Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

z moim jest chyba wszystko OK ale ja troche inaczej słysze chyba i sie czepiam.jakosc nagrania na JVCjest wysokich lotów ale zauwazyłes chyba ty sam albo jacek z numerkami ze JVC ingeruje w dzwiek uspokajajac go i wyrównujac.On nie robi 100% wiernych kopii tylko ma swój styl ze tak to nazwe.Minimalnie ale ma .Nie jest to czysta i nie zakłócona transmisja zródło -tasma.Ale jest 1-klasy szczególnie za te pieniadze.On nie był konstruowany do słuchania w domu muzyki...Miał nagrywac marne tasmy i aby nie było na kopii przesterów lub podbic.Jesli chodzi o obraz to były jakies krektory podstawy czasu.Ten JVC ma cos podobnego jako ze nagrywanie z tasmy na tasme zawsze niosło duze straty w przypadku VHS.Jakos musieli to wyrównac pewnie. Dobre jest to ze nie ma problemu skosu głowic.A własnie _podczas regulacji trackingu co sie dzieje wewnatrz tego JVC.Podnosi sie jakas rolka czy unosi głowica.A moze to jakis prąd czy napięcie cos takiego ???

Grundig High Fidelity

Nagrałęm własnie utworek za pomoca JVC .Zródłem był dual c820 czyli kasetka.I tu róznic nie słysze.nagrał doskonale.

Braun c2 jest przezemnie rozregulowany zupełnie na ta chwile wiec moze cos podbarwia i cos nie tak na wyjsciu jest mozliwe..Dual to doskonały kaseciak ,brzmieniowo najlepszy moim zdaniem z tych co słyszałem( pewnie jedno z najlepszych brzmień z kasety).I ten JCV nagrał pięknie te dzwieki .Cholera niezle ....kolumienki co ostatnio kupiłem miały dziewicze głosniki teraz sie dogrzały i jest coraz lepiej

Grundig High Fidelity

Witam,

....rozmawiałem wczoraj z człowiekiem,który bezpośrednio obcował (zawodowo) z tymi duplikatorami - stwierdził On, że owe "pyknięcia" pochodzą od taśmy i wynikają z rodzaju zapisu ( zapis w trybie HI-FI)

On z tym nie miał problemu bo duplikatory zawsze nagrywały w trybie Normal.

Zapis w trybie Hi-Fi będzie czuły na niedoskonałość taśmy ( czy wynikającą z kondycji (używanej) taśmy ,czy wręcz z wad nawet nowej taśmy , które w normalnym (Normal) zapisie nie miałyby aż takiego znaczenia)

Z tego co zdążyłem zuważyć nie ma w nim żadnego ALC ani innego przyklepywacza, nie wnosi żadnych zmian w częstotliwości podbija wg mnie [mogę się mylić chociaż mocno w to wątpie] dynamikę słuchałem nagrania na nim

z mikrofonu 2 x MDU 39 w pozycji M przedwzmacniacz Toshiba SY-C-15 głos taki jak z lampowych po 100000 sztuka a taśma taka sobie Panasonic HD 180. Jeśli ktoś kręci kurkami jak małpa w kąpieli, to może albo się poparzyć albo razem z piecykiem łazienkowym wysadzić całą chałupę w powietrze - jeżeli profesionalny Panasonic AG 5700 przy Lp ma 90 dB to JVC BR musi mieć na bidę okolo 100-110 dB.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie!Fajnie się Was czyta. Miło być tu z Wami wszystkimi. Na początek pozdrawiam serdecznie. Mzawek. to że BR ingeruje w dźwięk - w tym przypadku - świetnie. Ale nie jest to żadna regulacja poszczególnych częstotliwości korekcyjnych. On wg mnie "ustawia" ten dźwięk na lepszy - poprawniejszy, ułożony, no i przyjemniejszy dla ucha. Nazwałbym to korektą "Mistrza JVC" - bo jest to minimalne, ale wolę jak to robi niż miałby nie robić. Z tym ,że słysze to po dokonaniu nagrania z gorszej jakości żródła. Jak dobrałem odpowiednie winyle i wkładkę - to nie słyszałem żadnych róznic w kopii. Tak samo z cedekiem. Jak zrobiłem kopie ze starego kenwooda - fabrycznego, to na taśmie było lepiej, natomiast jak użyłem Nada 521BEE po tunningu toru audio , zegara itp - to kopia na JVC była nie do odróżnienia na moje ucho. Więc to same dobre wiadomości. Dwa magnetofony. które do tej pory nagrywały u mnie najlepiej ( deck Akai Gx75mkII i szpula Akai Gx635 D) - teraz z kretesem przegrywają - głównie dynamiką i wiernością kopii. Tutaj sam przesów ( jego szybkość) załatwia sprawę.Ciagle chciałbym poprosić kogoś o solidne sprawdzenie JVC z dwuśladem na 38cm/s - jeśli ktoś ma te dwie rzeczy w domu - opis doświadczeń pilnie poszukiwany.

Temat pyknięć - skłaniam się do winy taśmy i brudnego toru.Ja do tej pory porządnie nie umyłem BRów , jak to zrobię - to z czystym sumieniem sprawdzę co dalej z tymi pyknieciami.U mnie pyka w cały świat - tzn raz pyka , raz nie - pewnie brudny i tyle.

Korwin> życzę zdrowia !!!!

Marek-41 - może wyślij Zbyszkowi te BRy - to mu się natychmiast zdrowie poprawi.Tylko ta pie.....a poczta - tyle razy mnie już wkurzyła - trzeba by go niesamowicie bezpiecznie zapakować.Wyobrażacie sobie jak jakiś pocztowiec rzuca Twojego JVC po jakimś pociągu???? Kiedy w tej Polsce ludzie bedą normalni - chociaż tak jak Tu w tym wątku. Każdy coś pomajstruje , sprawdzi - podzieli się z innymi bezinteresownie!!!!!

Naprawdę dobrze ,że jesteście Panowie! Dzisiaj miałem psychicznie cieżki dzień , a jak Was poczytałem - poprawiło mi się.Teraz zabieram się za porządki w pokoju, bo sprzęt , taśmy i płyty zwalają mi się już na łep. Musze też pomyć i ustawić w wyznaczonym miejscu Bry, żeby dojście było i do tyłu i do przodu na połączenia z różnymi gratami - "Życie wydaje się prostsze , gdy się coś naprawia" - cały czas mi sie to sprawdza - pozdrawiam serdecznie wszystkich - Jacek

Do Jackka011 Marka-41 i Mzawka.

Nie spieszcie się z wysyłką prędzej czy później ktoś z naszych będzie jak pisał Marek w okolicach Krakowa ja mam czas nie pali się, to nie pożar w burdelu. Małopolscy Guru i ich ministranci nie biorą udziału w naszej zabawie marna bo zbyt tanie bilety 00.5 - 00.7 kzłp a z dostawą na wycieraczkę do domu 0.1 - 0.12 kzłp. i zapominają o jednym, że wzmocnienie w anologowym sprzęcie mierzy się w decybelach dB a cyfrowym dB(l) debilcelach i że dB(l) < dB i przy przychylnym wietrze wynosi zaledwie 0.9 ostaniej jednostki. CD do tego stopnia nie ma dynamiki, że nie nadaje się nawet do nagłaśniania miejskiego wychodka.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin

Racja, CD nie gra.Niestety bede nagrywał z CD na tasme znaczy sie do konca zbaraniałem i zgłupiałem.

W zakładce magnetofon jest nowy opis hiend onkyo integra 2570.

Grundig High Fidelity

Witam

Odpowiedź i lekarstwo będzie wtedy, kiedy będzie instrukcja obsługi i serwisowa i schemat tak zwane dropienie obrazu i dźwięku[ zapisywanego w ten sam sposób] to nie tylko niedoskonałość nośnika ale brud i kurz w duplikatorze w naszym przypadku nie jest ono ciągłe ale o nie o nieustalonym przypadkowym czasie występowania. Stawiam na to co mój Syn zauważył wyjątkową czułość sprzętu na zakłócenia z sieci i jeśli HiFi Betamax występowały kiedyś w rozgłośniach amerykańskich nagminnie jako podstawowy [wzorcowy]studyjny sprzęt to zjawisko pyknięć jest do opanowania.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS w stosunku do Betamax-u VHS jest niedopracowany szczegóły zapisu inne [metoda taka sama]

Witam

Mnie jeszcze nie przeszło i nie przejdzie, ale muszę zaczekać małą chwilkę z powodów które do tematu nie pasują wiec nie piszę

Pozdrawiam Korwina,Marka, Jacka i wszystkich których nie wymieniłem .

Swego czasu najznamienitsze firmy szczyciły się produkcja helikalnych maszyn Nakamichi toże stworzył model magnetu z wirującymi głowami.

A co do JVC co wiecej dodać jeszcze go nie mam , ale napiszę tylko tyle że warto jest to maszyna w pełni profesjonalna , oczywiście z historią, kwintesencja i ukoronowanie techniki w standardzie VHS (ang. Vertical Helical Scan, często błędnie rozwijany jako Video Home System ,którego ojcem jest właśnie JVC kropka

Niedługo dołączę do posiadaczy , a tym czasem Ich gorąco pozdrawiam:)))

audiomagia.blogspot.com

Stellavox jest ode mnie o trzy raptem przecznice w kierunku śródmieścia niestety do JVC piekiekny kawał drogi na miejscu nie ma czym pomierzyć zostaje tylko metoda zgrubna na ucho. Poczekam na Twoje wyniki i potraktuję tak jak własne. Mnie ten rodzaj zapisu padł doslownie na mózg już oglądam się za czymś takim jak Panasonic Ominivision VI portable VHS cassette recorder aby po małej przeróbce i podrasowaniu gonić z nim na ramieniu po Polsce [... ukochany kraj.. umiłowany kraj... ukochane i miasta i wioski tylko żyje się ...jowo]

pozdrawiam

Zbyszek

PS. Kiedyś kamera była osobno a rejestrator osobno odłączony służył jako magnetowid do odtworzenia uprzednio na sobie nagranego ten Omnivision VI to chyba zabytek z tamtego okresu.

Witam,

...ciąg dalszy w sprawie "pyknięć" - jak byk musi być to związane z mizerną kondycją taśm.

Mozolne ślęczenie ( na kolanach przed klamotem ) wychwycenie właściwego momentu , minimalne cofnięcie taśmy, wyjęcie jej z maszyny i oglądanie pod światłem, co widać (?) - na powierzchi mikroskopijne dołki , jakby spowodowane kurzem który może znalazł się na powierzchni taśmy i został "zwinięty/zabrany" przy jej zwijaniu ( tak mi się wydaje) być może jest jakaś inny przyczyna, dla której powstały one na taśmie.

Wszystkie taśmy na których na razie robiłem próby są używane. Trochę kaset miałem swoich i dostałem karton od kolegi , który zaniechał zabawy w VHS ( chyba ze 150 albo 200 szt. - nie wiem ,nie liczyłem ;-) )

Wiadomo jak to bywało z kasetami VHS , pożyczane znajomym ( i nieznajomym) , odtwarzane na koszmarnych "wideo-plejerach" , przechowywane albo raczej składowane gdzie popadło.

Nie pozostaje mi nić innego jak zrobić próbę na zupełnej nowej taśmie.

Mam dwa te JVC i na obu jest ta sama historia.

>Jacekk011

zadziwia mnie,że Twoja maszyna nie boryka się z tym problemem.

chyba też nagrywasz na używanych taśmach (?)

manix

czyszczenie toru tasmy ,wszystkich czesci prowadzacych ich obfite zmoczenie spiritem izopropanal.Niby jest czysty ale brudny w sumie .Musi byc ideał jak na sali operacyjnej.byle kłaczek i po sprawie

Grundig High Fidelity

manix> Cześć !mam trzaski - taśmy wszystkie używane, nie wymyty JVC, a w zasadzie dwa i na obydwu pierdzi. Mycie i nowe taśmy i zobaczymy co dalej. Więc nie zawracam Wam głowy - tylko biorę się do pracy.Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich - Jacek

nie wszytkie płyny sie nadaja .Wiele zostawia nalot jakis.Trzeba dobrac taki idealny.Głowicy nie trzec szmata tylko spryskac obficie in niech wyschnie.I dobrze wyschnac musi w innym przypadku tasma sie przyklei.jezeli dobierzesz dpbry płyn czyszczacy oraz zadbasz o sprawe jak nalezy tracking sie unormuje i pierdniecia znikna.U mnie był na 2,5 teraz wszedł na zielone pole.

Grundig High Fidelity

..tracking u mnie po nagraniu - na zielonym polu ( bez kręcenia gałką)

będę przemywał Cleanserem IPA (izopropanol wysokiej czystości) taki w aerozolu, chyba dobry będzie ?

a głowica to chyba przed każdym włączeniem i po wyłączeniu odtwarzania jest "sprzątana" takim wałeczkiem (chyba) z jakąś gąbką , podejrzałem przez klapkę na górze ;-)

Witam

Serdecznie wszystkich Przyjaciół taśmy

I od razu dzielę sie tym com znalazł do naszego tematu

Multipleks głębokościowy – to format zapisu dźwięku Hi Fi w magnetowidach VHS oraz S-VHS. Zapis stereofoniczny Hi Fi dokonywany jest za pomocą niezależnych od wizyjnych, głowic umieszczonych na bębnie wizyjnym. Sygnały obu kanałów o częstotliwościach 1,3 MHz oraz 1,7 MHz, są zapisane głębiej w warstwie magnetycznej niż sygnały wizyjne. Przesłuch między zapisem dźwięku a zapisem wizji wyeliminowano poprzez wprowadzenie różnych kątów nachylenia szczelin poszczególnych głowic. Dodatkowe ścieżki Hi Fi w praktyce nie zakłócają obrazu. Uzyskane pasmo przenoszenia: 20Hz-20000Hz!!!, zakres dynamiki powyżej 90dB!!!.

Wady tego zapisu to chwilowe zaniki fonii Hi Fi przy zagiętej taśmie lub na kasetach typu standard .

Preferowane do zapisu Hi Fi są kasety oznaczone High Grade lub Hi Fi. Taśmy zapisane w HiFi są kompatybilne ze standardowym VHS mono; dźwięk mono liniowy zapisywany jest zawsze. W systemie S-VHS stosowany zapis Hi Fi standardowo.

Więc Panowie odpowiedni nośnik powinien załatwić temat zapisu Hi Fi kasety oznaczone High Grade lub Hi Fi , nie posiadam tego sprzętu (jeszcze) ale nie pozostaje bierny , jestem z Wami pozdrawiam i słońca życzę

audiomagia.blogspot.com

Panowie rozumując to na chłopski rozum potrzebujemy taśmy po prostu grubszej , oczywiście mnogość modeli jest ogromna na kasetach z reguły pisze czy to HI FI

audiomagia.blogspot.com

to ze na pudełku jest napis HIFI lub podobne dyrdymały nic nie znaczy jeszcze w przypadku kaset VHS .Moze ktos zna jakis sprawdzony rodzaj tasmy wyciagajacy wiecej z tego JVC ???

Grundig High Fidelity

Proponuje Maxeell SQ.Do kupienia w Lidlu w opakowaniach po dwie za 14,5zł.Długośc 240minut.W poniedziałek sprawdze jakieś krótsze po 180minut.Na razie na tych nagrywa świetnie.

Witajcie!Umyłem JVC ( tor i głowicę). Zmieniłem taśmę na używany stary BASF HQ 240 - zwykła jakaś - jeszcze pyka, ale znacznie rzadziej - raz na 10 - 15 minut. Trzeba koniecznie sprawdzić na nowej taśmie tak jak mówi Marek - pozdr - Jacek

A może filc przecierający głowicę należy wyprać i wypłukać w ciepłej wodzie z dodatkie, płynu antystatycznego do płukania tkanin, albo wymienić go na nowy, jak będą serwisówki mam nadzieję skończą się kłopoty. Nauczony serją smutnych doświadczeń ze sprzętem z odzysku stosuję na samym już wstępie technikę szopa pracza w przypadku sprzętu przywleczonego do domu w stanie dosłownie agonalnym idę dwa piętra wyżej do sąsiada biorę od niego myjkę parową i robię porządek metodą Nachamowa. Jeśli mam do czynienia z pół padalcami to spirytus benzyna wata szmata i cierpliwość

Pozdrawiam

Zbyszek

Na Hanseatiku od Jackka011 stosuję takie taśmy jakie mi wręce wpadną [zapis helikalny na Lp ] na Panasonicu Ag-5700 to samo i żadnych pyknięć żadnych brumów dźwięk niezły góra klasy średniej.

W czasach gdy JVC wynalazło i wprowadziło zapis helikalny audio dla VHS kasety przewidziane do zapisu wgłębnego oznaczane były jako Hi-Fi, miało to być oficjalne oznaczenie tego standardu zarówno dla kaset jak i dla magnetowidów. O ile pamięć mnie nie myli to każda kaseta późniejszego standardu SVHS lub też (chyba) zwykła VHS oznaczona jako PRO była konstrukcyjnie przystosowana do wgłębnego zapisu audio. Wbrew temu co pisze ktoś z poprzedników osobiście nie przypominam sobie aby ten warunek spełniały kasety High Grade. Kiedyś kasety Hi-Fi tak naprawdę stanowiły ułamek procenta rynkowej oferty, nie wiem jak jest w dniu dzisiejszym bo od lat nie kupowałem żadnych kaset ale nie wierzę aby to co zwyczajowo leży na pólkach nadawało się.

• Pokaż nowe odpowiedzi