Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

tu jest jakaś perła bez basu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

artPaw - masz może część wyjściową schematu tego B&O 6500?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no to dobra i taka informacja

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

znamy się co nieco... :)

ps. mam nadzieję, że mój ostatni układ lampowy do cd ma fajniejsze brzmienie ;)

e tam ... koncepcja podobna, inne szczegóły decydujące o brzmieniu...jednak chyba to ja namówiłem ŁF i wmówiłem, że dźwięk z konwersją rezystorową i to dalej bezpośrednio do lampki może być jeszcze lepszy ... i z tego co słyszałem w tym kierunku są ostatnie prace naszego znajomego ;)

u mnie jest inna lampka, starannie dobrane rezystory konwersji (kilka dni testów), pominięte kond. wejściowe i dobrane rewelacyjne kond wyjściowe (olejak PIO + teflon)

u Ciebie zrobił z sowterem .... to dobra ale droga zabawa..

Obecny efekt z lampą uznałem za doskonały i zakończyłem tu eksperymenty. Rozwiązanie z jednym opampem i lampą nie zadowalało mnie do końca a z sowterem było zbyt drogie jak na zabawę i dlatego cały czas testowałem konwersję rezystorową z tda1543 i tda 1541 i dopiero to ostatnie rozwiązanie w połączeniu z lampką jest kapitalne. Na tyle dobre, że nie chcę żadnych zmian i po prostu zacząłem lubić słuchać muzykę z cyfraka.

Teraz ten sam lub podobny efekt chcę uzyskać na tranzystorach..... może się uda.

Idę spać bo jutro praca. Narazka.

Dzis mialem okazje posluchac i porownac brzmienie Harpia Acoustic Nicolo - dokladnie tych, ktore swietnie zaprezentowaly sie na AudioShow 2006 oraz rok temu w trakcie spotkania w Krakowie zdeklasowaly m.in. kolumny Mimas Anor (Adama, McGyver), a takze doskonale obronily sie i leb w leb poszly z drogimi zestawami Gamuta (kolumny za 30.000 zl) - opis w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (na zdjeciu te brazowe, wazkie dwudrozne). Porownywalem je bezposrednio z moja konstrukcja oparta na M18WH i D25AG - w tym samym systemie (czyli nieco "krecony" Grundi A-9000 + Nakamichi OMS 7E). Sluchaly ze mna jeszcze dwie osoby.

Wniosek generalnie z tego wyszedl taki, ze... cholernie dobrze wyszly mi te moje DIY... :) Ale do rzeczy... Sluchajacy mieli trudnosci z wyborem zdecydowanego faworyta. W przypadku Nicolo lepszej jakosci kopulka reprodukowala nieco bardziej detalicznie wyzsze rejestry (z nieco wieksza rozdzielczoscia - bez przepasci, ale jednak). Precyzja i scena byla generalnie podobna (w obu przypadkach chirurgiczna i obszerna). Odnosnie srednicy i dolnych rejestrow, wskazania w przewadze dotyczyly mojego zestawu (generalnie w wiekszosci opinii bardziej neutralna reprodukcja - Nicolo w tym systemie nieco "podgrzewa" srednice). Dzwiek w 19 metrach naprawde wypelniajacy cala przestrzen - potezny, jak na tak niewielkie dwudrozne kolumienki. W obu przypadkach naturalnie nie stwierdzono jakiegokolwiek "przywierania" dzwieku do zestawow, niedoborow w zakresie liniowosci, czy jakichkolwiek "defektow" zaklocajacych odsluch. Jednym slowem bylo bardzo dobrze.

Coz... Generalnie mam wiec na czym sluchac i bardzo chetnie zaprosze Dragona666 (juz to zrobilem) celem porownania brzmienia G7550 (w obu konfiguracjach - w tym z oslawionymi Nicolo).

Mielibysmy dzieki temu szanse na uzupelnienie wnioskow, ktore pojawia sie po spotkaniu w "dalekiej" mi Warszawie...

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

lete - nie chwal się tak i pokaż wykresy przenoszenia i impedancji tych twoich kolumn DYI

>Rambo, 12 Maj 2007, 23:19

>lete - nie chwal się tak i pokaż wykresy przenoszenia i impedancji tych twoich kolumn DYI

Generalnie konstrukcja jest dosyc "swieza" i na ten moment przyzwoicie "osluchana", skonfrontowana ze sprawdzonymi konstrukcjami. Odsluchy nie wykazaly problemow. Co do zwrotnicy, to jest to mix tradycyjnych rozwiazan, wiec tu nie bedzie zaskoczenia. Pozostaje kwestia, jak to wszystko gra w zastosowanej obudowie i na tej podstawie wykresy... Ale to trzeba po prostu zrobic - jak zwykle, klania sie Warszawa i ewentualne mozliwosci pomiaru (moze wkoncu po tych 3 latach znowu sie tam wybiore, bo raczej nie sadze aby udalo mi sie to wykonac tu na miejscu lub w okolicy...). Podsumowujac, opinie dotycza stanu, ktory jest mozliwy do oceny "na sluch", przy zalozeniu, ze konstrukcyjnie staralem sie wspierac klasycznymi, sprawdzonymi wzorcami.

Pozdrawiam,

Lete

wystarczyłoby na początek pożyczyć od kogoś prosty zestaw speakerworkshop + PC i już widać jak wyszło połączenie głośników, jak wygląda zgranie fazy, jak nastrojony jest bassreflex, impedancja, czy nie ma rezonasów pasożytniczych obudowy itd.

Jezeli jest ktos, kto moglby wspomoc takim zestawem, to bylbym wdzieczny (Rambo, mozesz cos takiego mi wypozyczyc?)... Wyszloby co ewentualnie mozna jeszcze poprawic. Prosze o wiadomosc na priva, jezeli ma ktos taka mozliwosc.

Pozdrawiam,

Lete

Dziś przez chwilkę słuchałem zmodyfikowanego cd Marantza-53 , gość go kupił za 200 na allegro !!!

Wsadził do środka nowe kondy Black Gate , scr-y, nowy clock i opa 627 .....powiem tak o kur.... klapy mi opadły , przestrzeń , bas i dynamika , i cudo soprany ! Lokalizacja instrumentów-żyleta , a średnica to miodzio .

Nie wiem jaki tam przetwornik siedzi , ale jak tak brzmi takie tanie g... po przerobieniu, to....

czy Grundig 7550 może zabrzmieć lepiej pomimo swoich lat i ograniczonego przetwornika?

dragon66, z Twojego opisu wynika że gość zwyczajnie przesadził. Jestem ciekaw co byś o nim powiedział gdybyś go miał słuchać w domu przez tydzień po 2-3 godz. dziennie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>dragon66

Masz juz G7550, a mimo to srednio tuningowany (slyszalem o wersji - nazwijmy to - "pro" niezaleznego trafa dla toru analogowego i zabawy z wymiana doslownie kilkunastu roznych typow elementow) Marantz CD-63 wywarl na Tobie az takie wrazenie? Porownywales je?

Swoja droga, gotowa recepta na tuning 63'trojki jest dostepna na forum. Mialem tego CD i to z nowiutkim laserem, ale jakos nie przyszlo mi do glowy go tuningowac (moze to byl i blad), bo za 100 zl wiecej wpadl mi inny CD, ktory go "zbil po twarzy"... Napisz cos wiecej o modyfikowanym CD-63, bo jest to dosyc popularne CD i jezeli ludzie faktycznie mogliby wymienic kondy, wsadzic opa 627 i poprawic pare "duperel", to moze i warto...

Pozdrawiam,

Lete

Słuchałem go przez godz ,oczywiście inny sprzęt,inne warunki, ale naprawdę zagrał ładnie!

Ale lete ....puściłem dziś sygnał na gniazda rca beżpośrednio z opów, nichicon muse (ruskie dopiero dotrą) i....za cholerę nie wróce już do polączenia fabrycznego -wszystko się porawiło i dzwięk odfiltrował z brudu...jednym słowem bajka i mialeś rację .

Poprawę oceniam na ok 50-60 %.

To jest rewelacyjny i prosty mod.POLECAM INNYM

Zastanawia mnie czy można wziąc masę z opów i puścic na każdy kanał niezależnie?

Jeżeli tak, to z których nóżek NE?

masa z opów już wiele nie zmieni dragonie. ona i tak jest masą wszystkiego. tak więc tylko foliaki w tor i będzie jeszcze lepiej.

sprawdz jeszcze czy nie pomyliłes kanał lewy prawy bo o to łatwo. Jakim drutem pociągnales sygnał?

a widzisz jakie to fajne?

:) teraz im lepszy opamp bedzie gral tym lepiej, lecz nie wiem czy warto kupowac drogie po 100zł. twoja decyzja.

Nie we wszystkich konstrukcjach wyjscie z sygnalem z opampow jest konieczne i ma sens - niektore maja opampy tak blisko gniazd RCA, ze mozna powiedziec, iz juz fabrycznie zostalo zrealizowane przez konstruktora. Tak ma np. OMS-7E w wersji II (ale niestety, nie moja 'siodemka'...).

Pozdrawiam,

Lete

artPaw i dragon - jest jeszcze jedna sprawa - op ampy mają niestety ograniczenia i robienie na nich konwersji obarczone jest na samym starcie zaniżeniem poziomu. Sowter lub lampa z rezystorem , ewentualnie mój ostatni układ tranzystorowy od razu pokazuje słabość op ampa.

wiem wiem

dragon chcial sprobować i zasmakowac prostego numeru.

niestety w przypadku G7550 nie warto inwestować w sowtery 1000zł,

podejrzewam ze jeśli ten prosty ruch tak mu przypadl do gustu to nastepnym będzie docelowy bolid do przeróbki na maxa.

Dragon niedlugo uslyszysz cos w warszawie mam nadzieję. Mam sole trzezwiące w razie czego.

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.