Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam następnego zadowolonego posiadacza dobrego za grosze.Słyszałem niesprawdzoną teorie,że te głowice są tak dobre,że ponoć mogą działac 50 lat,ale to chyba przesada.Ale nawet jak bedą działały połowe tego czasu to mi wystarczy.Co do mocy tego urzadzenia to miałem lekko zacinajacą sie kasetę ,ale nie w tym sprzęcie.Pociągnął ją aż miło i od razu jej edeszła chęć sie zacinać.To jest zbudowane i pracuje jak buldożer,jak ruszy to jest nie do zatrzymania.

A tak do Korwina,zajżyj do prywatnych wiadomości.

jest ok ,pracuje cicho jako player .faktem jest niestety na pewno ze nagrywał najpodlejsze kasety na rynku zapewne przez te lata

Grundig High Fidelity

Witaj liż Rodzinę kiziaj psy ili na abarot i nie jęcz jak niedopieszczona stara nierządnica http//aukvja.onet.pl/show_item.php?item=174278192

Kaseta czyszcząca [drogo bo drogo dwie dychy + transport ale naprawdę toto czyści]

Pozdrawiam

Zbyszek.

Mea Culpa, Mea Culpa, Mea Maxima Culpa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zbyszek

Ukryta Zawartość

zmontowałem druga kolumne ( niestety najsłabsze ogniwo obecnie) i moge napisac że ten JVC zdeklasował moje decki

maksymalnie.Nawet przegranie z decka brzmi jakos lepiej i energicznej.W tym JVC siedza jakies elektroniczne poprawiacze ze tak to nazwe czy moze to lepsza dynamika samej tasmy...

Grundig High Fidelity

Kup nowe kasety HQ VHS 180 2 zł sztuka jest to Fuji z przed lat ale doskonałe, podkład pod nośnikiem jest tak doskonały, że nie ma kwadratowych jaj z ładunkami elektrostatycznymi. Odsłuchiwałem u znajomych to JVC jest wręcz niesamowite, boję się tylko jednego, że niektórzy z moich znajomych tak długo będzie się zastanawiać, aż

zostanie z pust ręką w nocniku.

pozdrawiam

Zbyszek

troche jeszcze brudny i poklejony i tez mi jednak pyknie co jakis czas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Witam Panowie "Szaleńcy"!

mzawek>mam takie te same spostrzeżenia co TY. JVC ingeruje w dźwięk, ale pozytywnie.Wg mnie pięknie układa ten dźwięk. To nie tylko moje zdanie i Twoje , ale jeszcze innych słuchaczy. Koniecznie dokonaj kopii jakiegoś winyla lub cd - zobaczysz wtedy jeszcze więcej jego zalet. Co do kaset - ja na razie nagrywam na starych TDK i Basfach oraz maxelkach - są różnice w ustawianiu trackingu ( lewy wskaźnik). Lepsze taśmy mają tracking bardziej prawidłowy. Co do kopii z cd - warto ,żeby cedek nie "kastrował" dźwięku, bo JVC to skopiuje. Jak na razie wyczyściłem tor i podziwiam nadal - ktoś się nieźle narobił konstruując ten duplikator. Myślę ciągle , gdzie znaleźć stałe miejsce dla niego - na razie stoi pół metra od mojego łóżka. Bardzo mnie cieszy ten nabytek, a jeszcze bardziej cena za jaką kupiłem.

Mzawek> jak wiesz z " o mnie" mam szpulowca Akai GX-635D - czteroślad i nagrywam na nim na profesjonalnych tasmach Ampex 456 grand master używanych do tzw- "kopii - matki". Taśmy te mam nowe, ale przez to ,że to czteroślad - jakość dźwięku jest po prostu fajna - nic więcej. JVC nagrywa zdecydowanie lepiej, a Akai jest tylko piękny - wiecie - te obracające się szpule - to magia. BR 7000 - to najlepszy analog - jaki słyszałem - trzeba o niego dbać, żeby długo służył. Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Jacek

Mzawek> co do pykania - mam przeczucie, że Korwin ma rację ( elektrostatyka nieodprowadzana do masy), pożyjemy - zobaczymy. Jeszcze raz pozdr - Jacek

Jacekk011

O co chodzi z tym trackingiem ?

Po nagraniu wszystkie jazgotliwe brzmienia sie uspokoiły i wyrównały.Ale całosc brzmi nadal nic nie porzepadło.Niestety ma delikatene trzaski co jakis czas ale nie przeszkadza mi

Grundig High Fidelity

Do Jackka011

Liczni Guru Kapłani i ministranci, cytując cudze wypowiedzi bo od czegóż jest wiedza teoretycznopraktyczna internetowa udawadniali mi naukowo, że to nie może być dobre bo idea ...jowa i technika ..zbyt stara a więc powtarzam jest to zapis taki jak w Nagrze IV przy przesuwie 38cm/sek. Kto nie wierzy niech se zmierzy.

Pozdrawiam Jacku i życzę dobrej nocy

Zbyszek.

Korwin>Dziękuję i także serdecznie pozdrawiam.

mzawek>u mnie także znikaja przebarwienia dźwięku. A trackig - poreguluj tym pokretłem w trakcie odtwarzania i zobaczysz co bedzie sie działo. Tracking powinien być ustawiony na zielonym polu - na wskażniku - jest wtedy optymalny.Niektóre taśmy nie dają się wysterować optymalnie, a wskaźnik to pokazuje. Chodzi zapewne o ułożenie taśmy na głowicy obracajacej się. Pozdrawiam - jacek

Korwin> Niestety nigdy nie miałem mozliwości posłuchać Nagry , o której piszesz. Ale wkrótce przyjdzie czas na Mechlabora - zobaczymy jak to będzie w porównaniu z JVC - Pozdr.

u mnie tracking na tasmie z bazaru oscylował wokół cyferki 2,5 do zielonego pola nie dochodził.Co najciekawsze znikaja szumy z zaszumionych tasm zródeł.Jest w nim jakies pochodne dolby ????jezeli jest to pierwsze działajace jakie spotkałem.Nie mam kolumn dobrze brzmiących i mam nadzieje ze nie kastruje dzwieku ten JVC .na chwile obecna nie słyszę takowych niespodzianek.Dobre jest to ze po prostu z marszu nagrywa dobrze.Tasmy dobrej jakosci wskazane chyba jak najbardziej.

Grundig High Fidelity

Witam.Tracking osobiście ustawiałem tylko na początku prób,a pózniej włączyłem autotracking i jest po kłopocie.

Nagrywa idealnie bez żadnych trzasków.

Mzawek>dolby , które jest w JVC pracuje tylko w wypadku nagrywania w pozycji normal - słychać wtedy róznicę. Ale nie warto się nad tym skupiać bo to nagrywa głowica stacjonarna i czar pryska.Natomiast brak jakichckolwiek szumów w przypadku nagrywania hifi też mnie intryguje - zaciekawia. Cisza jak w cedeku, a brzmienie analogowe - czy potrzeba coś lepszego? Ciekawe dlaczego nie słychać szumu taśmy - może dlatego,że zapis powstaje w środkowej warstwie taśmy VHS. Korwin - może wiesz? Ale to tylko ciekawość. Trzeba wiedzieć jak nasz mistrz JCV to robi co robi. W każdym razie - jest naprawdę dobrze. Tracking u mnie jest przeważnie na zielonym polu. Acha wiem - co to te osiem gniazd na płycie czołowej po lewej stronie. Są to gniazda serwisowe do pomiarów parametrów serwisowych w określonych miejscach duplikatora bez jego rozkręcania. Po sprawdzeniu tych parametrów dostajemy dane czy rozbebeszać , czy wszystko gra. Ale do tego trzeba mieć osprzęt i wiedzieć co w trawie piszczy. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych pozytywnych przygód z BR7000 - Jacek

Nie jest dokładnie tak jak piszesz.Dolby mozna włączyć również przy zapisie helikalnym{świeci się kontrolka NR}

Co prawda układ ten działa niesamowicie delikatnie,ale słychac różnice,gdy sie go uzywa przy zapisie i wyłaczy podczas odtwarzania.A szum jest niesłyszalny z prostego powodu.Szybkośc zapisu wynosi w przeliczeniu na zapis wzdłużny kilka metrów na sekunde.I to jest główny plus tego rozwiązania.Pozdrawiam wszystkich i spokojnej nocy.

Krótki komentarz: Wszyscy się tutaj zachwycacie zapisem helikalnym dźwieku na kasetach VHS. Niestety sam system ma poważne wady dyskwalikujące go jako żródło dobrej jakości.

1. Szum pochodzący od przełączania głowic, w zapisie pracują dwie głowice przełaczające się 50 razy na sekundę. Czasami tez słychac prace "trackingu".

2. Zapis jest robiony modulacją FM i ze wzgledu na małą głebokość modulacji uzyskuje się dynamikę 35-40 dB, aby ją zwiekszyć sygnał przed zapisem poddaje sie kompresji 2:1 (albo 2.5:1), w trakcie odczytu przeprowadzany jest proces odwrotny, co daje ok. 80 dB, System z zasady działania jest podobny do DBX i jest obarczony jego wadami, niestety jest słyszalne "oddychanie".

3. Zapis jest bardzo wrażliwy na jakośc taśmy a konkretnie na tzw. "drop out" czyli krótkotrwałe zaniki zapisu na taśmie, stąd często słychac trzeszczenie.

4. Przenośność zapisu miedzy magnetowidami z uwagi na wysokie wymaganie dotyczące ustawienia toru prowadzenia taśmy jest problematyczna.

Jakościowo zapis VHS Hi-FI FM Stereo jest zbliżony do 3 głowicowych magnetofonów kasetowych średniej jakości. Do poziomu najlepszych decków czy standardu DAT bardzo, bardzo mu daleko.

pozdrawiam

Zgoda jeśli nagrywamy w Lp czyli Long Play w trybie zwolnionym JVC, który tak zachwyca jako jeden z bardzo nielicznych nagrywa w trybie Sp czyli standart.

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS. mnie nie obrzydzisz.

Na dzień dobry a chyba będzie słoneczny

Dynamika rośnie wraz z wartością przesuwu "drop out" najczęściej występuje [prawie zawsze przy Lp a nie przy Sp] razem ze wzrostem przesuwu maleją zniekształcenia wszystkich typów, tak sie akurat dobrze składa, że mam w domu Hanseatica HiFi(S)VHS od Jackka011 oraz Panosonica Professional Video Cassette Recorder AG-5700 [nagrywające przy przesuwie Lp] i dostęp do JVC BR-7000ERA i miałem możliwość ich porównania, nie należy pluć na zapas bo może ślina spaść na brodę lub kościółkowe ubranko.

Tym nie mniej pozdrawiam,

każdy głos rozsądku jest na wagę złota tyle na tym Forum kablologów inżynierów akuszerów dyplomowanych specjalistów od listew Farella i złoconych wtyczek, że aż głowa boli zaraz srana

Zbyszek

Witajcie wszyscy.Do Mirka24 - dziękuję za dodatkową wiedzę nt zapisu helikalnego, ale pozwolę się nie zgodzić z Tobą w sprawie porównania jakości dźwięku z BR do decków czy szpuli. Opisywałem wcześniej moje porównania, a w wypadku decków - Akai GX75MKII nie jest złym deckiem, a jeśli chodzi o jakość nagrania w porównaniu do BR - przykro mi- Akai nie ma szans pod każdym względem mimo,że dźwięk z niego bardzo lubię. Ten sprzęt codziennie u mnie gra ostro i wiele spostrzerzeń potwierdza - dźwięk z BR jest klarowniejszy, z niesamowitą dynamiką , pasmem i chętnie posłuchałbym coś co lepiej nagrywa - tylko co?

Niedoskonałości na pewno jest wiele, skomplikowana budowa itd. ale przecież chodzi o to ,żeby pięknie grało i tak jest. Ale zawsze biorę poprawki na ucho słuchacza, dla mnie gra pięknie , dla kogoś innego może być inaczej - każdy ma to co lubi. Musimy pamiętać też ile zapłaciliśmy za JVC i ten fakt kładzie resztę na łopatki.Serdecznie pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia - Jacek

>mirek24

Krótki komentarz na Twój krótki komentarz: Twój wpis nosi wybitne ślady teoretyzowania tematu. Widać że nigdy z takim sprzętem nie miałeś do czynienia, ponieważ nie pisałbyś takich idiotyzmów rodem z kolorowych pisemek. Jeśli nie masz nic ciekawego do napisania a palce Cię okrutnie świerzbią to załóż sobie pamiętnik i tam czyń wpisy.

Pozdrawiam również serdecznie

gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Do Gagacka,

dziękuję za wsparcie, potrafię to docenić jestem z tych którym z małymi przerwami magnetofon doginał do ziemi prawy bark. W stacjonarne też się ubierałem od niepamiętnych lat 50. Za 50 zł + transport kupuje się sprzęt o rewelacyjnych parametrach jeśli nie ma zielonego pojęcia o jego konstrukcji ze wszystkimi detalami precyzji wykonania podzespołów elektromechanicznych i klasy elektroniki to niech się ...wa

nie wymądrza i s...la do Second Live bo w tym realnym rzeczywistym porypanym życiu ten JVC jest promykiem słońca.

Pozdrawiam

Zbyszek

Widze,że niektórym nie chce sie przeczytać poprzedniego wpisu.Gdyby Mirek-24 to zrobił to nie pisał by o wrażliwości na jakośc taśmy.Przy szybkosci zapisu wynoszącym około 8 metrów na sekundę można by spokojnie wysiąć z centymetr nośnika i nie zauważyło by sie róznicy.Wrazliwe na jakośc tasmy są układy które zapisują sygnał na bardzo małej powierzchni,szczególnie jeśli dodatkowo jest to zapis cyfrowy.Mój kolega cieszył się z posiadania magnetofonu dat do momentu jak bezpowrotnie stracił kilka nagrań z powodu nieznacznego uszkodzenia nosnika.Po drugie Ten JVC nie nagrywa z modulacją FM.Jest to w tej technice całkowicie zbędne.Prosze zauważyć ,że pasmo wizji ,które nagrywa bez problemu to 3 megaherce.

Widze,że niektórym nie chce sie przeczytać poprzedniego wpisu.Gdyby Mirek-24 to zrobił to nie pisał by o wrażliwości na jakośc taśmy.Przy szybkosci zapisu wynoszącym około 8 metrów na sekundę można by spokojnie wysiąć z centymetr nośnika i nie zauważyło by sie róznicy.Wrazliwe na jakośc tasmy są układy które zapisują sygnał na bardzo małej powierzchni,szczególnie jeśli dodatkowo jest to zapis cyfrowy.Mój kolega cieszył się z posiadania magnetofonu dat do momentu jak bezpowrotnie stracił kilka nagrań z powodu nieznacznego uszkodzenia nosnika.Po drugie Ten JVC nie nagrywa z modulacją FM.Jest to w tej technice całkowicie zbędne.Prosze zauważyć ,że pasmo wizji ,które nagrywa bez problemu to 3 megaherce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :/

Wszyscy zamiast pisać na podanego maila lub dzwonić postanowili, że chcą dokładnie tą sztukę z aukcji i była walka. Co za %#@$&*.. Wysłałem do sprzedawcy maila z pytaniem o cenę za sprawną sztukę, ciekawe jak odpowie. Jeśli poda cenę jak w tej aukcji, nie kupię JVC :(

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi