Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt F4 Nelsona Passa

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli takie bipolary pracowały już jakiś czas, odwrocenie napiecia nie bedzie problemem.

Bipolary, podobnie jak film caps, moga grac inaczej w zaleznosci od orientacji.

Przy BG N zawsze instaluje krotsza noge na + (jest to takze strona z napisem nonpolar).

Przy F4 najlepiej zainstaluj na plytce wtyczki i sprawdz ustawienie w obie strony.

Dzięki,

Ja mam na płytkach specjalnie wlutowane słupki dla C1/C2, żeby nie odkręcać mosfetów, Nichicony wlutowałem tak, żeby każdy z nich miał tę samą nogę na +, chyba właśnie te krótszą. Zaniepokoiłem się jak wyczytałem gdzieś o wadze na którą nogę wchodzi sygnał. Kombinuję co zrobić, ponieważ od momentu zastosowania Nichiconów mam problemy z odsłuchami - dzwiek jest przepięknie czysty ale moje uszy nie dają rady jesli chodzi o wysokie tony, zwłaszcza prawe. Ciagle mam wrazenie, ze cos mi faza kreci, scena jest ale dziwna, nie pasuje mi. Uszy do naprawy, czy co, Swieta byly wiec czyste są. Może powinienem zastąpić Nichicony czymś innym nie tak szerokopasmowym w treblach, może Panasonicami takimi jak NP stosuje.

Aha, przy okazji prób z uszami, chcąc pozbyc się dodatkowych kondensatorów w torze rozłaczyłem bootstrap na jednej z płytek - i nic sie nie stało - sprawdzałem na ile mogłem oscyloskopem i miernikiem przy 20Hz, 1kHz i 20kHz - bez zmian, wzmocnienie czy z bootstrapem czy bez - jest bez zmian. Nie rozumiem, przecież odciąłem sygnał. A przed odcięciem widziałem na ekranie na odpowiednich nogach jfetow 1/2 sygnału wyjsciowego. Kiedyś na forum DIY ogłosiłem rewelacje akustyczne uzyskane przez zwieranie bootstrapu na jfetach kondensatorami do masy, ktos sugerowal, o ile dobrze zrozumialem jego jezyk, ze powinienem miec zmiane poziomu sygnalu o 6dB, a tu nic. Co to oznacza?

a.

Andrzeju

z Nichiconami tak właśnie jest jak opisujesz, dźwięk niezwykle czysty, ale... no właśnie potrafią pojawić się takie wyostrzenia,

ogólnie one tak właśnie grają, w analogu wogóle się nie sprawdzają, całkiem nieźle za to w układach cyfrowych. (też nie zawsze)

proponuję Ci wstawić 100uF/50V Panasonic FC, nie będzie takiego "zmulenia" jak przy 220uF, a jednocześnie powinna być całkiem niezła barwa.

Oczywiście to opinia tylko o brzmieniu kondensatorów, nie o FirstWatt.

Peter poleca BlackGate N 100uF/50V jednak ich cena lekko odstrasza, ale przy okazji, pytanie do Petera Daniela:

rozumiem że najbardziej "wrażliwe" miejsce to C1 oraz C2 i tu dać BGN,

czy w miejsce C3, C4 oraz C5,C6 sprawdzą się BlackGate STD, czy może właśnie Panasonic FC? (jakie wartości 100 czy 220uF?)

czy jako R1 mogę zastosować 220R zamiast 1K? (mam Caddock Mk132 właśnie 220R)

jako R2 chcę użyć Riken (też leży sobie)

ech szkoda że wszystkie R 0.6W mają raster malutki pod Caddocki, kusi mnie aby wszystkie dać właśnie Caddock, ale cena wychodzi zabójcza,

do tego ceny BlackGate N.

tym bardziej że w obecnej chwili i tak jest to praktycznie jedyny projekt, (wraz z PRE-AMP-em) który został u mnie, i czeka na lepsze czasy.

Jak na razie czekają Dale RN60, i Millsy 5W

jako kondy w zasilaniu 8 x 22000uF Rubycon MXR,

praktycznie wszystko jest poza właśnie BlackGate i radiatorami...

Pozdrawiam

Rozwiązałem problem, i chyba z moimi uszami nie jest aż tak źle. Otóż znalazłem banalny błąd w masologii (o jeden kabel za dużo) oraz jedno słabe złącze w którymś z XLS'rów. Aż dziwne, że efekty odsłuchowe miałem takie, jakby coś fazą kręciło i to przy słabych punktach dźwiękowych, te silne widać było dobrze. Albo jakby jedno ucho było przytkane, odrobina wody albo co. Teraz jest już dobrze. Więcej, wróciłem do propozycji Dodo, by Nichicony (bipolary) zbocznikować 47 nF. Ano dźwięk jest prześliczny, czysty, duużo powietrza, ciekawe, kiedy to "dużo" zacznie mnie denerwować. Nieźle to wszystko dało mi w kość. Tak to jest, jak się coś robi na chybcika, niecierpliwie, mam za swoje, i tak dobrze, że nic nie poszło z dymem, prawda?

Życzę Wszystkim udanego weekendu,

a.

I jeszcze jedno doświadczenie: f4 jest świetnym wzmacniaczem słuchawkowym :-).

Słuchawki przydają się znakomicie do minimalizacji przydźwięku. Warto przewody dać z lekkim nadmiarem i puścić luzem, a następnie przesuwając je dobrać ich położenie na słuch tak by przydźwięk był minimalny.

UWAGA: Nelson Pass przechodzi na kondensatory Elna "Silk", cytuję "I have switched F4 production over to Elna "silk" capacitors, as being the best electrolytics that we have measured and listened to."

Pozdrowienia,

a.

• 3 tygodnie później...

wszystko wskazuje, że tak; nie miałem czegoś takiego nigdy w ręku.

Z forum DIY Nelsona Passa wynika, że można coś takiego zdobyć jak poniżej, pewnie są i inne źródła:

www.banzaieffects.com

Elna RFS 220uF 25V SKU: SKU25354

a.

• 1 miesiąc później...

Wymieniłem byle jakie transformatory na przyzwoite, 2 sztuki TS300VA PRI:230V SEC:2x18V. Solidnie wykonane i zapakowane do wysyłki. Polecam: www.toroidy.pl

Zamówiłem wersję audio tylko z impregnacją rdzenia i uzwojeń - nareszcie nie słyszę elektrowni z wnętrza moich monobloków, no i mam wrażenie, że całość gra jeszcze lepiej.

Pozdrowienia,

a.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Wymieniłem kondensatory C1/C2 na Elna Silmic-II, więcej słychać, polecam.

Pozdrowienia, a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak długo potrwa formowanie tych kondensatorków, ale od ich wstawienia wszystko jest lepiej, oczywiście jak na moje uszy. Poziom irytacji i zmęczenia słuchaniem oceniam na prawie zero - odczuwam znaczną ulgę - słuchanie nie męczy.

Pozdrowienia,

a.

• 2 tygodnie później...

Coś jednak zaczęło mnie niepokoić - ziarnistość/zapiaszczenie słyszalne w głośnych partiach wysokich tonów, np. ostre trąbki w nagraniach big bandów. Dość przykre w słuchaniu, nawet z drugiego pokoju. Postanowiłem zatem zrealizować pomysł z bypasem na każdym C1 i C2 w postaci szeregowo połączonych rezystora 0.22 i kondensatora 47nF. Rezultat: silne soprany stały się znacznie czystsze, trąbki są bardzo przyjemne, talerze również, słyszę więcej szelestów i innych delikatnych dźwięków, wcześniej nie zauważanych przeze mnie. Więcej "powietrza", pod warunkiem, że jest w nagraniu.

Nie twierdzę, że jest to lekarstwo idealne, ale jest przyjemne dla moich uszu.

Dlaczego takie wartości: ano 47nF miałem na stałe wlutowane jedną nogą jeszcze z czasu, kiedy Dodo zaproponował tego typu bocznikowanie Nichiconów Muse, zaś 47nF + 0.22 OHma - to pomysł pochodzący aż z Australii (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Post #2031).

Niestety niektóre płyty nie poddają się temu zabiegowi - nadal coś jest źle, może po prostu są źle nagrane. No i niespodziewanie odkrywam nagrania leżące zapomniane w kącie bo wcześniej nie dawały się słuchać, jak choćby wspomniane big bandy.

Pozdrowienia,

a.

Ukryta Zawartość

Takze testowalem Elny Silmic, chac w troche innej aplikacji, i mam podobne odczucia odnosnie ich sygnatury: graja troche za ostro i jesli reszta systemu nie jest dopasowana to przy dluzszym sluchaniu moze to byc problemem.

• 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...
  • 9 miesięcy później...

Andrzej Sochon, 4 Gru 2008, 14:02

chętnie ruszył bym z tym projektem gdyby był dostęp do tranów 2SJ74 ;)

Tymczasem tylko to mnie trzyma..

A może jest ktoś kto ma je na zbyciu?

• 5 miesięcy później...
  • 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.