Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Podtrzymuję twardo to co kiedyś już napisałem JVC BR 7000 ERA jest idealnym sprzętem do analogowego zapisu audio przy pomocy pary głowic wirujących na taśmie 1/2" można go także po małej przeróbce korzystać z niego jak z DAT-a.

Pozdrawiam

Zbyszek

tatapiotrka>nie ma możliwości podsłuchu w trakcie nagrania, bo zapis odbywa się wirującą głowicą,możesz podłączyć cedek bezpośrednio( wtedy przepuszcza sygnał do wzmaka) lub JVC podłącz do wzmaka - tak jak regularny magnetofon.Masz też możliwość podłączenia do JVC cedeka zbalansowanego przez XLry. WYjście audio z JVC jest tylko RCA. Bardzo polecam ten sprzęt - jakość dźwięku jest niesamowita.Pozdrawiam - Jacek

"Podtrzymuję twardo to co kiedyś już napisałem JVC BR 7000 ERA jest idealnym sprzętem do analogowego zapisu audio przy pomocy pary głowic wirujących na taśmie 1/2" można go także po małej przeróbce korzystać z niego jak z DAT-a."

Ogólnie masz rację korwinie,

VHS jest idealnym sprzętem do analogowego zapisu audio. Ja też pisałem o tym na tym forum już parę lat temu. Zwłaszcza VHS specjalizowany do audio, a najlepiej S-VHS, a jeszcze lepiej S-VHS z linii pro przewidziany do pracy studyjnej.

Ale... nie dezorientujmy młodych. W przypadku BR7000 "idealny" chyba nie jest właściwym słowem. Przykładem możliwości zapisu wirującą głowicą na taśmie 1/2 cala na pewno nie są takie stare strucle pierwszej generacji jak ten JVC.

S-VHS Professional z lat późniejszych, nawet wysokie modele do użytku domowego specjalizowane do audio (bo były takie),to raczej cel poszukiwań dla chcącego poznac co ten system potrafi. Przed pojawieniem się DATa i DCC gazetki audio prowadziły nawet rankingi magnetowidów do muzyki.

Prawda kosztuje to ciut drożej, choć za jakieś pareset złotych już coś się trafi, ale warto to wydać.Zwłaszcza, że kosztowało to kiedyś niemało, bo sensowne półprofesjonalne S-VHS (takie lepsze domowe)zaczynało sie od 3000DM w góre.

Ten JVC ma jedyny plus. Praktycznie za darmo mamy niezły zapis dzwięku. Dokupimy kaset po złotówce i żaden magnetofon nie podskoczy

Co do przeróbki na DATA. Nie lepiej po prostu kupic DATA?

Dzięki Jacek, zaraz po powrocie z pracy zapoczątkuję nową ERĘ słuchania muzyki w domu. Sprzęt jest rzeczywiście bardzo masywny, ledwo go wtaskałem do mieszkania i mam teraz kłopot gdzie go umieścić. Zakupiłem redukcję XLR na RCA i będę sprawdzał jakość poszczególnych rozwiązań połączeń. Duże dzięki raz jeszcze za założenie i rozwijanie tego wątku. Pozdrowienia z Lublina dla wszystkich.

StefanB.Masz racje,że te JVC to pierwsza generacja,ale jest to prawdziwy sprzet studyjny.Nie zamienił bym go na nawet dużo młodszy i wypasiony sprzet do użytku domowego.Nowszy sprzet studyjny,to co innego,lecz widziałem na allegro tylko raz nowszą wersje już s-vhs.Był to sprzęt z takimi samymi wskaznikami jak te nasze,ale już z pokretłem do płynnej regulacji prędkości ,klawiaturą i innymi udogodnieniami.Był jednk uszkodzony.Masz racje,że nalezy się rozglądać za czymś takim i pomimo posiadania dwóch JVS-ERA nie pogardze nowszym,ale w pełni studyjnym modelem.

Mam DAT-y AIWA HD-X1 i AIWA HD-S1 reporterskie naprawdę wysokiej klasy do remontu i konserwacji,stacjonarnego nie kupię, nie widzę takiej potrzeby, BR 7000 ERA z możliwością helikalnego zapisu audio anologowego/cyfrowego z podsłuchem przed taśmą i regulacją obrotów silnika to jest ta sałatka którą kochają pijane zajączki

Pozdrawiam

Zbyszek

Cardioverter/defibillator, który wszczepiono mi 18.08.2008 jest ustawiany z zewnątrz przy pomocy fal radiowych, o przebywaniu w zmiennym polu magnetycznym po prostu nie ma mowy, korzystanie z telefonu komórkowego należy ograniczyć do absolutnego minimum [ minimalna odległość anten 250 mm]. Mogę zapomnieć o lutownicy transformatorowej, demagnetyzerach do kaset w formie kostki itp.Wszelkich uwag dotyczących duplikatorów JVC mogą udzielić Marek41 i Jacek011 bo Oni z tego sprzętu korzystają dosłownie non stop dzień w dzień na okrągło

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam, chciałem podzielić się wrażeniami z pierwszego odsłuchu BR. Sprzęt bez czyszczenia, nie rozkręcany nawet zarówno z braku czasu, jak też i wielkiej niecierpliwości odsłuchu. Gramofon Prinz podłączony bezpośrednio wg podpowiedzi Jackka do JVC, dalej sygnał do wzmaka, taśma TDK 180 For daily use. Wrażenia: na początku na skutek mojego błędu (nie przestawiłem nagrywania na HiFi) odtworzyłem tylko ciszę, słychać było słynne trzaski. Potem już prawidłowo ze wskaźnikami wysterowania dochodzącymi do czerwonego pola tylko w pikach, przy odsłuchu miałem wrażenie głośniejszego dźwięku niż z podsłuchu w trakcie nagrywania - gałka głośności nie ruszana. Dalej wydawało mi się, że słyszę znacznie mniej trzasków z płyty niż bez pośrednictwa JVC, co ciekawe nie było tych słynnych już w niektórych kręgach pryknięć duplikatora. Zdaję sobie sprawę, że odsłuch nie był całkowicie miarodajny: pora nocna = ciche słuchanie, tylko kilkuminutowy odsłuch i brak porównania z zapisem z CD. Na wszystko przyjdzie pora. Pozdrowienia dla wszystkich, dużo zdrowia dla założyciela tematu. Stacho

Marek, ja już w chwili czytania pierwszych postów byłem zadowolony - wiedziałem, że zanabędę to cudo i tak też zrobiłem, czekało tylko długo na mnie w wa-wie - nie chciałem ryzykować przesyłki pocztą. Planuję podłączyć sprzęta do moich analogowych, starych aplitunerów: Elizabeth Hi-Fi, AT 9010, Marantza SR800 + do tego różne paczki: Sonata 100, Tonsil ZGB 120-coś tam (taki z satelitkami i subem). Aktualnie gra z Fisherem + Scherzo 200. Ale spokojnie, na testy przyjdzie właściwy czas. BTW w nocy wszstkie sprzęty są ładne, ale jednak lampy najładniejsze - niestety, z lamp mam tylko headzik do wiosełka. Pozdrawiam Stacho

Ja mam lampę tylko w preampie do pieca gitarowego i jest niestety schowana w obudowie ;)

Czytam ten temat uważnie od początku i przyznam, że dojrzewam powoli do kupna duplikatora. Chociaż diabelnie nie mam gdzie go postawić.

• 2 tygodnie później...

Co by juz glowy Markowi na PW nie zawracac, moze tu ktos co nie co podpowie. Od wczoraj probuje cos nagrac na ow duplikatorze. Uzywam do tego xlrow (chinchy tez uzywalem) efekt taki: podczas nagrywania wskazniki wysterowania pracuja, wszystko wyglada niby ok. Kiedy chce odtworzyc ow nagranie, trzeba odkrecic potencjometr pre na 12-13 by co kolwiek bylo slychac, a tam charczace, znieksztalcone dzwieki, przypominajace jedynie dany utwor. Wskazniki wysterowania milcza, tracking grzecznie na zielony wedruje. Ustawienia samego jvc takie jakie opisujecie. Troche sie oslabilem, na 4 magnetofony jakie w ogole kupilem (sprawne) dokladnie kazdy, ostatecznie okazywal sie uwalony...

Dobrze,to spóbujmy inaczej. Spróbuj coś nagrać w trybie normal .Używane są wtedy inne głowice .

Oczywiście użyj wejść cinch oznaczonych normal i tak samo przełacznik na frontowej ścianie i regulatory normal.Podłącz wyjście do wyjśc normal.Jakość powinna być jak z sredniej klasy kaseciaka.

Czyli to jakieś niedopasowanie pomiedzy wyjściem a wejściem we wzmacniaczu.Teraz korzystałeś z zupełnie innego toru,a efekt podobny.Czy podczas odtwarzania sygnału nagranego na hifi wskazniki pracują zarówno podczas odtwarzania jak i zapisu.Oczywiście pamietasz o prawidłowym ustawieniu przełaczników na przedniej scianie.Szkoda,że w twojej okolicy nie ma nikogo z tym sprzetem obeznanego.Jak masz jakąś kasete z filmem na vhs to zobacz,czy dzwięk będzie ok.

w trybie normal wskazniki wysterowania pracuja przy nagrywaniu i odtwarzaniu, na hifi ani drgna przy odtwarzaniu, nagrane filmy calkiem 'milcza', jedynie wskazniki wysterowania pracuja, napisalem do sprzedawcy i zobaczymy co dalej.

Witam, sprawdź jeszcze raz wszystkie połączenia dosłownie cm po cm - czy masz właściwie podłączone kable do odpowiednich wejść i wyjść. Możesz podłączyć słuchawki bezpośrednio do JVC do wyjść w lewym górnym rogu panelu sterowania (gdzieś wcześniej były tutaj zdjęcia). Powodzenia i nie zniechęcaj się łatwo, sprzęt jest naprawdę fajny, przypomniałem sobie czasy ZK-140 i nagrywania z radiowej trójki. Pozdrawiam SM

tatapiotrka>

Sprawdzalem, byc moze cos nie kontaktuje, moze jakis kondensator padl... ale srodek jest tak samo piekny co przerazajacy (dla mnie). Wszystkie kable zmienilem, sprawdzalem na roznych kasetach, podpinalem jak pisal Marek do innej integry. Zawsze to samo - bardzo ciche i znieksztalcone nagranie. Czekam ciagle na odpowiedz od sprzedawcy, z drugiej strony odsylac to tez nie ma sensu, ostateczne koszty wysylki wyniosa tyle ile 3 takie duplikatory. W efekcie moze bedzie robil za podstawke dla innego/ewentualnego dawce czesci.

pozdrawiam

Wrażenia z odsłuchu BR cd. Jak pisałem już tutaj wcześniej odsłuch nagranej płyty winylowej potwierdził moje pierwsze wrażenia: jest mniej trzasków z płyty, możliwe, że jvc wycina jakąś część pasma. Żeby było jasne, mnie bardzo odpowiada taka ingerencja w trakcie nagrywania. Teraz płyta cd: odtwarzacz harman-kardon 7225, płyta cd Anny Jantar dołączona do gazety czyli jakość co najwyżej średnia. Wrażenia: dźwięk jest jakby pełniejszy, wokal wysunięty do przodu. Używając porównania dot. wzmaków gitarowych to jest tutaj więcej "harmonicznych", zwiększyła się dynamika utworów, mówiąc krótko nagranie z duplikatora jest przyjemniejsze dla moich uszu. Zakupiłem partię używanych kaset VHS, m. in. jakieś SVHS i niedługo napiszę parę słów po testach. Pozdrawiam SM

Ocieplenie dźwięku z cd via jvc zrodziło pytanie o możliwość wykorzystania duplikatora jako swoistego przetwornika d/a dla dźwięku z płyty cyfrowej. Niestety, okazało się, że duplikator nie wpływa na dźwięk przelatujący przez niego z odtwarzacza cd do ampli, zmiany występują tylko przy zapisie na taśmę. Żałuję tylko widoku zdziwonych min posiadaczy różnej maści przetworników DAC za grubą kasę. Ale i tak jest dobrze, właśnie zgrałem sobie Anitę Baker i dogrywam na taśmę wczesną Kayę, żeńskie vokale brzmią naprawdę super. Pozdrawiam

Jest to naprawdę świetna zabawka przy analogowym zapisie helikalnym dochodzą do cyfrowej nędzy z CD harmoniczne,i to one nadają przy odtwarzaniu kasety VHS rewelacyjne brzmienie. Ostatnio nagrywam prawie że wyłącznie mowę [sONY WALKMAN PROFESSIONAL WM-D6C mikrofon AOI ECM-1090 taśma jak popadnie] przegrana w celu archiwizacji na JVC BR 7000 ERA staje się bardziej dźwięczna i plastyczna.Nie mam możliwości rozgryzienia tego problemu nie wiem ile jest nieznanego mi bliżej zjawiska a ile mojej autosugestii.

Pozdrawiam

Zbyszek

Efekt "nasycenia taśmą" nie jest jakoś specjalnie nieznanym efektem. Dobre wysterowanie poziomu nagrywania, łącznie z możliwością "przesterowania" daje efekty podobne do analogicznych uzyskiwanych za pomocą lamp, podobnie też dochodzą wspomniane harmoniczne itd. Tak działa taśma, po prostu... :) Dodatkowo pozytywny wpływ może mieć, paradoksalnie - pewna "niedoskonałość" wynikająca z zapisu magnetycznego, dająca efekt swoistego "ditheringu" podczas zapisu materiału pochodzącego z cyfrowego źródła (oczywiście nie tylko).

Inaczej mówiąc - taśma = sama radość :)

pozdr.

Jeśli mamy do czynienia z zapisem z CD, MD, HD, Flasha a nawet DAT-a przepuszczonym przez JVC BR 7000 ERA, polepszenie [uczłowieczenie ] zapisu wzbogaconego o harmoniczne można jako tako obecnością tychże wytłumaczyć to co się dzieje z tymi nagraniami które jako analogowe już takie miały przed przepuszczeniem przez BR-a. Mam jeszcze jedną zabawkę VHS HiFi Panasonic z prędkościami oprócz Sp i Lp ekonomicznymi ten sam efekt uszlachetniania występuje nawet przy bardzo wolnym przesuwie.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi