Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm studio 20 v2.

Gość dareck

Rekomendowane odpowiedzi

A jaka jest teraz ta cena?

Ja miałem v. 1 i to była w swojej cenie absolutna rewelacja.

Największą ich zaletą jest moim zdaniem rewelacyjna przestrzeń -

pięknie znikają i zostawiają nas sam na sam z muzykami :)

Scena jest szeroka (wychodzi daleko poza skrzynki), głęboka i dość dobrze uporządkowana.

Inne plusy - dynamika i bas, naprawdę trudno uwierzyć, że grają dość małe w sumie monitory. Laik będzie się rozglądał gdzie stoi subwoofer :-)

Poza tym Studio 20 brzmią dość przejrzyście oraz neutralnie i naturalnie.

Zagrają OK z tanim wzmakiem, ale warto zainwestować nawet w klocki droższe od nich - wtedy dopiero pokazują klasę.

Sa też uniwersalne - dobrze się na nich słucha każdej muzyki.

Nie są to jednak głośniki o superkulturalnym, aksamitnym i wygładzonym, czyli krótko mówiąc "ładnym" dźwięku (bo wtedy to bym ich pewnie nie kupił :) Ale spokojnie - można suchać bez zmęczenia.

Niektórzy zarzucają im rozjaśnienie i czasami zbyt ostre wysokie tony.

BULLSHIT! Ja miałem je podpięte złotymi tasiemkami Nordosta i było OK

(za to na sonic linkach 200 nie dało się słuchać - brzmienie sie robiło zmulone jak cholera :)

A, jeszcze jedno - większą kulturę i wygładzenie góry dawał bi-wiring.

Z tym, że wtedy dźwięk tracił jakby spójność i realizm, więc moim zdaniem nie było warto sie w to bawić.

v. 2 są trochę lepsze i ładniejsze (zmodyfikowano zwrotnice i poprawiono estetykę skrzynek), ale niestety już sporo więcej niż "trochę" droższe.

W uszy rzuca się głównie lepszy (lepiej kontrolowany) bas.

Czy wciąż warto ?

Moim zdaniem tak.

Chyba, że szukasz kulturalnych głośniczków do spokojnej muzyki, wtedy kierowałbym się raczej w strone Tabletek 2000 Proaca, Dynaudio 52 lub 42 lub Avance'a Epsilon 910.

Moim zdaniem Studio 20 niekoniecznie odstają od ww., po prostu grają nieco inaczej.

Jest już trzecia wersja serii Studio - dwudziestki mają teraz nieco inne proporcje skrzynek i "dmuchawę" bas-reflexu z przodu.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/3210-paradigm-studio-20-v2/#findComment-48079

No cóz pod tym co napisal kolega a Tom mogę się tylko podpisać obiema rękami, jednak koniecznie trzeba posłuchać, czy charakter brzmienia Studio nam odpowiada-jedni je kochają, inni wolą poszukać gdzie indziej, wybór w końcu jest spory.

https://www.audiostereo.pl/topic/3210-paradigm-studio-20-v2/#findComment-48092

a jesli skoro mowa o monitorach paradigm studio 20 czy mozecie wytlumaczyc mi dlaczego jedne 20-stki sa po 2850 PLN a drugie z okleina drewniana sa po 4350 PLN (ceny z katalogu)?? czy zeczywiscie za dwa kawalki drewna na kolumne trzeba o tyle wiecej zaplacic. A jezeli tak to czy ma to wplyw na brzmienie czy raczej ma to wplyw na walory estetyczne??

https://www.audiostereo.pl/topic/3210-paradigm-studio-20-v2/#findComment-48202
Gość PeKa 2

(Konto usunięte)

Mnie się udało zakupić Paradigm Studio 40 v.2 za 3000 zł (w sklepie). W związku z wejściem v.3 ceny starszej wersji są teraz b. atrakcyjne. Nie wiadomo jednak, czy Polpak ma jeszcze "na stanie" v.2. Jak kupowałem swoje 40-tki ok. miesiąca temu, to było juz tylko kilka par. Ja wziąłem ostanią (przynajmniej tak mi powiedzieli) wiśniową. Stosunek jakość/cena jest w tym przypadku dość dobry, oczywiście jeżeli komuś odpowiada charakter brzmienia Paradigma (mnie baaaardzo!).

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/3210-paradigm-studio-20-v2/#findComment-48487
Gość dareck

(Konto usunięte)

Serdeczne dzięki za opinie. Studio v20 już znikają z pułek bo wchodzi nowa wersja, Epsilony 910 też już ponoć zniknęły, więc trzeba się spieszyć jak cholera z tymi odsłuchami albo rzucić się na nową, niestety jeszcze droższą wersję v. 3. Ale może też będzie warta swojej ceny. Swoją drogą może coś na Audio Show uda się posłuchać z tej serii.

Ps.

Epsilony 910 bardzo mi się podobały. Dźwięk czysty, zrównoważony,przestrzenny i neutralny. Do tego dobry bas i aksamitne brzmienie średnicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/3210-paradigm-studio-20-v2/#findComment-48567
  • 1 rok później...

Chciałem o coś spytać i wypadło, że w tym wątku będzie najlepiej :-)

Mianowicie, nie orientuję się zbytnio w cenie nowych Paradigmów Studio 20v3. W cenniku na stronie Polpaka jest 2799, a ja mogę je dostać nowe, ze sklepu za 2600 zł. Z drugiej strony, słyszałem gdzieś, że te kolumienki kosztują ponad 3000 zł... Wie ktoś co jest grane z tymi cenami ? :-)

Pozdrawiam,

Michał

I love the sound of crashing guitars

Ja użytkuje od jakiegoś czasu 20v3 i rzeczywiście aTom (coprawda opisywał model starszy) opisał je świetnie. Mam te same odczucia - w cenie do 5000 zł nie znalazłem lepszych kolumn - oczywiście biorąc pod uwagę taki charakter brzmienia. Dynamika i swoboda w tych kolumnach są bardzo dobre - oczywiście jak na monitory - nie zastąpią one na pewno dobrych kolumn podłogowych. Na pewno warte są swojej ceny - ja kupiłem je za chyba 2700, pewnie można utargować i zejść niżej z ceną. Potwierdzam duże możliwości jeśli chodzi o przestrzeń i znikanie - kolumn po prostu nie ma. Głębia sceny nie jest może zbyt duża, ale separacja źródeł pozornych jest zadawalająca, jeszcze mam kłopoty z dokładniejszą ich lokalizacją - to chyba jeszcze kwestia ustawienia

Jak każde kolumny mają też swoje wady: dla mnie grają odrobine zbyt "technicznie", dźwięk jest trochę w tą stronę odbarwiony , potrafią rzeczywiście zagrać lekko krzykliwie ale przy b. dużym natężeniu dźwięku i przy gorzej nagranych płytach ale nie jest dla mnie wogóle męczące.

Co do wzmaka to tutaj bym się spierał - z tanim wzmacniaczem (Marantz PM6000 czy jakoś tak) dźwięk był bardzo zmulony - kompletne przeciwieństwo tego co teraz z nich wyciągam.

Cena jest adekwatna - po prostu za trochę wg. mnie tandetne wykonanie uzyskujemy dobry dźwięk z niższą cenę - tutaj kwota 4kPLN za kolumny w ładniejszym wykonaniu jest adekwatna - dźwięk na pewno jest tej samej klasy co dobrze wykończonych kolumn za 4000-5000 zł

->beszti

Dzięki za opinie. Oczywiście czytałem twoje zmagania z wyborem kolumn, jak zresztą wszystkie już chyba wątki o Paradigmach na forum :-)

No właśnie jeszcze jestem ciekaw w jakiej konfiguracji użytkował pierwszą wersję aTom. On ma chyba wzmak Creeka z wyższej, ale tej starszej serii 52, a u mnie będzie to grać z 4330. Nie mam pojęcia jak scharakteryzować dźwięk z tego urządzenia. Z raczej ciepłymi Dynaudio 42 zagrało bardzo dobrze, dlatego boję się by ze Studio nie było za jasno, tym bardziej, że ponoć wzorowe zestawienie z Paradigmem tworzą wzmaki Musical Fidelity...

Ja używam od ponad pół roku studio 20 v3 z Musicalami A300 i CD 3.

Jest to b dobre połączenie. Studio warto poświęcić dobre podstawki, ja używam JTL, nie pamiętam symbolu, ale z serii "hi-end" ( :-) ), przykrecone śrubami. Dźwięk jest zaskakująco szybki jak na MF, i to mimo że wciąż używam Cable Talk Studio jako interkonektu (z natury "średnio" dynamiczny). Wymiana głośnikowe Kimbery bardzo pomogły, jednak potrzebują bardzo długiego czasu "wygrzania" w tym systemie

Jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza przy cenie jaką zapłaciłem (3200 -> obecnie Paradigmy potaniały do ok 2700, róznica kursów dolara zapewne).

Jeśli miałbym się czepiać, to średnica mogłaby bardziej eksponować głos ludzki, ale przy dużej selektywności tych kolumn nie jest to znaczna wada. Po prostu taki sposób prezentacji, niekoniecznie mniej "naturalny", inny (naturallny w "" bo przy sprzęcie za kilkanaście kzł na prawdę jest się jeszcze daleko od Naturalności :), choć można być bardzo blisko Przyjemności :)

Są to bardzo dobrze zbudowane, choć niepiękne kolumny. Chetnie posłuchałbym najnowszych Paradigmów Signature S2 (bodajże) które są upgradowaną wersją Studio 20 w naturalnej okleinie i nieco innej obudowie. Cena ok 3 razy większa.

"Chetnie posłuchałbym najnowszych Paradigmów Signature S2 (bodajże) które są upgradowaną wersją Studio 20 w naturalnej okleinie i nieco innej obudowie. Cena ok 3 razy większa" - tak i sądząc po recenzjach amerykańskich warto, ale stosunek wartość/cena jest lepszy w przypadku serii Studio.

Cena katalogowa Studio 20 v.3 to 2799, przed majem 2004r. ponad 3 kzł, stąd te rozbieżności. 2600 to nie jest nadzwyczajny upust.

Co do wykonania Serii Studio to raczej nie mam zastrzeżeń, można lepiej ale też można o wiele gorzej i to przy cenie 6 kzł !!! - przejrzyjcie październikowy nr "Hi-Fi i M" -Qba Mex to po prostu parodia.....

W serii Studio mamy dobre elementy zwrotnicy, całkiem przyzwoite okablowanie i w serii v.3 cudowne gniazda przyłączeniowe. Minusem są niezłocone suwaki ( w serii v.1 i v.2 pozłacane) - połączenia wykonano bez lutów - do samych przetworników i skrzynek nie mam zastrzeżeń - solidne, potężne magnesy, brak rezonansów i made in Canada only :)

-> zyzio: z całym szacunkiem. Żałuj, że nie wiesz, jak ta parodia grała. Z pakowaniem to chyba też nie tak jak to opisano w... Niechcący poznałem szczegóły, czy też - jak kto woli - kuluisy z drugiej strony. I to tyle.

* * *

Przede mną pewno długi wwpis w wątku na temat najlepszego dźwięku na AS'04 ;) więc tu się oszczędzam.

Pozdrowionka : )

PS. Też jestem sympatykiem Studio v20 i lubię je za brzmienie. Posłuchaj MEXów. Warto.

=> andrea29

Co do gustu to wydaje mi się że mamy podobny - lubisz Studio, Rotela RCD 1072, ba nawet wieżyczkę LG i małego Pianocrafta :-)

Dlatego posłucham MEX-ów jak tylko będę mieć okazję :-)

Pozdrówka.

-> zyzio: A nie mamy wspólnej matki albo starego ? ;))

A co do Pianokrafta - dziwna rzecz. Te 2 klocki z najwiekszymi kolumienkami, wcale nie grają lepiej niż model niżej (?): z jednym pudłem i nieco mniejszymi kolumnami. Trochę to dziwne i nie logiczne jakby, ale tak jest i basta.

Za PK nie przepadam ze względu na słoną cenę i lakier fortepianowy na pudłach (po kiego tak... ?)

A LG LX-220 w kategoraich sypialnianych - szokująco, zdumiewająco dobry dźwięk- ni ewstydzę si etego powiedzieć, ani przyznać, chociażem mulers, hehe. Mój typ. Cena super. Do 1-1,1kzl nie znalazłem lepszego dźwieku, który w kategoraich bezwzględnych, sam w sobie jest b.db. i interesujący. Po prostu piękny. Jest jeszcze pewien grobowy ( bo czarny) 5-płytowy Panasonic, no ale stoi kilka stów więcej.

Dzięki za kredyt zaufania ad. MEXów. Nie zawiodą ;) I'm sure.

Ręczę.

Pozdr.

Dziękuję wszystkim za wpisy :-)

->pawelm

No właśnie też się zastanawiam czy Creek da radę. Ale zalecana moc wzmacniacza do Studio 20v3 to 15-150 wat, efektywność 90 dB, więc jestem dobrej myśli :-)

->ignorant

Dynaudio 42 słuchałem z moim Creekiem w Combicie. Niestety pomieszczenie było za duże i bas się po prostu rozlał :-(, tak więc nie wiem w końcu co potrafią te kolumienki. Liczę na to, że uda mi się gdzieś posłuchać Dynek i Paradigmów razem, tak by było możliwe bezpośrednie porównanie.

ja słuchałem i dynek i paradigmów, wprawdzie w odstępie rocznym i z innym CD, ale charakter dźwieku był totalnie inny.

Dynaudio nie pasuje do MF więc tudno mi jest je ocenić w sposób obiektywny, było po prostu nieciekawie, nie umywały się do Paradigmów pod żadnym względem - ale to wynika zapewne z niedobrania z MF A300

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.