Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast BC327/BC337?

michelangelo

Rekomendowane odpowiedzi

michelangelo > Zadam kilka pytań. Czy 100Mhz z uwzględnieniem pasma akustycznych wzmacniaczy np do 1MHz jest za małą wartością przy prądzie kolektora 800mA . Czy chcesz kupić dostępne tranzystory na naszym rynku czy może oglądać karty katalogowe . Co osiągniesz z tranzystora którego częstotliwość graniczna pracy będzie np. 200MHz . Racjonalnie podchodzę do zagadnienia i nie jestem złośliwy. Adam

>michelangelo > Zadam kilka pytań. Czy 100Mhz z uwzględnieniem pasma akustycznych wzmacniaczy np do

>1MHz jest za małą wartością przy prądzie kolektora 800mA . Czy chcesz kupić dostępne tranzystory na

>naszym rynku czy może oglądać karty katalogowe . Co osiągniesz z tranzystora którego częstotliwość

>graniczna pracy będzie np. 200MHz . Racjonalnie podchodzę do zagadnienia i nie jestem złośliwy.

>Adam

Ten tranzystor mi bardzo leży, ale "lepiej jest wrogiem dobrze", więc zapytałem. Nie wiedziałem, że ma pasmo 100MHz. Nie studiuję kart katalogowych, tylko analizuję częstotliwości wzbudzenia układu, gdy jest nieskompensowany, obecnie jakieś 270kHz. Oczywistym jest dla mnie, że to tranzystory spowalniają ten układ, który ty próbujesz skomontować w ciemno, a nawet nie wiesz jak wygląda schemat. Konkretnie buforuję wzmacniacz operacyjny audio końcówką AB, i muszę go zapinać w układ integratora, czyli rezystor z wyjścia AB na wejście -, a kondensator kilka pF, bo to wtórnik. Dodam (żebym znowu nie został wzięty za głupka), że ten konkretny op-amp jest stabilny dla wzmocnień =1, ma poodsprzęgane zasilanie i nie interesują mnie rady typu "zwiększ wzmocnienie do co najmniej 5, to będzie stabilnie", bo ma być 1 i już. Chcę obniżyć pojemność kompensacji, być może winna jest topologia, ale póki co łatwiej mi sprawdzić inny tranzystor. Od razu mówię, że na BC327/337 gra to super, ale może zagrałoby lepiej z mniejszą pojemnością kompensującą i innymi tranzystorami? Jak nie ma lepszych, to niech ktoś napisze, że nie ma.

Może 2N3904/2N3906? Nie pamiętam, jak mocowo, ale skoro Tobie nie chce się

czytać not, to mnie tym bardziej :-)

Na twoim miejscu szukałbym raczej wśród tranzystorów przełączających.

Nota bene uwagi Kolegi Proximate sa sensowne i nie ma co się nadymać.

Jestem Europejczykiem.

>Jaro_747, senicz

Dzięki za sugestie, zobaczę te 2N....

Notki chętnie czytam, tylko pasuje mi wiedzieć czego? ;-) Co do BC327/337, to one mają 100MHz, ale nie pasma, tylko fT, a jest to częstotliwość, przy której beta wynosi 1, więc dla tranzystora, którego wzmocnienie prądowe zależnie od wersji to 100-600, mówienie o paśmie 100MHz jest lekko naciągane. Dla mnie pasmo to zakres spadku 3dB, więc w układzie WK mamy 6dB spadku co najmniej (a to, co się dzieje z fazą daje mi te piękne wzbudzenia), a w układzie WE to już będzie kilkadziesiąt dB, zależnie od dobranego wzmocnienia napięciowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.