Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sprzedać polski folklor?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

a ja myslalem ze muzyka lagodzi obyczaje

AMJ nasluchala sie zapewne bardzo duzo muzyki ludowej w swoim zyciu

dzieki swemu tacie ktory byl solista zespolu Mazowsze

ja natomiast oswajam sie z nowo zakupionymi pytami

Jacka Halasa Zegar Bije i Janusza Prusinowskiego Mazurki

mysle o zakupie plyt z muzyka zebrana przez Andrzeja Bienkowskiego

zastanawiam sie od ktorej zaczac ?

bardzo mi sie podoba okladka cd Jacek Halas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13141-100006507 1240863008_thumb.jpg

post-13141-100006508 1240863008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapomnialem dodac ze wspominajac o muzyce folkowej napewno nalezy wspomniec o wspanialym zespole

Kwartet Jorgi

przedostatnia ich plyta

nagrywaja malo , dzialaja pedagogicznie

udzielaja sie w Gardzienicach w Osrodku Dzialan Teatralnych

tworzac muzyke do przedstawien teatralnych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Broy - apeluję żebyś zaniechał toksycznych wpisów do mnie skierowanych. Wszyscy wiedzą że z Tobą nie rozmawiam, nie odzywam się pierwszy do ciebie na forum a ty (przechodzę niestety już na małą literę, cóż nie jestem św. Augustynem w końcu) się do mnie co chwila na forum przypindalasz jak tu - o pieknej pisoence Filon pieknie zaśpiewanej przez AMJ piszę, czemu po chamsku m(taki twój folklor) zaprzeczyłeś. Bez komentzarza, oczywiście.

Wyjaśnię teraz mechanizm - toksyczny broy wrzuca chamską ale taka że mało kto się zorientuje odzywkę nt. znakomitej piosenki folklorystycznej Filon w wykonaniu AMJ (broy chamsko atakuje za rzekome niewykonanie nigdy tej piosenki przez AMJ, że niby ja konfabuluję prawda - choć wystarczy w googlu kliknąć przed niechlujnym wpisem broyowskim ...), no a potem jakiś kumpel broya starbro doskoczy i już niby wszystko jasne, bo dwóch nie może się mylić itp. Ponieważ sram i na broya i na stabro, co zresztą pasuje do folkloru tematycznego, to im mówię - jesteście obsrańcami forumowymi i żyjcie z tym.

akew, 27 Kwi 2009, 22:32

>Wyjaśnię teraz mechanizm - toksyczny broy wrzuca chamską ale taka że mało kto się zorientuje

>odzywkę nt. znakomitej piosenki folklorystycznej Filon w wykonaniu AMJ (broy chamsko atakuje za

>rzekome niewykonanie nigdy tej piosenki przez AMJ, że niby ja konfabuluję prawda - choć wystarczy w

>googlu kliknąć przed niechlujnym wpisem broyowskim ...), no a potem jakiś kumpel broya starbro

>doskoczy i już niby wszystko jasne, bo dwóch nie może się mylić itp. Ponieważ sram i na broya i na

>stabro, co zresztą pasuje do folkloru tematycznego, to im mówię - jesteście obsrańcami forumowymi i

>żyjcie z tym.

stary jak ci to pomoze to niech ci tak bedzie

ale juz nie smiec

Jakew, 27 Kwi 2009, 22:39

>Widzę że osiągnęliśmy - ponownie - konsensus: Broy przestaje się do mnie k**wa odzywać na forum -

>rozumiemy się?

cos ci sie pomieszalo ,

klopoty w domu w pracy !?

OK, dodaję do tego - nie oczekuję jakichkolwiek wpisów do mnie skierowanych nie tylko od broya, lecz także od jego jeszcze prymitywniejszego doubla-alter ego stabero michała, sp***dalaj leszczu (polski folklor miejski - to temat na osobny wpis, ale to juz jutro)

O i zrobiło się po polsku. Jak fajnie.

Ja bym jednak zaprotestował przeciwko nazywaniu twórczości Mazowsza muzyką ludową. Kupiłem sobie ich płytkę, żeby sobie przypomnieć, i jest to taki operetkowy kicz, i to nudny, że się przykro robi. Poza trzy kawałki nie dałem rady posłuchać.

A za wszystkie nazwiska i zespoły dziękuję. Postaram się posłuchać.

Z szacunku dla muzyki i pozostałych Kolegów uprzejmie proszę autora wątku o zablokowanie wpisów kolegi: "jakew". Poziom, do jakiego schodzi w swoich wypowiedziach w stosunku do mnie i innych osób kolega Jakew jest co prawda bliski materii folkowej, gdyż znajduje się w korycie, nie sądzę jednak, aby inni mieli ochotę to czytać.

pzdr

Proszę nie zwracać uwagi na kolejne ataki toksycznego broya, każdy kto przestudiuje przebieg wątku, kolejność i zawartość wpisów dostrzeże wyłaniającą się sylwetkę - chujka

a może by tak wrócić do tematu?

czyli:

>broy, 26 Kwi 2009, 16:50

>Żeby odpowiedzieć na to pytanie, należy zadać najpierw pytanie: co mamy do zaoferowania?

>Bo sądzę, że tamat 'polski folklor' jest obecnie dość pojemny i dość pusty zarazem.

>Do tego dochodzi nadal przaśne opakowanie i brak pomysłu na wypromowanie.

>Za wyjątkiem może Kapeli ZWW, czy kwartetu Bestera.

>

>I pytanie podstawowe: czy ktoś byłby tym poza Polską ew. poza Polonią zainteresowany?

Też się nad tym niekiedy zastanawiam. Wiodące światowe punkty sprzedaży muzyki okołofolklorystycznej zazwyczaj mają bogatą ofertę wykonawców bałkańskich, węgierskich, czeskich, skandynawskich, natomiast region Europy umiejscowiony pomiędzy (Polska i jej wschodni sąsiedzi) pozostaje na ogół białą plamą z wyjątkowo skromnym i przeważnie przypadkowym wyborem.

A kierunków mamy przecież sporo - można by się pokusić o pewną klasyfikację:

- folklor oryginalny - np. dokumentowany w ostatnich wydawnictwach Andrzeja Bieńkowskiego;

- nurt tradycjonalistyczny, ale w wykonywaniu pasjonatów, a nie naturszczyków - Jacek Hałas, Kapela Brodów, Maria Pomianowska itd.;

- "folk z przytupem" - sięganie po tradycyjne instrumenty i utwory, ale z ekspresją raczej rodem z muzyki młodzieżowej - cały nurt zapoczątkowany przez Mikołajów (obecnie zmierzających bardziej w stronę korzeni);

- nurt klezmerski i jazzujący - zespoły krakowskie, Witold Rek, Jarek Bester itd.;

- swobodna improwizacja z elementami i wpływami ludowymi (nie tylko polskimi) - Kwartet Jorgi, Osjan;

- nurt "nowoczesny" - łączenie inspiracji folklorem z współczesną elektroniką, muzyką klubową, ambientem itd. - Karpaty Magiczne, Kapela ZWW, Żywiołak...

- last but not least - całkiem świeży i wielce obiecujący - nurt współcześnie-klasycyzujący, czyli Kwadrofonik (nie znam nic podobnego, jeśli jest, bardzo proszę o podpowiedzenie).

Dlaczego to wszystko na ogół nie jest popularne w świecie? choć mogłoby? powodów jest pewnie wiele, wymienić można:

- brak wyjątkowych indywidualności na miarę, powiedzmy, Marty Sebestyen czy Ivy Bittovej,

- mocne ukierunkowanie na polską (polonijną) publiczność,

- skromność ilościowa oferty i dość przeciętny jednak poziom wielu wykonawców,

- słaba promocja zewnętrzna (podobnie jak w przypadku polskiej muzyki klasycznej),

- ...

Dziękuję koledze Dong za powrót do źródeł ;-)

Proponuję dla ochłonięcia sięgnąć po właśnie słuchaną przeze mnie płytę Ossjan. Nagrania z 1978 roku z Pałacu Prymasowskiego oraz studia PR, wydana parę lat temu - bodaj w 2005 - przez Milo Kurtisa do spółki z firmą Anex. W składzie m.in. nasz wielki trębacz Tomasz S.

Piękne nagranie, tanie, ładnie wydane i dobrze nagrane.

Szkoda, że Ossjan nie pojawsił się na NT 2009.

Czy ktoś ma z Was nowe nagranie grupy Ossjan?

------------

PS. Wpisów Jakewa może jednak nie warto moderować? W końcu mamy demokrację. Niech pozostali koledzy przekonają się sami, z kim mamy do czynienia. Jakby to określił Leszek Miller - pan jest zerem panie Jakew. A nawet mniej, niż zero.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkim zainteresowanym bardzo polecam materiały prasowe (jeśli ktoś ma dostęp) z ostatniej NT 2009, dużo ciekawych rzeczy i doskonała płyta dodana do zestawu - naprawdę to chyba lepsza od wszystkiego, co słyszałem w ciągu ostatnich dni ;-)

Mam jeden bardzo ładnie wydany egzemplarz, bez płyty, z 2008 - do oddania dla chętnej osoby, kontakt proszę z adresem na PW. Jest tam sporo ciekawego materiału na temat wszystkich dotychczasowych edycji festiwalu NT wraz ze zdjęciami, trochę na temat folkowej fonografii w Polsce oraz kilka wywiadów (np. Jarek Bester)oraz inny arcyciekawy wywiad z członkiem - założycielem Orkiestry Św. Mikołaja - wypisz wymaluj pasuje do tematu wątku.

Redaktorze, bardzo proszę o udzielenie stosownej reprymendy wiadomej osobie, nie życzę sobie być obrażany i obrzucany tego typu inwektywami na naszym forum.

Jakew, z szacunku dla Bacha i Coltrane'a może zmień sobie opis 'o sobie'. Nie mogę się pogodzić, że Wielka Sztuka jest łączona z osobami tak marnego pokroju. Zepów możesz ostatecznie zostawić, choć proponowałbym raczej Mr. Zoob albo coś w tym rodzaju, może disco polo, może muzyka biesiadna jakoś tak...

witam

polecam piekne i ciekawe wydawnictwo

programowe Festiwalu Nowa Tradycja

bogato rozszerzone o wywiady , recenzje plyt , przedstawienie

zespolow folkowych , ludowych bioracych udzial w festiwalu , bogato ilustrowane

i na dodatek z plyta cd

na plycie min Gadajaca Tykwa , Sound of Times , marek Pasieczny Group , Kapela Kolazinskich , Stanislaw Fijalkowski , oraz Adam Strug / w tym roku gral z przyjaciolmi / bardzo polecam , z tego co wiem niestety jeszcze nie nagral plyty , wiec jedyna szansa na posluchanie w domowym zaciszu

wydawnictwo okazyjne wiec niedlugo bedzie nie do zdobycia

Ukryta Zawartość

post-13141-100006453 1240942207_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Europa to wszystko ma kupić? Jak sprzedać folklor polski?

Tego się nie da sprzedać, bo to jest warte, jeśli cokolwiek jest warte, tylko dla nielicznych (bardzo nielicznych) Polaków. Nasza megalomania bez pokrycia nie zna granic, ni kordonów. Piejo kury piejo, ni majo koguta. Fascynujące.

papageno

jak ma to sie do tego co

napisales

Kwartet Jorgi , Osjan , Kapela Brodow , Jacek Halas , Janusz Strug , Badania etnograficzne

robione i zebrane przez Andrzeja Bienkowskiego

!?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.