Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam z Amplfonem kpl. Nordost RED DAWN głośnikowe i interkonekt i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem inne kable ale ten w tym zestawieniu zagrał bardzo najlepiej w moim odczuciu. Testowałem go również z AUDIOLAB'em i już to nie było to samo.

Witam potrzebuje porady w sprawie kolumn do amplifona.

Wystawiłem na sprzedaz swoje audio physic i planuje zrobic kolumny akustyka bądz zakupic wlm diva najlepie uzywane. Czy ktos z posiadaczów amplifona słuchał takiego zestawienia tzn kolumn wlm diva badz akustyków rr2.

Własnie nic kolumny są naprawde zajebiste nawet bardzo w swojej cenie nie słyszalem lepszych ale moge zainwestowac wiecej ale boje sie ze moze byc gorzej choc akustyki teoretycznie są na zdecydowanie lepszych głosnikach chyba najlepszych seryjnie produkowanych na swiecie przynajmniej scan speaka ale jak to zagra z amplifonem - tego nawet najstarsi mędrcy nie wiedzą.

Pozdrawiam.

Ja osobiście bym nie ryzykował-Audio Physic to naprawde bardzo dobre kolumny.Ewnetualnie próbowałbym zupełnie innej konstrukcji dającej zupełnie inny odbiór muzyki.Np. ostatnio słuchałem z lampką tubowych Duevel Venus (te o dookólnej emisji dźwięku).Wyglądają przezajefajnie a jak na mój gust jeszcze lepiej grają.To już zupełnie inna szkoła brzmienia niż typowych konstrukcji. Przede wszystkim mają cholernie precyzyjną stereofonię a przestrzeń to dosłownie hektary (zwłaszcza jak muza płynie z gramofonu).

Same głośniki nie mają nic do rzeczy. Stare konstrukcje na papierzakach na basie grają tak, że żadne nowości nie mają startu. Ja jestem zwolennikiem dużych skrzynek, a jeśli ma pozostać małą, a grać jak duża, to wybór wcale nie jest spory. Jak chcesz poznać niesztukowany dźwięk, to trzymaj się pierwszej opcji ze zdjęć, które wytropiłeś.

Witam Wuelem chyba moze miec racje. Po pierwsze kolumny wlm są łatwe do wysterowania mają wysoką efektywnosc i zdaje sie ze są przypisane do lampy mysle ze z grającym bardzo przestrzennie amplifonem bedą tworzyc zgrany duet. Co do kolumn akustyka rr2 - projekt kuszący nawet bardzo, rewelacyjne głosniki ale obudowa zmknięta a to moze sie liczyc ze sporym przekręcaniem głaki głosnosci (dosc mała efektywnosc). Amplifon gra dzwiękiem o zaokrąglonych konturach bym powiedział ze ma tendencje do osładzania dzwięku co mi sie akurat bardzo podoba a nacinane 18 rewelatora scan speak są bardzo neutralne precyzyjne, dymaniczne nawet czasami chłodne ponoc neutralnosc na maxa i ta konstrukcja pewnie swietnie gra ale moze sie okazac ze z krelem a nie z amplifonem i tu są moje obawy. Kolega ma jechac z projektem akustyka i z charakterystykami do Piwowarczyka i zapytac co o tym mysli ( ja sądze ze znając jeo niechec do głosników scan speaka moze troche pomarudzic ale nie chce sie wypowiadac za Niego). Mam kolege który ma identyczny zestaw jak ja (tyle ze ma proac 140) i tez sie zastanawia nad zmianą kolumn i konstrukcją własnie akustyka. Mysle ze najbardziej sensownym rozwiązniem bedzie zrobienie na spółke projektu rr2. Jak sie sprawdzi z amplifonem to zostanie . A jak nie to trzeba bedzie zapolowac na troche kosztowniejsze wlm diva.

Jeśli już miałbym mieć kolumny do mlaskania nad nimi, że takie fajowe mają głośniki i wygląd, to bym kupił Sonus Fabera SH z driverami z górnej półki od potentatów. Lecz do słuchania muzyki wybierałbym zupełnie inaczej. Amplifon (konstruktor) lubi duńską produkcję i raczej nie robi wzmacniaczy pod papierzaki, bo te mają nieliczni, a sprzęt musi być kompatybilny z większością paczek z rynku. Co nie oznacza żadnych wniosków, poza jednym - należy poszukać okazji do posłuchania i porównania, co jest lepszym wyborem.

Wielce szanowani Prezesi, Admini i Ty Redakcjo!

jako założyciel i uczestnik tego wątku amplifonowego chciałbym zapytać, kto i po co przeniósł go z zakładki "LAMPA" do bliżej nikomu nieznanej zakładki "KLUBY"?!

wyrażam też oburzenie i swój protest i proszę o natychmiastowe przywrócenie wątku w zakładce lampowej;

imho zakładka klubowa została powołana bez sensu, niemal nikt do niej nie zagląda, zatem nie będzie zaglądał także do tego wątku, a nie taki był cel jego powstania.... podkreślę też, że założony w marcu 2007 Lampowy Fan-Klub Amplifona jeszcze wczoraj "wisiał" w zakładce LAMPA, podczas gdy zakładka KLUBY istnieje już od kilku miesięcy i do dziś nikomu nie przychodził do głowy tak głupi pomysł, jak przeniesienie do niej naszego wątku; wspomnieć trzeba też, że dokonano tego nie przestrzegając podstawowych zasad dobrego wychowania - czyli bez pytania forowiczów i założyciela wątku o o opinię.

kłaniam się,

x. (d.krzych)

Popieram czemu miłosnicy chinskich lampowców są w lampie, czemu miłosnicy manleya są w lampie a własciciele amplifonów gdzies tam gdzie nikt nie zagląda. Kazdy sie przyzwyczaił ze ten wątek był w lampie. Zreszą Amplifon robi same urządzenia na lampach wiec chyba tam jego miejsce.

Pozdrawiam

Panowie,

moja propozycja jest taka: kto chce powrotu naszego wątku za antypodów forum do zakładki LAMPA - niech pisze PW w tej sprawie do adminów oraz Redakcji. zobaczymy, może przyniesie to jakiś efekt? ja już do nich napisałem... ;-)

x.

http://www.allegro.pl/item374257989_amplifon_wt40_bcm.html

Witam

Kupiłem taki wzmacniacz na Allegro.Amplifon jedzie do kolegi bo ten płaci a ja robię za posrednika .

Zastanawiam sie czy go nie posłuchac ...Jest wart uwagi ?

pozdrawiam

Grundig High Fidelity

mzawek,

myślę, że posłuchać zawsze warto ;-) ale - jak pisze A.Piwowarczyk na tej aukcji - to nie jest "pełnoprawny" WT40, tylko jego prototyp, do tego na starych trafach (po zmianie na inne, z Trafberu, WT40ki grały inaczej) więc nie będzie to brzmienie porównywalne z obecnie produkowanym WT40; będziesz jednak miał jako-takie pojęcie o wzmacniaczu Amplifona na "diabełkach" 6C33C ;-)

szlufik,

czy chcesz zmieniać kondensatory sprzęgające, tak jak pisało się już wyżej w tym wątku? no to mała podpowiedź: ponoć w wakacje ma pokazać się nowa wersja Amplifona - WT30-III, gdzie będą m.in. wstawione nowe trafa oraz zmienione kondy sprzęgające SCRa na... Mundorfy ;-) Amplifony zmieniły się też wizualnie - kolorystyka będzie szaro-czarna oraz zastosowany będzie akryl zamiast drewna ;-)

x.

xanax

Pewnie warto....ciekawi mnie czy zagra lepiej od starego TELEWATT na ECC808 i EL86.

Pytam bo musiałbym przyjąc paczke .No a z przesyłka takiego wzmacniacza to róznie moze byc.

Kurierzy mysla ze w kazdej paczce sa ziemniaki lub piasek i mozna sobie folgowac.

A tak to juz problem nie mój jak sie rozpadnioe cos ;-)

Grundig High Fidelity

mzawek

to sam musisz zdecydować, czy chcesz posłuchać tego "para-WT40", jakie będą wnioski z ew. porównania - trudno mi powiedzieć, jednak ten Telewatt to kompletnie inna konstrukcja... ;-) co do transportu wzmaka - sam A. Piwowarczyk używa tylko firm kurierskich do przesyłania swoich wzmacniaczy; one w fabrycznym pudle są niemal pancernie zapakowane ;-)

zawi,

niestety nie wiem, czy zmienił się tylko typ/model transformatorów, czy także ich dostawca... chyba trzeba się wywiedzieć czegoś więcej na temat tych WT30-III ;-)

x.

Xanax,

Wiem, P.Andrzej mówił mi już jak mniej więcej będą wzmaki wyglądały, ale będą też sporo droższe,

ale lepsze komponenty muszą kosztować.

Chyba poprostu zapytam producenta jakie będzie kładł te kondziorki i takie wezmę, bardzo liczę sie z jego opinią.

No i te Mundorfy Sureme to chyba mnie by najtaniej wyniosły.

zawi, nie, nie grzebałem jeszcze w moim Amplifonie, ani w kondensatorach, ani w okablowaniu, ani w innych godnych grzebnięcia miejscach ;-) a o jakim okablowaniu we wzmaku mówisz - sygnałowym, zasilającym? ;-)

x.

ano lichawy się wydaje, tylko czy jego ew. wymiana coś zmieni? poza tym ja jestem antytalent elektroniczny - do wszelkiego grzebania w kablach i kondensatorach we wzmaku musiałbym mieć asystę kogoś doświadczonego ;-)

x.

Wymiana kabla zasilającego dla mnie bez sensu. Wiekszy sens moiała by wymiana kabelków od wtyków czincz (pisze jak sie wymawia) do potencometra i od potenckometra do płytek drukowanych (takie przedłuzenie naszego interkonektu). Ale i to rozwiazanie wg mnie nic nie da albo niewiele - mniej niz wymiana kondensatorów sprzegających czy filtrujących a i jeszcze mozna cos popsuc wiec bez sensu. Lepiej zainwestowac w dobre lampy a dobre to nie jj to nie electo harmonix i nie standardowe. Dobre lampy to mullard i ponoc telefunken (nie słyszałem osobiscie w wt 40 ale słyszłem dobre opinie o tej lampie).

Odnosnie kondensatorów sprzegającyh do szlufika. Wstaw mundorfy jak Piwowarczyk a jak usłysze róznice to sam sobie wstawie a jak nie to wstawie sobie hovlandy.

Póki co odkładam na scan speaki. Jak nie wydam w kasy na głupoty to zrobie projekt akustyka rr2 i powiem jak to gra.

nautilus81, też tak myślę - kabli zasilających chyba nie ma co ruszać, efekty takich działań nie będą raczej "porażające', że tak powiem ;-) prędzej kablom sygnałowym warto by się przyjrzeć....

warto też kondy sprzęgające powymieniać, najlepiej po konsultacjach z A. Piwowarczykiem, skoro on i tak już wykombinował zmiany w tym miejscu i wie, co wstawić... bo nie chciałbym sknocić czegoś przy tych zmianach - ani technicznie, ani brzmieniowo ;-)

ws. lamp sterujących - czekam właśnie na ECC802S Tesli (poszukam też Mullarda, ale wpierw posłucham tych czeskich NOSów ;-), teraz gram na NOSach 12AU7 Sylvania; nie podobają mi się z kolei "firmowe" 5963 JAN-Philipsa, od nich wolę nawet ECC82 RTF z DDRu... ;-)

x.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.