Skocz do zawartości
IGNORED

Lyric Ti 120 (Cayin) - Elektra 1027Be

nudziarz

Rekomendowane odpowiedzi

>Andy777

przecież to nie tajemnica ;-)

w moim przypadku wyszło wszystko troche drożej bo wszystko zamawiałem via iternet i doszły koszty przesyłek.

bez 300B (z 5C3S i 6N8S zamiast 5U4G i 6SN7) zmieściłem się spokojnie 2kzł. z czego 1kzł (bez paru groszy) to trafa i dławiki.

oczywiście teraz 3/4 elementów jest zmieniona :-)

można taniej, moża drożej jak zawsze.

dartman, 20 Mar 2007, 09:15

>kurde jakie fajne wykresy, mozne w lepszej jakosci?

Zajrzyj do: Robert Harley "The Complete Guide To High-End Audio", chyba masz na półeczce?:)

mam lepszy scan, mogę Ci podesłać wieczorem, tu przy tym ograniczeniu 50k tak wychodzi

pawcio, 20 Mar 2007, 08:57

>w moim przypadku wyszło wszystko troche drożej bo wszystko zamawiałem via iternet i doszły koszty

>przesyłek.

>bez 300B (z 5C3S i 6N8S zamiast 5U4G i 6SN7) zmieściłem się spokojnie 2kzł. z czego 1kzł (bez paru

>groszy) to trafa i dławiki.

>oczywiście teraz 3/4 elementów jest zmieniona :-)

>można taniej, moża drożej jak zawsze.

aż się wierzyć nie chce, że można tak tanio... jak dodać powiedzmy 2-3k za 300B, to za 5k mamy klona za 1/6 ceny.

>Zajrzyj do: Robert Harley "The Complete Guide To High-End Audio", chyba masz na półeczce?:)

u lalala, to mnie zlapales. Nie mam ;-( . Ale usmiecham sie i bardzo prosze o wysylke.

a propos Twojego metrazu, dawno nie bylem i cos mi sie po...lilo z tymi 20m2, sorry a i nazwe AN przekrecilem ale pamietalem, ze masz high model.

dartman - ale przecież cayin A-88T kosztuje poniżej $1000 to dlaczego nie wydał Ci się "za tani"?

a ten meixing mc3008-A (na 2A3 + 805) jest już droższy. Bingo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

waga 1 sztuki takiego monobloku meixing wynosi 30kg, podczas gdy wavac md805m waży 19kg i kosztuje $19.000 czyli $1000/kg :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano,

robisz postepy ;-) keep going

ja to wszystko biore na wage, jak cos nie wazy tak ze 40kg na klocek to sie z marszu nienadaje.

a tak bardziej serio, masz z pewnoscia racje, co tez podkreslil Andy777.

kolega musi sam potestowac.

ok, więc ponieważ ludziska się śmieli, że pewnie wavaci md805 to kiszeczka z trafami nawijanymi drutem aluminiowym i takie meixingi 3008-A wciągają je nosem ;) wyszła nowsza wersja - wavac md-805 mkII, tym razem jest znaczący postęp, waga 1 sztuki łącznie z zasilaczem to 65kg, a cena nader atrakcyjna, tylko $47.000 za parę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

swoją drogą Maćkobloki na GM70 też nie należą do wagi piórkowej, szkoda, że nie zrobiłem zdjęć z odsłuchu u Macieja na jego nowych kolumnach. W każdym razie triody SE na GM70 plus yamahy ns-1000 mające 90dB na "Święcie wiosny" Stravinskiego pokazały power i kontrolę, a jednocześnie finezję. Klasa.

słuchałem kiedyś porównania triody SE na 211 z ASL Hurricane na wymagających kolumnach SF Amati i do słuchania wolałbym te 211, pomimo większej energii w basie hurricanów. Wokale męskie, głębia, realizm, finezja góry dająca rodzaj magii są moim zdaniem lepsze z triody SE, zwłaszcza do muzyki jakiej słucha nudziarz

no to americano do dzieła!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

śliczne Air Tight ATM-211

Ukryta Zawartość

post-5140-100005950 1174419948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawcio

nie mam tyle zaparcia co Ty, kiedyś chciałem robić ala wavac 833 na trafach Lancroft ale zrezygnowałem, strach z tymi napięciami i niewiadoma, czy nie zagra gorzej od jakiegoś gotowca dobrze przemyślanego i zestrojonego w drodze licznych prób i poprawek

americano, 20 Mar 2007, 20:45

>śliczne Air Tight ATM-211

badziew - niesymetryczne - można pomylić kanały i na pewno nie grają identycznie; poza tym te wkręty od przodu są nie do przyjęcia

dartman i koledzy "forumowcy"

wskażnik AK (AUDIO-Kennzahl) jest opracowany przez niemiecki miesięcznik Audio po to aby móc łatwo określić, czy zestaw Kolumny /wzmacniacz odpowiadają sobie prądowo. Nie mówi on nic o tym, czy komponenty te opowiadają sobie dżwiękowo i /lub klasowo. Jest on wyznaczany z różnych watości mierzalnych. Zasada doboru jest prosta: AK wzmacniacza nie powinno być niższe niż AK kolumn.

Nigdy nie interesowałem się detalami co i jak jest mierzone (zawarte jest to w numerze 12/2004) ponieważ i tak niepotrafiłbym tego ocenić fachowo. Po prostu przyjąłem powyższą zasadę co było zresztą proste w przypadku tranzystorowych lub nawet hybrydowych wzmacniaczy. Jeżeli wzmacniacz którym się interesowałem nie był opisany w AUDIO to po prostu sprawdzałem jak się zachowuje przy 4 Ohm jeżeli jego moc wzrastała >50% to ok.

No ale z lampami sytuacja jest inna i jak myślę po części powyższa dyskusja jest tego dowodem.

To wszystko co napisałem powyżej jest podejściem teoretycznym natomiast jak wygląda praktyka?

Czy np. jeżeli wzmacniacz Octave V70 ma AK49 (70 W) to czy nie wolno go podłączać do kolumn o AK 64 (Elektr1027Be) ? Tego wlaśnie nie wiem i myślę, że o po prostu należy takiego wzmacniacza posłuchać.

Nie wiem jaka jest właściwie różnica w dżwięku między SE i PP i jeżeli ktoś chciałby to opisać to będę bardzo wdzięczny. Dlaczego wzmacniacze PP nie są rozwiązaniem optymalnym w porównaniu z SE?

Rozumiem jednak, że bardziej zalecany byłby wzmacniacz SE ale obawiam się, że jego cena przekroczy moje graniczne 10 tys zł.

Dzięki za życzliwość

PP to prawdziwy energetyczny dzwiek, ktory pozwala Ci poczuc dynamike nagrania (o ile takowa wystepuje, np. Genesiss "Foxtrot" lub nagrania Led Zeppelin) a SE to lampka na biurko. Ladnie wyglada, jest przewaznie bardzo droga, dzwiek plaski ale pozwala Ci sie poczuc w znakomitym towarzystwie ;-). SE z basem ma tyle wspolnego co wilk z gwiazdami (sorry za porownania) no bo jak toto moze rozbujac woofer''a 10 badz 12" i jeszcze utrzymac go w ryzach. Nijak. Zamiast tego napedza 3 woofer'y po 160mm. Mowia ze to efekt synergii....

To moj bardzo subiektywny opis.

Wybor nalezy do Ciebie.

>pawcio, 20 Mar 2007, 07:48

>300B parallel SE potrafi pociągnąć bez problemu nawet 87-88dB kolumieki.

pociągnąć pociągnie, tylko czy nagłośni:

Andy777,

biorac moja kubature, efektywnosc kolumn (ciekawe gdzie sie podziala minimalna impedancja) otrzymuje wzmaka 100W :-). To jest kompletna lipa, czy to nie artykul sponsorowany przez wytworcow SE? ;-) bo jakby to byla prawda to sprawilbym sobie Krella 300 badz 400 :-)))) albo inna koncowke AMP :-))) ))) )))) a nie lampki w PP.

nudziarz

Są różne konstrukcje SE i PP, ale generalnie SE brzmi naturalniej. Push-pulle czasem zbliżają się do brzmienia SE jeśli są dobrze zaprojektowane i mają wysokiej klasy trafa wyjściowe. W każdym razie opinie w stylu "SE to lampka na biurko" są śmieszne :) Ja przyjmuję taką zasadę: jeśli tylko kolumny na to pozwalają, preferuję SE. Jeśli nie pozwalają trzeba szukać pp jako zło konieczne

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.