Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedawca odpowiedział. "Dzięki" tej walce na Allegro cena obecnie wynosi 70zł plus przesyłka. Brać? ;-)

Przystawki ładujące zezłomowane niestety..

Sprzedawca odpowiedział. "Dzięki" tej walce na Allegro cena obecnie wynosi 70zł plus przesyłka. Brać? ;-)

Przystawki ładujące zezłomowane niestety..

Przepraszam za zdublowany wpis - już zgłosiłem swój post do moderacji :D

Jeszcze jedno - Czy te JVC posiadają coś w rodzaju "Timer REC"? Tzn czy po załączeniu napięcia przez jakiś zewnętrzny timer zaczną nagrywać?

Trudno mi cokolwiek w tej chwili napisać do znajomego mam około 6 km na piechotę w dodatku jest poważnie chory kilka pielgrzymek już tam odbyłem nie mogę Go non stop nachodzić i zamęczać zadając pytania na temat takich funkcji sprzętu z których nigdy nie korzystał - prywatna rada ponieważ były to i są duplikatory to gdzieś muszą mieć jakieś gniazda synchronizacyjne [[ w normalnym sprzęcie zdalna pausa jest oznaczona napisami ACCES lub Remote] nie wiem jak jest tutaj -ale są jakieś otwory na płycie czołowej od lewej strony [widza]]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nie prosiłem wspaniałą firmę o żadną łachę spusty i upusty założyłem ten temat a więc mogli by odpowiedzieć do Q.... nędzy na dwa wysłane do nich mailem zwłaszcza, że co nieco po naszych wpisach sprzedaż im ruszyła

Korwin>Zbyszku te gniazdka z lewej strony z przodu służą do serwisu i są to gniazda pomiarowe, żeby zmierzyć, a nie rozkrecać sprzętu. Natomiast do synchronizacji jest gniazdo remote z tyłu - patrz - zdjęcia wyżej. Ale po co wam ta synchronizacja jeśli to ma grać jako magnetofon. Nagrywać pięknie i odtwarzać i wystarczy.

manix>takie same mam obserwacjwe dotyczące trackingu.

Marek-41 - może jakbyś przez przypadek tam przejeżdżał - zapytaj o te trzaski - jaka może być przyczyna. Sprawdź sprzęt Korwina - czy u niego nie trzeszczy - wtedy zobaczysz o co chodzi.

No nareszcie po zapowiedzianych testach.

Zaczne od początku.Prawdopodobnie istnieje możliwośc zdalnego sterowania gniazdo "remote" na tylnej ściance.Posiadam okablowanie i przystawkę automatycznie ładująca kasety.Aby ją zamontować musi byc dokręcona aluminiowa listwa nad gniazdem kasety.Dokładnie dowiemy się tego jak ktoś zdobędzie instrukcje{podobno mają w polskich nagraniach}Teraz najważniejsze ,jak nagrywac ,aby uzyskac najlepszy efekt.Nagrywałem naprzemiennie na trzech egzemplażach i nie stwierdziłem,zadnych problemów z wymiennościa nagrań.Uzywałem kasety fabrycznie nowej jak i bardzo starej{pozyskanej jeszcze z jakiejś wyporzyczalni}Nie stwierdziłem różnic w zapisie.

Teraz najważniejsze:prawidłowa procedura zapisu i odczytu.

Wykorzystywałem tylko wejścia cinche.

Na tylnej ściance pierwszy z prawej przełącznik:w skrajne dolne położenie.

Ścianka frontowa:Hi-fi:pozycja ON./meter:pozycja hi-fi/video AGC:pozycja ON

Gałka tracking pozycja środkowa{wyraznie można wyczuc zaskok}

To tyle co do zapisu,poziom ustawiamy gałkami hi-fi maksymalnie do znaczka dolby.

W trakcie odtwarzania pokrętłem tracking ustawiamy wskazówkę tak ,aby wychyliła się maksymalnie w prawo,ale jeszcze pozostawała na zielonym polu.Najważniejsze jest aby w trakcie odtwarzania stała nieruchomo{nie może się wachać}Jeżeli tak jest to prawie na pewno jest mocno zanieczyszczony tor przesuwu i głowice.

Trzeba zawsze pamiętać ,aby przed każdym zapisem powrócić z ustawieniam gałki tracking na środkowe położenie.

Nie zaobserwowałem żadnych trzasków ,czy innych zniekształceń.Teraz czekam na wieści od was,czy moje doświadczenia się potwierdzą u was.

u mnie wskazówka tracing jest podczas odtwarzania kaset fuji na poziomie 2,5 i nie dochodzi do zielonego pola.Ta gorszej tasmie jest na 2

Grundig High Fidelity

Jackka011

Witaj w moim przypadku synchronizacja to rzecz dość istotna np przy kopiowaniu z UHER/BR i BR/BR itd itp.

Podejrzewam że te piknięcia powoduje zbierająca się gdzieś elektryczność statyczna [ świadczy o tym ich nieregularność Panasonica AG 5700 jednak zatrzymuję do archizacji danych 24 godziny przy którymś tam EP [Economical Play] na kasecie 180 I jeszcze jedno podpowiedział mi to przed sekundą Syn, że mogą być to zakłócenia z sieci i naprawdę dobra listwa zasilająca powinna sprawę załatwić stare konstrukcje magnetowidów i kamer wideo takich jak Panasonic M 5 [mam takową tylko, że akumulator do niej jest padnięty] były wyjątkowo czułe na włączanie i wyłączanie się żelazka z termostatem podczas prasowania, odkurzacz żarówki o dużej mocy itp.

Pozdrawiam

Zbyszek

Coś nie dobrze.U mnie stoi na 4,a moge nawet ustawic więcej.Na tych dwóch dla Korwina jest troche mniej,ąle bez trudu trzyma zielone pole.Mój jest po pełnym przeglądzie i to widać.Sprubój wyczyścić głowice.Jak pisałem nargrywałem też na jakiejś stareńkiej taśmie LG i nie było problemów.

Witaj Korwin.Może ma kupić sieciówkę za 2,5 tysiaka hi-hi.A na poważnie u mnie zamrażarka jak sie wyłacza to niezle daje po sieci,tak,ze słychać w amplitunerze,a w JVC nie ma żadnej reakcji.Sprawdzałem na wszystkich sztukach jakie mam w domu.

trzaski to złe ustawienie toru tasmy moim zdaniem,oczywiscie juz go zaczynam kompletnie rozstrajac heheheNie działa to jak w decku ( skos głowicy)ze zła wysokosc rolek w przypadku JVC to brak wysokich .to po prostu zaczynaja sie te trzaski i inne

oczywiscie rozumiecie me wywody ...

Ale u mnie juz nie trzaska chyba

Grundig High Fidelity

Mozliwe ze ten tracking zalezy od klasy samej kasety i tasmy ,mam 2,5 i stoi nieruchomo hehehe mało trochę Zmiana wysokosci nie powoduje zmian jakosci dzwieku tylko własnie trzaski.Bardzoj est czułu na ustawienia tego toru.

Sa dwie sruby do regulacji wiec zapraszam do prób

Grundig High Fidelity

Mozliwe ze ten tracking zalezy od klasy samej kasety i tasmy ,mam 2,5 i stoi nieruchomo hehehe mało trochę Zmiana wysokosci nie powoduje zmian jakosci dzwieku tylko własnie trzaski.Bardzo jest czuły na ustawienia tego toru.

Sa dwie sruby do regulacji wiec zapraszam do prób

Grundig High Fidelity

Trochę Ci zazdroszczę moje dwa muszą jeszcze u Marka na transport poczekać, ale nic wytrzymam. Odtworzyłem w dziale Myzyka Temat poświęcony pismu Piosenka bez złośliwości ale też bez entuzjazmu jak przywieziesz to cudo do daj znać pozdrawiam

Zbyszek

Jeśli idzie o instrukcję serwisową do tego magnetofonu, to szukacie daleko, a jest ona do odnalezienia całkiem blisko. W szopie na przedmieściach Warszawy w Radości(choć administracyjnie już w, to klimat jest taki raczej podwarszawski), ulica Ślimaka 15. Link do strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Katalog do pobrania w DOSie, dla młodszych to może być już szok :D

Wkrótce się tam wybieram.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do Mzawka.Powtórz zapis z ustawieniem gałki tracking w środkowej pozycji i może bedziesz w stanie uzyskac wyższy poziom podczas odtwarzania.

Serdecznie dziękuję za pozdrowienia

Wiedziałem, że to jest dobre wręcz idealne do zapisu dźwięku w przypadku wizji VHS się nie sprawdza są systemy nawet z tych mających już znaczenie archiwalnohistoryczne jak Betamax [analogowe] znacznie lepsze od niego, mnie bez żadnego wydziwiania ten BR w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Powtarzam namiary na schematy podane poprzednio przez RAFAŁA:

Ukryta Zawartość

[email protected]

Ukryta Zawartość

Miałem do czynienia i mam VHS hi fi (od początku istnienia- jeszcze z pewexu)

Z profesjonalnym może być tylko lepiej!

Dobre taśmy, regulacja trackingu i czekam wrażeń z odsłuchów.

Te ceny to ja dobrze przeczytałem?

Gdzie to kupić?

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Co do tzw. pyknięć u mnie pomagała regulacja trackingu przy odczycie ( "pykanie"pojawiało się to tylko na LP w cichych fragmentach, SP na moich nagraniach i dobrych orginalnych OK.) myślę że to może być kwestia regulacji.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Witam

Wstałem Pozdrawiam i wracam do łóżka, Ale zuważyłem że silna grupa teoretyczno krytyczna z Krakowa wyczerpała swoje argumenty w biciu czarnej piany i jest na jakiś czas cisza i święty anielski spokój, a mne to ne vadi,że to takie nietypowe i tanie [ funkiel nowy 400 Eu] wystarczy mi, że moc dobre i velmi heskie. Serdecznie dziękuję Rafałowi

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Maju

Nazywa się ta maszyna JVC Professional duplicator BR 7000ERA i pod tą nazwą jest sprzedawana na Allegro można ją rownież kupić bezpośrednio u sprzedającego

Pozdrawiam

Zbyszek

Dołaczyłem do klubu i przytargałem swój do domu. Na razie wrażenia to optyczne i te związane z jego targaniam środkami komunikacji miejskiej. Na te akustyczne przyjdzie czas wieczorem.

Niestety mój też nie ma kompletu pokręteł.

Jeśli chodzi o magnetowidy i magnetofony to co piękne jeśli ma być doskonałe musi być ciężkie. Witam w klubie, który powoli się rozrasta.

Pozdrawiam

Zbyszek

owe pyknieci u mnie maja miejsce podczas zawirowan jakis podczas trackingu i mysle ze jest to wina marnych kaset i tasm.Trzeba znalezc jakąs profesjonal tasme vhs z dawnych lat.Te fuji co kupiłem teraz ważą połowe tego co znane mi kiedys tasmy fuji hifi.To nie ta klasa wykonania chocby samej obudowy tasmy.Z tego co pamietam długosc tasmy ma znaczenie i nie polecam 240 oraz 180.Kasety 60 min najdłuzej trzymały najwyzszą jakosc.Nie wiem z czym to było powiazane.Takie mam wspomnienia z dawnych lat pracy na VHS.I zawsze najlepsze tasmy to było FUJI.Teraz nie wiem...

pozdrawiam

ten jvc mi sie podoba .

odnosnie trackingu to nawet jesji nie wchodzi na zielone pole to ważne by nie skakał.Wtedy jest ok.ustawienie rolek wpływa tylko na sam przesów tasmy wiec albo gra dobrze lub trzeszczy lub nie ma wcale dziwęku.Na jakosc dzwieku czyli wiecej wysokich lub podobne wpływu nie ma.Mimo upływu lat nie ma oznak zuzycia mechanizmów jakiegos wielkiego.Radze otworzyc i doczyscic jedna z rolek ( w sumie kołek taki ustawiony pod katem) na nim tasma zostawia trwałe slady jako na jedynym elemencie.Głowice chyba nie do zdarcia patrzac jaka szczoteczka czyszcząca tam pracuje...

Grundig High Fidelity

Witam w tak piękny dzień.Cały czas sie zastanawiam nad tymi pyknieciami.U mnie ich nie ma na żadnej sztuce.Nagrywałem na taśmie chyba dwudziestoletniej ,nie wiadomo ile razy kasowanej i też nic .Nagrywałem też obraz,był lepszy niż na poprzednim moim sprzecie kupionym w baltonie.Zródłem był :gramofon analogowy,tuner satelitarny i CD.Nie mogę zrozumieć dlaczego u mnie jest inaczej.Jest ktoś na forum,u którego też nagrywa bez żadnych zakłóceń?

Marek-41

mozliwe ze jako jeden z pierwszych kupiłes jakis wyregulowany magnetowid.Inne trzega ustawic pewnie.niestety pewnie mała zmiana u kogos na jego modelu i tasma bedzie miała problemy u kogos innego objawiajace sie własnie tym pierdzeniem...To sa jakies dziesiate milimetra chyba.mam znajomego na Chełmskiej w wytwórni ,zobacze moze cos wie i moze maja jakies inne hiendy...

Grundig High Fidelity

Mój przyjechał mo mnie z Krakowa.Dopiero jak szukałem w necie informacji o nim natrafiłem na aukcje w Warszawie.Ale robiłem próby na dwóch sztukach odebranych pare dni temu z okecia i poza nieco niższym poziomem sygnału nie zauważyłem żadnych problemów,łącznie z pełną wymiennością nagrań.

aha, ja juz swój rozregulowałem zupełnie ....I o to chodzi ,teraz go doprowadze do stanu w którym zdetronizuje Dragon nakamichi i inne revoxy.Choc w sumie watpie....Jest doskonały dla kogos kto nie ma CD i moze pozyczyc na jakis czas takowy CD dobrej klasy z dobrymi płytami.I wychodzi to b,tanio.Dalej sie zastanawiam czy nie mozna tam czegos odłaczyc zrobic jakiegos obejscia niepotrzebnych układów ingerujących niestety w muzyke.

Grundig High Fidelity

Coś musi być naprawde z twoim zle,jak chcesz porównywać jakośc zapisu z jvc-era z nawet najlepszym kaseciakiem.Ja nawet nie mysle o nagrywaniu z cd,bo to nie ta liga.Jedynie niektóre nagrania,specjalnie starannie wykonane i wydane na nowej płycie analogowej i dosłownie jeden koncert,który nagrałem z satelity ma odpowiednia jakośc.Reszta niestety się nie umywa.

• Pokaż nowe odpowiedzi