Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

...ok, ale mimo wszystko, mysle ze akurat w takim watku podanie kosztu tuningu GAT dla 7550'tki jest jak najbardziej na miejscu. Skoro zachwalamy taki, a nie inny CD w takiej, a nie innej opcji, to unikanie tematu kosztu zakupu + tuningu GAT jest - moim zdaniem - co najmniej niezrozumiale... Albo inaczej... Dla mnie zrozumiale...

Proponuje wiec, aby okreslic wreszcie, JASNO I WYRAZNIE, ile kosztuje (moze byc na konkretnym przykladzie) zakup 7550'tki (to juz wiemy) oraz jego tuning GAT (to poki co zdaje sie byc temat tabu?).

No to kawa na lawe... O "odkrycie kart" proszeni sa zwlaszcza Ci Panowie, ktorzy posiadaja taki CD w tej opcji i w sposob dosc ewidentny mocno pracuja w tym watku na dobra opinie tego urzadzenia.

Pozdrawiam,

Lete

>No to kawa na lawe... O "odkrycie kart" proszeni sa zwlaszcza Ci Panowie, ktorzy posiadaja taki CD w

>tej opcji i w sposob dosc ewidentny mocno pracuja w tym watku na dobra opinie tego urzadzenia.

lete, za przeproszeniem ale zachowujesz się jak dziecko który krzyczy bo nie może dostać ulubionej zabawki. To nie stacja benzynowa gdzie pod każdą butelką Coca-Coli jest nalepka z ceną.

Ja CD7550 mam już prawie 2 lata i nie pamiętam dokładnie ceny. To co pamiętam że zmiany były warte zachodu.

Musisz określić swoje wymagania i zapytać u źródła. Albo kupić 7550 i zmodyfikować samemu jeśli potrafisz. Albo kupić coś innego i nie zawracać sobie głowy jakimś starym Grundigiem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gentelmeni nie mówią o pieniądzach !!

Ale na marginesie-myślę ,że faktycznie koszt modu zależny jest od tego co chcemy uzyskać i stopnia zaawansowania !!!

Ja bym poszedł na jakieś 200-500 zł !!!

Ale jak ktoś wrombie do środka np: OPA627 , kondy BLACK GATE , olejówki Jentzena , drogie Wimy , rezystory Vishay czy Millsy , gniazda WBT , czy sieciowe Shunyaty itp ,itd ....to i może wyjść nawet 1000-1500 za moda !!

Zobacz co robi firma tuningowa Neel ...mają 5-cio etapowy mod ,im wyżej tym drożej , i nie obchodzi ich czy cdek kosztuje 200zł czy 2000 zł !!!

A z tego co słyszałem ..to ludzie walą do nich drzwiami i oknami i chłopaki się nie wyrabiają!!

Kurde 1 szt opa 627 w TME kosztuje 100 zł , ja potrzebuje 4 szt ..po dwa na kanał , do tego podstawki Dipy -dostosowane przejsćiówki + robocizna .. i co ?

400 zł + 20 zł przejściówki + 50 zł robocizna (minimum) = 470 zł na poczekaniu !!!

Za darmo nic nie ma ..no nie?

>Najlepiej samemu ocenić , co się chce , jak się chce ... a potem ustalić dolny i górny pułap

>kosztów jaki jestem w stanie przeznaczyć na moda !!!

Dokładnie o tym piszę... ale lete i tak pewnie ma swoją teorię spiskową ;)

Jak ktoś idzie do krawca i chce garnitur na miarę to nie pyta z góry ocenę bo krawiec też jej zazwyczaj z góry nie zna. Ale zawsze można iść do sklepu i kupić gotowe ubranka - zazwyczaj nie pasują, ale jest szybko i z uśmiechem sprzedawcy. Gorzej to w domu wygląda po rozpakowaniu :-D

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie potrzebuje informacji o tym, ile kosztuje OPA 627... To wiem doskonale...

Pytanie bylo proste... Ile kosztowal Was tuning GAT w wersji dla 7550 - jezeli byly to rozne kwoty, to czym roznily sie owe modyfikacje. Zbierzmy to tu do "kupy". Nie widze zadnego problemu w kwestii podania kosztow tuningu tego urzadzenia, zwlaszcza... ze wielu z Was pisalo przeciez "Kup 7550 i wal do Grega". Skoro tak... to nie ma czym sie "wstydzic" i mozna smialo napisac, jakie ponioslo sie koszta w tym zakresie. Tu chodzi przeciez o informacje majaca "pomoc" przyszlym posiadaczom 7550'tki prawda? Oni musza wiedziec za co sie placi i ile... Unikanie precyzyjnego zdefiniowania tematu i nazwania rzeczy po imieniu (np. "Moj koszt modyfikacji wyniosl XYZ i w jego ramach otrzymalem ABC, DEF...). Jezeli nadal czesc z Was bedzie mocno "trzymala" sie wersji "gentelamni nie rozmawiaja o pieniadzach", bedziemy bardzo blisko niebezpiecznych dla niektorych osob stwierdzen...

Pozdrawiam,

Lete

Ceny nie są żadnym tabu, wystarczy zadzwonić do Grega i wszystko stanie się jasne - lete, jeśli jak to nazwałeś ktoś musi wiedzieć jaki jest koszt modyfikacji, kontakt do Grega jest na jego stronie - na pewno mu odpowie. Chyba że Grzegorz założy temat sponsorowany typu "koszt modyfikacji 7550 i co się za tym kryje" wtedy wszyscy, którzy "muszą wiedzieć" zaoszczędzą 2 zł na rozmowie telefonicznej albo sporo trudu na napisanie maila i potem czytanie go...

>jeRRy

W calym tym watku ewidentnie i smialo poleca sie konkretne urzadzenie i konkretna usluge u konkretnego czlowieka, ale jak ognia unika sie informacji o kosztach... Bardzo sprytne :)

Pozdrawiam,

Lete

>W calym tym watku ewidentnie i smialo poleca sie konkretne urzadzenie i konkretna usluge u

>konkretnego czlowieka, ale jak ognia unika sie informacji o kosztach... Bardzo sprytne :)

lete, Bingo!

Właśnie nas rozszyfrowałeś!

Cały ten wątek jest po to żeby wystawić na allegro kilka zardzewiałych grundigów z garażu, sprzedać po dobrej cenie a i jeszcze zarobić na tuningu. Ale dzięki mężnemu detektywowi Lete układ został zidentyfikowany i zaraz zostanie rozbity przez brygadę mundurkową ze Szczecina!

Skoro wypełniłeś swoją powinność, może już czas rozpocząć poszukiwanie kolejnego wątku spiskowego? Mam kilka ciekawych propozycji....

... przepraszam ale nie wytrzymałem...

>mlb

Spocznijcie Towarzyszu Aktywisto :)

A co tam w Warszawie slychac? Dawno nie bylem... Jakos blizej mi do Pragi (wrocilem z niej w poniedzialek), Berlina... Jakis taki klimat tam inny, bardziej mi sluzy :)

No to mamy pierwsze typy - 400 zl /za artPaw/. Kto dal wiecej i za jaki zakres modyfikacji?

Pozdrawiam,

Lete

A wiec mamy obecnie w dyskusji etap ironii... W chwili, kiedy zaczelismy mowic o konkretach...

>jeRRy

Czy trzeba Cie jakos specjalnie zachecic, abys sie troszke "uzewnetrznil" i po prostu jasno odpowiedzial, jaki zakres modyfikacji dotyczyl Twojego CD i jakim budzetem dysponowales w tej kwestii?

Tylko konkrety - na stol :)

Forum ma sluzyc wymianie informacji, a nie celom wylacznie reklamowym... Podkreslam to po raz kolejny.

Pozdrawiam,

Lete

>A co tam w Warszawie slychac? Dawno nie bylem... Jakos blizej mi do Pragi (wrocilem z niej w

>poniedzialek), Berlina... Jakis taki klimat tam inny, bardziej mi sluzy :)

Warszawie pada układ za układem, czystki idą na całego... nawet na forum docierają... :)

Ja aż taki światowy człowiek nie jestem, ale coś tam widziałem. Praga owszem ładna, chociaż za dużo typowych turystów. Berlin jakoś mi nie leży mimo tej ogromnej masy pieniędzy wpompowanej w "remont generalny" tego miasta, na dokładkę jakieś stalowe belki spadające z góry.... Myślę że musi minąć jeszcze ładnych kilka lat żeby to miasto wypracowało swój klimat i stało się prawdziwą stolicą Europy centralnej. Niby wszystko już tam jest, ale jakoś właściwych ludzi brak... co do klimatu dużych miast to wolę zatłoczony Amsterdam, no może jeszcze Londyn i Kraków. Za parę dni mogę zdać relacje z Birmingham jeśli będziesz zainteresowany... ;)

>mlb

Birmingham to wiocha... Za duzo tam "polactwa", jak w calej Anglii ostatnio...

Ale rozumiem, ze swoim wpisem chciales sie pochwalic, gdzie to juz bywales... :P

No to slabiutko... :)

Nadal czekam na ceny modyfikacji GAT - bez wykrecania sie :)

Pozdrawiam,

Lete

> No to slabiutko... :)

No właśnie wiem że słabiuto, gdzie mi tam do lete światowca... tak się zastanawiam lete co do tych cen GAT czy na prawdę do Ciebie nie trafia że każdy mod jest trochę inny i w związku z tym nie ma ustalonego cennika? Zresztą nie wiem po co Ci te ceny - jakbyś był poważnie zainteresowany to już dawno być konkretnie zapytał gdzie trzeba, a tak pitolisz bez sensu... ja zamykam swój udział w tej dyskusji.

>mlb

>(...) jakbyś był poważnie zainteresowany to już dawno być konkretnie zapytał gdzie trzeba (...)

Nie wiem, czy powinienem wyrazic sie jeszcze jasniej... Ale chyba nie ma innej mozliwosci.

Skoro caly ten watek jest reklama, nie widze przeszkod, aby "rzucic" tu wreszcie cenami... Przeciez co najmniej kilku z Was wie, za co zaplacilo i co otrzymalo w zamian... I co? Nie ma sie czym chwalic, opisac tego? O co tu wiec chodzi? Z jednej strony teksty w rodzaju "wal do Grega", "zapytaj gdzie trzeba", a z drugiej... mgielka tajemnicy... Dla posiadaczy tuningu GAT jest to najwyrazniej temat wstydliwy, albo sa po prostu zobligowani do co najmniej dwoch rzeczy(?) - zachowania poufnosci w kwestii cen oraz... do polecania innym tych uslug(?).

Innego wytlumaczenia nie widze... Sprawa jest co najmniej kontrowersyjna...

Pozdrawiam,

Lete

Lete - posiadacze Grundiga 7550 w wersji GAT są jedynie zobligowani do tego, by ich system (a w zasadzie dzwięk, jaki ich system generuje) był jedyny i niepowtarzalny i tu nie ma się co dziwić; dlatego nikt wprost nie chce dać Tobie konkretnej odpowiedzi, co do ceny, poza tym rzeczywiście różnice w modach powodują różnice w cenie takiego tuningu skoro Greg wyraźnie napisał, że najlepsze efekty uzyskuje się robiąc danego cedeka pod konkretny wzmacniacz i kolumny nie zapominając o okablowaniu; a odpowiadając na Twoje pytanie wprost myślę, że ArtPaw niewiele się pomylił; zaznaczam, że są to moje przypuszczenia, oparte też na tym co Greg w mailach mi napisał, jak swego czasu dowiadywałem się o modyfikację tego cedeka (mam go jako zapasowy); nie zdecydowałem się na to, bo nie mam reszty klocków rekomendowanych pod ten cedek przed Grega, a nie chcę eksperymentować z innymi zestawieniami; jak widzisz po raz kolejny potwierdza się to, co już wcześniej zostało napisane; zdaje się - tak sobie teraz przypominam - że Greg - to było ponad rok temu - napisał mi, że cena za modyfikację (konkretnie wskazał, co jest do zrobienia) była jednak mniejsza niż te 400 zł:)

mam nadzieję, że wystarczy:)

>lete

>Za duzo tam "polactwa", jak w calej Anglii ostatnio...

Nie sądze aby zwiększona ilość Polaków w Angli wpłyneła in minus na ten kraj.

Są gorsze nacje.

>gregaudio

>Jeżeli ktos lubi te firmę i chce to tylko wercja 7 i 5 w pierwszysch seriach modelowych jest godna uwagi .

>Jest minus jak padnie problemy z z dobyciem lasera i generalnie drogo.

I tu pozwolę się z Tobą niezgodzić. Słuchałam wersji OMS 7E a posiadam OMS 7E II. Fabrycznie OMS 7E II

może nie ma tak ciekawej barwy jak wersja 7E. Jednak wystarczy wymienić wzmacniacze operacyne

i sytuacja zmienia się diametralnie. 7EII nabiera ładnej barwy i jest znacznie bardziej dokładny, detaliczny,

niż 7E. Słychać więcej smaczków. Dźwięk posiada wyższą rozdzielczość (brak ograniczeń które mają 14bitowe

przetworniki).

Ale mniejsza o to.

Interesują mnie magiczne połączenia synergiczne. Np takie jakie odkrył Gregaudio:

- CD grundig 7550

- wzmacniacz Sanyo Ja 220

- kolumny Grundig box 650

- dedykowane okablowanie

Czy oprócz tego zestawiania znacie jeszcze inne które również mogą oczarowac barwą i naturalną

prezencja instrumentów jak i ludzkiego głosu. Takie w których np. saksofon brzmi jak prawdziwy

a głos np. Pani Netrebko zabrzmiał identycznie z tym na sali koncertowej. Chodzi o barwę.

Pozdrawiam

ola

kocham cię z takie wpisy, jeżeli jesteś dziewczynką oczywiście

ale wiem że niestety sopran Ani identyczny z tym na sali koncertowej to tylko w filharmonii usłyszymy. A już na pewno nie z grundigów box 650, choć cenię sobie bardzo znajomość z tymi urządzeniami to jednak bez przesady. Bo w takim razie co usłyszymy z połączenia lampa+saba greenalnico?już tylko chóry anielskie i trąby jeryhońskie. Dobrany rzetelnie zestaw Grundiga dobry jest ale do pewnego momentu w życiu misia audiofila. Dodam tylko że lampka+zielone lejki dostepne są w zasadzie na każdą kieszeń. Rozwiązania są proste jak szyna kolejowa.

do pewnego momentu w życiu audiofila? dlaczego? bo ciągle szukamy i słuchamy. Ale są wyjątki, jest wiele osób, którym ten sposób odtworzenia dźwięku zostaje. Pomimo ograniczeń 14 bitów... Lampy to też w teorii same zniekształcenia szumy, mikrofonowanie - więc skąd ta magia z głośników? A średnica box 650 to moim skromnym zdaniem kryształ.

Ola ja dodałbym od siebie Revoxa i monitory BBC LS 3/5

lete, za to "polactwo" masz krechę i już... A ty to kto i skąd niby jesteś? Marsjaństwo? No comment...

Pewnie znalazło by się jeszcze kilka zacnych klocków które w odpowiednim zestawieniu dałyby ładną barwę i dynamikę całego systemu. Tylko znalezienie takich kombinacji to lata doświadczeń i poszukiwań które potrafią sporo kosztować...

> Dobrany rzetelnie zestaw Grundiga dobry jest ale do pewnego momentu w życiu misia audiofila.

Pozwolę się nie zgodzić - jeśli dla kogoś proirytetem jest ładna barwa a dynamika i moc są drugoplanowe - to system opuszczający warsztat Grega przy relatywnie niskich kosztach bardzo dobrze spełnia takie wymagania i nie trzeba dalej szukać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.