Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Przegrywam winyle i słucham. Efekt porażający. Właśnie tego mi brakowało. W nagraniu zachowuje się ten analogowy klimat, u mnie wspomagany trzaskiem mniej lub bardziej zdartych już płyt.

Obsługa choć na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowana (dużo tam tego wszystkiego do regulacji), w rzeczywistości jest bardzo prosta. I bardzo wygodna.

Poza tym imponujący kawał kloca :D

Witam

I się cieszę dźwięk analogowy albo ma się w sobie albo trzeba do niego poprostu dorosnąć, tu nie można bredzić żonglując określeniami: pełny pusty, płaski przestrzenny, płytki głęboki; on poprostu taki jest jaki jest, czy to się komuś podoba czy nie podoba.Idę spać Kukunię odcedziłem o piątej nie będę się Jej tłukł za uszami klawiaturą.

Pozdrawiam

Zbyszek

Miłego dnia oby był słoneczny

Korwin

Ty dalej nie mozesz pojac o czym ja biadole.On wszytkie płyty nagrywa ta samo sprowadzajac je do wczesniejszego jakiegos okreslonego( wysokiego w sumie poziomu).Dlatego jest marny jako magnetofon .Zawsze biadoliłes o dolby i innych wynalazkach tu dostajesz najwiekszy naprawiacz dzwieku jaki słyszałem (niewyłączalny).I nie wciskaj kitów ze tylko ja to słysze bo inni takze ale to mi przeszkadza i koniec.Dlatego mysle ze sie pogubiłes troszke...Oczywiscie ze za 50 zł to dobry magnetofon ale sa lepsze tansze.A teksty ze do tego dzwieku trzeba dorosnac ...Korwin z tego to czas wyrosnąc.

Grundig High Fidelity

Glurak

o mnie | ignoruj | PW

stat: 412 / 105 / 0

19 Mar 2007, 09:23

Dla jasnosci, zapis audio hifi na tasmie VHS nie podlega kompresji, ale przechodzi przez limiter, ktory ogranicza dynamike w celu unikniecia przesterowan. Do tego preempfaza i deempfaza, potem modulacja i demodulacja FM.

Bardzo wazna jest czystosc toru przesuwu tasmy, stan rolki dociskowej do walka napedowego, wysokosc prowadzenia tasmy i jej naciag. To wszystko mozna wyregulowac majac oscyloskop i troche cierpliwosci. Rolke dociskowa najlepiej zmienic na nowa.

Grundig High Fidelity

Tu jest instrukcja po angielsku do Panasonic AG-5700 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ze strony JVC:

"Designed for the commercial duplication of Hi-Fi VHS cassettes with maximum recording time of 2 hours

Audio dynamic range of 85dB

Frequency response of 20-20000Hz

Excellent picture quality

Direct drive motors and aluminum diecast chassis

Video & Audio level controls w/meters

Front panel test points

Top panel window for head cleaning

Front panel hour meter

Video AGC on-off

Front load--rack mount kit opt."

Mój już kurierem jedzie :)

Do Gluraka

Dziękuję serdecznie

i pozdrawiam.

Zbyszek

PS Powoli się przegrzebuję i tak Panasonic ma osobną regulację na prawy i lewy kanał w trakcie nagrywania w przyszłości poproszę Pana Jurka o wycięcie ALC w JVC i zrobienie ręcznego ustawiania z podsłuchem nawet wiem już z jakiego miejsca należy brać sygnał na słuchawki/

Cieszę się, że zgraja rośnie w siłę i mam nadzieję, że nie powiększy się krąg niezadowolonych. Najbardziej daje mi w kość brak biegłej znajomości angielskiego, dobrze ,że Syn i Żona mają opanowany do perefekcji i mam tak zwane godziny sadysty kiedy ich dowoli dosyta i bez grzechu molestować mogę

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam wszystkich! tomektoon>no i dobrze,ze jedzie do Ciebie - z pewnością się nie zawiedziesz.

rafal> mnie też powala ten BR, a jaka miła obsluga tego czołgu no i te wskaźniki idealnie wskazujące zmianypoziomu, reagujące wtedy, gdy potrzeba , bez opóźnień ani zbędnych sztywności - reagują dokładnie tak jak trzeba - piękne po prostu.

A tu mamy, naturalnie po angielsku, dane techniczne BR-7000 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Glurak

Ale to model inny BR 7000 UA znacznie różniący się od BR 7000 ERA choćby wejściami xlr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mam nadzieję, że ładujecie w niego taśmy nie tylko 120 ale i 180 i 240 i nie wydziwiacie jak koń pod górę kupując te najdroższe. Zanim zacznę się tym sprzętem bawić trochę jeszcze wody w Wiśle upłynie, okablowanie,omiksowanie tego dobra i tego które mam już od lat zabierze mi dość czasu i oczyści kieszeń aż do

podszewki. Każdą Waszą radę i uwagę wezmę sobie do serca i swoimi podzielę się z Wami.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Maga

Witaj jest to myśl wyjątkowo przednia w odróżnieniu o tak zwanej zadniej [ a i tych trochę już było w tym wątku]

jeżeli chce się żyć długo i sczęśliwie warto mieć głowicę wirującą ale o dokładnie takim samym symbolu co do jednej cyfry i literki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Momok-a

Bez przesadyzmu, to ma chodzić na zwykłych taśmach po za lepiąca izolacyjną i solali, jeśli coś z dźwiękiem jest nie tak to znaczy, że ktoś w nim grzebał albo siadło coś ze starości.Jeszcze raz chciałem podziękować GLURAK-owi mój Panasonic AG 5700 nie jest ani K ani P tylko E ale nareszcie mam punkt zaczepienia nie muszę odkrywać na nowo Ameryki po Wikingach i Kolumbie. Podziel się Stary swoimi uwagami na temat jakości zapisu.

pozdrawiam

Zbyszek

ten JVC nagrywa na wszystkich tasmach jakie mam tak samo wiec nie ma sensu przepłacać.Moze lepsze po prostu mniej hałasuja przy przwijaniu no i maja stabilny ten tracking.nas wolumenie w wa-wie mozna kupic b.dobre tasmy S-VHS (nowe) taniej niz na Allegro.

Grundig High Fidelity

Witam

Do wszystkich zainteresowanych podaję link

Ukryta Zawartość

myślę że się nada do BR - a 7000 ERA pozdrawiam

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Nie no tu też napisze

Ludzie to jest śmiech na sali i nic więcej 6,5 zł za szt w sklepie RTV

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Dzięki Mag> Panowie , a trudno taką głowicę wirujacą wymienić. Da się samemu bez specjalnego onarzędziowania? Taki zwykły majster klepka to zrobi? Pozdrawiam - Jacek

MAG, 23 Mar 2007, 11:52

Musisz pamietać że te głowice na czymś wirują i to coś się zużywa mechanicznie i nie jest to jak w kaseciaku stacjonarnie zamontowane.Cała mechanika w cenie ok 1000 zł powinna być wymieniana po 4000godzinach (dla przypomnienia zwykły ordynarny silnik elektryczny powinien mieć wymienione łożyska po 7500h) ,chyba że masz osprzęt ,ściągacze i potrafisz wszystko wybebeszyć i dać łożyska z górnej półki na nowo ,napewno nie takie za 20 zł to badziew,powinny być wykonane minimum w klasie dokładności P4 a to co masz w handlu to;

najgorsze i najlepiej się sprzedające bo tanie P-0

standardowe P-6

o podwyższonej dokładności P-5 te już trudno ściągnąć

tylko na zamówienie czas 2-4 tygodni P4, nie każdy producent je robi (jak im wyjdzie to z tzw selekcji)

superdokładne i superciche czas oczekiwania od 6 miesięcy do 3lat ! tak tak jakość kosztuje i wymaga spokoju klasa łożysk P-2 te ostatnie faktycznie pochodzą spokojnie 8000 godzin a na smarze który dałem Korwinowi to 16000 spokojnie

Jakbyście mieli jakieś fajne małe sterylne dobrze zmykane pojemniczki lub namiar gdzie to kupić to mógłbym się pobabrać i zrobić konfekcjonowanie ,ja go dostaję w 400g kartuszach ale do celów sprzętowych to straszna ilość i prędzej się zestarzeje niż go zużyjecie (każdy smar powinien być wymieniany co 4 lata bo traci swoje własności)Jakby było wieksze zamówienie to bym kupił 15kg opakowanie i się paćkał najmniejsza dawka to ok 1,2 cm3 tyle wynosi jedno pompnięcie smarownicy (dla przypomnienia łożysko n.p.52mm wymaga 5 pompnięć żeby było ok-także przeliczcie sobie)

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

JVC już u mnie.

Teraz czeka mnie najprzyjemniejsza część zabawy.

Otwieranie paczki i rozkręcanie.

Pstryknę kilka zdjęć aparatem.. telefonicznym :)

Rafaell

Zgadza się wszystko jak piszesz oczywiście był czas kiedy pracowałem w specjalistycznym zakładzie mechaniki precyzyjnej , jest pewien dystans do robienia rzeczy nowych ale jest i wyczucie i są ludzie którzy pomogą tak jak my wszyscy na tym forum sobie pomagamy .

Obecnie nie znam części mechanicznych które nie mogą być dorobione coś takiego u mnie nie istnieje wszystko wykonał człowiek , i wszystko jest do naprawienia.

Mam serdecznego kolegę który pracuje w zakładach .......... tu nie mogę napisać który zrobił wszystko co mi do tej pory było potrzebne i nie ważne czy jest to mosiądz czy stal niemagnetyczna itd to jest do zrobienia

Pozdrawiam wszystkich

audiomagia.blogspot.com

Witam

Dziękuję Markowi-41 i Rafaellowi za wszystko włącznie z popędzaniem mi kota a więc:http://www.rosnerowna.republika.pl

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeszcze w domu niema JVC BR7000ERA a już zaczyna być dla nich szansa pracy,

Nie rozpisuję się idę spać psina odcedzona

Uwaga natury technicznej dowiedziałem się jednego, że ściągnięcie głowicy nie stanowi żadnego problemu, że zawsze ustrojstwo na którym jest osadzona jest niezwykle trwałe, jego konstrukcja zapewnia mu wyjątkową stabilność i nienależy się martwić oprócz tego dowiedziałem się, że przeważnie duplikatory z Okęcia mają raptem

po 1500 -2000 czyli można takiemu kupić cumelka ogolić jaja i wgłębokich taczkach zawieść go do żłobka po przedszkole jest dla znacznie starszych

Ukryta Zawartość

NIe czyściłem go jeszcze wewnątrz. Chwilowo nie mam czym. Po nagraniu tracking na wszystkich trzech kasetach (w tym jednej nowej) , na których próbowałem jest stabilny i na zielonym polu ale nagranie trzeszczy jak porysowana plyta :/ Nieregularnie, czasem seriami, czasem na pół sekundy dźwięk znika całkowicie..

Jak działa ten "hour meter" z przodu? Można jakoś sprawdzić ile godzin BR pracował?

Witam

Myj odpytując z całości materiału tych, którzy już to robili, Bogu dziękuję za to, że dał mi Marka-41, ponieważ wybrał sprzęt dla mnie osobiście sprawdził zareklamował i wziął jak dla brata lub siebie czyli idealny, Rafaella który mnie przycisnął, zmobilizował i załatwił transport sprzętu do Krakowa.

Życzę Wszystkim

Słonecznego dnia

Zbyszek

A ja właśnie słucham nocnej audycji z trójki - 4h bez problemowo nagrane. Myślę jak podłączyc JVC do timera, by sam zaczynał nagrywać przy włączeniu zasilania. Jeszcze przydało by troche do wyciszyć bo jednak troche szumi. Pewnie obkleje obudowe matami bitumicznymi, bedzie mniej rezonować. To jak z tą wymianą głowicy - da rade to samemu zrobić - pytam tak na wszelki wypadek. Miłego dnia. Sesje zrobie jutro, czekam na nowy aparat.

Korwin.Czuje sie nieco zażenowany.Uważam ,że jak coś mam zrobić to trzeba to zrobic dobrze,albo wcale,Jak bym wyglądał ,gdybym ci przysłał niesprawny sprzęt.Dokładnie mówiłem gościom z okęcia,że towar musi być w idealnym stanie,bo jedzie 300 kilometrów i będzie chryja jak cos będzie nie tak.Pozdrawiam.

Nie czuj się zażenowany, z zasady zawsze piszę i mówię co myślę, ale coś mi się wydaje [mam taką własnie nadzieję, że dzięki tym JVC wystawię głowę z szamba. Robię porządki wywalem szmaty graty makulaturę i zaczynam mieć już w niektórych miejscach czystą plażę po sezonie. Nie zapominam jednak w przypływie szału HiFi VHS o CC zrobiłem sobie z kupionego kiedyś pod Halą Targową za 5 złp ITT Schaub-Lorenz SL 52 Automatic [mono] przewijarkę, i kaseciaka montażowego. Uhery liżę jak pies jaja przed gościnnym występem. Idę odcedzić Kukunię

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi