Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

witam fanów szerokiej taśmy.

czy jest tak dobrze, że lepiej być nie może, a może odwrotnie ?

panowie potrzebuję pomocy !

głowica w beerze słabo się kręci i pryknięcia są nie do zniesienia nawet na nowych taśmach.

podczas próby nagrywania w normalu dźwiek " zwalnia ".

nagrywałwm na " sucho " i ilość trzasków powala.

puszczając palcem głowicę w ruch zauważyłem ze jest opór.

smarowanie chyba wchodzi w grę.

jak to zrobić prawidłowo ?

upał jak cholera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zobaczcie co stoi na największym zdjęciu po lewej stronie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Występują jeszcze w przyrodzie i na Allegro aktualna cena w opcji Kup Teraz 70 złp.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Na swoje dwa nie narzekam.

Witam w tym wątku po przerwie i serdecznie pozdrawiam Helikalnych :)))

Mam taka oto kasetę wpadła mi w ręce przypadkiem ciekawi mnie czy ktoś z Was ma takie kasety i próbował na nich nagrywać , jest ładna i bardzo solidna :)))

Pozdrawiam Serdecznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witaj!Mam taką kasetę. Jedną sztukę. Jest znakomita. Stara jak świat, a nagranie bez błędów. Teraz nie spotkałem takiej solidnej konstrukcji jak niektóre stare. Pewnie sama taśma też jest lepsza. Jeden z moich trzech BRów nie wytrzymał upału ( stał na strychu na działce i tam go dopadł upał). Rolka dociskowa nie chce odskoczyć od wałka, ale nie mam czasu się za to wziąść. Jak rozwiążę problem - to napiszę. W każdym razie BR lubi chłód - jak niektórzy ludzie. Potrzebuje także dobrego traktowania. Serdecznie Pozdrawiam - Jacek

Witaj Jacku.

Będę miał tą kasetę od Maga jedzie do mnie z Katowic do Krakowa wraz z kasetami audio, do przeglądu i reanimacji. Nawet nie mam czasu się cieszyć swoimi BR-ami chociaż stoją niecałe dwa metry od wersalki, jeszcze pomęczę się z kasetami audio a potem zabiorę za dyktowanie tekstu na CR-240, 4200 odpalę dopiero jutro w trakcie robienia korekty

Całuj Rodzinę i kiziaj Piesy

Pozdrawiam

Zbyszek

Mała prośba do allegrowicza "elizabeth_hi-fi" jeśli czyta ten wątek...

Mógłbyś przestać wreszcie licytować i podbijać cenę w każdej kolejnej aukcji z duplikatorem?

I tak nigdy nie kupujesz, tylko cena niepotrzebnie rośnie. Chyba że jesteś wspólnikiem sprzedawcy :)

• 1 miesiąc później...

Dokupiłem trochę kaset. Najpierw kupiłem na Allegro polecane tu już Maxelle Black XR-S ale dwugodzinne a nie jak poprzednio godzinne. Po pięć złotych. Gdy je odbierałem dowiedziałem się, że sprzedający je ma jeszcze sporo tych jednogodzinnych i gotów je oddać po złotówce. No to już była okazja i wziąłem więcej dla siebie i jeszcze kolegi :D

Tego dobra jest tam więcej i dla innych też starczy. Może nawet przy większej ilości uda się utargować coś taniej ;-)

Na zdjęciu Maxell XR-S Black 120 ale do tych zastosowań polecam bardziej te 60.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardziej natomiast z ciekawości niż z potrzeby kupiłem na Wolumenie jedną kasetę Emteca Broadcast Master. Bardzo wygodna długość, 90 minut. Dałem 4 czy 5 złotych. Zgodnie z opisem kaseta do zastosowań profesjonalnych. Wyróżnia się tandetnym pudełkiem i czerwoną klapka osłaniającą taśmę i takimż czerwonym zatrzaskiem do zabezpieczenia przed zapisem. Robi więc należycie profesjonalne wrażenie, a to doświadczalne też jest po pierwszym jej użyciu dobre.

Ukryta Zawartość

post-1437-100008080 1185219023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swoje potrzeby jeśli idzie o kasety praktycznie zaspokoiłem, bo prócz tych kupionych przejrzałem też te posiadane. Bardzo dobrze prezentują się posiadające plastikowe obwoluty dwie taśmy Panasonic HD Master. Tak jak opisany wyżej Emtec mają też zatrzaski zabezpieczające przed zapisem. "Liczniki" taśmy na szybce wskazują jednak na raczej domowe niż profesjonalne zastosowanie. W profesjonalnych zastosowaniach trybu LP chyba się nie stosuje?

Ukryta Zawartość

post-1437-100008078 1185219593_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prócz nich znalazłem też parę kaset Panasonic Super Hi-Fi, które do zapisu obrazu jakoś niespecjalnie się sprawdziły ale pierwsze próby zapisu dźwięku przeszły pozytywnie. W opakowaniu były juz prezentowane. Tu kaseta zeń rozebrana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

No to przelecialem caly wątek, chyba... Byc moze coś pominąłem, bo czytając o 3 w nocy mogłem przysnąć a strony przewijać dalej. Rafał, Korwin, Marek-41, Jacekk011 na wątku magnetofony nakręcili mnie skutecznie i już załatwiam to ustrojstwo. Czemu tak temat ucichł? Nie ma ani nowych szczęśliwych, ani nowych ujadaczy...

Chcialbym wtrącić swoje trzy grosze. Ten limiter nie dający Wam przez kilka miesięcy spokoju. Limiter powinien dzialac tylko i wyłącznie wtedy, gdy ustawimy niedokładnie poziom zapisu i przy większych sygnałach zabezpieczać przed przesterowaniem obcinając dynamikę. Tyle teorii, bo limiter, dla wyjasnienia - to nic innego jak kompresor, ale w taki właśnie specyficzny sposob ustawiony. TEN konkretny może być ustawiony inaczej, może zbyt mocno... Raczej nie, ponieważ zbyt mocna kompresja na pełnym pasmie daje wyraźne wrażenie "pompowania" podczas mocniejszych sygnałow, np stopy czy basu, a o takich efektach chyba nikt nie wspominał... No chyba że to kompresor wielopasmowy, ale to wtedy chyba stałby obok... Poza tym, podczas realizacji nagrania w studiu czy gdziekolwiek, stosuje sie kompresory/limitery wszedzie i zawsze, na każdej ścieżce, każdym instrumencie, czasem po dwa, na sumie, a kompresor/limiter podczas masteringu jest podstawowym narzędziem. To jakby tyle dla tych, dla ktorych jeden, delikatny więcej nie pozwala sluchać muzyki...

A ja ciekawy jestem, czy udało się ustalić przyczynę tych tajemniczych stuków. Mieszkam pod Wrocławiem, maszyn więc dwóch lub trzech prawdopodobnie nie odbiorę osobiście, raczej będą wysłane, więc trochę się obawiam o ich selekcję... Chyba że, jak to już zdaje się raz się udało, ktoś z Was mógłby jakoś w niej pomóc, albo co...

pozdr.

newhelikalbrothers :-)

Mariusz

Mariusz.W temacie cisza,bo sprzety działają dobrze i widać nikt nie ma dodatkowych pytań.Zwróć uwagę,że jedni mieli te trzaski,a inni nie.Niektórym się udało ich pozbyc,a innym nie i tak dokładnie nie doszliśmy co rzeczywiscie było ich przyczyną.Wiadomo tylko,że nalezy utrzymywać cały tor tasmy w idealnej czystości,ale to jest chyba oczywiste.Niestety mam obecnie kłopoty rodzinne i nie mam czasu osobiscie wybrac dla ciebie urzadzenia.Mam jednak nadzieje,że dostaniesz sprawdzone porządnie egzemplarze.Napisz jak już je sprawdzisz.Powodzenia.

MariuszH

To ja jestem ten ujadacz.Radze sprawdzic osobiscie zapis vhs hifi.Mi w sumie przeciez nie zalezy czy ktos kupi czy nie kupi takowy sprzet.Dobrze zbudowana , wytrzymała i profesjonalna kopiarka do filmów.Nawet jesli w studiach nagran uzywaja jakis limiterów czy kompresji to robia to w celu uzyskania dobrej jakosci całosci nagrania( chyba ze olewaja robote).Natomiast ten JVC Duplikator wyrównuje po całosci jeszcze raz wszelkie pasma,aby nic nie zapiszczało i nie wychodziło przed szereg.To system do zapisu audio+wideo , moze gdyby zbudowano maszyne tylko do audio byłoby OK.To nie beta hi-fi PCM...Jesli komus nie przeszkadza to i tamto to ma doskonały magnetofon z tasmami za drobne.

Grundig High Fidelity

U mnie duplikator spisuje się bez zarzutu. W czasie upałów używałem mniej, bo trochę się bałem. Kasety się wtedy po prostu gotowały. Tak w duplikatorze, jak i w zwykłym magnetowidzie.

U mnie - piszę o tym, bo zgłaszano co do tego jakieś wątpliwości - to co zostało nagrane na duplikatorze, jest bez problemu odtwarzane na zwykłym magnetowidzie stereo.

Natomiast co do zastosowania duplikatora jako magnetowidu do odtwarzania filmów, to kupiłem za parę złotych komplet odpowiednich przejściówek ale jeszcze nie wypróbowałem. Nie chciało mi się targać telewizora aby go podłączyć i sprawdzić.

Witajcie!A ja sprawdziłem.Ponieważ w wakacje puścili w TVP serial mojego dzieciństwa - czyli filmy o pięknej Angelice - postanowiłem je nagrać na JVC. Kupiłem przejściówki i podłączyłem poprzez eurozłącze do telewizora i nagrałem wszystkie pięć filmów. No cóż - żadnych problemów. Nagrywa obraz bardzo stabilnie. Pięknie się ustawia poziom dżwięku i wogóle można na niego liczyć.

Trzaski ustały. Może dlatego ,że używam go często. Może w tym magazynie stały długo i zdychały z nudów. Jak się wyczyści i używa - jest dobrze. Ale na pewno też mają wpływ taśmy. Na nowych jest lepiej.

Co do audio - niezawodny. Naprawdę dużo radości z obcowaniem z tym urządzeniem. Latem - tylko w klimatyzowanym pomieszczeniu. I tyle na razie.

Mariusz - kupuj i się nie zastanawiaj( najlepiej dwa). Pozdr - Jacek

Też gratuluje.Zacząłem tą zabawe,a mam tylko jeden i teraz się zastanawiam,dokupic jeszcze jednego ,tak na wszelki wypadek ,czy zawierzyć,że ten co mam mnie nie zawiedzie?.

Witam

Mam dwa dzięki Markowi i Rafaelowi < który załatwił transport ich do Krakowa. uważam że to nieco mało ale mam od Pana Jurka Orłowskiego jeszcze przemysłowego Panasonica AG-5700 E z najwolniejszym jaki znam ekonomicznym przesuwem, takim że kaseta 240 starcza na 24 godziny zapisu. leży grzecznie w szufladzie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj Korwin.Testy fonii wypadły jak zwykle idealnie,ale ponieważ zbliza sie 22-ga i musze troche zmniejszyć moc to pooglądam sobie pare filmów .Miłej i spokojnej nocy.

Korwin Ty to masz szuflaaaady ;) Ja sie juz w pokoju nie mieszcze, swoje dwa ciagle jeszcze nie sa podlaczone do nagrywania ale jak w koncu sie zbiore to jeden idzie pod petle magnetofonowa w lamie z lat 60 a sygnal bedzie podawala wkladka takze z lat 60 z plyt z lat 60 :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi