z resztą też o wiele lepiej- pięknie znaczy się:-). Po prostu średnica brzmiała pełniej, bardziej czarująco.

I to tyle :-)

Zgadza się dużo zależy od kolumn jakie się posiada (przed AVANCE DANA 506 testowałem MISSION M32i i Monitor Audio Bronze BR2 zarówno Mission jak i Monitor Audio Bronze odpadły) i od swoich preferencji muzycznych.

Przed zakupem Amplitunera YAMAHA RX - 497, słuchałem

- Amplitunera DENON DRA-500AE - w stosunku do Yamahay, posiadał mniejszą stereofonię i przejrzystość

- Amplituner HARMAN/KARDON HK 3380 - w stosunku do Yamahy, posiadał mniejszy bas, i był mniej muzykalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.