Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty teścik na kabelki

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

>Maki

owszem jest to najprostsze (najwygodniejsze) i mnie tez sie tak kiedys wydawalo, problem jedynie w tym, ze kompletnie nic to nie daje o czym sie zreszta sam przekonales. otóz rownolegle (nieregulowane) wyjscia z cd nie sa wcale separowane - najczesciej sygnal do obydwu par gniazd wyprowadzony jest bezposrednio z tego samego punktu sciezki sygnalowej - jesli masz taki cd to po prostu rozkrec go i sam zobaczysz jak to wyglada. co innego jezeli jedna para wyjsc jest zbalanowana a druga nie - ale nie o tym tutaj mowimy. wyjscia rownolegle montuje sie w celu naglosnienia np. drugiej strefy, albo ulatwienia podlaczenia ze wzmacniaczem sluchawkowym, a nie do testowania interkonektow. pojemnosc to jeden z parametrow kabla - podlaczajac druga pare interkonektow do tego samego urzadzenia zmieniasz ten parametr (pojemnosc calego ukladu rosnie) a co za tym idzie zmieniasz rowniez brzmienie - te 2 rownolegle pary kabli zachowuja sie w tym momencie jak jeden wspolny interkonekt tyle, ze o wiekszej pojemnosci. w duzym uproszczeniu mozna by to przedstawic tak:

zaluzmy, ze mamy wyjscie 1 w cd podlaczone interkonektami A z wejsciem 1 we wzmaku, oraz wyjscie 2 w cd polaczone interkonektami B z wejsciem 2 we wzmaku. teroetycznie ustawiajac selektor zrodel na pozycje 1 powinnismy sluchac interkonektu A, a w pozycji 2 - interkonektu B. tak sie jednak nie dzieje, bo w odbydwu przypadkach sluchamy dokladnie tego samego - czegos w rodzaju 'sumy' lub jak kto woli 'wypadkowej' pomiedzy kablami A i B. dzwiek ten bedzie poprostu inny niz w sytuacji gdy cd i wzmacniacz podlaczone bylyby tylko kompletem A albo tylko kompletem B.

natomiast jesli chodzi o petle magnetofonowa, to skalda sie ona z wejscia i wyjscia, a zatem zupelnie 2 oddzielnych sciezek sygnalowych, wiec powyzszy problem wogole jej nie dotyczy.

z petla masy jest dokladnie tak jak sugerujesz. rozmawialem o tym zreszta niedawno z p. Matusiakiem (AUDIOMATUS) i wg. niego kazde dodatkowe urzadzenie podpiete do systemu zwieksza ryzyko wystapienia negatywnych skutkow petli masy - glownie utraty makrodynamiki. z tego wzgledu zaleca aby wszystkie urzadzenia, ktorych nie sluchamy w danym momencie byly wylaczone (calkowicie, stand-by nie wystarczy).

u mnie bardzo prosty test wygląda tak - wzmacniacz umożliwia podpięcie 4 kolumn więc podłączam 2 pary kabli na raz do kolumny oraz do wzmacniacza - tutaj 1 para pod wejścia na kolumny A a drugą parę kabli pod wejście B...

siadam sobie na fotelu i słucham a ktoś z domowników tylko na zmianę przełącza na wzmacniaczu z którego wejścia głośnikowego korzystam, czyli w skrócie:

kabelki nr 1 = mam wyłączone AB, włączam A

kabelki nr 2 = wyłączam A, mam wyłączone AB, włączam B

To się zaraz dowiesz że to niedobry test, bo Ci wzrasta pojemnośc układu.

Przestawiając selektor wcale nie słucham tego samego, ani żadnej wypadkowej dwóch IC.

A z pętlą masy jest tak, że na dobrą sprawę w takiej integrze masz pętlę masy między preampem a dwiema końcówkami, tak czy nie? W telewizorze masz pętle masy między układem fonii a wizji...itd, itd, i jakoś to wszystko działa.

Poza tym, nie tak dawno czytałem, jak w "fachowej" prasie jeden z panów rozwodził się przez chwilę jakie to korzyści mamy z dwóch out`ów (a propos Matantz`a 7001 bodajże), czyli w jaki to wygodny sposób możemy testować IC. tak, tak, w tej samej prasie , która kleci poezje na temat właściwości sieciówek i wszelkiej innej maści kabli, okraszając to barwnymi i jakże precyzyjnymi określeniami

Witam.

Kiedyś kolega przyniósł płytę zespołu KANE. Na jednym z nagrań ,w tle słychać stado lecących ptaków.

Mieliśmy kilka IC do sprawdzenia,na słabym kablu słychać bylo szum zamiast lęcących ptaków a na dobrym ,wyrażny trzepot skrzydeł. Po zatym polecam jedną z płyt Vollenweidera świetna muzyka i dużo niuasów brzmieniowych do porównań.

>z petla masy jest dokladnie tak jak sugerujesz. rozmawialem o tym zreszta niedawno z p. Matusiakiem

>(AUDIOMATUS) i wg. niego kazde dodatkowe urzadzenie podpiete do systemu zwieksza ryzyko wystapienia

>negatywnych skutkow petli masy - glownie utraty makrodynamiki. z tego wzgledu zaleca aby wszystkie

>urzadzenia, ktorych nie sluchamy w danym momencie byly wylaczone (calkowicie, stand-by nie

>wystarczy).

No to facet wymyślił teorię! Ha, ha, ha... zaśmiała się koza i zdechła! Co ten Audiomatus wie. Konfekcjonuje w obudowy moduły icepower...

Zwykle jedno wyjście w CD jest fixed a drugie variable.

Jesli są 2 te same to powinny być rozdzielone rezystorami, inaczej oba kable będa połązone równolegle a więc tak jakby był tam jeden o wypadkowych parametrach tych 2ch - w przybliżeniu.

widać jednak, że ten audiomatoł coś czytał o pętlach masowych na IC tyle tylko, że mu się po...liło :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ekspertow od obrazania wszytskich dookola na forum jak zwykle nie brakuje - zawsze mozna na kogos liczyc w tym wzgledzie. jak to milo. swoja droga skoro wzmaki cyfrowe to taki banal, to czemu ty sam Molibden nie trzaskasz pieniazkow pakujac te gotowce w pudeleczka? przeciez pewnie nawet twoj parkingowy to potrafi.

no ale skoro jestescie tacy madrzy to testujcie sobie dalej kabelki na wyjsciach rownoleglych. zycze powodzenia - pewnie za jakis czas dojdziecie do odkrywczego wniosku, ze wszytskie interkonekty to sciema, bo nigdy nie bylo przeciez slychac roznicy...

>gonarek, 24 Mar 2007, 14:43

>z petla masy jest dokladnie tak jak sugerujesz. rozmawialem o tym zreszta niedawno z p. Matusiakiem

>(AUDIOMATUS) i wg. niego kazde dodatkowe urzadzenie podpiete do systemu zwieksza ryzyko wystapienia

>negatywnych skutkow petli masy - glownie utraty makrodynamiki. z tego wzgledu zaleca aby wszystkie

>urzadzenia, ktorych nie sluchamy w danym momencie byly wylaczone (calkowicie, stand-by nie

>wystarczy).

Oczywiście ma Pan rację. Dla innych, ostatnich już żyjących osób które nie wierzą w zakłócenia generowane w pętli masy zamieszczam dwa wykresy spektrum napięcia wyjściowego wzmacniacza mocy połączonego z preampem. Na jednym z tych wykresów (proszę zgadnąć na którym) mierzone urządzenia są połączone tak, aby zminimalizować pętlę masy. Na drugim mamy pętlę o wymiarach mniej więcej 60 na 30 centymetrów. Są to pomiary wykonane w domu klienta, który nie wierzył, dzięki „doradcom” w zakłócenia z pętli masy. Proszę spróbować oszacować, tutaj zwracam się do Pana Molibdena bo to przecież to dla Pana żaden problem, o ile spadła dynamika tego systemu i ile traci się w takim systemie mikrodynamiki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12756-100005141 1175365444_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Andrzej Matusiak

zagadnienie petli masy jest znane od dawien dawna, jest zrozumiale, poznane i udowodnione kropka., lepiej jak wezmiesz sie za badania wplywu kabli sieciowych na brzmienie w przypadku jak juz z ta petla sobie poradzilismy i jej nie ma, przeciez wiadomo ze "cyfrowe wzmacniacze" graja zdecydowanie lepiej z dobrymi sieciowkami...

>ABs

Nie dla wszystkich zagadnienie to jest poznane i zrozumiałe. Proszę poczytać niektóre wpisy w tym wątku. Poznaniu przyczyn dla których niektórzy słuchacze twierdzą, że nasze wzmacniacze "cyfrowe" grają lepiej z dobrymi sieciówkami poświęciliśmy wiele godzin odsłuchów i pomiarów. Wydaje mi się, że już znamy przyczynę. W ciągu dwóch, góra trzech tygodni opublikuję na naszej stronie internetowej wyniki naszych dochodzeń i porady jak najlepiej i najtaniej rozwiązać ten problem.

Widzisz Kaszanka, przy tej okropnej chorobie na A nic nie jest, jak się okazuje, takie proste... ty chciałeś sobie sprawdzić czy dwa różne IC grają inaczej, a tu wychodzi, że to trzeba jednak najpierw zrobić kilka fakultetów i zatrudnić sztab specjalistów, którzy o odpowiedniej porze dnia i nocy podepną to wszystko do urządzeń pomiarowo-kontrolnych zaprezentują odpowiednie wydruki... O takich drobnostkach jak odpowiednio drogi sprzęt z dostateczną ilością wejść/wyjść, przełączników, pętli i 'masą' nie wspomnę...

Miłego testowania ;-)))

Panie Andrzeju,

nie jestem żaden "pan" :-)

Powiem tak: ciekawy pomiar. Myślę że dynamika nie spadła. Słychać za to może lekkie brzęczenie spowodowane przez 3. harmoniczną sieci, 150Hz. Jeśli się przystawi ucho do głośnika lub jest bardzo cicho w pomieszczeniu z niezbyt dużej odleglości (2-3m). W normalnych warunkach nie ma dramatu. I tak do odsłuchu CD przez głośniki wystarcza.

Co innego na słuchawkach - wtedy to słychać zbyt dobrze.

A przydźwięk spory.

Zakładam ze przenosi się to przez przewód zerowy obu urządzeń.

Gdyby zasilano chociaż jedno z nich kablem dwuprzewodowym taki problem by nie istniał. A bezpośrednie łączenie masy z zerem to właśnie przyczyna tej pętli.

Pan przynajmniej zabrał się za to od właściwej strony. Nie wiem dokładnie jak taki przydźwięk wpływa na brzmienie, mogę natomiast powiedzieć że zdarzyło mi się doświadczyć pewnej "nerwowości", jakiejś nieznośnej "drażliwości" dźwięku, uniemożliwiającej dłuższe słuchanie, spowodowanej właśnie przydźwiękiem (nie z pętli masy bo nie używam połączeń 3-przewodowych) wprost z transformatora. Ustąpiło po zaekranowaniu transformatora i przewodów AC po str. wtórnej.

• 5 miesięcy później...

;cytat : Maki, 20 Mar 2007, 21:12

>Powiem tak:

>Miałem przez chwilę Advance Acoustic z 2 wyjściami. Podłączyłem kabel za 2zl i wireworlda Polaris 5.

>Różnica była mała, dziś wolałbym wydać te 1000 zyla na płyty

a mnie się wydaje że bredzisz koleżko..mam wireworlda polaris 5 od miesiąca a wcześniej miałem xlo ultra i reference....i tak sie skalda ze przez jeden dzień z braku kabla używałem zastępczego w cenie 15 zl za metr...i jeśli mówisz ze różnica jest mała to może wyciągnij w końcu wate z uszu albo je umyj. a może skierowanie do laryngologa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.