Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Ci odbija to za kilka dni korzystając z pomocy bliźnich wystawiam na aukcji Allegro magnetowid przemysłowy Panasonic Video Cassette Recorder HiFi AG 5700 ale osobiście Ci radzę kup dwa lub nawet trzy duplikatory będziesz miał za 75 zł + transport genialny sprzęt z niesamowitymi możliwościami montażu

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzisiaj słuchałem nagrań wykonanych dla kolegi z forum.Dźwięk rewelacja aż mi się chce po prostu żyć!Kto tu słyszał jakąś kompresję?Żaden magnetofon kasetowy nie ma szans.Kopie z CD brzmią lepiej od oryginału a nagrania z winyla to bajka!Nigdy w życiu nie dałbym wiary,że za takie grosze można mieć taki sprzęt!Dzięki Marek!

Paweł - jak ja kupiłem JVC Era - to z tydzień nie mogłem wyjść z podziwu jak jest zrobiony, a jak zacząłem nagrywać - to pojechałem do Warszawy po dwa następne.Bo nie mogłem uwierzyć ile zapłaciłem za taką jakość dźwięku.Rozumiem Twój zachwyt.U mnie nadal ten uśmiech jest na twarzy szczególnie jak czytam wpisy o sprzętach za setki tysięcy złotych i ciągłych poszukiwaniach właścicieli, że coś jest nie tak.Nie ma tańszego rozwiązania zapisu magnetycznego z wysoką jakością - jak ten genialny duplikator.Mnie też bardzo się podoba.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

A ja słuchałem drugiego takiego JVC - grał i nagrywał dla mnie tak samo niedobrze.

Przestawia stereofonie i wszytko gra jakos w jednej linii.Wszytko bardzo podobnie brzmi ale juz nie do słuchania jak dla mnie.Ja juz sie nie zreformuje chyba ...;-)

Kazde nagranie nosi jakies znamie tego JVC i brzmi podobnie.

To tak jak z odtwarzaczami CD .Niektórzy twierdza ze konsole do gier xbox i ps3 zagraja jak dobry CD .Gówno prawda..;-)

Grundig High Fidelity

Z ciekawostek jakie przypomnialy mi sie dzieki mzawkowi przypomne poruszany juz w tym watku problem - podlaczajac jvc pod petle magnetofonowa 40 letniego lampowca mialem dziwne znieksztalcenia barwy i czytelnosci dzwieku ktore nie wystepuja zupelnie przy innym wzmacniaczu.

Witam

Jak ktoś chce się przekonać jak jest z tym sprzętem to zapraszam, sprzedaję swój. Ma komplet gałek wydaje się sprawny, odpaliłem go tylko ze 2 lub trzy razy bo jest wieelki i nie mam zwyczajnie go gdzie trzymać, a w międzyczasie kupiłem Yamahę ax-670.

Pozdrawiam

Ktoś tu pisał,że zapis HI-FI VHS jest zmieniony w stosunku do oryginału...Przypomniało mi się,że kiedyś czytałem artykuł mówiący o tym , że w studiach używano magnetowidów do próbnych nagrań dlatego,że są neutralne brzmieniowo:-)

Z wlasnych skromnych doswiadczen wiem ze najwiekszy wplyw na naturalnosc nagrania na br ma ominiecie ustawien preampa, a szczegolnie ominiecie equalizera - to co ustawiamy suwakami tak by nam idealnie pasowalo w naszych warunkach naklada sie poprostu dodatkowo w zwykle calkiem odmiennych warunkach kogos innego i w ten sposob mamy podbicia niektorych fragmentow pasma x 2.

Do ^ Paul_a67 przestań się przejmować nawiedzonymi bzdurami, które wypisują tutaj co niektórzy.

Na szczęście dźwięk jest zjawiskiem fizycznym które stosunkowo łatwo jest opisać zmierzyć, przeanilozować wyniki i wyciągnąć logiczne wnioski.Nagrywaj słuchaj i jeszcze raz słuchaj a szukanie dziury w całym pozostaw innym może kiedyś wreszcie do niej wpadną . Mała skromna uwaga jeżeli nagranie ANALOGOWE było robione na dobrym sprzęcie i nośniku jego walory wyczuwa się doskonale obojętnie czy odsłuch jest stereo czy mono.Od wczoraj mam Maka-2S którego wczoraj dostałem od Marka41.

Taśma 1/2" przecięta na pół magnetowidowa nagrana na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR mikrofon UHER-M640 przesuw 9.5cm/s zapis stereo odsłuch na Maku mono w dalszym ciągu bdb ulubieni moi Górale TREBUNIE TUTKI

Pozdrawiam

Zbyszek

Zawsze skupiam się na tym co słyszę i wiem czy mi się to podoba , czy nie. Jeśli jest tak jak powinno, zawsze z przykrością wyłączam gramofon czy cedek.Gramofon daje najwięcej radości muzycznych.Natomiast utrwalenie tego co daje gramofon najlepiej wychodzi właśnie na JVC ERa. Szpulowiec dwuśladowy z 38cm/s daje to samo co Era - tylko znacznie drożej.Z tym,że nic nie pobije wyglądu szpulowca i kręcących się magicznych szpul.Jedyną wadę jaką widzę w JVC - to właśnie brak kręcących się dużych szpul, dlatego czasami odkrywam tą klapkę na górze , aby widzieć jak ten sprzęt "żyje".Pozdrawiam wszystkich analogowców - Jacek

Aż się w końcu wkurze i pożycze porządny dwukanałowy oscyloskop i zrobie eksperyment.Nagram z generatora kilka przebiegów i następnie zrobie zdjecia z ekranu.Na górnym przebiegu ,sygnał z generatora,a na dolnym odtwarzany z JVC.Sam jestem ciekawy,czy będą widoczne różnice.

Do ^ Marka-41 jak będziesz miał taką możliwość zrób to utwierdzimy się w słuszności swoich wypowiedzi,

a niewiernych Tomaszy nie przekonasz oni wiedzą doskonale, że zostaną i tak apostołami obojętnie co by nie głosili.Krew z krwi i kość z kości ludu wiadomego, nie czytaty [nic oprócz gazet] nie pisaty [ nic po za opiniami to OK to na złom - tego na pomnik a tamtych do gazu]. Do BR-ów nawet nie zaglądam nie mam na to czasu,taśm do szpulowego mam dość kaset mi też wystarczy.Wiem jednak jedno jest to rewelacyjne urządzenie do archiwizacji analogowych nagrań zwłaszcza muzyki wygodne i proste w obsłudze i niezwykle tanie 4 godziny zapisu za 5 złp z małym hakiem tyle bowiem kosztuje w hurtowni EMTEC 240.

Pozdrawiam

Zbyszek

Paweł - u mnie te pryknięcia zdarzają się tak sporadycznie, że nawet nie chce mi się ich likwidować , bo to mi nie przeszkadza. Te kasety SVHS wydają mi się grubsze, ale tego nie jestem pewny.Możesz spokojnie nagrywać na SVHesach.Żeby wogóle nic nie prykało podobno trzeba sprawdzić i wyczyścić ten styk na górze głowicy wirującej w jej środku.Ja tam nawet nic ni grzebałem.Od półtora roku używam intensywnie JVC i jest tak dobrze , że na razie nic nie czyszczę i nie robię.

PS.Dzisiaj zacznę nagrywać kasetkę dla Ciebie.Pozdr - Jacek

Czyściłem ten styk i rzeczywiście był brudny, ale mi się wydaje, ze cała wina leży po stronie taśm.Robiłem dziś próbne nagrania na EMTEC HOME TV MASTER i pierdzi głośno. Na TDK for daily use- nie:-)

Od niedawna (miesiąc) jestem użytkownikiem DUPLIKATORA. I także miałem (mam) problemy z zakłóceniami w odtwarzaniu. Przeprowadziłem małe śledztwo i wyszło mi, że to wina taśm. Wykombinowałem oryginalną taśmę VHS Hi-Fi, nagrywaną na DUPLIKATORZE (lub podobnym urządzeniu, ale NA PEWNO JVC)w latach 80. I te pryknięcia i trzaski są. Ponadto nagrałem "ciszę Hi-Fi" razem z obrazem (ciemno szary obraz) i 90% pryknięć pokrywa się z "drop'out" na taśmie. Ponadto występują "dziury magnetyczne", wtedy dźwięk zanika na moment (bardzo krótki). Zdecydowane trzaski (takie "suche" jak przy elektryczności statycznej wywołane są ową elektrycznością właśnie i niewłaściwie ustawionym trackingiem. Najgorsze taśmy to EMTEC, szajs jakich mało. Nagrywam na Maxell'ach i TDK. Zresztą po wyregulowaniu, spięciu sprzętu z uziemieniem i dokładnym wyczyszczeniu NIE TRZESZCZY nic. Na początku taśmy zostawiam 2 minuty ciszy, nie przewijam w celu wyszukiwania utworów, nie podnoszę klapki zasłaniającej taśmę paluchami, kasety trzymam w plastykowych etui i, najważniejsze, z dala od kurzu. Dźwięk faktycznie powala z nóg. Ktoś tam pisał o "jakości MP3", dla mnie chłop ma "cuś" z uszami lub percepcją dźwięku na poziomie mózgowym (bez obrazy). Faktem jest, że dłuuugi wysoki (piszczący) ton DUPLIKATOR zapisał jako "dzwoneczki". Czyli występuje w nim jakaś kompresja i dekompresja sygnału. Ale mnie to nie przeszkadza kompletnie. Poza tym ten test robił fachowiec i takie dłuugie piszczące dźwięki nie występują w przyrodzie zbyt często. Zauważyłem że na taśmach przełamanych środkiem (zdarzyła mi się taka nowa taśma EMTEC) DUPLIKATOR nie chce nagrywać. Kombinowanie z taśmami SVHS uważam za interesujące doświadczenie, ciekawy jestem efektu. Owa taśma z lat 80 to: CHANNEL 5, Status Quo "Rocking Through The Years" 1986 rok. Jej numer- CFV 05972. DUPLIKATOR czyściłem mieszaniną spirytusu izopropylowego, eteru naftowego, i wody demineralizowanej (przed użyciem wstrząsnąć). Połowa trzasków i pryknięć jest spowodowana brudem z toru prowadzenia taśmy (brud deformuje taśmę miejscami, a ta nie przylega właściwie do głowic). Teraz jest po prostu jak świetny magnetofon. Pozdrawiam wszystkich, i przepraszam, jeśli naruszyłem zasady-ale pierwszy raz korzystam z forum. (zamieściłem ten wpis jako odpowiedź, a teraz jako wpis).

epoxy, 5 Wrz 2008, 23:02

(...) Faktem jest, że dłuuugi wysoki

>(piszczący) ton DUPLIKATOR zapisał jako "dzwoneczki". Czyli występuje w nim jakaś kompresja i

>dekompresja sygnału.

A próbowałeś może włączać/wyłączać limiter? Włącznik znajduje się w pobliżu głowicy...

Limiter nalezy trzymac w pozycji OFF, chyba ze nagrywamy na normal to mozna zalaczyc, jest tak samo jak z wylaczonym....

Dzisiaj odebralem drugi duplikator z firmy STD. Pan Marcin ponadto ma ich jeszcze z 10 napewno. Sa tez elementy serwisowe: glowica, silnik i pasek chamujacy w cenie 47 zlotych za komplet (zakupilem sobie jeden, nie wiem jednak ile ich jeszcze ma). Jesli ktos zainteresowany to mozna brac, aukcja chyba jeszcze trwa :)

Pozdrawiam!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

MariuszH, 6 Wrz 2008, 01:18

>Tak, ale ja pytałem epoxa, w kontekscie pomiarów jakich dokonywał...

Ahh, ok :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To trzeba cały tor prowadzenia taśmy plus głowice umyć tymi specjalnymi środkami, które kolega wymienił wcześniej?Ja zawsze czyściłem spirytusem, obecnie oprócz rolek.Dostałem nauczkę jak jedną zniszczyłem...

To nie są jakieś specjalne środki do czyszczenia. Takiej samej mieszanki używam do pierwszego umycia winyli używanych. Po prostu rozpuszcza każdy "sif". Wymieszać składniki w równych częściach. Eter naftowy to inaczej benzyna ekstrakcyjna sucha. A te pomiary, to nie ja robiłem, tylko kolega elektronik, który każdy układ i sprzęt zmusi do dziwnych zachowań, aby sprawdzić jak działa. Limitera nie przełączałem, jak to ciężkie JVC zawiozę do niego - to sprawdzę w różnych położeniach przełącznika i opiszę wrażenia. Może uda mi się też opisać jakie to tortury były zastosowane w eksperymencie. Ale po umyciu i regulacjach nie mam problemów z zakłóceniami.

A po umyciu rolek "mieszanką" nie trzeba trzeć ich papierem ściernym. Zresztą nie warto, bo można rolkę zdeformować i wtedy może ona niszczyć taśmę. Ale nie ukrywam, że mogę się mylić-wszak ktoś może to zrobić (zmatowić) wręcz profesjonalnie. Po umyciu matowieją i wyglądają jak nowe.

Wrzuciłem oryginalną kasetę Kiss i słucham z niej muzyki.Powiem Wam, że ten układ Dolby spisuje się bardzo dobrze bo normalnie taśma trochę szumi:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi