Skocz do zawartości
IGNORED

2.Spotkanie w Sudetach 13.04.07

dymu73

Rekomendowane odpowiedzi

Patrzcie Państwo - mam rzecznika (dzięki Dymu za translację).

Takie systemy grają najlepiej jeśłi tworzą synergię. Nie sądzę żeby któraś z konfiguracji o które miałem okazję się otrzeć na górze takową tworzyła. Acz nie jest to do końca miarodajne gdyż i me drewniane ucho i sytuacja opisana przez Dyma a i dużo świeżego powietrza też. Nie oznacza też to że coś jest złe a inne dobre!

U Ani w domu nie słuchałem tej DSio ale jak mniemam gra przepięknie. Mam nadzieję, iż tą i inne nasze konfiguracje będziemy nie raz wykorzystywali do dyskusji o muzyce. Alleluja!

Disco wzajemnie i Duuuzo zdrówka zycze!!

Panowie nie widzę takiej opcjii, że ktos tutaj próbuje krytykowac Kolumny Arka.

Powiem krótko takie cos to jest juz naprawdę nie w porzadku i nie uczciwe..zeby nie powiedzieć skuxwysynstwo.Kolumny grały znakomicie..ale skoro komus sie nie podobało...a nieoficjalnie doszło do mnie, ze tak..to jak jest taki madry to niech sie poświęci i załaduje swoje paczki w bagaznik i przywiezie...i pokaze co potrafi...a nie pisze do arka maile typu "twoje kolumny są do dupy bo zyletki lataja Ci w powietrzu""

No sorry podnioslo mi sie cisnienie...naprawde nie mozna aż tak byc upierdliwym...

E Piotrek spokojnie, każdy ma prawo skrytykować te kolumny jak i wszystko inne:) oczywiście nie w taki sposób jak to opisałeś, bo to faktycznie sk...

Mnie one nie urzekły ale i tak zwalam wszystko na warunki. Może jak się uda, to u mnie posłuchamy, swój pokój znam i ocena będzie bardziej miarodajna, oczywiście tylko dla mnie.

Piotrek to niespotykanie spokojny człowiek....co go zdenerwowało?

Ja akurat jestem z tych ,którym monitory od gypsy2 bardzo się podobają. Grają naprawdę "dużym" dźwiekiem (jak podłogówki) a mają łatwość znikania w pomieszczeniu (jak inne monitory).

Co do "żyletek": w zasadzie nie podobalo mi się ich brzmienie z denonem1460 i exposurem X (na pierwszym spotkaniu).W pozostałych zestawieniach co najmniej dobrze.Mają bardzo ładną średnice (David Sylvian, Goldfrapp czyli nagrania z mocnym wokalem brzmiały bardzo przekonywująco).

Poza tym trzeba im oddać szacunek za to ,że wytrzymały atak ze strony Krella i nawet przy głośnym sluchaniu nie wpadały w jakiś rezonans (bardzo solidna obudowa).Lekkie poluźnienie na basie było z sony 707es (jakoś tak dygotał i falował) ale z denone2700 i mimikiem tego nie było.

Mógłby się przyczepić do nich ( wkońcu ja tez swoje monitory spakowałem i przytargałem) ale chyba nie ma za co.

Bartek

ps.widzę ,że jeszcze kilka wniosków mozna wysnuć ze spotkania więc do dzieła:-)))

W końcu znalazłem chwilę, aby dopisac kilka słów o minionym spotkaniu. Zastanawia mnie psioczenie na pokoik odsłuchowy, większośc klocków bez problemów grała w tych warunkach (Krell, Naim, Roksan) jedynie lampa podobno miała beznadziejne warunki (tak twierdzi właściciel). Na pewno nie była to wina monitorów Grabka, które potrafią niejednego zaskoczyc (szybkośc, czystośc, czytelnośc, świetna kontrola basu). Można było ewentualnie pokombinowac z kablami, moim zdaniem to Moonwalk ma tendencję do wyostrzania dźwięku.

Na początek poszedł Krell - szybkośc, dynamika, ściana dźwięku, o ile taka mogła się wydobyc z monitorów. Stolik, no cóż, na pewno było słychac różnicę (lepsza kontrola basu, czytelnośc), świetne wykonanie, dopracowany każdy szczegół (kazda płyta na osobych kolcach), ale jeszcze nie jestem na etapie porównywania brzmienia stolików ( o ile są różnice).

Jak dla mnie najbardziej wciągajacy dzwięk (za rozsądne pieniądze) to połączenie zestawu Naim z Cabasse, ale to mógł byc wpływ srodków polepszających percepcję w ...kontrolowanej ilości.

Nie rozumiem narzekania na ilośc sprzętu, jeżeli ktoś miał ochotę słuchac danego sprzętu to był uruchamiany. Dłużej, krócej w zależności od zainteresowania słuchajacych albo przebiegających przez pokój. To było spotkanie rekreacyjno - odsłuchowe, a nie odsłuchowo - rekreacyjne. Kolejnym razem, słyszałem o czerwcu, krzykaczy z zestawem do kotleta przegonimy na tarasik (o ile pogoda pozwoli).

Witam

W końcu mam trochę czasu aby napisać kilka słów.

Przede wszystkim podziękowania dla chłopaków, którzy zorganizowali imprezę i wzieli na siebie ciężar załatwiania wszystkiego.

Co do odsłuchów. Widzę małe nieporozumienia czy różnice zdań... Cóż. Nie ma co wypowiadać takich autorytatywnych twierdzeń, że wszystko było do dupy. Rozumiem, że dopieszczany wiele lat i za duże pieniądze w „sterylnych warunkach” system może zagrać lepiej. Ale stwierdzenie, że wszystko to zbyt wiele. Co do moich odczuć. Niestety przyjechaliśmy trochę później i trochę ekipę jeleniogórską ominęło. Nie dane nam było może porównać kilku rzeczy czy też wypróbować jaki wpływ na dźwięk miał ten porządnie skonstruowany i wykonany stolik. W dalszej części też trudno czasami było coś porównywać gdyż brakowało trochę punktu odniesienia. Zbyt wiele sprzętów, zbyt częste żonglowanie sprawiło trudności w odniesieniu się do czegoś. Następnym razem chyba trzeba zabrać mniej rzeczy. Co do sprzętu

Krell – cóż tu dużo mówić. Gra dobrze bo i kosztuje swoje. Rewelacyjna kontrola wszystkiego. Doskonałe brzmienie, barwa, wszystko.

Abox – bez kompleksów. Dobrze się komponował z kolumnami. Piekne barwy. Szkoda, że wersja „podróżna” ma tylko jedno trafo.

Caspian – już miałem mętlik i trudno mi było jednoznacznie coś powiedzieć – bo w systemie nic znanego przeze mnie nie grało. Na pewno zagrał z większym rozmachem od lampy i w jeździe rokowej świetnie poczynał sobie z głośnikami. Góra już nie tak dźwięczna – ale co mi się podobało bez agresji.

Lampa – żadna niespodzianka – świetna góra i średnica, piekne smaczki. Brakło mocnego uderzenia w bardzo szybkim rokowym graniu. No brakowało mi tego łupnięcia. Ale przy jakimś acid, przy mocnym basowym ataku dał radę w bezpośrednim porównaniu z krelem. Może trochę mnie kontroli… ale kto by zwracał uwagę na to

Kolumny na vifie zagrały fajnie. Szybkie, fajnie potrafiły łupnąć, wypełniały nieźle pokój dźwiękiem. Budowały nieźle scenę – chociaż niektórzy kręcili nosem. Zróżnicowanie na basie bardzo fajne. Nie było jakiegoś buczenia. Pewne niedostatki były na górze… cóż – cudów nie ma. W tym budżecie i tak trudno będzie znaleźć coś chodźmy podobnego.

Co do akustyki – nie będę powtarzał za innymi – trzeba było się liczyć z tym i oceniając coś wziąć to pod uwagę. Próby wędrówek z kolumnami nic nie dały po pokoju. Goła sciana i rogi oraz te podło rezonansowe na górze niezbyt dobrze wpłynęły na wszystko. Pan Sroka zalecił także zniwelowanie wibracji poprzez zasypanie standów oraz zespolenie głośnika ze stendem. NO mojego nosa to tez mogło by pomóc

Odsłuchiwaliśmy też Cd. Załapałem się na początek na lina i Denona od piotrka. Trochę inne brzmienie. Linn taki chyba trochę analogowy, spokojny. Zrównoważony. Denon trochę rozrabiający. Większy – i wcale nie cichszy wbrew obawom Piotrka. A podobno Denony mulą wedle krakowskiej szkoły dźwięku;) Nic takiego nie dostrzegłem – ale pewnie i Piotrek w tym łapy maczał więc zagrał pewnie lepiej niż w serii. Nie rozmawiałem z nim na temat wprowadzonych zmian. Potem doszedł Qad i wyostrzył mój zmysł estetyczny. Mówimy nie takim projektom!:) żartuję – to oczywiście kwestia gustów. Co do grania tego cedeka – już zabrakło mi tu punktu odniesienia – przyznaję się bez bicia. Po prostu grał.

Bezpośrednio dane nam było porównać też różne kabelki. Hmmm wydaje mi się, że nie najdroższy VDH wind zagrał lepiej od audionovy. Tu chyba nieco wygładził dźwięk – który mógł momentami wydawać się natarczywy. Według mnie było lepiej – nie wiem co inni myślą na ten temat.

Zestawu do kotleta nie będę oceniał. Może będzie mi dane posłuchać kiedyś u siebie Naima to się wypowiem na jego temat. Natomiast stwierdziłem, że muszę sobie zrobić klony Totemów. To było zaskakujące – idealne rozwiązanie do systemu sypialnianego – albo do sprzętu do małego pokoju dla ludzi nie chcących przepłacać. Panowie i Panie – te maleństwa naprawdę grają!:) To chyba tyle. Jeszcze raz dzięki i do zobaczenia!

kurcze, Tymek, kiedy twierdziłem, że tylko lampa miała kiepskie warunki? zaczynacie tutaj małą nagonkę, ale przynajmniej nie przekręcajcie faktów. to, że nie podobał mi się dźwięk tych kolumn w tym pomieszczeniu nie znaczy, że macie prowadzić jakąś krucjatę przeciwko mnie. wiem, że się znacie, jesteście kumplami itd. ale nie przesadzajcie

Dobra Ekipa koniec polskiego piekiełka i słynnego polak madry po szkodzie a szkoda to jak teściowa do studni wpadnie bo ani wody ani gówna..

Drodzy Szanowni Państwo/moje kochane żuczki.

Czeba by myślec zacząć powoli o organizacjii czerwcowej imprezy..niby to 2 mce ale wiadomo praca, pierdoły, rodzina,ukochany sentysta i bóg jeden wie co jeszcze..trzeba sobie i czas rozplanowac i finanse(ja dojazd)...a i w razie czego dzieci u w/w teściowej zostawić...To kto wyznaczy termin??

Ehh Piterku czyli jednak czerwiec? Ja wymyśliłem wrzesień male z chęcią spotkam się w czerwcu.Trzeba tylko sprawdzic dostępność naszego lokum i zaklepać termin.

Różnica zdań widzę narasta ale ja nie będę uczestniczył w tej wymianie.....

Podsumowując warto było się spotkac z co najmniej trzech powodów:

1.Aby się przekonać ,że meble mają wpływ na brzmienie (stolik Andrzeja Sroki)-jakoś łatwo to przeszło, chyba dlatego ,że to nie Zydelek jest założycielem wątku:-))))

2.Aby się przekonać, że można w Olsztynie upichcić slow-food (abox) ,który smakiem dorówna a nawet przegoni BigBurgera (Krell). A co mi tam, napisze co myśle: Abox barwą instrumentów i budowaniem sceny (ale raczej za głosnikami hen daleko) położył na łopatki Naima, Caspiana, Krella.Ten ostatni wygrał dynamiką i dorównał głębokością i szerokością sceny (ale zaczynała się ona przed nosem)

3.Aby się przekonać ,że osoba ukrywająca się za jakimś nickiem to ktoś żywy i przeważnie inny niż sobie wyobrażamy.

do następnego

z uwagami o stoliku uważajcie ;)) ... widać dla "sępów" ten wątek jest mało atrakcyjny, więc go omijają

prawie rok temu wspominałem o nim, ale wtedy dla większości wydawało się to w sferze voodoo

oczywiście "wyklęto" mnie od szarlatanów i czarodziei

a tu proszę ostatnie spotkanie u Zydelka i w Sudatach również potwierdzają co sam zauważyłem

Panowie życzę kolejnego tak udanego spotkania no i owocnego

bo doświadczeń i spotrzerzeń zebraliście sporo

pozdrawiam jodel

Jodel, nie sępów, chyba po prostu określone osoby budzą emocje, bez względu na to co zachwalają. Ale, żeby już być choć trochę obiektywnym, to patrząc z boku, wygląda na to, iż spotkanie to przekonało jedynie niektórych, że masywna podstawa pod sprzęt ma sens - czy to musi być konkretny, specjalny audiofilski stolik, czy wystarczy sama np. płyta granitowa - to osobny temat...

pzdr dla Uczestników

Zgadzam się ze Staszkiem i rownie chetnie przetestuje zestaw na solidnym granicie... pewnie ze stolik piekny i niesamowicie solidny..ale nie kazdego stac na tak wysmakowany kąsek...

Nawet nie o to chodzi, że kogoś nie przekonał. Po prostu nie było jak bo jak przyjechaliśmy to już nie skupialiśmy się na szukaniu różnic między dźwiękiem stojącym na dywanie a na stoliku. Wieczorem raczej było słuchanie wzmacniaczy co było nie lada gradką - bo towarzystwo było naprawdę zacne - Krell, Abox i Delta Studio. A po drugie w momencie gdy cały sprzęt jest obcy i gra w obcym pomieszczeniu i każdy kawałek z nawet tej samej płyty i bez zmian w konfiguracji brzmi zaskakująco a wybrzmienia np basu są w zupełnie innym miejscu niż były dotychczas... to jest to zadanie trudne i dla wprawnego ucha - osobiście w ślepym teście bym się wyłożył. Mam nadzieję kiedyś na przeprowadzenie takiej próby dla zabawy - ale najlepiej na znanym mi sprzęcie - choćby kolumnach i cd. Zresztą co tu dużo mówić - wydaje się racjonalne tłumaczenie, że stolik i porządne podstawy pod kolumny dadzą pozytywny wpływ ze względu na tłumiennie dużej ilości drgań o różnej częstotliwości. nie mówiąc już o tym, że po prostu ładnie to wszystko wygląda i choćby ze względów praktyczno estetycznych można pomyślec o takim mebelku:) Ale może zostawmy stolik w spokoju... nie potrzebna nam tu awantura w stylu zydelkowej dotyczącej kabli:) We wszystkim i tak najważniejsza jest muzyka!:)

A ja jeszcze mimo wszystko napisze coś o stoliku od Sroki...bo ten moment siedzi mi w pamieci jak dzwiek z Aboxa...zaczelismy słuchac na solidnej gierkowskiej komodzie...celowo nie chcialem zaczynac od stolika Sroki zeby miec porownanie i powod do kpin;) naim, quad, denon , monitory Gipsy2...gralo naprawde fajnie ale....ale na sterylnych nagraniach Acustic Room cos bylo nie tak..jakby sprzegania glosnikow...burczenie na basie w najnizszych rejonach..ale cóz zwalalismy ze za glosno i w koncu sprzet jakby nie bylo budrzetowy...Andrezj Sroka z pewną nonszalancją i przekonaniem powiedzial krotko..."Panowie, to zniknie!" Mysle sobie..no tak ..zniknie...a ja mam 3 latka i blond kędziory na glowie:)... po zmienie i ustawieniu sprzetu na stoliku ..lekkie zdziwienie...az tuptalem nozka w oczekiwaniu na "ten" moment muzyki z glebokim basem...i co ? i lipka..nie bylo powodow do drwin - ten skubaniec działa!!!! Nie wiem jak ale działa !! Uzycie stolika praktycznie poprawilo dzwiek w kazdym aspekcie..i szkoda ze tak malo osob moglo uczestniczyc w tym porownaniu bo to fajne doswiadczenie..mysle ze rowniez dzieki tak stabilnej konstrukcji moglismy aboxa rozkrecic az tak daleko i nie sprawialo to uczucia "haosu"...jest dobrze

p.s. informuje wszystkich "podejrzliwych i wariatów" ze nie jestem powiazany w zaden sposob z Andrzejem Sroką, nie sprzedaje stolikow, pewnie tez nie bedzie mnie stac na zakup takowego, nie przyjmuje zaplaty za recenzje...

Arek nie tłumacz sie juz wkrótce tłum cie i tak ukamienuje....miałeś probkę wyżej...podatki,vaty,sraty,radio ma-ryja,i inne gówno w wykonaniu kilku półgłówków z naszego forum...

Hehe faktycznie niepotrzebnie sie tlumacze...moglbym nic nie pisac ale jesli ktos zadaje sobie trud i specjalnie przywozi to ciezkie ustrojstwo oraz inne fajne rzeczy ..baaa a do tego jest przemilym czlowiekiem to uwazam za stosowne napisac o moich wrazeniach...

bez obaw , jesli nie slyszalbym roznicy to napewno bym go lekko mowiac "krytykowal"...a to mi lepiej wychodzi niz pochwały ;) o czym mogliscie sie przekonac;)

Pozdrawiam Arek

A dla czepialskich SM

Jarek - wyładował mi sie telefon. Schowek do którego skopiowałeś to to schowek systemowy - windowskowy. Jak zaznaczasz tekst i zrobisz kombinację klawiszy crtl c (wciśniete to wtedy do niego kopiujesz tekst a jak chcesz go wkleić spowrotem to wciskasz ctrl v - mam nadzieję, że odzyskasz - chociaż coś mi się wydaje, że nie zrobileś tego dobrze - najwyżej dopracujesz recenzję w drugim przebiegu:) Sory za off topik:)

Chyba przepadło-pierwszy wpis:-(( godzina pracy-trudno,teraz telegraficzny skrót:

Dziękuję za spotkanie i proszę o jeszcze ,najlepiej jak najszybciej.Swietni ludzie i sprzęt.Dużo wniosków i nauki.Utkwiła mi w pamieci lampa: delta studio -annywroc , może pozwolą posłuchać u siebie w dopracowanym zestawie.Krell chyba nie mógł rozwinąć tam skrzydeł,ale również klasa.Full control i żadnych kompromisów.

Monitory i CD-ki dały radę.Arek zabrał naima na biesiadę i skutecznie zagłuszał odsłuchy na pięterku :-))

Podobało mi się i zapisuję się na następny zlot z rezerwacją przy stole :-)Chciałbym pogadać z wyjadaczami bo są biegli w temacie i rozrywkowi.

Pozdrawiam Wszystkich

Qman z Jeleniej ,nie z allegro :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.