Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut>repeat powoduje ,że po zakończeniu się taśmy automatycznie przewija na początek i zaczyna odtwarzać, po wyłączeniu tego przycisku nie robi tego.

Drugi przełącza wejścia sygnału.

Ok, skoro zapis helikalny mozna uzyskac tylko po wejsciu XLr to moze rozsadniej bylo by zakupic jakis maly mikserek? Wystarczy wejscie XLR i wyjscie na RCA, przejsciowka sama nie wystarczy, jak ma byc sygnal zbalansowany to niech zostanie porzadnie doprowadzony. Tylko teraz co wybrac? Nowe? Urzywane?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut>Nie nie zapis helikalny uzyskujemy w obydwu wypadkach XLR jak też przy wejściu RCA.TYle,że BR ma wejście XLR i tam można dostarczyć sygnał zbalansowany,ale jak podłączymy do wejścia RCA, też jest OK tyle,że niezbalansowany.Natomiast wyjśćie na wzmacniacz jest tylko RCA.Generalnie wejście XLR > wyjście RCA - ja tak mam podłączone.Ale sprawdzałem nagrywanie przez RCA > jest tak samo.Do XLR można po prostu podłączyć solidne kable - polecam zrobienie własnych tak jak napisałem wyżej.

Jacekk011, 23 Sie 2008, 21:54

>neomammut>Nie nie zapis helikalny uzyskujemy w obydwu wypadkach XLR jak też przy wejściu

>RCA.TYle,że BR ma wejście XLR i tam można dostarczyć sygnał zbalansowany,ale jak podłączymy do

>wejścia RCA, też jest OK tyle,że niezbalansowany.Natomiast wyjśćie na wzmacniacz jest tylko

>RCA.Generalnie wejście XLR > wyjście RCA - ja tak mam podłączone.Ale sprawdzałem nagrywanie przez

>RCA > jest tak samo.Do XLR można po prostu podłączyć solidne kable - polecam zrobienie własnych tak

>jak napisałem wyżej.

No wlasnie raczej nie, bo nagralem dzisiaj na BR`ce sygnal poprzez wejscie normal i mialem o wiele gorsza jakosc zapisu, wydaje mi sie, ze nagrywala z glowicy stalej, pozatym jak nagralem na normal to nie moglem korzystac z wyjsc hi-fi. Mam magnetowid, ktory nagrywa dzwiek poprzez wirujaca glowice i wiem, ze roznica pomiedzy obiema metodami zapisu jest znaczna....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut>owszem, bo nagrywałeś przez wejście normal i wtedy zapisuje głowica stała i to jest kicha.Z tyłu jest sześć RCA, dwa - to wyjście i następne dwa to: wejście normal( przez to nagrywałeś) i następne RCA -hifi - tu należy podłączyć wtyki RCA, nagra Ci wtedy helikalnie.Z tym, że odpowiednio musisz ustawić ten przełącznik z tyłu.Po prostu pokąbinuj.Na pewno sie da nagrać przez RCA sygnał hifi, bo tak robiłem. Jakość jest znakomita.Natomiast bez żadnych przełączników jak podłączysz wejście do XLR - to po prostu nagrywa tylko helikalnie.Miłej zabay - Jacek

O kurde! Ja nie mam wejscia RCA HI-FI!

Czyli pozostaje mi przejsciowka albo mikserek z wyjsciami XLR!

Jacekk011, 24 Sie 2008, 01:10

>neomammut>MASZ NA PEWNO>Cyknij zdjęcie tyłu i wklej

Nie musze wklejac zdjecia: mam 3 pary zlaczy RCA:

1. Wejscie Normal - zapis: stala glowica

2. Wyjscie Hi-Fi - odczyt helikalny

3. Wyjscie Normal - odczyt stalej glowicy

Oraz jedna para XLR

1. Wejscie Hi-Fi - zapis helikalny

Przelacznik na tyle "Input Selectror" ma trzy ustawienia:

1. "CON H" - przyjmuje sygnal tylko poprzez XLR Hi-Fi

2. "SEP" - przyjmuje sygnal z XLR Hi-Fi i z RCA Normal

3. "CON N" - przyjmuje sygnal tylko z wejscia RCA Normal

Dlatego musze wybrac, albo przejsciowka, kable wlasnej roboty ewentualnie mikser. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, cjaka jest roznica pomiedzy RCA a XLR, oprocz tego ze jeden jest zbalansowany a drugi nie? (mam swiadomosc istnienia tych zlaczy, ale czemu XLR jest lepsze?)

Jak znasz angielski to się Kargul pomęcz tak jak ja nie znając się męczyłem, odpowiedź u płota

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na chłopski rozum łącza XRL są solidniejsze niż RCA.

na słuch [bez teoretyzowania] mnie bardziej odpowiadają

pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

neomammut>widzę,że muszę wytłumaczyć Ci prościej:

1.podłącz RCA wejście do górnej pary RCA i przełącznik z tyłu przełącz na sam dół

2.Z przodu przełącznik między wskaźnikami "meter" przełącz na HIFI

3.Przełącznik z przodu(jeden z trzech suwaczków)"HiFI rec" ustaw na "ON"

4.Przełacznik zaraz po jego prawej stronie"Normal Audio" - ustaw na "OFF"

5.Z tyłu do środkowej pary RCA podłącz wyjście do wzmacniacza

6.ustaw pokrętłami z przodu pod wskaźnikami hifi poziom zapisu i ....nagrywaj

Przy tej konfiguracji nagra Ci helikalnie z jakością HIFI

Co do tego czym różni się XLR od RCA poza solidnością....po prostu XLR ma wyższe napięcia i dlatego sygnał jest lepszy i bardziej klarowny.

Powodzenia - Jacek

Czyli wszystko obejzalem, tylko zapomnialem, ze redukcja szumow jest dla normal audio :) Przepraszam i dziekuje :)

A co do miksera to jesli bym chcial sobie kupic to co wybrac?

rafal996, 24 Sie 2008, 13:14

>Zajrzyj do tematu magnetofon, parę stron temu rozmawialiśmy o mikserach, padły konretne nazwy i

>modele godne kupienia.

Zajze napewno i dziekuje!

Dziekuje serdecznie przedewszystkim, ze to forum pokazalo mi, ze dzwiek analogowy to jest wlasnie to co ma dusze, uczucia a nawet potrafi nie jeden raz zdenerwowac. Jest jak piekna kobieta, na ktora chce sie patrzec, sluchac i podziwiac, przy ktorej spedzic mozna sporo czasu, cale zycie..., zdecydowanie zapominam o problemach a reszta swiata nie istnieje...

Mialo byc lepiej, szybszy dostep do utworow, lepsza precyzja nagrania, mniejsze rozmiary, ale podczas tych kilkudziesieciu lat rozwoju rynku audio odebrano ostatnie krople indywidualizmu, bo moim zdaniem czy to bedzie mp3 128 czy 320kb/s nadal bedzie to cyfra, nadal bedzie to brzmiec tak samo...

Co do samej BR`ki wszystko dziala bez zarzutu i mimo swych rozmiarow lubie sobie usiasc wieczorkiem i popatrzec sie na te wskazniki :D

>> neomammut, 24 Sie 2008, 14:49

U mnie to nie "mimo rozmiarów", ale raczej z powodu rozmiarów uwielbiam te analogowe giganty :) Nie ma nic piękniejszego niż słusznej wielkości, pancernie zbudowany sprzęt, najlepiej jeszcze taki ze wskazówowymi, wielkimi wskaźnikami. Wtedy nie tylko cieszy ucho, ale i oko. Zupełnie inaczej niż jakieś współczesne miniaturowe odtwarzacze mp3.

Sluchajcie...

Nie róbcie jaj, proszę! Jeśli wejścia XLR w Erze, to rzeczywiście wejścia zbalansowane symetryczne, to zwykłe przejściowki są BEZ SENSU!

Jacekk011 - sygnał taki nie rozni się tym, że ma wyższe napięcia i dlatego sygnał jest lepszy i bardziej klarowny!!! Dowiedzcie się najpierw, czym są wejścia zbalansowane symetryczne.

Jeśli chcecie koniecznie użyć tych wejść, musicie dostarczyć im sygnał SYMETRYCZNY. Nie jest do tego potrzebny zaden mikser, ktory wprowadza więcej syfu niż sensu, tylko urządzenie nazywające się DiBox, np takie:

Ukryta Zawartość

Korzyści z zastosowania tych wejść w zastosowaniu domowym są ŻADNE. Ten sposób przesyłania sygnału został wymyślony w celu wyeliminowania zakłoceń przy wykorzystaniu długich, wielometrowych kabli oraz przechodzących w pobliżu innych mogących "siać" urządzeń.

Jeśli rzeczywiście zapis helikalny jest możliwy z wejść RCA, trzeba tylko odpowiednio ustawić przełączniki z tyłu i na panelu - nie rozumiem w ogóle problemu...

Ukryta Zawartość

rafal996, 24 Sie 2008, 15:39

>>> neomammut, 24 Sie 2008, 14:49

>

>U mnie to nie "mimo rozmiarów", ale raczej z powodu rozmiarów uwielbiam te analogowe giganty :) Nie

>ma nic piękniejszego niż słusznej wielkości, pancernie zbudowany sprzęt, najlepiej jeszcze taki ze

>wskazówowymi, wielkimi wskaźnikami. Wtedy nie tylko cieszy ucho, ale i oko. Zupełnie inaczej niż

>jakieś współczesne miniaturowe odtwarzacze mp3.

Wcale sie nie dziwie, ja mam podobnie: chodze z walkmanem i slucham analogu, co spotykam kogos to sie smieja, bo na glowie mam Sennheiser HD485:D Wielkie, brzydkie, no ale oni maja mini mp3 na usb rozmiarow opakowania po gumach plus mini sluchawki hamy za 2,50... kochaja miniaturyzacje, no ale dzisiaj to jest poprostu wygodniejsze. Pare dni temu chodzac sobie po wawce ze swoim pancernym zestawem, ktos zapytal mnie czy mam moze ladowarke do mojej mp3 na usb bo mu sie rozladowala, wyciagam sprzeta a kolo glupio sie zasmial i stwierdzil, ze chyba cos mi sie poprzestawialo, ja na to, a jakiej muzy sluchasz, on na to, ze rock, no to akurat mialem pare kawalkow, wiec zapuscilem mu - kolo stwierdzil, ze sie zakochal:D Cytuje: "Ojej jakie ladne gitarki , jaki ladny werbel, i to tasma?" Ogladal tego walkman`a chyba z 15 minut...

A ten Walkman to nic wielkiego, ale zawsze twierdzilem, ze najwazniejsze jest zrodlo i akustyka pomieszczenia - jak to mamy cycus, to reszta sobie da rade :)

MariuszH>masz rację częściowo.Tak XLRy są solidniejsze i pozwalają na dłuższe kable.Poza tym nie zgadzam się z Tobą.Ten Behringer, którego wkleiłeś link może wprowadzić syf do toru.Ja akurat mam inną praktykę w ustawianiu zestawu i u mnie mixer - to podstawa - zresztą jak w każdym studiu domowym , czy nie domowym.Z tym,że mixer musi być dobry, a nie typowo didżejski.to mixer kreuje brzmienie takie jak sobie zażyczysz.Mixer - to podstawowy i równie ważny sprzęt jak recorder do nagrywania czegokolwiek.Mixer to często jedno z najdroższych urządzeń w studiach nagraniowych.I z pewnością nie wprowadza niczego do toru jeżeli Ty mu nie zaaplikujesz tego polecenia. To tyle z mixerów. A wracając do XLRów - to też nie masz racji, bo z mojego wyjścia zbalansowanego z mixera wychodzi sygnał dokładnie o 6dB silniejszy niż z RCA ( wg specyfikacji).Daje to oczywiście lepszą dynamikę i klarowność lub rozdzielczość sygnału.Na dobrych kolumnach słychać to na zwykłe nasze ucho.Więc ja podłączam wyjście zbalansowane z mixera do wejścia zbalansowanego z JVC ERA i gra gitara. Natomiast oczywiście masz rację, że podłączenie do wejścia XLR z przejściówkami sygnału niezbalansowanego nie podnosi tej dynamiki, po prostu - to jest połączenie RCA.

Wklejam zdjęcie, abyś nieco polubił mixery i serdecznie pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dołożę jeszcze urządzenie nagrywające stojące z boku..Magnet Otari.Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Widze,że wątek się rozwija.Byłem przedwczoraj na Okeciu wybrać dla kolejnego kolegi z forum JVC-BR i miałem okazje zajrzeć do miejsca nagrań.Jest tam wiele pieknych mikserów o takich wymiarach jakie by nam najlepiej pasowały.Niestety moje pytanie o ewentualną sprzedaż dostało negatywną odpowiedz.Jacku.Wszystkie podłączenia wykonane są identycznie jak u ciebie.Jak dojde do ładu ,jak u siebie rozwiązać problem ustawień mebli,to jest raczej pewne,że i mikser z prawdziwego zdarzenia znajdzie się w centralnym miejscu.Bez miksera ,to amatorstwo.Ja mam,tylko taki malutki,ale i tak sie bardzo przydaje.

Jacek... please...

Wyjscia urządzeń audio są podporządkowane normom. Występują wyjścia z poziomem -10dB, niektóre 0dB, profesjonalne urządzenia - np. miksery - +4dB. Czy to coś znaczy? Kompletnie nic, służy jedynie właściwemu dopasowaniu wejść i wyjść w różnych urządzeniach. Oczywistym jest, że odczuwasz "poprawę" mając na wyjściu +4dB, ponieważ po prostu jest głośniej. NIC WIĘCEJ.

Sygnał symetryczny zbalansowany składa się z masy, sygnały w fazie i sygnału w przeciwfazie. O ile urządzenie nie jest w pełni zbalansowane (a Era nie jest) zaraz za wejściem JEST desymetryzator.

DI-Boxy oczywiscie wprowadzają jakiś swoj syf, jednak są złem koniecznym i pewnym wyborem, jeśli zysk jest większy dzięki usunięciu nieporządanych zakłóceń poprzez zastosowanie połączenia symetrycznego. DiBox to przecież symetryzatorem, ktory takze znajduje się w Twoim mikserze, więc chcąc korzystać z "dobrodziejstw" połączenia symetrycznego, jesteś zmuszony z niego korzystać.

Era posiada taką parę z wejść z oczywistego powodu- one pracują zazwyczaj w "farmach" po kilkadziesiąt sztuk, gdzie odległości od źródła są czasem dość duże, oprocz tego sama ilość urządzeń obok których przechodzą kable sygnałowe wymusza niejako stosowanie połączeń symetrycznych.

Natomiast w domu, przy długościach kabli rzędu 1 metra, stosowanie połączeń symetrycznych nie ma NAJMNIEJSZEGO SENSU. Chociażby w kontekscie przechodzenia sygnalu przez konwertery na początku i końcu drogi. Omijamy ten cały szajs, stosując zwykłe połączenie RCA.

Jacek - zakochalem sie w tym studiu, ahh chialbym wlasnie w takim pracowac :) Moze..., czas pokaze...

Do do nagrywania na RCA jest bardzo bardzo dobrze, wiec nei ma sensu uzywac XLR`ow, bo niby po co w domu...

Co do miksera, jak kupie szpulaka to wtedy bede myslal :)

Pozdro!

Coś wyjątkowo nie lubię wtyków RCA jak już coś podobnego to duży jack mono, połączenie zabezpieczone przed zsunięciem się wtyku z gniazda. Tam gdzie mogę zamieniam gniazda i wtyki DIN0-345 na zwykłego Canona [XLR] a tam gdzie występuje w przyrodzie DIN-545 pakuję Canona [XLR] pięciopinowego, idealny zatrzask i solidniejsze piny o minimalnie większej średnicy. Ale duplicator to nie sprzęt przenośny,

można założyć dosłownie wszystko do czego tylko jest przystosowany ja wybrałem XLR ponieważ tych samych kabli używam czasem do innego sprzętu, w którym montaż musi być błyskawiczny i pewny.

pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, tyle że wejścia XLR, o ile rzeczywicie oznaczają wejście symetryczne - tak jest zazwyczaj, ale jak jest w Erze, nie wiem - nie służą do wpinania doń "zwykłego" niezbalansowanego sygnału.

Nie wierze, że to tak trudno dociera...

Ale właściwie, Wasz cyrk, Wasze małpy... :)

Wyraziłem się nieściśle to nie o typ wejścia mi chodzi ale o same wtyki i gniazda Canon zamiast DIN 345 3 pinowy Canon zamiast DIN-545 Canon 5 pinowy. Żałuję że nie istnieje Canon 7 pinowy [mikrofon stereo + pausa na jego obudowie

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi