Skocz do zawartości
IGNORED

32 czy 37 do 18m2, co najlepiej wybrać

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Na forum kinowym jest to jeden z moich pierwszysch postów ale obserwatorem jestem już od dłuższego czasu.Chciałbym zakupić LCD jednak problem przed którym stanąłem jest dośc szerszy niż tytuł.

Wątek ten postanowiłem założyć ze względu na to iż lektura forum nie przyniosła mi jednoznacznej odpowiedzi a problem jest dość oczywisty i myślę że choć kilka osób będzie w stanie mi pomóc.

Otóż poradzić się Was w kilku zasadniczych kwestiach które nie pozwolą mi na błedny wybór.

Oczekiwania:

- LCD do oglądania tv s tv satelitarnej (Cyfra lub polsat) ,

- oglądanie czesto często DVD przez HDMI lub przez podpięte DVI konputera

- Zadowalająca jakośc obrazu względem wymienionych źródeł

- możliwie najpełniejsze odwzorowanie kolorów (czerń i biały) - bo wyczytałem że są z tym problemy, szczególnie z nierównomiernym podświetleniem

- wielkośc adekwatna do pokoju 18m2

- TV jest oglądany dośc sporadycznie zatem nie ma spełniac wyśrubowanych wymagan maniaka-kinomana

Warunki:

- pomieszczenie jasne z dużą liczbą okien

- odległośc od TV max 4m (miejsca na przeciwległej scianie do TV)

- fundusze to max 4500zł z założeniem zakupu sprzętu na raty

- rysunek poniżej

Propozycje :

32" - Samsung 32LE32N71B - ok 3800zł

Philips 32PF7411 - ok 4500zł

37" - LG LE2R - ok.4500zł

Pytania:

1) JAKA WIELKOŚC BĘDZIE NAJABRDZIEJ ODPOWIEDNIA - z tego co wiem to skoro 37" ma 98cm przekątnej to odległośc powinna być min 4m ale jak to się ma w praktyce

2) Czy powinienem pakowac się w 37" które przypuszczalnie będzie miało słabszą jakośc niż za tą samą kase 32" - czy takie założenie jest zasadne

3) Czy prawdą jest że powieszenie go na ścianie spowoduje optyczne zniknięcie LCD z pokoju a zatem można się zdecydowac na wybór większej przekątnej

4) Prośba o zaproponowanie modeli Waszym zdaniem najodpowiedniejszych lub skorygowanie moich prpopozycji - z podaniem odpowiedzi na pytanie "dlaczego?"

5) W sklepach typu Media czy Saturn doradzano mi zdecydowanie LG lub Toshibe a mniej Philipsa czy Samsunga

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Gwarantuję Ci, że przy Twoim ustawieniu w pokoju to ta 32 "zginie" jak ją powiesisz na ścianie (nawet jakby stała na stoliku). Ja przy podobnej odległości oglądania (coś około 3.2m) mam plazmę 42" a ile się natrudziłem coby małżonkę przekonać że 32" a nawet 37" to zamało. Teraz sama stwierdziła że i 50" mogłoby spokojnie być. Traktuję ją jak wyrocznie bo umysłu jeszcze zmąconego przez horobę audio-video-filijską nie ma. Tak podsumowując to wiem że jesteś na LCD nastawiony ale ja odniosłem się jedynie do pytania o przekątnej. Technologi (PDP czy LCD) Ci nie sugeruję.

PS. Mama też stwierdziła, że 42" wcale nie jest taki duży jak się spodziewała;-)

OK więc trzymajmy się tych 37" cali.

Przeglądając sieć i czytając przerówżne recenzje doszedłem do wniosku że chyba jednak 37 nie spowoduje zagracenia pokoju jak róznież nie będzie męczył wzroku.

Jestem zdecydowany na technologię LCD zatem teraz pozostała kwestia wyboru modelu.

Z całej stawki która podałem powyżej włąściwie nic nie zostało.

Moje modele jakie teraz wchodza w grę to :

1. LG 37 LB1R -

Ukryta Zawartość

2. Sharp 37BV8 -

Ukryta Zawartość

co o tym sądzicie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Przeglądając sieć i czytając przerówżne recenzje doszedłem do wniosku że chyba jednak 37 nie

>spowoduje zagracenia pokoju jak róznież nie będzie męczył wzroku

nie wiem , może jestem jakiś dziwny ? :)

ale tu chłopaki tłumaczą ci że 37' to zamało !, a ty o jakimś zagracaniu pokoju ?! przecież zawsze możesz sobie takiego LCD-eka powiesić na ścianie , w czym on ma ci zagracić pokój ?!

Heh... Sytuacja prawie identyczna jak u mnie... Tylko ja tam gdzie jest okno mam biurko z kompem :)

I powiem tak... 37 cali... Only 37 cali... Robiłem pomiarki, testowałem i 37 cali w takiej sytuacji jest idealne...

32 jest za mały - to jest dobre na obejrzenie dziennika czy wiadomości...

Ok ok

Panowie jeszcze takiej zgodności na tym forum nie było :)

Uwagi a wręcz nakaz przyjmuję z pokorą i proszę o ustosunkowanie się teraz do modeli jakie podałem post wyżej. LG kontra Sharp z prośbą o skupienie się na tych dwóch modelach chyba że jest inna propozycja na prawdę warta uwagi..

pozdrawiam

tomek7776

ciesze się że chcesz mi doradzić ale basta, na 37 poprzestaję, razem z dziewczyną doszliśmy do wniosku że i tak 37" to dla nas znak zapytania ale dla przyjeności oglądania filmów skusimy się właśnie na tą przekatną.

W tej kwestii jesteśmy zgodni i chemy tylko poradzic się co co modelu.

Inna kwestia jest taka że fundusz jest stały zatem jeśli będziemy zwiększac rozmiary to kosztem jakości a tego chcemy unikąc oczywiście.

37 cali to nie jest tak duzo,zobaczysz po miesiacu ogladania.

dla mnie nie mial kto doradzic,Ty zapytales na forum.

nie zapominaj ze wiekszosc filmow jest ograniczona czarnymi poziomymi paskami.

Ok rozumiem ale 37 zostanie.

Jakkiedyś uwijemy sobie zdziewczyną gniazdko w nowym miejscu to zarzuce projektor + 42 cale i wtedy bedzie pełnia szczęścia. Teraz mierzymy siły na zamiary i potrzebujemy doradztwa w sprawie modelu i firmy.

Byłem dziś w MM

Ceny :

Sharp BV8E - 5999 a na sieci 4400

Sharp LC37SV - 4000(promocja) a na sieci 4200

Gość mi polecał LG LB2R ale to model już za5200 na sieci a mnie stać jedynie na LB1R

Czy Któryś z powyższych Sharpów jest godny uwagi ??

Czy jest jakaś istotna różnica pomiędzy LB2R a LB1R ??

tomek7776, 1 Mar 2007, 09:50

>37 cali to nie jest tak duzo,zobaczysz po miesiacu ogladania.

>dla mnie nie mial kto doradzic,Ty zapytales na forum.

>nie zapominaj ze wiekszosc filmow jest ograniczona czarnymi poziomymi paskami.

Fakt trzeba się dokładnie zdecydować.

Jeżeli już będzie Ci doskwierał głód przekątnej to zafundujesz sobie projektor.

To bardzo praktyczne rozwiązanie 32" lub 37 plus projektor.

Mam prawie identycznie wymiarowa sypialnie z ginacym w niej 42 calowym monitorem plazmowym, ktory jest tez odsunietu od sciany 40-50cm. Jak ktos slusznie napisal powyzej, z czasem okaze sie to wszystko male. Po 2 latach instalacji, przyjalbym dzisiaj prosta zasade, ze nic nie jest zbyt duze i nalezy sugerowac sie wylacznie budzetem. Dzisiaj, do tego samego pomieszczenia, prawdopodobnie kupilbym LCD Sharpa 52, 57 lub 65 cali, ale doszedlem do wniosku, ze tak jak sa piekne rozne ekrany i ladnie migaja, brak jest dobrego materialu na antenie, satelicie, etc. Dzisiejsze kino tez pozostawia wiele do zyczenia. Zaczekam chyba na nastepne igrzyska z wymiana.

Rozmowatrochę się nam przekierowała na tory wielkościowe tymczasem ja już wybrałem. Będzie na pewno 37" tylko nie wiem jaki model powienienem wybrać - możecie mi poradzić w gestii samej firmy i wyborów które podałem powyżej ??

zadaj se troche trudu i poszukaj,nikt tego za Ciebie nie zrobi,nie znasz wielu dobrze odbierajacych LCD,i zapewne nigdy nie poznasz.

wybrales jakies 2 dziwne modele i chcesz zapytac ktore gowno lepsze od drugiego.

masz gdzies wszystkie sugestie co do wielkosci ekranu,ale Ok.Twoja sprawa.

ale to ze nie chce Ci sie szukac o Amoi,to juz beszczelnosc.

Tomek

Chyba przesadzasz.

Wątek założyłem przede wszystkim z prośbą o pomoc w doborze wielkości i ok odpowiedź otrzymałem.

Potem pojawił sie problem firmy i modelu. Wyspecyfikowałem modele na jakie mnie stac i jakie mi odpowiadają wizualnie. Jeśłi ktoś posiada taki model lub miał okazję testowac to własnie do niego kieduję moje słowa.

Jeśli Cię stać na model "dobrze odbierajacych LCD" to gratuluję , ja mam określony budżet i jak możesz to nie wychylaj się z prostackimi odzywkami bo okaże się że nie jesteś wart tego forum albo TV które wisi na Twojej ścianie.

Może kiedyś ktos też powie o Twoim sprzecie że to gówno lepsze od innego tylko jaksię wtedy poczujesz , może jak muszla którą to gówno spływa....

Nie wiem czy te modele są dziwne - na HDTV.pl sa to jedne z bardziej popularnych modeli:

LG 37LB1R

LG 37LC2R

Sharp 37BV8

Przepraszam za trywialnośc w słowach ale nie pozwolę sobie na obrażanie mojej osoby.

hmmm ja do pokoju ok 14 m2, ale bardziej prostokąt z odległością ok 3-4 m planuje zakup ekranu co najmniej 47 cali (jakby mnie bylo stać to i 52 cale). w chwili obecnej moim faworytem jest Xoro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma swoje wady, ale ma też sporo zalet (no i cena w miarę atrakcyjna). Mają też model 37 cali. No i to full HD, anie jakieś namiastki...

Ukryta Zawartość

to nie pisz komus ,ze nie chce Ci sie szukac,skadinad bardzo dobrego LCD-ka.

nie wiem po co zalozyles ten watek,skoro wszystkie rady i opinie innych masz gdzies.........

ktos Cie obrazil?

To nie tyle że chce czy nie.

Sam wiesz jak to jest kiedy szukasz czegoś i właściwie forum zamiast pomagac mąci, stwarza nowe możliwości, sugruje i robi wode z mózgu.

Zawsze wolałem wypowiedzi ludzi którzy nie sypali milionem propozycji ale wysuwali 3-4 i stopniowo zawęzali grono.

Postanowiłem zrobić tak samo, słusznie lub nie zawęziłem grono chętnych do raptem 2-3 modeli i dopiero teraz jestem w kropce. Dlatego potrzebuję rzeczowych porad ZA i PRZECIW.Na pewno kiedyś okaże się że ten miał coś innego a tamten lepiej odwzorował czerń od wybranego, ale tak to nigdy nie kupię, a filmy będe oglądał wyłacznie na starym 21" Hitachi:)

LCD to bardzo głęboki temat. Nie chcę Ci robić wody z mózgu ale ja bym omijał matryce firmy MVA, raczej kierował się w stronę S-PVA lub ew. ( S-IPS ).

Widziałem trochę monitorów i TV na PVA i świetnie to wyglądało ( czerń , kąty ) , natomiast MVA jest jakieś... gorsze ( kąty, czerń ) może w najnowszych matrycach A-MVA o rozmiarze od 32" jest lepiej ale w monitorowej 20" nie było rewelacyjnie ( czerń świetna ale tylko na wprost ) .... na S-PVA było o niebo lepiej ( Sony ale 32" V2500 ). Nie wiem jak jest na tych 37" które Cię interesują ale może uda Ci się wyszukać info na jakich są matrycach.

>LCD to bardzo głęboki temat. Nie chcę Ci robić wody z mózgu ale ja bym omijał matryce firmy MVA,

przepraszam , ... miało być :

LCD to bardzo głęboki temat. Nie chcę Ci robić wody z mózgu ale ja bym omijał matryce typu MVA,

tomek7776

Amoi to "chinol" ,ryzyko spore,ceny takie sobie.

Chyba za tą kasę można lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.