Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Marek-41, Jacekk011 Rafał i inni mają i chwalą sprzęt sobie ja na PANASONIC-u S[VHS]HiFi AG-5700E nagrywając na różnych przesuwach stosując kasety nowe i ze szmateksu nie zuważyłem żadnych pyknięć ani trzasków, były to kasety i VHS i S-VHS.

W JVC BR taktowanie przy Sp = 100 hz [jakby się kto pytał] przesuw jak sama nazwa wskazuje dwukrotnie większy.

Problem zakłóceń z kolbą wręce nasz znajomy M. M. bez serwisówki i schematu jedynie z kolbą w ręku by rozwiązał skutecznie między porannym lankiem a przedobiadkową kupką

Oponenci idźcie sr** komu innemu na wycieraczkę my wam papierków nie damy chyba, że wariackie.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS A układy likwidujące zakłócenia przy przełączaniu były już znane w czasach młodości Mikołaja Tesli sam sobie je wymyślił , jeśli zajdzie taka potrzeba to Muls wykonana ten sam numer

Jeszcze dodam jedną uwagę.Zapisując audio głowicami wizyjnymi trzeba używać różnych sztuczek,aby oddzielić sygnały wizji od audio.W systemie o którym tutaj mówimy jest to zrealizowane po prostu w taki sposób,że szczelina głowic audio jest obrócona o 90 stopni w stosunku do głowic wizyjnych.To zupełnie wystarcza i zapewnia całkowitą separacje obydwu sygnałow.

Sciezka HIFI nigdy nie byla nagrywana za pomoca glowic wizyjnych, jest nagrywana za pomoca dwu dodatkowych glowic na bebnie. I zapis ten jest modulowany FM.

korwin>> ty mnie wpuszczasz w maliny? ale za to cie lubiem.Te wasze pykniecia myslę spowodowane są dziurami lokalnymi na tasmach.Kiedyś robiłem transsmisję FM.Kazdy system musi mieć ciągłośc nosnej.Jej chwilowy brak lub zmniejszenie amplitydy poniżej pewnego progu może powodowac podobny efekt.Zaznaczcie na taśmie miejsca wystepowania( chociaż z grubsza) i sprawdzcie czy efekt wystepuje zawsze w tym samym miejscu i czy jest zawsze się powtarzający.Nie wystarczy na pustej tasmie.Powinno być cosik nagrane.

Kolego ,mylisz się .Jest nagrywana zawsze w kazdym systemie liniowo przez nieruchomą głowicę.{ to po to aby normalne magnetowidy mogły również odtwarzac dzwięk.}I istnieja systemy z zapisem głowicami wizyjnymi i opracowany przez JVC system z specjalnymi głowicami do audio.Zastanów się :po jakiego grzyba stosować jakieś dodatkowe wynalazki ,jak modulacja FM w przypadku całkowitego rozdzielenia sygnału wizji i fonii.

Jeszcze raz wkleje bo coraz więcej krąży porad

Multipleks głębokościowy – to format zapisu dźwięku Hi Fi w magnetowidach VHS oraz S-VHS. Zapis stereofoniczny Hi Fi dokonywany jest za pomocą niezależnych od wizyjnych, głowic umieszczonych na bębnie wizyjnym. Sygnały obu kanałów o częstotliwościach 1,3 MHz oraz 1,7 MHz, są zapisane głębiej w warstwie magnetycznej niż sygnały wizyjne. Przesłuch między zapisem dźwięku a zapisem wizji wyeliminowano poprzez wprowadzenie różnych kątów nachylenia szczelin poszczególnych głowic. Dodatkowe ścieżki HiFi w praktyce nie zakłócają obrazu. Uzyskane pasmo przenoszenia: 20Hz-20000Hz, zakres dynamiki powyżej 90dB. Wady tego zapisu to chwilowe zaniki fonii Hi Fi przy zagiętej taśmie lub na kasetach typu standard (preferowane do zapisu HiFi są kasety oznaczone High Grade lub Hi Fi). Taśmy zapisane w Hi Fi są kompatybylne ze standardowym VHS mono; dźwięk mono liniowy zapisywany jest zawsze. W systemie S-VHS stosowany zapis Hi Fi standardowo.

Inne formaty zapisu dźwięku HiFi w magnetowidach domowych:

* PCM na przedłużeniu ścieżki wizyjnej w formacie Video 8 oraz Hi8. Kąt opasania bębna powiększony o kilka stopni

* Analogowo FM razem z sygnałem wizji Betamax HiFi, Video 8, Hi8

* PCM niezależnie od fonii HiFi FM, przy użyciu dodatkowego dekodera PCM Betamax. Betamax HiFi PCM stosowany był często jako najwyższej klasy magnetofon studyjny.

pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Marek>>>oczywiście że moge się mylić.Nie znam systemu który dyskutujecie.Proponuję metodę sprawdzenia jak wyżej ,żeby wyciagnąc jakieś wnioski i przeanalizowac je..Ale jesli dyskusja jest milsza twojemu uchu to powodzenia.

Chyba Ci ciezko przyznac sie do bledu... tu sa parametry zapisu VHS hifi po angielsku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu po niemiecku: www.oldradio.de/service/projekte/files/vhs-svhs.pdf

Jest jeszcze kilkaset innych stron, no ale naturalnie wszyscy sie myla twierdzac ze audio hifi w systemie VHS jest modulowane FM, a moze odkryles nowy sposob zapisu ? Radze opatentowac.

Ukryta Zawartość

W żadnym wypadku sie nie obrażam.Ale masz widocznie na mysli rozwiązanie firmy Sony.Z drugiej strony widać ,że co niektórzy nie moga spać spokojnie ze świadomością,że za grosze można posiadac urządzenie bijące na głowe drogie magnetofony.A co to ma do rzeczy .Sam mam cztery magnetofony i żaden nie jest w stanie pobić JVC -ERA pod względem jakości zapisu.I co mam się powiesić z tego powodu?.Nie przeszkadza mi zupenie jak komuś uda się kupić np;Dragona za 100zł.Bede się cieszył razem z nim.Jestem na tym forum dlatego,aby móc wymieniac się doświadczeniami i przydatnymi informacjami z osobami ,które tak jak ja chcą utrzymac na chodzie sprzęt sprzed lat.O żadnej zawisci nie ma mowy.Pozdrawiam i życze miłego dnia.

Parametry zapisu VHS hifi sa bardzo dobre, 20-20000 Hz, dynamika 80 dB, przesluchy teoretycznie niemierzalne. Praktyczne parametry zaleza od klasy urzadzenia, a JVC BR-7000ERA jest urzadzeniem wysokiej klasy. Ze wzgledu na rodzaj zapisu zapis ten jest wrazliwy na rodzaj tasmy i dokladnosc prowadzenia tasmy. Sam posiadam kilka magnetowidow z zapisem audio hifi, ale wole magnetofon. Z drugiej strony testowalem tylko magnetowidy do uzytku domowego, JVC BR-7000ERA to sprzet profesionalny. Z racji jego wieku nalezy go wyczyscic, wyregulowac i cieszyc sie dzwiekiem bez watpienia pod wieloma wzgledami lepszym niz z konwencjonalnego magnetofonu. Poniewaz zawodowo zajmuje sie elektronika dlatego tez staram sie pomoc doprowadzic ten sprzet do ladu. Moj typ to rolka dociskowa, guma z czasem twardnieje, rolka kosztuje kilka zlotych a nowa prowadzi tasme o wiele stabilniej.

Taśma na szpuli 13-ce kosztuje około 100 x 2 =200 czyli 1godzina VHS 180 - około 10 złp nagranie na Nagrze 600złp. Dlaczego szanowni nawiedzeni nie bawiąc się w roztrząsania czy jest to stosowane w JVC BR czy nie modulacja częstotliwości stosowana przez stacje UKF jest cacy a przez producenta professionalnego sprzęty video audio jest Be, aby przekonywać kilku przepraszam za określenie palantów nie myślę pokonywać 6kmb aby swierdzić nausznie po raz n+1, że dźwięk jest rewelacyjny i żaden deck ani CD player mu nie jest w stanie dorównać.

Pozdrawiam

Zbyszek

Miałem nie komentować ale nie l

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Marek-41, 19 Mar 2007, 10:31

Mam wrażenie że to ty mylisz systemy bo o to chodzi że JVC jak i inne duplikatory powstawały aby na sprzęcie stacjonarnym można było oglądać kopie nagrywane na nich w wersji hi-fi.Jeżeli tak nie jest to kompletnie nie rozumiem co to za urządzenie???

Na głowicy wizyjnej są u mnie w magnetowidzie dodatkowe do fonii hi-fi (multipleks głębokościowy czy modulacja FM jak zwał tak zwał-chyba to samo) Tu zgoda z MAG.

Dynamika podawana dla mojego modelu 90db i nie mam powodu nie wierzyć (totalny brak szumów).

Przepraszam coś namieszałem i nie wiem skąd poprzedni wpis.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Do Maja.To urządzenie zostało zaprojektowane do nagrywania kaset prawie na skale przemysłową.Stąd jest jego niesamowicie solidna budowa i zastosowanie najlepszych materiałów.Samo to,że jest wyposarzony w licznik godzin pracy daje wiele do myślenia.Ponadto w domowych magnetowidach poziom zapisu był rozwiazany w sposób automatyczny co musiało się skończyć ograniczeniem dynamiki.W JVC-ERA wszysto jest ustawiane ręcznie.I nie ważne jak w końcu rozwiązano technicznie ten zapis.Rezultat jest wyśmienity i to mi w zupełnosci wystarczy.

A mnie szalg trafia, wygrałem kase tego samego dnia wpłaciłem i już 2 tyg czekam na kuriera - ja pierd... taką robotę - kable XLR, kasety prof. czekają. Sprzedający olał sprawe i nie odpisuje na maile. Idę na ściankę wyładować.

No, nareszcie rozumiem. To jest znany nam wszystkim format nagrywania, który łykają poczciwe domowe VHS czy S-VHS magnetowidy. Jedyna różnica to wyrzucenie wszelkich plastikowych prowadnic, popychaczy czy trybików z mechanizmu prowadzenia taśmy i kasety => zdecydowanie lepsza precyzja, a ręczne dobieranie poziomu nagrywania pozwala wycisnąć z taśmy maksa.

Wynika, że link Gluraka jest jak najbardziej na czasie, bo jaki byłby sens masowego nagrywania kaset (duplikowanie), których nie możnaby odtworzyć na domowym sprzęcie.

JVC jest doskonały jesli chodzi o przesów tasmy itd.bawię sie nim troche i odnosnie trackingu mam pewne spostrzezenia.Czy jest na 2 czy na zielonym polu jesli jest stabilny i nie drga brzmienie bez zmian.Myslałem ze wskaznik na zielonym ma znaczenie jesli chodzi o jakosc brzmienia ale nie ma.Najlepsza tasma u mnie to emtec s-vhsNajmnieszych oznak trzasków.Nie chałasuje i nic podobnego(prawie stara jakosc).A teraz niestety podpadne w klubie JVC.Decki moje brzmia lepiej ,gdyby miały jeszcze tor prowadzenia tasmy tej jakosci co JVC to by była nirwana.I tak nagrywały, oczywiscie bez tych kastratów dzwiekowych JVC.Oczywiscie dzwiek z JVC jest dobrej klasy niestety wyrównany elektronicznie troche za bardzo.Na dobrym sprzęcie, szczególnie kolumnach wyjda niezłe jaja pewnie. .JaceKK001 ma grundigi box aktiv wiec moze u niego zmiany sa mniej słyszalne.Ze wzgledu na brzmienie wzmaka w kolumnach.Oczywiscie bez urazy bo sam sie zastanawiam nad jakimis GRUNDIG BOX

panowie nastepne zadanie to uwolnic moc tego JVC czyli gdzie pokrecic i poregulowac aby go troche ucywilizowac.

jako pierwszy moge go rozebrac.Mozliwe ze sa jakies generatory prodów czy podobne barachło które go trzymaja w ryzach i nie pozwalaja zabrzmiec.No chyba ze ta tajemnicza modulacja FM juz tak ma...

Za 50 zł to chocby aby obejrzec w srodku opłacalna inwestycja.

Grundig High Fidelity

Witam do mnie na dwa maile do tej pory brak jest odpowiedzi a pierwszy wysłałem chyba 3 marca, świadczy to nie tyle źle o właścicielu firmy ile o jego pracownikach [email protected] lub 0602697677 w moim imieniu też można ich uczciwie obsobaczyć

Pozdrawiam

Zbyszek

Ps To je prekrasne , velmi heske i moc dobre ale jak to pracuje ne vim

Glurak

Możesz co kolwiek napisać o tackingu i jego wpływie na odtwarzanie vhs hifi.na jedej tasmie mam ten tracking stabilny ale nie wchodzący na pole optymalne.Ale żadnej zmiany w brzmieniu itd nie słychac jak to ma miejsce w kaseciakach.

Ten tracking ma chyba najwieksze znaczenie przy odtwarzaniu wizji chyba....

pozdarwiam wszystkich pomylenców.

Grundig High Fidelity

Przyczyna gorszego brzmienia moze byc ten przelacznik: audio limiter, nalezy go ustawic na off by nie zmniejszal dynamiki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mzawek: nie mam JVC BR-7000ERA, ale wydaje mi sie ze tracking powinno sie ustawiac na maksymalne wychylenie wskazowki, zielone pole to raczej optymalny poziom zapisu sygnalu video.

Glurak

Tak myslałem z tym trackingiem ze zielone pole to optymalne ustawienie dla wideo.A przy odtwarzaniu audio byle był stabilny i nie prykało.W sumie on słuzy do nagrywanie wideo obrazu kiepskiej jakosci na złych tasmach.

Grundig High Fidelity

Marek-41, 19 Mar 2007, 13:15

Wszystko prawda i pełna zgoda co do JVC BR-7000ERA.

Zarzucałeś mi (czy nam) nieuważne czytanie więc się odwzajemniam.Pisałem coś o poziomie zapisu na moim magnetowidzie więc prosty wniosek że takowy posiada mało tego jak na te czasy b.dobry (szybki).Bronię swojej "maszyny" ale znam niedostatki innych.Martwi mnie jedynie to że w urządzeniu profesjonalnym występują usterki jak w moim domowym, bo gdyby nie to, to kupiłbym go również.

Sprawdziłem w moich starych gazetach i pada określenie modulacja FM, jest red. szumu i 2 wirujące dodatkowe głowice (Hi-fi audio video 4.89r).Opracowany system zapisu już w 83r. przez JVC.

pozdrawiam

Tu trzeba dodac ze te usterki wystepuja w uzadzeniu profesjonalnym ktore ma ca. 20 lat i bylo dosc zdrowo eksploatowane. Magnetowid domowy padl by prawodpodobnie na amen po kilku latach takiej eksploatacji.

Korwin

jesli jeszcze nie zapłaciłes tej firmie to zastanów sie czy warto.Jako ze ja swój prawdopodobnie zniose do piwnicy bo w sumie nie brzmi.Pierwotny zachwyt nad jego równomiernym zapisem skonczył sie i niestety została naga prawda o tajemniczej modulacji FM.Korwin on nagra czysto i niby pieknie ale po drodze skastruje wiele dobrego...I nikt mnie juz nie przekona.Mój Dual brzmieniowo jest nie pokonania dla tego JVC.Po prostu inna klasa.Na tasmie s-vhs czy nie.To nie pierwszy sprzet jaki słysze...A juz myslałem ze bedzie dobrze.Mozliwe ze uzytkownicy innych magnetofonów brzmiących plastikowo i sztucznie sie zachwycą.Zostaje przy małych kasetkach i deckach ze smietnika za 20 zł

KORWIN

ZOSTAŃ Z UHEREM !!!

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi