Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ta taśma miedziana daje ładną barwę i łagodną górę, nieźle to zagrało. Tylko nie mówcie o tym seniczowi, bo ta taśma to jeden wielki kondensator i jego teoria kablowa padnie w gruzach... ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Vdh THE SECOND

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>dragon66

No to klops... Aaaauuu... :( Wiem, ze zazwyczaj powinno sie zakup czegos dobrego wesprzec, pochwalic, itd.

Kompletnie nie trawie VdH (zarowno: The Wind, The First, The Second... itd.). Szczegolnie tych ich hybrydowych mieszanek... W moim systemie byl to "rewelacyjny" zamulacz (wysokie potrafil ladnie "zgasic").

Do jakiego wzmaka chcesz to podpinac? Mam nadzieje, ze to jakiegos wyjatkowo jasnego i grajacego raczej ostro - wtedy moze i ten VdH da rade...

Pozdrawiam,

Lete

lete, nie zakładaj że Twoje preferencje dźwiękowe będą wszystkim pasowały... poczytaj wnioski w wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Sluchalem kilku VdH. The First mialem przez rok - kupilem "w ciemno", jako moj pierwszy "powazny" IC - jak mi sie wydawalo. Nie bylem w stanie ich zaakceptowac. Po prostu kabel ten mial "za malo powietrza", byl relatywnie ciemny i przejscie na taniego, ale otwartego i klarownego DMN Resona, to byl juz naprawde spory postep /w moim systemie/. Pytalem, do czego ma Dragon66 go podpietego. Jezeli ma bardzo jasny system i wystepuja problemy (sybilanty (?) i "drazniace" niekiedy wysokie(?)), to faktycznie ten IC moze sie sprawdzic - zlagodzi problemy. Jezeli jednak system jest dobrze zestrojony, relatywnie cieply, z dobra dynamika i bez problemow z "ostra gora", to ten IC raczej bedzie trzeba zastapic czyms innym. Mysle, ze wtedy nawet przyslowiowy prosty 'chinch-rtv' oparty na miedzi moze zagrac nie gorzej - wystarczy wpiac i posluchac zamiennie. Z dobrych i nie rujnujacych kieszeni IC proponuje sprawdzic podstawowa oferte Audionova (to nie jest reklama) lub... zainteresowac sie chocby prostym AQ Copperhead - do wziecia za 80zl na Allegro (mam go obecnie i mimo swoich ewidentnych mankamentow, od VdH dzieli go sporo, in plus).

Naturalnie, to tylko moje odczucia, wiec polecam Ci Dragon sprawdzic kilka kabli u siebie (pozyczyc/przetestowac przed zakupem).

Pozdrawiam,

Lete

Nio kabelek wymiata , ale nic nie zamula , gnojkowi jeszcze przydałoby się górki obciąć , ale średnica i basik jest super , no i przestrzeń !

Vdh to kawałek historii , a cena?.... w Niemczech chodzą po 800 zł , jasne że można taniej i może lepiej ...ale która markowa firma z taką historią sprzeda coś taniej !

Czy kogoś stać na wyprodukowanie kabla z nitek węglowych tak cienkich że gdyby je połączyć razem , długość wyniosłaby ok kilku tys km !

Second jest dłuższy ...problem z tym że on zawsze się sprzeda a samoróba raczej nie, albo rzadko !!!

Wtyki.. gruba warstwa 24 gold , nie jakieś gówna !

To historia ,,,jak np.Jaguar ,,jedni go kochają inni nienawidzą -ale to zawsze prestige !

A brzmienie ... w jednym systemie coś wygładzi , może zamuli, a w innym mistrzostwo świata ...sopran , dynamika i wielka kultura w przekazie muzycznej substancji ....no i nie jest to kabel antenowy ;-) !

Doszły dziś kondensatory PIO made in CCCP i teflony ...też od Putina !

Wartości PIO niskie 0,22mikroF -pójdą po 4 na wyjście sygnału !

Teflony 1mikroF

Na razie podłączyłem w Grundziu tylko po jednym PIO na wyjściu sygnału, więc wartość jest niska ale....muszę powiedzieć

klapki mi opadły ...syf zniknął , soprany czyściutkie i więcej słychać , średnica ciepła i extra , bas trochę osłabiony (za mała wartość pewnie 1 konda) !

Największa różnica w średnicy -jest bardziej dynamiczna i sopranach -więcej szczegółów!

Minus ...cholera zaczęło grac jakby ciszej i bas zmalał i spowolnił czyżby to wina za małej pojemnośći na wyjściu Rca ?

Wyjeżdzam jutro w interesach , jak wrócę to poeksperymentuje ze zwiększeniem wartośći i teflonami !

Ciekawostka--- w zasilaczu wymieniłem tylko jeden kond na próbę ,stary nichicon(niebieski ) 470mF/63V na Nichicon Gold Tune tej samej wartości i napięcia i powiem tak ....wymiana tego jednego konda przynosi już cholerne zmiany w dzwięku -oczywiście pozytywne , choć gold wprowadził trochę ocieplenia i nie wszystkim to się może podobac !

Przydałoby się wsadzić konda który daje dynamike i nie dogrzewa tak jak Nichicon ...choć dziwne bo uchodzą te kondy za ostre ?!!!

No 1uF to zdecydowanie za mało. Myślę, że coś w granicach 8uF powinno być OK. Jeśli szukasz konda z dynamiką, to spróbuj z Silmic II - czasem się sprawdza, podobnie jak Nichicon KMH, ale reguły tutaj nie ma. Problem w tym, że jak się wsadzi zbyt dużo "ciepłych" kondów to zaczyna mulić, a dźwięk wydaje się jakiś taki spowolniony. Warto też conajmniej zmienić filtrację LPF.

artPaw,

Za kazdym razem, kiedy zaczynasz szarzowac, by mi po prostu... jakby to powiedziec... "przysrac", wyczuwam ewidentna satysfakcje u Ciebie. Fatalnie i niezgrabnie to zaczyna wygladac, a taki duzy facet, a fuj...

Dragon, porownywales moze przed zakupem ten kabelek VdH z innymi? Jezeli tak, to z jakimi? No i wreszcie - zdradzisz na czym sluchasz (wzmak + kolumny)?

Pozdrawiam,

Lete

artPaw,

Zapomnialem jeszcze o czyms... Pouczac w tym tonie mozesz, ale swojego syna, o ile go masz (i Ci jeszcze na to jeszcze pozwala?). To, gdzie zabieram tu glos i o jakich sprawach pisze, jest wylacznie zalezne ode mnie kolego... Tylko nie peknij teraz znowu ze zlosci tutaj... :)

Pozdrawiam,

Lete

>dragon66

Wiem, ze byc moze inne rozwiazania, czesto sporo tansze i "na metry"+konfekcja, nie wygladaja tak "audiofilsko" (nie maja tak pieknych oslonek, napisow, tak grubej warstwy zlota i solidnych wtykow), ale generalnie chodzi o to, aby kabel byl dobry i raczej po prostu gral, anizeli wygladal? :)

Posluchaj wielu plyt i za jakies dwa tygodnie napisz raz jeszcze, jakie sa wnioski z odsluchu (no i wreszcie, na czym sluchasz - bez tego trudno bedzie o punkt odniesienia).

Czekam na Twoja opinie - najchetniej po konfrontacji z innym IC (polecam sprawdzic nawet zwyklego konfekcjonowanego AQ Copperheada za 80 zl...).

Z moich doswiadczen zgodze sie z opinia Fr@ntza, ktory wielokrotnie pisal "nic tak dźwięku nie zamula jak kabelki van den hulla", co moge tylko potwierdzic, niestety :(

Pozdrawiam,

Lete

Piotr__

Piotrze, to jest fizjologia, a my tu o filozofii... ;)

Poza tym, jakos trzeba wreszcie reagowac na te powtarzajace sie i agresywne w tonie zaczepki (?)... Zdaje sie, ze z wiekiem czlowiekowi przybywa madrosci, dystansu i szacunku do innych... Ale czy aby na pewno?

Ps.

Niektorym to juz nie tylko regularne wyproznianie sie warto zalecic, ale i solidna lewatywe od czasu do czasu... :)

Pozdrawiam,

Lete

lete, byłem u artPaw, widziałem na czym słucha i słuchałem tego. Powiem jedno - nawet nie wiesz jak się tu kompromitujesz...

mlb, poczytaj raz jeszcze, o co artPaw chodzilo (w kolejnym "naskoku" na mnie?), bo chyba to nie do konca jest jasne... O kalblu VdH przeciez sie nie wypowiedzial... Zwyczajowo "napuszyl" sie jak... paw, artPaw, zapowietrzyl i tyle go widziano. Jest nerwowy, ale czy powinno mi to spedzac sen z powiek?

Nie interesuje mnie to, na czym slucha artPaw, bo nie o tym pisalem i nie o to pytalem.

Pozdrawiam,

Lete

hmm, no tak... a przecież wystarczy odrobina szacunku dla innych uczestników forum...

Natomiast atak na VdH jest dla mnie niezrozumiały, może akurat pasuje do systemu.

Myślę że do zrozumienia jakości dźwięku trzeba dojrzeć. Kiedyś myślałem że mój system jest zamulony i na siłę go rozjaśniałem. Dzisiaj wiem że detaliczna góra nie jest wyznacznikiem jakości systemu, większą rolę odgrywają inne aspekty.

>mlb cholera znowu sie polaszczylem na jednego nowego winyla (lata 90) i ma nawet ten sam przydzwiek co zmiksowal szalony dejot na cd, poprostu to ta sama gowniana realizacja, ech w tym wypdku wszelkie kable i niuanse sprzetowe wydaja sie bezcelowa paplanina, ostatecznie szerokopasmowce nieco podratuja ale jeszcze nie sprawdzalem. Natomiast daj znac jaka wkladka w nim przyjechala - cos czuje ze bedzie chyba male zmienianko by nie zaczynac przygody z winylem od szarej codziennosci.

Vdh mam 3 latka , kabli trochę się przewinęło , ale ten mi przypasił...co nie znaczy że można wymienić na inny !

Lete bez nerwów ...po co sobie dorzucać do pieca , wszystkiego trza spróbować , jak kicha to aut i trza szukać dalej !

Przecież nie sprzęt, a muza jest najważniejsza no nie ..........

mlb,

Detalicznosc, a rozjasnienie to dwie rozne sprawy - zgoda. Na codzien slucham na A-9000, ktory ani rozjasniony, ani szczegolnie detaliczny nie jest... Brzmi za to bardzo analogowo (jak na tranzystor i "dzisiejsze standardy" w kontekscie dostepnych nowych urzadzen) i - co najwazniejsze - dojrzale... Problem z kablami jest taki, ze dobrze by bylo unikac tych, ktore modeluja zakresy pasma, ktorych w konkretnym systemie "tykac" nie powinny... Stad moja opinia o VdH (przyznaje, bez znajomosci systemu Dragona66, a na podstawie moich doswiadczen - i nie tylko). Jezeli zatem ewidentnie "obcinajacy" i wyraznie "matowiacy" najwyzsze rejestry VdH The Second sprawdza sie w systemie Dragona lepiej, anizeli klarowne i jasne, zwlaszcza na "gorze" pasma IC (np. DMN Reson), to nie ma o czym mowic... Rozmawiac jednak o tych sprawach mozna swobodnie, a nie emocjonalnie :)

Ja VdH nie trawie... Byc moze topowe modele brzmia juz inaczej (nie sluchalem), ale jedynka i dwojka... U mnie fatalnie, w dwoch kolejno posiadanych systemach.

Pozdrawiam,

Lete

ech ci spece od realizacji dźwięku... dać im zabawkę do ręki to wszystko zepsują

Piotr__, sprawa opóźniona o tydzień... ja dopiero wróciłem z wyprawy na turka a gościa nie ma do końca tygodnia... w przyszłym tyg. się odezwę.

• 3 tygodnie później...

Wczoraj byłem w Hamburgu i miałem okazję posłuchać dwóch zmodyfikowanych cdeków dzięki uprzejmośći Niemca ktory zajmuje się modami , pierwszy to Sony 77 Es , a drugi ku mojej wielkiej radości odrapany jak cholera Grundig 7550 BLACK !

Na czym polegał mod?.....na zamontowaniu wewnątrz stopnia lampowego i ingerencji w pracę samego przetwornika !

Sprzęt był odsłuchiwany na kolumnach Sonus Faber Stradivari Homage za ok 30000 Eu , kabel głośnikowy Siltech Ls180G3 za 550 Eu/m z nałożonymi specjalnymi pierścieniami antydyfrakcyjnymi, kabel RCA Audioquest Anakonda 2000 Eu/m , wzmacniacz Mark Levinson No.383 za ok 10000 Eu i oczywiście żródło porównawcze Cd Musical Fidelity Tri-Vista SACD ZA OK 7500 Eu , sprzęt podłączony przez kondycjoner i listwę Fedela !

Krótko i na temat ...słuchałem z dwoma ludzikami ok 4 godz , różnej muzyki od klasycznej do nowoczesnej , Pierwszy poszedł Sony , po włączeniu zbladłem ależ to zagrało , niesamowita dynamika , bas, ale średnica i sopran to mistrzostwo świata , stereofonia porównywalna do o wiele droższego Musicala !!!

I te lampkowe barwy zwaliły mnie z nóg , przerobiony model Sony powalił , choć i tak zabrakło mu do Anglika ...ale przecież cena ....?!

No i poszedł Grundig , mój koleś powiedział tylko powszechnie używane słowo k..wa, ludzie to nie zagrało gorzej od Soniacza a nawet lepszy bas i średnica -bardziej dynamiczna , ciut gorsza stereofonia i soprany , ale te lampowe barwy ...odlot , Niemiec sie śmiał z nas jak zobaczył nasze reakcje i opuszczone klapy do ziemi !!!

Co dokładnie zrobił we wnetrzu cdeków i jakich użył komponentów nie wyciągnęliśmy z niego ale zrobił mistrzostwo świata i tyle !

Powiedział tylko że do każdego cdeka doinwestował ok 550 Eu , ale co uzyskał ?.....To że stare graciki zagrały jak sprzęt z wysokiej półki a ograniczenia przetwornika z Grundiga 14 bit , TDA 1540 ,kompletnie nie ograniczyły jakości muzy a zwłaszcza szczegółów ...więc zamykam temat jakoby wielobitowce typu Tda 1541selekcjonowane sa lepsze!!

Niech każdy ma swoje zdanie co do starych złomów , ale ja wiem że z nich mozna wycisnąć dużo !!!

A malkotentów odsyłam do lamusa !!!

P.s

Co do porównań tych cdeków do referencyjnego żródła Musicala ...tak ....był lepszy ale nie aż tak aby wywalić 30000 zł !

W kwestii audio wszystko zdaje sie byc bardzo "plynne"... Jezeli chodzi o ceny, to na jednych robia one wrazenie, a na innych nie - Ci ostatni chetnie doplaca te 30.000, jezeli faktycznie ma byc lepiej. Inni pozostana sceptyczni i rozwaza wydanie kazdego 50zl bardzo dokladnie. Jak to mowia... Polonezem tez dojedziesz... i na glowe tez nie pada :)

Jezeli chodzi o system zaprezentowany w Niemczech, w tym konkretnym przypadku mowienie o G75500 jest chyba juz nieuprawnione - prosciej powiedziec "obudowa i transport po G75500".

A lampka to fajna rzecz... to fakt.

Pozdrawiam,

Lete

>dragon66

A ja mysle ze w takiej konfiguracji kazdy inny CD rownie dobrze powalil by Cie na kolana.

>...więc zamykam temat jakoby wielobitowce typu Tda 1541selekcjonowane sa lepsze!!

Mozesz mi wierzyc, sa lepsze.

Pozdrawiam

witaj Dragon w klubie lampiarzy :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

niby w "takiej" konfiguracji wszystko dobrze by zagrało - widać jak na dłoni brak osłuchania ze sprzętem

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>prosciej powiedziec "obudowa i transport po G75500".

taa... a dźwięk jest wynikiem brzęczenia niedokręconych śrubek i buczeniem transformatora tudzież muchy która nie może się wydostać z obudowy. I dlatego kolegom opadła szczęka bo nie takiego dźwięku się spodziewali...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.