Skocz do zawartości
IGNORED

Najsmaczniejsze zupy!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Z czasów mego dzieciństwa mi to zostało, kiedy moja babcia na wiosnę gotowała mi zupę koperkową. Dziś koperek mamy dostępny przez cały rok. Nazwa i termin "nowalijki" nieco więc się zdezaktulizował.

Ja często gotuje tę zupkę.

Warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszka, seler korzeń, seler naciowy, cebula, por wrzucam do wody dodając trochę cukru, soli i Magi. Jak warzywa staną się miękkie rozgniatam je tłuczkiem do ziemniaków, dodaję siekany koperek. Na patelni zesmażam pokrojona w kostkę słoninę. Na wytopiny na patelni tłuszcz wsypuje łyżkę- dwie mąki, mieszam a po wymieszaniu dodaje wywar z warzym, który po rozprowadzeniu by nie byłu grudek wlewam do garnka. Po zgęstnieniu jest gotowa do podania na talerz. By nie kwaśniała szybko nie zabielam jej w garnku tylko w talerzu.

Smaczego.

Halaszle jak już przedmówca zauważył

Ostro-kwaśna (również na rybach)

Grzybowa "wigilijna"

Zwykły rosół z małą ilością makaronu ale z 10 - 20 kroplami sosu Habanero CaJohns. Co prawda większość ludzi uciekłaby z krzykiem po drugiej łyżce (habanero kopią z opóźnieniem) ale ja akurat aromat tej papryki lubię.

Może pomidorowa, zdrowa, dobrze Wam zrobi :D Pomidorowa rulez :) do tego jestem za cebulową i grzybową, barszczyk mniam z krokiecikiem albo z uszkami.

Najlepiej gotowana na otwartym A5, przy jakimś Audioslave`ie ]:-> Wtedy ma niepowtarzalny rockowy klajmat :D

KAPUŚNIAK wg WANDY

Do 1 1/2 - 2 l wody włożyć 1/2 kg dobrej jędrnej kapusty kiszonej lub 1/2 główki poszatkowanej kapusty surowej zwykłej. Dodać, o ile możność, kawałek kości (rury) ze szpikiem, 1/2 kg wieprzowiny, głowizny lub szpondra albo ogon wieprzowy oraz włoszczyznę - 2 marchwie, 1 pietruszkę, 1 cebulę, a jeśli kto lubi 1-2 suszone grzyby, 2 listki bobkowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Następnie dodać pokrajane 2 pomidory lub 1 łyżeczkę pasty pomidorowej. Gdy mięso jest ugotowane, wyjąć je, pokrajać w kawałki, grzyby poszatkować. 5-8 dkg słoniny pokrajać w drobną kostkę, usmażyć z połową usiekanej cebuli i łyżką mąki na rumiano, zalać zaprażkę kapuśniakiem i zagotować. Dla złagodzenia smaku, jeśli kapuśniak robi się na kapuście kiszonej, dać 1 łyżeczkę cukru; jeżeli na kapuście nie kiszonej, daje się do smaku ocet i cukier.

Do kapuśniaku podaje się ugotowane osobno kartofle.

wg Wandy Chęciowej z Kłodzka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wchodzi w grę tylko wojskowa.

Chociaż mam taki lokal na wjeździe do Wrocławia od strony Poznania.

Serwują tam świetną grochówę.

Tylko kiedy to było, teraz żona gotuje grochówkę, ale nie jest to samo. O tym cicho sza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.