Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piszcie!, Obudzcie sie!

Pozdrawiam

rs

Lampy Ei byłyby rzeczywiście dobrym upgrade-em brzmienia w stosunku do 6P14P-EW, które masz w Stingray-u ale dziś nie kupisz Ei dobrej jakości. To co wciąż jest dostępne na rynku to spady po ostatniej produkcji z Jugosławii. Lampy są niestabilne, nie trzymają parametrów, często zużywają się błyskawicznie. Szczególnie w aplikacji takiej jak Stingray czy Mahi, gdzie powinieneś mieć dobrze dobrany oktet Ei będzie porażką. Daruj sobie również ze względu na konieczność ręcznego ustawiania biasu. Aby dobrać oktet z Ei musiałbyś kupić ich 20-30? Nie wierz sprzedawcy, który twierdzi, że sprzeda Ci dobrane lampy. Tych lamp nie da się dobrać jeśli ktoś nie dysponuje ich odpowiednią ilością na odpady. Poza tym narażasz wzmacniacz na uszkodzenie.

Zrób sobie zapas sprawdzonych radzieckich lamp. Jak już zapewne prześledziłeś ten wątek wyczerpująco rozwinęliśmy temat zarówno lamp mocy jak i sterujących. Pisywałem tu wcześniej jako 4photo.

Podobno (nie wiem, nie słuchałem osobiście) ciekawą alternatywą ze współczesnej produkcji są EL84 Gold Lion. Lampki nie tanie jak na 84-ki ale przynajmniej nowe i z gwarancją. Co do końcówki mocy - zestaw pre + mono zawsze zagrają lepiej od Stingray-a (np. Shrimp + Mahi).

pozdrowienia

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145134

Uff.No to coś się ruszyło.I 4photo powrócił.To może ojciec założyciel też by wrócił.W końcu nawet się nie pożegnał.Może to coś znaczy.Papageno też odszedł i wrócił(co prawda na chwilę ale jednak).Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145160

Witam.

generalnie to wszystko jest ok, odkad dolozylem suba, mozna rzec ,ze jest znakomicie(oczywiscie dla mnie i mojego"ucha"), powroce do pytania o lampy, gdzie te ei mozna kupic, bo przeciez te oryginalne wieczne nie beda, a ja sam juz gram rok, a poprzedni wlasciciel ze dwa, to bedzie razem sporo, po drugie moze cos poprawie dzieki nim, sterujace wymienilem i jest super, przy czym jak odpalam stringaya to jedna mocniej rozblyskuje, ale potem wszystko jest ok, to dajcie namiary na sklep, gdzie dostane te ei84, najlepiej internetowy pewny sklep

Przymierzam sie tez po woli do porownania manleya do jakiejs koncowki plus pre, nie wiem na co trafie, ale chodzi mi po glowie pass lub bryston, jak sie uda porownac, to dam znac,

a w ogole to moze ktos porownywal z manleya monoblokami tak leb w leb i cos skrobnie, moze to jest wyjscie lepsze niz passy i brystony???

Piszcie!, Obudzcie sie!

Pozdrawiam

rs

wlasnie widze ,ze Ty artku miales wczesniej stingraya a grasz jak widze na mono, to pisz szybko co i jak

ps. pisze ze stanow, wiec jak wieczorem odpisuje to Wy juz spicie.

Artuku oczywiscie

Witaj,

Też kiedyś grałem na Stingim z sub'em Velodyne i było super basisko, nota bene sub był od kolegi 4photo :) pozdrawiam; Widzisz, integra Menleya a pre + koncówki mocy też Manleya to inna bajka, inna klasa sprzętu. Nie da się tego porównać, każdy aspekt jest lepszy, cena zdecydowanie też "lepsza". W Stanach masz większy wybór sprzetu "z drugiej ręki" w dobrych cenach to szykuj się na łowy. Natomiast pamiętaj, że na Manleyu świat się nie kończy ... jest to zacny sprzęt, ale zawsze można lepiej ... jak to mówią neverending story ...

Ja już z Manleyem gram od kilku lat i jak na razie nie zmieniam, choć może Snappery zmienię na tranzystor, może Luxman M600 ... inne, kto wie? Ostatnio zrobiłem up-grade systemu i wymieniłem zwykłe gniazdo w ścianie na Furutecha SWS® no i jestem pod wrażeniem jak dzwięk nabrał masy.

Pozdrawiam

Artuku

Uff.No to coś się ruszyło.I 4photo powrócił.To może ojciec założyciel też by wrócił.W końcu nawet się nie pożegnał.Może to coś znaczy.Papageno też odszedł i wrócił(co prawda na chwilę ale jednak).Pozdrawiam

Papa się udziela w zakładce Muzyka ...

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145170
Gość papageno

(Konto usunięte)

Witam, witam.

Artur twierdzi, że na Manleyu świat się nie kończy. To fakt. Ale on jest młody. Ja mam lat ...dziesiąt parę i Manley w obecnej konfiguracji już zostanie. Zrobiłem audiogram - masakra:))

Doszedłem też do wniosku, że i na muzyce świat się nie kończy. Od ubiegłego roku ponownie rozwijam zaniedbaną pasję żeglarską. Już niebawem rozpocznie się nowy sezon. Nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam starych i nowych manleyowców.

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145214

Ostatnio zrobiłem up-grade systemu i wymieniłem zwykłe gniazdo w ścianie na Furutecha SWS® no i jestem pod wrażeniem jak dzwięk nabrał masy.

cześć,

Napisz coś więcej, też się zastanawiałem nad apgrejdem prądu... :)

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145233

cześć,

Napisz coś więcej, też się zastanawiałem nad apgrejdem prądu... :)

Witaj,

No cóż coraz bardziej zaczynam się przekonywać do się "dziwactw" naszego hobby. Tego typu "biżuteria audiofilska" bo tak można nazwać gniazdko za ponad "pięć stów" pięknie wykonane nie tylko ładnie wyglada, ale rzeczywiście wpływa na jakość dźwięku. W moim systemie wszystkie komponenty oprócz Snapperów są podpiete do Hydry 8. Dziwne, bo we Wrocławiu wszystko miałem podpiete do Hydry, nawet monobloki nie muliły w takiej konfiguracji. W Krakowie gdzie od pół roku "zamięszkuję" monosy wpiete w Hydrę tracą na dynamice, poprostu mulą. Ot dziwne ale prawdziwe.

Gniazdo Furutech'a te z rodowanymi stykami jest dedykowany do zasilenia Hydry - transpoort i The Wave'a zaczeły grać bardziej dynamicznie, dzwięk nabrał większej masy, jest też lepsza lokalizacja instrumentów, aż się boję jak sprawdzę to na Snapperach.

Pozdrawiam

Witam, witam.

Artur twierdzi, że na Manleyu świat się nie kończy. To fakt. Ale on jest młody. Ja mam lat ...dziesiąt parę i Manley w obecnej konfiguracji już zostanie. Zrobiłem audiogram - masakra:))

Doszedłem też do wniosku, że i na muzyce świat się nie kończy. Od ubiegłego roku ponownie rozwijam zaniedbaną pasję żeglarską. Już niebawem rozpocznie się nowy sezon. Nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam starych i nowych manleyowców.

Witaj Papageno,

Dzięki za tego młodego :) aczkowlwiek, już za chwileczkę już za momencik, cztery dychy zaczną się kręcić ...

Pozdrowienia

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145295

W stanach przystepna cena manleya stingraya-zwlaszcza z drugiej reki, zdecydowala ze go kupilem, i w tej cenie to oczywiscie znakomity sprzet, ale czy np taki pass, na ktorego powiedzmy mnie stac bedzie duzym krokiem ,czy tylko kroczkiem- moge dostac passa lub brystona dokladnie za manleya, mowia,ze te wzmaki graja lampowo ,co by mi bardzo pasowalo, jeszcze do tego jakies pre czyli powiedzmy za dwa manleye bedzie pre + koncowka. Czyli doradzcie brac czy zostac przy maluchu? dodam ,ze to tylko spekulacje, bo dopoki sie nie przeniose(sa takie przeslanki) i nie bedzie "kata do sluchania" to nie widze sensu takiej zagrywki, ale mysle ,ze sie uda, wiec doradzcie ,czy np mahi czy snapper to wyzsza polka niz pass x250 +pre, lub bryston 4ss + pre???

Mysle, ze takie porownania w przyszlosci innym pomoga w wyborze, a mnie szczegolnie,

acha ,dzieki za info o lampach

pozdrawiam

rs

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145330

W stanach przystepna cena manleya stingraya-zwlaszcza z drugiej reki, zdecydowala ze go kupilem, i w tej cenie to oczywiscie znakomity sprzet, ale czy np taki pass, na ktorego powiedzmy mnie stac bedzie duzym krokiem ,czy tylko kroczkiem- moge dostac passa lub brystona dokladnie za manleya, mowia,ze te wzmaki graja lampowo ,co by mi bardzo pasowalo, jeszcze do tego jakies pre czyli powiedzmy za dwa manleye bedzie pre + koncowka. Czyli doradzcie brac czy zostac przy maluchu? dodam ,ze to tylko spekulacje, bo dopoki sie nie przeniose(sa takie przeslanki) i nie bedzie "kata do sluchania" to nie widze sensu takiej zagrywki, ale mysle ,ze sie uda, wiec doradzcie ,czy np mahi czy snapper to wyzsza polka niz pass x250 +pre, lub bryston 4ss + pre???

Mysle, ze takie porownania w przyszlosci innym pomoga w wyborze, a mnie szczegolnie,

acha ,dzieki za info o lampach

pozdrawiam

rs

Witaj,

Niestety nie mogę pomóc, bo ani Passa ani Brystona nigdy nie słyszałem.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145345

Witaj,

Niestety nie mogę pomóc, bo ani Passa ani Brystona nigdy nie słyszałem.

Pozdrawiam

romanek05

Ja też nie słuchałem... Poza tym wszystko zależy od konfiguracji i Twoich oczekiwań wobec dźwięku :))) Wypożycz, posłuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2145489

Witam.No to zadam w końcu to pytanie.Czy lampa RTC 12at7WA wyprodukowana przez Mularda z początku lat 70-tych ma taki sam dźwięk jak Mulard i czy to normalne,że na niewygrzanych 6P14P-EW nie można ustawić biasu na poziomie 250mV (kupione w www.lampyelektronowe.pl).Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2146815

Witam.No to zadam w końcu to pytanie.Czy lampa RTC 12at7WA wyprodukowana przez Mularda z początku lat 70-tych ma taki sam dźwięk jak Mulard i czy to normalne,że na niewygrzanych 6P14P-EW nie można ustawić biasu na poziomie 250mV (kupione w www.lampyelektronowe.pl).Pozdrawiam

Nie znam tych RTC, pokaż zdjęcie, sprawdź kody produkcyjne. Twoje 6P14P jak każde nowe lampy potrzebują trochę czasu aby się ustabilizować. Manley nie ma niestety autobiasu wiec to kłopotliwe...

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2147322

Zajrzałem przypadkiem na wątek i widzę że po dłuższej przerwie coś się ruszyło, wiec przy okazji spróbuję dorzucić swoje trzy grosze. Jeśli chodzi o lampy do Manleya ( Snappery i Wave ) to po przetestowaniu kilkunastu konfiguracji stwierdziłem że dla mnie ostateczna układanka jest taka :

1. Lampy mocy do Snapperów to nowe 6CA7EH (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - nie ma żadnego porównania ze starymi EH EL34, moim zdaniem lepsze niż KT88 Gold Lion czy GT EL34LS, nie mówiąc o NOS-ach EL34 ( Siemens / RFT ) - bardzo obszerna przestrzeń, średnica bez podbarwień z naturalnym ciepłem i potężny iście tranzystorowy bas - najlepszy jaki słyszałem z EL34 - być moze dla niektórych mogą być za zimne, ja je odbieram jako neutralne i naturalne.

2.Wejściowe ECC81 do Snapperów to nowe 12AT7 Gold Lion z New Sensor - reissue Genalex B739, jak dla mnie nie ma już sensu w tym miejscu kombinować z NOS-ami. Można sobie darować Siemensy i Telefunkeny 801s, Mullardy itp.

3. Wejściowe do Wave to w tej chwili NOS-y kupione w Manleyu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - te zastąpiły Telefunkeny ECC83 ale po doświadczeniach z ECC81 czekam jeszcze na dostawę 12AX7 Gold Lion (reissue Genalex B759 ).

Wygląda mi na to, że w coś jakościowo drgneło do przodu w temacie produkcji nowych lamp i miłośnicy dobrego lampowego brzmienia przestają być skazani na gry i zabawy tylko z NOS-ami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez makumba
https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2147734

Wygląda mi na to, że w coś jakościowo drgneło do przodu w temacie produkcji nowych lamp i miłośnicy dobrego lampowego brzmienia przestają być skazani na gry i zabawy tylko z NOS-ami.

Coś w tym jest, ostatnio byłem miło zaskoczony odsłuchami różnych lamp Sophii Electric. Szacunek i trzymam kciuki za rozwijanie nowych produktów. Niewątpliwie można trafić ciekawe NOSy, problemem bywa jednak kapryśność i brak gwarancji... Poza wyglądem zewnętrznym i przesłankami z pomiarów nigdy nie wiadomo czy lampa jest rzeczywiście nowa, czy padnie po miesiącu grania. Przy cenach wielu NOSów to przestaje być racjonalne. Para rzadkich lamp sterujących potrafi kosztować 800 USD, para Western Electric 300b ze starej produkcji nawet 2000-2500 USD... i nie wiesz czy jutro nie zgasną na wieki :)) Poza tym - w końcu to ekonomiczny truizm - towar kosztuje dokładnie tyle ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić. Obecnie rynek popularnych i "legendarnych" NOSów to prawie jak spekulacje giełdowe tylko w skali micro. Takie "spekulacyjki" i próba sił pomiędzy sprzedawcą i nabywcą :)

Przypuszczam, że ze względu na wciąż rosnącą popularność urządzeń lampowych pojawi się na rynku jeszcze wiele ciekawych, nowych produktów, a te dzisiejsze staną się NOSami ;))

pozdrowienia

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2147765

Witam. Oto lampy o których pisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-33482-097785700 1299785213_thumb.jpg Na pudełkach jest napisane Mulard/RTC 3900/3600 i 3900/3700. Są to lampy używane. A przy okazji czy jednym z objawów kończenia żywota lampy jest zmniejszanie się sceny po dłuższym graniu? Pytam o to ponieważ moje doświadczenia z lampami są żadne (ostatnie w czarno-białym Neptunie),a mam wrażenie, że tak się dzieje w przypadku tych lamp jak i Simensów, które też niestety kupiłem używane. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2148303

Witam serdecznie! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Manleya Stingreya. Napędzam nim Audio Physic-i Yara II Superior. Pojawił się niestety problem tego typu, że po chwili grania słyszalne się staje w głośnikach kolumn buczenie. Nie jest bardzo głośne, ale na pewno być go nie powinno. Zaraz po włączeniu wzmacniacza tego zjawiska nie obserwuję. Dodam, że wzmak nowy nie jest, bias nie był regulowany do tej pory, a ostatnio - nie wiem, czy nie popełniłem błędu - przepinałem interkonekt przy włączonym wzmacniaczu, acz wyciszonym. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w odpowiedzi na pytanie, co to może się dziać i jak temu zaradzić. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2149431

Witam serdecznie! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Manleya Stingreya. Napędzam nim Audio Physic-i Yara II Superior. Pojawił się niestety problem tego typu, że po chwili grania słyszalne się staje w głośnikach kolumn buczenie. Nie jest bardzo głośne, ale na pewno być go nie powinno. Zaraz po włączeniu wzmacniacza tego zjawiska nie obserwuję. Dodam, że wzmak nowy nie jest, bias nie był regulowany do tej pory, a ostatnio - nie wiem, czy nie popełniłem błędu - przepinałem interkonekt przy włączonym wzmacniaczu, acz wyciszonym. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w odpowiedzi na pytanie, co to może się dziać i jak temu zaradzić. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję!

Witaj,

Czy masz brumienie z obu kolumn?

Powinieneś dostać do Stingiego miernik, posprawdzaj biasy na poszczególnych lampach mocy, dokonaj ich regulacji do tej samej wartości (Stingiego już miałem dawno i nie pamietam jaka wartość napięcia powinna być ustawiona, ale w instrukcji będziesz tam miał to napisane, albo w naszej zakładce to znajdziesz - trzeba trochę poczytać :). Po regulacji, za godzinę posprawdzaj czy jakieś lamy mocno nie zmieniają parametrów. Jeżeli "pływają" to coś się z nimi dzieje (trzeba parę złotych wydać). Dokonaj jeszcze sprawdzenia dokładnego osadzenia wszystkich lamp. Nie miałem takiego zjawiska, dlatego tylko tyle mogę podpowiedzieć?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2149750

Dziękuję za odpowiedź! Tak, to "buczenie" jest takie samo z obydwu kolumn.

Jeśli prześledzisz dokładnie ten wątek znajdziesz odpowiedź :)) Z BIAS-em lamp to nie ma nic wspólnego. Stingray brumi, ten typ tak ma. Jeden bardziej, inny mniej. To pewnie "uboczny" efekt jego konstrukcji... Czasem pomaga wymiana IC na lepiej ekranowany ale to nie reguła. Powodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2150884

No to mnie uspokoiłeś!:) Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Ale przy okazji nauczyłem się regulować BIAS:) Zainteresowanym polecam link

- chociaż dla Szanownych Forumowiczów to pewnie oczywista oczywistość, ale może się komuś jednak kiedyś przyda. Pozdrawiam!
https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2151065
  • 2 tygodnie później...

Zajrzałem przypadkiem na wątek i widzę że po dłuższej przerwie coś się ruszyło, wiec przy okazji spróbuję dorzucić swoje trzy grosze. Jeśli chodzi o lampy do Manleya ( Snappery i Wave ) to po przetestowaniu kilkunastu konfiguracji stwierdziłem że dla mnie ostateczna układanka jest taka :

1. Lampy mocy do Snapperów to nowe 6CA7EH (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - nie ma żadnego porównania ze starymi EH EL34, moim zdaniem lepsze niż KT88 Gold Lion czy GT EL34LS, nie mówiąc o NOS-ach EL34 ( Siemens / RFT ) - bardzo obszerna przestrzeń, średnica bez podbarwień z naturalnym ciepłem i potężny iście tranzystorowy bas - najlepszy jaki słyszałem z EL34 - być moze dla niektórych mogą być za zimne, ja je odbieram jako neutralne i naturalne.

2.Wejściowe ECC81 do Snapperów to nowe 12AT7 Gold Lion z New Sensor - reissue Genalex B739, jak dla mnie nie ma już sensu w tym miejscu kombinować z NOS-ami. Można sobie darować Siemensy i Telefunkeny 801s, Mullardy itp.

3. Wejściowe do Wave to w tej chwili NOS-y kupione w Manleyu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - te zastąpiły Telefunkeny ECC83 ale po doświadczeniach z ECC81 czekam jeszcze na dostawę 12AX7 Gold Lion (reissue Genalex B759 ).

Witaj Makumba,

Dzięki za informacje o Twoich doświadczeniach z lampami, rzeczywiście lampy mocy oraz te sterujące są genialne ... nowa jakość Manleya. Czekam teraz na 12AX7 Gold Lion (reissue Genalex B759 ) mam nadzieję że będą lepiej grały od Telefunkenów. Mam jeszcze pytanie, a jakie masz doświadczenia z 7044? U mnie do tej pory najlepiej zagrały Philips SQ E182CC.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2160229

Witaj Makumba,

Dzięki za informacje o Twoich doświadczeniach z lampami, rzeczywiście lampy mocy oraz te sterujące są genialne ... nowa jakość Manleya. Czekam teraz na 12AX7 Gold Lion (reissue Genalex B759 ) mam nadzieję że będą lepiej grały od Telefunkenów. Mam jeszcze pytanie, a jakie masz doświadczenia z 7044? U mnie do tej pory najlepiej zagrały Philips SQ E182CC.

pozdrawiam

Co do zamienników 7044 ani w Wave ani w Snapperach nie sprawdziły się u mnie żadne wersje E182CC, ale próbowałem je w starej konfiguracji. Poczekam trochę jak mi się wygrzeją nowe lampy to spróbuje jeszcze raz je wstawić,

może jednak mieć znaczenie dla ich punktu pracy jakie lampy są przed i po 7044.

Jeszcze a propo 6CA7, Manley rekomenduje aktualnie w Snapperach do 6CA7 jako wejściowe 12AX7 a nie 12AT7 , 12AT7 tylko do EL34EH !. Widocznie 6CA7 potrzebuja więszego wzmocnienia na wejściu.

Sprawdziłem i wymieniłem 12AT7 Gold Lion na Tele 803S, rzeczywiście jest lepiej, więc jednak trzeba uważać co z czym się łączy. Jakby co mam do sprzedania nowe 12AT7 Gold Lion ;)

Do Wave właśnie wstawiłem 12AX7 Gold Lion i jest piknie na razie. Wygrzewają się. To jest faktycznie brzmienie starego dobrego Mullarda, bardo naturalne z zabójczą średnicą , ale nie jestem pewien czy 2xGL w pre i końcówce to nie będzie za dużo, na razie nie mam drugiej pary GL i gram w układzie GL na pre i Tele na końcówce.

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2160429

Co do zamienników 7044 ani w Wave ani w Snapperach ...

No to wyglada na to, że ja też będę miał do sprzedania nowe 12AT7 Gold Lion :)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2160561
  • 2 tygodnie później...

No to wyglada na to, że ja też będę miał do sprzedania nowe 12AT7 Gold Lion :)

pozdrawiam

Witam.A czy możesz opisać jak grają te Gold Liony i czy ewentualnie sprawdziły by się w Stingreyu. A przy okazji czy próbował ktoś EL 84 EH lub Gold Lion. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2169914

no właśnie ... słuchał ktoś tego przedwzmacniacza Manleya Neo-Classic SE / PP 300B ? bo też jestem ciekaw opinii... kolegów :-)

słyszeć, słyszałem...poważna sprawa....odpowiednich konkurentów szukać należy już na poziomie reimyo.....

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2170120

Witam.A czy możesz opisać jak grają te Gold Liony i czy ewentualnie sprawdziły by się w Stingreyu. A przy okazji czy próbował ktoś EL 84 EH lub Gold Lion. Pozdrawiam

Witaj R63,

Lamy te dają lepszą przestrzeń i mocniejszy bas, zdecydowanie możesz wstawić te lampy do Stingraya. Nie wiem czy grasz na Siemens ECC801S ale zmień je a powinno być jeszcze lepiej, a przy Siemensie jest już bajka. Jeżeli chodzi o EL84 to w Stingim już nie zdążyłem poeksperymentować z lampami mocy, dlatego nie mogę nic doradzić.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2170129

Witaj R63,

Lamy te dają lepszą przestrzeń i mocniejszy bas, zdecydowanie możesz wstawić te lampy do Stingraya. Nie wiem czy grasz na Siemens ECC801S ale zmień je a powinno być jeszcze lepiej, a przy Siemensie jest już bajka. Jeżeli chodzi o EL84 to w Stingim już nie zdążyłem poeksperymentować z lampami mocy, dlatego nie mogę nic doradzić.

pozdrawiam

Witaj Artuku. Gram na SIMENS-HALSKE ecc81. Nie dotarłem jeszcze do 801s i chyba w takim razie nie dotrę.Zabawa lampami to fajna sprawa, ale nie będę ukrywał,że wkurzają mnie już te stare rumple za które trzeba czasami płacić ceny z sufitu a pewności, że pograją tyle ile mają nie ma żadnej- bo "NOS-y tak mają", to cytat jednego ze sprzedawców.Jeśli będziesz chciał sprzedać swoje daj cynk, to ominie mnie męczarnia z wygrzewaniem nowych.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2170229

Witaj Artuku. Gram na SIMENS-HALSKE ecc81. Nie dotarłem jeszcze do 801s i chyba w takim razie nie dotrę.Zabawa lampami to fajna sprawa, ale nie będę ukrywał,że wkurzają mnie już te stare rumple za które trzeba czasami płacić ceny z sufitu a pewności, że pograją tyle ile mają nie ma żadnej- bo "NOS-y tak mają", to cytat jednego ze sprzedawców.Jeśli będziesz chciał sprzedać swoje daj cynk, to ominie mnie męczarnia z wygrzewaniem nowych.Pozdrawiam.

Witaj,

Siemensy ECC801S to najlepsze lampy w rozsądnej cenie, są oczywiście lepsze ale mniej dostępne i ceny mają "sufitowe". Ja swoje zapasy Siemensów już wyprzedałem (mam dwie pary jeszcze Valvo ale nie grają lepiej niż Siemens), ostatnio przed zmianą na Golden Lion grałem na G.E.C. CV6091 - grały trochę lepiej niż Siemensy, dużo droższe no i dość trudno je dostać. Teraz kupiłem GL ECC81/B739 Genalex, ale też będą leżeć bo przy moich nowych EL34 lepiej się sprawdza Golden Lion ECC83.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/31999-manley/page/47/#findComment-2170312
  • Pokaż nowe odpowiedzi