Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Miło mi, że Ci się podoba, dźwięk też jest malina :)

Tomku nie jesteś czasem z Łodzi? z fabryki maszynek do golenia ?

Wydaje mi się, że znam to nazwisko i imię :)

Ładne masz szlufik kolumny tez bym chciał miec takie :). Teraz czeka Ciebie bolesny okres wygrzewania ale nie martw sie za 2 miesiące zagrają jak moje.

Esa robi swietne kolumny w swojej klasie cenowej (mnie najberdziej sie podobały continuum).

Odpowiedniki mullardów - słowo odpowiednik kojazy mi sie zawsze z czyms gorszym niz oryginał i zazwyczaj tez tak bywa ale pewnie warto posłuchac i pewnie lepsze to niz "ala-mullardy" sprzedawane w Polasce.

Pozdrawiam

tomasz dudzinski, 18 Paź 2008, 20:05

>Witam wszystkich ampliwowiczów miło i serdecznie a zwłaszcza Krzycha.(...)

>

witam Tomku z małym opóźnieniem ;-) to ja krzych a obecnie xanax ;-) rozgość się, to klub dla wszystkich sympatyków lamp, a szczególnie dla miłośników (i posiadaczy ;-) Amplifonów... fajny system ;-) czy Twój WT40 daje radę tym Esom? jakie one maja parametry? wiem, wiem, cyferki to nie wszytko, ale chciałbym się dowiedzieć, jak współpracuje ten tandem ze sobą... ;-)

pozdrawiam,

x.

szlufik,

piękne kolumny! czy AkustyK stosuje tylko jeden gatunek forniru, czy można wybrać z szerszej palety? pytam, bo chyba wybraliście z nautilusem81 taka samą okleinę, prawda? ;-)

x.

... i zapomniałem - no właśnie, też bym się chętnie dowiedział, jak to jest z tymi lampami robionymi pod różnymi brandami? ja np. mam ECC82 (ponoć) Sylvanii z logo Conn Organ ;-) występują one także z logo Baldwin; pisze się o nich, też, że były produkowane nie przez Sylvanię, a przez RCA. lampy te są są one dość popularne, dość dużo jest ich na amerykańskim ebayu ;-)

x.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Krzychu

Co do parametrów moich kolumn podałem strone na poprzedniej stronie.charakterystyka brzmienia jest poukładana jednym słowem grają kulturalnie.Żaden zakres nie wychodzi poza drugi

Jzeli chodzi o mojego Amplifona kupiłem okazyjnie z drugiej ręki,troche mnie niepokoi wychylanie membran niskotonowych podczas włączania ,jest duże udeżenie napięciem .W poprzednich wypowiedziach ktos juz to zjawisko opisywal.Mam niekiedy duże spadki napięcia,podczas mieżenia napięcia kiedy to napięcie spada,membrany też się wychylają nie wpływa to na jakośc dzwięku.Wymieniłem wszystkie lampy na nowe ze Staszowa.Czy to zjawisko jest normalne?Pozdrawiam

Esa triton jest zrobiona na stosunkowo tanich perlesach a akustyki na scanspeakach rewelatorach które wydaje mi sie ze mogą byc łatwiejsze do napędzenia niz perlesy.

Akustyki (z paczkami) kosztują niecałe 8500 zł (same głosniki prawie 5 tys).

Głosniki do esy triton kosztuja kilka razy mniej.

Dopiero esa credro 3 za 16 tys stosuje reweratory (poza wysokotonowym w credro jest dwa razy tanszy reverator scan speaka niz w akustykach). Esa i tak jest najtanszym seryjnym producentem kolumn na tych głosnikach.

Jesli masz starą wersje amplifona na starych trafach (sprzed 2003 roku) to kolumny które mają duzo wysokich tonów.

Z kolumn które miałem i słuchałem najlepsze są akustyki rr2

Swietnie tez gra amplifon z audio physic new tempo (podpięty pod 8 ohm tylko !!! (kolumny 4 ohm)).

Całkiem przyjemnie z audio physic spark 5 (ale słychac w tym przypadku niedostatki prądu - za mała dynamika). Podobnie było z esa continuum ale w tym przypadku pięknie nasycona srednica ale znów za mało prądu ze wzmacniacza.

Miałem jeszcze ushery x-719 (te same głosniki co w słynnych podłogówkach 6311).

Bardzo przestrzenie , bez problemu do wysterowania ale dzwięk za mało naturalny, przesadnie przestrzenny. Jak ktos lubi efekciarstwio to ok ale dla mnie usher ma słabe przetworniki które robią wrazenie na pierwsze 5 min słuchania.

Słuchałem jeszcze kef (ale wysokich seri ponad 10 tys)- marna góra pasma.

Szlufik zamienił proac 140 na akustyki rr2 (wczsniej proaca porównywał z bowersami 804 i wybrał proaca).

Pozdrawiam.

tomasz dudziński,

dziwne jest to wychylanie membran przy włączaniu wzmacniacza... zadzwoń do A. Piwowarczyka i zapytaj, o co chodzi; skoro kupiłeś wzmak używany, to może konieczny jest przegląd i regulacja? sam nie wiem. mój WT40 nie "strzela membranami" podczas włączania, ale słychać takie bardzo dyskretne "bum!" ;-) potwierdzam też, że gra i działa lepiej, gdy prąd jest "czystszy", czyli w nocy, w niedziele, w dni wolne ;-) ale chyba każdy sprzęt tak ma....

a jakich kolumn używać z Amplifonami? w tym wątku pisza użytkownicy Amplifonów i co wzmacniacz, to inne kolumny i wszystkim grają OK ;-) o, przepraszam - nautilus81 i szlufik mają identyczne kolumny ;-p

jeszcze dwa słowa o Esach Triton - słyszałem je kiedyś z Electrocompanietem ECI5 i EMC1 oraz "wysokimi" kablami Transparenta, naprawdę b. fajnie to grało, ale... z Thielami 1.6 zagrało jeszcze lepiej ;-)

x.

tomasz dudziński,

nr seryjny 0197 wskazuje, że jest to wersja II z trafami trafberu, przypuszczam, że z ok. 2006 r., musiałbyś zapytać A.P. ;-) mój WT40 ma nr 0117, w papierach ma wpisany 2005 r. i też ma trafbery (z naklejkami 2004); a np. egzemplarz testowany powtórnie w HFiM 9/2004 miał nr 0097 i opisano go jako wersję po modernizacji, czyli m.in. po zmianie transformatorów ;-)

a barak basu? może musisz "pokręcić" kolumnami i je lepiej ustawić w pomieszczeniu? u mnie pomogło - zrobiła się holograficzna scena, dużo powietrza, poprawił (a wręcz pojawił ;-) się bas... zyskałem też dużo na przejrzystości i separacji dźwięków; ale ustawiałem kolumny ze 2-3 godziny, namęczyłem się jak pies ;-)

x.

xanax,

nie wiem jakie paczki ma akustyk, widziałem tylko na fotografiach

te z nautilusem mamy wykonane przez stolarza z forniru podobnego do boczków aplifonika,

no prawie, taki przynajmniej było założenie.

Od akustyka jest projekt i "flaczki", paka, tylne zaślepki, oraz kolce to już od nas :)

Są naprawde dobre,

przy okazji jak ktoś chce dobre kable głośnikowe nie za fortune

polecam te co posiadam,

z nautilusem ćwiczyliśmy te kable z Nordost Red Dawn, różnice jeśli są to minimalne, a cena ?

25 % Nordosta.

Jak bym sam nie robił testów w życiu był nie uwierzył.

Słowem dobre bo polskie, nie wiem jak wy ja tam jestem z tego dumny.

Pozdrawiam wszystkich co słuchają muzyki, nie sprzętu

Tomasz Dudzinski,

Jeśli chodzi o lampki ja mam Mullarda - są dobre

Ale dostałem kiedyś do przetestowania od Xanaxa lampeczki Tesli.. no powiem, że czapka z głowy

Napewno sobie takie dokupie. I dodatkowo 25% ceny mullarda

szlufik,

a więc wyjaśnia się sprawa jednakowego forniru na AkustyKach; fakt, jest podobny do boczków Amplifona ;-) no, ciekawe, co piszesz o kablach Hot Line'a - ze dwa słowa więcej poproszę...

mam ten test z HFiM, przecież nie pamiętałbym nr seryjnego recenzowanego wzmaka ;-D niestety - nie mam skanera, jedyne co mogę zrobić, to ofocić test i wysłać Ci zdjęcia, raczej powinno dać się z fotek przeczytać te wypociny kolegi Karasińskiego ;-)

co do ECC82 Mullarda; szlufik już wie o tym, bo je słyszał; skoro wydała się sprawa publicznie ;-) - ja też polecam ECC802S Tesli, są one podobno wzorowane na słynnych 802kach Telefunkena; moim zdaniem Tesle 802S dorównują słynnym Mullardom ECC82, maja nawet lepszą przejrzystość, wzmak gra bardziej neutralnie... polecam, warto spróbować, tym bardziej, że Tesle nie kosztują majątku i są w miarę łatwo dostępne... a do tego ich chyba nikt nie podrabia, jak ma to ponoć miejsce z Mullardami ;-D

x.

Xanax,

cóż foty będą w taki razie ok :)

Tesla jest ok. ale mulard na WT40 daje lepszą dynamikę, ale coś za coś.

Z podróbkami to masz racje, po co podrabiać tanie lampy, mullard ma większą renomę

i cenę wiec podrabiają proste, prawa rynku.

www.hotlinecable.com BlueSpiral Line. cena ok 130 pln za metr.

Po podłaczeniu, jest wszystko, krystaliczna góra, wyrafinowany piękny środek, wyższy i niższy bas.

Co ważne dynamika na bardzo dobrym poziomie. Stereofonia miodzik, wszystko pięknie, szeroko "idzie".

Zamykasz oczy i nie wiesz gdzie stoją głośniki.

Za ok 2 tygodnie będą dostępne interkonekty, już zapisałem się na testy :)

I to co mnie najbardziej cieszy, piękna nie męcząca muzyka niezależnie od repertuaru.

Chce się słuchać. A to chyba najważniejszy parametr.

... a o tym rozmawiałem ostatnio z A.Piwowrczykiem, bo dotknął mnie ból awarii lampy mocy w WT40, o czym pisałem zresztą w tym wątku ;-) otóż Andrzej mówił, że... nie ma reguły ;-) lampy 6C33C mogą pograć 500 godzin, a mogą i 2 tys., więc "myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia, ani godziny!" :-D

w specyfikacji lamp 6C33C napisano, że "service life" tej lampy waha się od 750godz. do 3tys. godz., ze średnią ok. 2tys. godz. (w zależności od wersji i wieku lampy oraz warunków w jakich one pracują: najdłużej żyją wersje -EB zbudowane po 1976r., najkrócej - "zwykłe" 6C33C z l.60/70)

jeśli ktoś ciekawy - służę tzw. datasheetem ;-)

x.

Gdy pojawia sie jakis problem z urządzeniem to najlepiej jest zadzwonic do Piwowarczyka. U mnie nic tez nie puka przy włączaniu. Co do słuchania to w nocy najlepiej sie słucha (ja słucham przewaznie między 23 a 2 w nocy. Wt 40 jest czuły na "prąd".

Hotline - swietne kable ciut mniej przestrzenne niz nordost red dawn. Zamówiłem je w zeszłym tygodniu a miałem kupic red dawna.

Słyszłem ze lampy mocy potrafią wytrzymywac spokojnie ponad 3000 godzin.

Fornir w naszych kolumnach to machon (zmienia odcienie w zaleznsci od padania swietła.

Pozdrawiam.

O amplifon jak fajnie bo mam pytanie- ile było montowanych w staszych amplifonach kondensatorów.

Chłopaki podają po 4 szt 0,22 i 4 szt 0,44uf-u mnie jest chyba troszke inaczej.

Jeśli mógłbyś odpowiedziec to będe wdzięczny-niestety przez tydzien jestem poza domem i nie mam możliwości samodzielnego sprawdzenia)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.