Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z szanownym Panem.

np. to co zostało z mojego Kena gra dobrze zawsze i ze wszystkim. Dobre zródło pokazuje klasę we wszystkich konfiguracjach sprzętowych. Nawiasem mówiąc, G7550 też można tak wyrychtować. Ale nie wiem czy warto bo to kosztowne jest.

artur.

rafko ja sie zgadzam zdecydowanie co do tych 75% - pewnie że jest lepiej jeśli masz cd bardzo uniwersalny. Natomiast po co dotykać? :) Z tym rozsypywaniem to przesada - Twój AN gra w nim świetnie (miałem przyjemność słuchać), ale on w niewielu systemach gra mniej niż świetnie. 7550 ma natomiast takich partnerów mniej - czy to jego wada nie wiem sami oceńcie. Nie zarzekam się że z moim systemem zostanę, ale ja nie dotykam go i nic nie zmieniam bo nie jestem typem poprawiania czegoś co mi się podoba. Podoba mi się takie brzmienie. Wiesz, Twój system gra na pewno rewelacyjnie, jeśli ciągle dążysz by było lepiej - szacunek. Na pewno chciałbym go bardzo usłyszeć... Widzisz, jednak ta różnica w górę w brzmieniu kosztuje jednak sporo więcej niż to co mam ja. A w tych pieniądzach i nawet jeszcze za trochę więcej nic mi się tak nie podoba. I to w moim wydaniu cała idea zakupu systemu na 7550.

Ola: widzisz tak to jest jak tego typu polemika toczy się na forum a nie w pokoju odsłuchowym. Tam szybko każdy oceniłby że się podoba, albo nie. Każdy jest inny i każdy ma prawo do swojego zdania. Ale jak spojrzałabyś na kogoś kto wszedłby przez drzwi po wszystkim i powiedział: "nie słyszałem ale na pewno to jest lipa ?" A takich ludzi na forum jest dużo.

>mlb

no tak, tylko czemu moj AN zagral lepiej w Twoim dopasowanym pod 7550 systemie? To nie chodzi o prestiz, ja mam to w nosie, dlatego mam tez 7550. Ale slucham na AN, bo gra lepiej, choc czesc na tym forum powie ze 7550 jest lepiej zbudowany. Wiekszosc na tym forum patrzy na ciezar, mechanizm, budowe, a ja patrze na dzwiek. Nie kupuje CDka do ogladania wnetrza tylko sluchania. Myslisz ze kupilem AN dla prestizu? nie - dlatego ze gra lepiej! Wiesz o tym, bo wiesz ze myslalem o 7550 tuningowanym!

Z reszta, wycofuje sie z porownywania 7550 z AN, bo to nie ma sensu. Zakoncze temat mowiac: w swojej cenie 7550 po tuningu GAT jest swietny. Dokladajac mozna miec sporo lepiej, ale.... to wymaga dolozenia....

rafko, z tym prestiżem oczywiście nie myślałem o Tobie :) Myślę że Twój CD to bardzo udany zakup, AN to jeden z niewielu CD warty swojej ceny.

Inna sprawa że mój system wtedy nie był i obecnie jeszcze nie jest dobrze dopasowany pod 7550, byłem u Grega, posłuchałem i już wiem gdzie leży pies pogrzebany - u mnie wtedy usłyszałeś może z 70% tego co było możliwe. Do moich kolumn potrzebuję wzmaka o większej wydajności prądowej - wtedy pokazują co potrafią, jest przestrzeń, kontrola, swoboda. Jak będę miał gotowy system to dam znać, posłuchasz i ocenisz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

Tak na dobranoc :)

>Jeśli ktoś mi powie że chodzi co tydzień na koncerty i słucha instrumentów na żywo a następnie wypowiada się >na temat takiego czy innego brzmienia sprzętu, jestem w stanie mu uwierzyć bez zadawania żadnych >dodatkowych pytań.

Jestes wielce nieroztropny w swoich deklaracjach i to sie moze na Tobie kiedys zemscic... :)

Ci, ktorych tak oceniasz, krytykujesz i starasz sie pouczac, byc moze chadzaja jednak na te koncerty - ba, moze i "na zywo" nawet... Jakby tak sie blizej temu przyjzec, dodatkowo "niektorzy z nich" moga rowniez wylegitymowac sie niejedna, niekiedy dosyc rzadka "przypadloscia" (np. sluchem absolutnym). Zastanawiam sie, co by faktycznie zrobili z tak niespodziewanym darem, jakim bylaby "Twoja wiara, bez zadawania zadnych dodatkowych pytan". Jestem pewien, ze trudno by im bylo ta wiare w sposob godny zagospodarowac :))) Ja w kazdym razie mialbym spore z tym klopoty :P

Konczac temat pozdrawiam naprawde serdecznie :)

Lete

Lete, nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Widzę co wypisujesz w innych wątkach - wciąż doradzasz a najgorsze że często są to nietrafne porady. Muzyka na żywo Jest ideałem do którego przekaz muzyczny powinien dążyć. Jak ktoś zna brzmienie skrzypiec, akordeonu czy gitary to na pewno nie będzie nikomu doradzał wymiany elementów bez sprawdzenia czy ta wymiana poprawi czy pogorszy odtwarzanie brzmienia tych instrumentów, zwłaszcza że te same elementy w różnych układach dają różne rezultaty brzmieniowe.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

Rzadko pozwalam sobie na ironie, ale w stosunku do Ciebie po prostu w pewnym momencie nie wytrzymalem...

Zasadniczo, model twoich monotonnych wypowiedzi zdaje sie byc wciaz ten sam - rzucic troche banalnych i najczesciej oczywistych, czesto w twoim przypadku mocno "ubarwionych", ogolnikow ("woda zasadniczo powinna byc... mokra"), a przy okazji pozwolic sobie na pouczanie innych w niewybredny, typowo belferski sposob... Jako zywo, styl ten przypomina mi pewnego znanego specjaliste z Krakowa...

Moze jednak przydaloby sie troche otwartosci umyslu, tolerancji na poglady innych i odrobina samokrytycyzmu?

Jak ktos ci juz tu napisal, nie jestes "autorytetem od wydawania certyfikatow". Szkoda, ze nie zauwazyles dosyc oczywistych sygnalow od forumowiczow, ktorzy starali sie zwrocic Ci uwage na pewne niestosownosci, niespojnosci i dosyc "zlozone meandry" Twoich wypowiedzi. Apeluje do Ciebie o jedno - zdecydowanie wiecej konkretow, mniej "bajania" i troche tolerancji dla innych. Moge to rozwinac, jesli chcesz...

Pozdrawiam,

Lete

To co proszę Pań i Panów,

może rozmowę w końcu warto przesunąć w stronę praktycznych konkretów? Inaczej wszyscy będą mówić obok siebie w nieskończoność.

Jakieś odsłuchy porównawcze? Grundig 7550 vs....?

Proponuje stare maszyny na TDA1541, które kręcą się w podobnych, a nawet niższych cenach: 304mkII, CD650 i parę podobnych. Moze koledzy zgłoszą swoje maszyny do testu?

Ja moge podesłać plastikowego Philipsa CD160 (koszt= 80zł allegro + drugie tyle na modyfikację NOS)

Odsłuchy jak najbardziej, już chciałem to wczoraj zaproponować :)

Ze względów geograficznych chyba najlepiej wwa czy okolice. Rafko ma 7550 w oryginale, ja mam po modyfikacji, może jeszcze posłuchać kilka starszych klocków innych jeśli ktoś miałby chęć. Plastikowy CD160 też fajnie gra - w wersji NOS jeszcze nie słyszałem, byłby mile widziany.

Zostaje kwestia czasu i miejsca, proszę o propozycje. Najlepiej posłuchać w systemie dobrze dopasowanym, ale niekoniecznie. Można i u mnie, pokój około 27 m2, średnio wytłumiony - mam nadzieję że nikt z Was nie ma alergii na kota... Może następny weekend po południu - jeszcze sprawdzę.

Pozdrawiam.

Aha, dla rozrywki miałbym jeszcze CD204 po standardowej wymianie opampów i paru kondków ;)

Proponuje podejść do tego poważnie, więc na spokojnie. By opinia wykreowana przez forum była wiarygodna i nie została obśmiana przez poważniejszych audiofili.

Przy okazji mamy szansę stworzenia początku forumowych testów. To byłoby cuś!

2szt 7550 już są. Przed i po tuningu.

Teraz trzeba znależć:

1. kolegów z 304mkII, CD650, CD960, CD9000. To popularne i sprawdzone maszyny, których ceny i jakość wszyscy znaja.

Obracamy sie w okolicach tysiaca złotych (bo tyle mniej wiecej kosztuje grundig z tuningiem).

I to 1000zł powinno być górna granica ceny z rynku wtórnego (ew. cena+ koszt tuningu) wystawionych do porównań cedeków. Nie wystawiamy zbyt łatwej do pokonania konkurencji (np.204), czy klocków o takiej cenie sklepowej. Tak myśle.

2.Wystarczająco "normalny" zestaw do odsłuchu. By jego jakość nie ograniczyła, lub nie zafałszowała możliwości testowanych urzadzeń.

Miejmy nadzieję, że któregoś z forumowych audiofili zainteresuje próba pokazujaca jaka jest prawdziwa wartość tych kilku legendarnych cedeków opartych o pomysły philipsa. (no bo przeciez zweryfikujemy 2750, 304, 650, 960, cd9000 jednocześnie).

A może któreś z prężnie działających środowisk taki test u siebie zorganizuje? Jest grupa krakowska, kaim. Panowie?

Zobaczymy jak dalej się to rozwinie.

Ja podchodzę jak najbadziej poważnie...

Myślę że o ile chęci i pojemność bagażnika pozwolą, można by posłuchać tych CD w zestawieniu z różnymi wzmakami i kolumnami "z tamtych czasów" - dałoby to szersze spojrzenie i pokazało istotę dopasowania. Mam u siebie dwa poważniejsze wzmacniacze w tej klasie - jeden JA220 w wersji GAT, drugi dość ciężki i nie modyfikowany Philips w klasie A. Kolumny z tego przedziału u mnie to BOX 650 i 350, przydałby się ktoś z BOX-ami w wersji prof. lub Rogersami czy podobnymi z nurtu BBC monitor.

Może Greg też wziąłby w tym udział jeśli czas mu pozwoli? Kiedyś wspominał o idei takiego spotkania oraz o możliwości wynajęcia kwater w Kazimierzu nad Wisłą ale nie wiem na ile jest to aktualne i jakie są ceny. Może w czerwcu czy lipcu udałoby się spotkać się tam na dzień lub dwa i połączyć przyjemne z przyjemnym, czyli zwiedzanie Kazimierza, dobre trunki i dobry dźwięk :)

I mamy wreszcie to, o co chodzi - konkrety :)

Sugeruje, aby wlasciwe porownanie "CD do 1000 zl" przeprowadzic z wykorzystaniem pozostalych elementow toru o stosunkowo wyzszej jakosci i - najchetniej - z wyzszej polki. Chodzi o warunki w ktorych kazde urzadzenie moze "rozwinac skrzydla", a nie zostac ograniczone przez mocno budzetowy element toru (np. niskiej klasy wzmacniacz lub zestawy glosnikowe).

Naturalnie, mozna przy okazji zaprezentowac rowniez brzmienie dobranego zestawu grundiga, np. V1700 (?) i Box 650 Prof?

Dobrze by bylo, aby taka tradycja mogla byc kontynuowana, co pozwoliloby na stworzenie swoistego obiektywnego mechanizmu do potwierdzania lub obalania forumowych zjawisk - w wiekszym gronie, w milej atmosferze :)

Pozdrawiam,

Lete

Panie i Panowie,

W efekcie tej dyskusji założyłem nowy wątek "CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia" gdyż to o czym tu rozmawiamy daleko wybiego poza temat przewodni - zapraszam do kontynuacji.

Porównanie 7550 z innymi cedekami o podobnej cenie w obiektywnych warunkach. Dobrze pamietam cel zabawy?

Nie jest do tego przecież niezbędne sanyo, czy kol. 650. Prezentację takiego zestawu można potraktowac jako swoista ciekawostkę- umiejętność konfiguracji to bardzo cenna wiedza- i zrobić też przy innej okazji, jeżeli tym razem się nie uda

Zresztą przypuszczam, że kraków może zaproponować tak "wypasione" klocki, że wszystkie cedeki pokazać będą mogły swoje możliwości w pełnej krasie.

Można i tak. Ale moim zdaniem nie ma uniwersalnych klocków, niezależnie od tego jak są "wypasione", stąd oprócz wypasionych klocków warto by też posłuchać w konfiguracji w której brzmią najlepiej.

Ja się chętnie dopisuję do odsłuchów. Jeśli chodzi o cd to mogę zabrać 7550 GAT, CD204 w oryginale i NAD 514 bo takie mam u siebie. Jeśli chodzi o resztę to widać w "o mnie", jeśli będzie trzeba zabiorę co potrzeba. Jestem z Łodzi więc dostosuję się do miejsca docelowego :) Lete jak dasz radę to chętnie usłyszę twoje nakamichi bo jest warte uwagi.

jeRRy, w sprawie odsłuchu zapraszam do nowego wątku

Witam serdecznie...

Przyłączam się do pomyslu wątek obserwuje od dłuższego czasu..i jestem ciekaw... to mało powiedziane ciekaw :)

Chętnie zabiorę Philipsa 960

Może poznamy punkty odniesienia a nauka będzie z tego jak najbardziej przydatna na przyszłość. A poza tym zawsze jakiś SPOT :)

Jaką macie opinię na temat wielkośći kondensatorów w zasilaczu cdeka...warto dać taką samą jaka jest fabrycznie czy większą pojemność ?

Kiedyś dałem większą kilkakrotnie ale dzwięk stał się jakiś taki ściśnięty , wymuszony -czy to normalny efekt?

>Jaką macie opinię na temat wielkośći kondensatorów w zasilaczu cdeka...warto dać taką samą jaka

>jest fabrycznie czy większą pojemność ?

W CD raczej bym nie zmienial pojemnosci, a jezeli juz, to raczej nieznacznie i tylko wtedy, jezeli nie ma odpowiedniego zamiennika. Z moich doswiadczen dotychczasowych wynika, ze zarowno zmiana pojemnosci, jak i bocznikowanie kondow w zasilaniu nie ma sensu, bo w praktyce przyjemnie jest potem wracac do wartosci fabrycznych... :) Jezeli pozostaly sprzet towarzyszacy jest niskiej jakosci, to faktycznie zmiany pojemnosci i wspomniane bocznikowanie moga dac rezultat zmiany, ale poprawa w warunkach obiektywnych bym tego nie nazwal.

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.