Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

>Więc jak to jest z tym Hi -endem ?

Właśnie sam sobie odpowiedziałeś... Hi end to głównie hasło pomagające we wciskaniu ludziom różnego szajsu za hi-endową cenę.... ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

ja podpinam się do toku myślenia grega, kto słyszał cd7550 ma jasne zdanie, kto teoretyzuje widać... Łatwo jest bić pianę, powtarzam raz jeszcze: stoczmy tę rozmowę słuchając całego systemu jaki jest przypisany cd7550 i wtedy porozmawiamy konkretnie - ja służę odsłuchem. Nie twierdzę że lete mówisz od rzeczy, ale naprawdę mocno teoretyzujesz i bujasz w obłokach. Co do kupienia cd7550 to ja mogę się pochwalić, że kupiłem go bez żadnej rekomendacji. Kolejność była taka: odsłuch całkowicie przypadkowy, od człowieka który zwozi sprzęt RTV, potem kupno - z racji, że był w idealnym stanie dałem 400 zł bez jąkania - moim zdaniem był tyle wart. Z racji, że wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest audiostereo.pl, przez przypadek znalazłem stronę Gregaudio i po kilku rozmowach poddałem modyfikacji i za namową zdobyłem do CD7550 resztę systemu. I tak od 2 lat gra to w stanie niezmienionym. Bez zmieniania kabli zasilających czy gniazd RCA na pozłacane, czy innych bezsensownych i bezcelowych "przeróbek". Jeśli ktoś chce wygłaszać jakieś teorie, zapraszam, niech posłucha i powie co jest nie tak - będzie to rozmowa o czymś, a nie wygłaszanie teorii, bo takich osób na forum nie brakuje...

Przedwczoraj odebrałem od Grzegorza niżej wymieniony sprzęt po tunningu :

1. Kolumny aktywne grundig box 30

2. Preamp Grundig sxv6000

3. CD 7550

+okablowanie dobierane pod zestaw, grundigowskie i inne.

Powiem krótko : czapki z głów! A jak ktoś chce krytykować to najpierw niech posłucha, a później skonfrontuje ze swoim systemem audio który zebrał 5 gwiazdek w danym czasopiśmie X lub Y...

Grzegorz to facet który wie co robi. Jeżeli wiesz czego chcesz od sprzetu a jesteś już trochę osłuchany to spróbuj. Koszt sprzętu najniżej budżetowego a dźwięk zawodowy (nie lubię określenia Hi-End itp).

Polecam i nie jest to kryptoreklama, nie jestem nawet z Grzegorzem spokrewniony czy też co innego ;)

dajmy już spokój gazetom - oceny sobie, życie sobie - nie wiem jak wy, ja lubię poczytać co nowego i co w trawie piszczy. Przy muzyce np którą roztaczają moje głośniki. Lubię też spotkać się i posłuchać innego sprzętu - znajomych, znajomych sklepów i dzięki temu czasami mogę coś od siebie napisać jak co gra moim zdaniem - to samo robią redaktorzy pism, tyle, że im za to płacą :) Ale nawet tam nie ma gadania o wirtualnej rzeczywistości, tylko każdy usiadł, posłuchał i napisał - co polecam każdemu forumowiczowi, zanim zacznie bić pianę bez sensu na jakiś temat, czy przeciwstawiać ogólniki faktom.

A poza wszystkim witam w klubie Barthuss :)

tak trochę offtopic, przepraszam dragon że się tak rozpisałem... :) Ostatnio w ciemno kupiłem na allegro za pół darmo takie oto głośniki (foto załączam)... jak wpiąłem je zamiast moich box 650 prof żeby je wypróbować, to szczęka mi uderzyła o podłogę... Z racji że posiadam drugiego Ja220 to odkopałem również Philipsa CD202 i podpiąłem te głośniczki. Aluminiowa kula i na szczęście oryginalny kabel. Właśnie tego słucham i uszom nie wierzę... Przestrzeń nie do uwierzenia, bas może nie sięga piekieł, ale jest go pod dostatkiem i równie dobra góra pasma - tak naturalny i rzeczywisty dźwięk, że trudno uwierzyć. Oczywiście w tym zestawieniu ląduje jako zestaw nr2 w drugim pokoju...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety efektem wątków takich jak ten są chłamdlarze (bo na "handlarze" nie zasługują) z allegro wypisujące bzudy o hi-endzie i poziomie 5-8 tys zł...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

za 5-8 tys. zł to poziom Harbeth'ów... jestem ciekaw czy potencjany nabywca tych Grundigów miałby szansę wygrać sprawę sądową o oszustwo

A ja tak nieśmiało powtórzę pytanie o układ odniesienia.

Człowiek z allegro podał swój i juz go znamy.

Cd grundiś. Od czego gorszy, od czego lepszy? Przed i po tuningu.

Np. Grundis lepszy od?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dotychczas padły następujące konkrety:

"Te grundigowe systemy nie są alternatywą do systemów dla zasobnych audiofili ,

... CD 7550 ( temat ) który jest dobrym cd wyróżniającym z tłumu sredniej klasy...

...304 jest lepsza ale trzeba brać pod uwage sytem. "

...W skaii bezwzglednej cd 94 i 960 można wyciągnąć więcej..."

Mnie ciągle ciekawi ile takie brzmienie CD7550 jest realnie warte. Nie znam kosztów upgradeu, więc teoretyzuję.

Czy kupiony i stuningowany CD650, albo CD304 jest lepszy i tańszy/droższy (niepotrzebne skreślić)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko chciałbyś mieć podane na tacy. Nie ma tak łatwo, trzeba ruszyć d... i posłuchać.

Te kulki to ciekawa sprawa , niedawno słuchałem woooferka albo tzw łomota ..jak mówią łysi i mili panowie ...firmy B&W w kształcie kulki i...czapki z głów !!

Po raz pierwszy w życiu podobał mi się subek , jakość basu w połączeniu nawet stereo odlot ,kontrola ,zejście i barwa najniższych tonów ,tylko ta zwariowana cena ok 6000 zł !!!

A co do Grundiga ..ciągle słucham i wiem jedno ..na pewno potrzebuje tuningu i ręki fachowca , na surowo ma barwę wyśmienitą jak za tą cenę ale ma i wady ..dlatego potrzebna jest korekta !!!

Wnioski moje są takie : Bdb bas nie ustępujący nawet cdekom w przedziale 2000-4000 zł

-średnica nie gorsza do ok 3000 zł

-stereo ,plany ,przestrzeń itp. do ok 3000zł

-Barwa jako całość i spójność 2000-4000 zł

Wady :

-najbardziej kuleją soprany ...ich barwa i rozdzielczość ... prawdopodobnie jest to wina starych kondów i połączeń wewnątrz (latka robią swoje ) , zresztą jak ktoś śledzi mój wątek to już wielokrotnie o tym pisałem !!

Wnioski końcowe: bdb cdek do pierwszego średniej klasy systemu w przedziale za klocek 1500-3000 zł - za cenę na allegro 200 - 400 zł max

Jako baza do tuningu ...uważam że po prostu Rewelacja i Rekomendacja ...zbudowany z głową ...jak czołg -

i tak należy go traktować -WSPANIAŁA BAZA DO TUNINGU- po którym klocek podniesie swój poziom o kilka poprzeczek wyżej ..moim zdaniem do ok 5000 zł !!!

wszystko chciałbyś mieć podane na tacy. Nie ma tak łatwo, trzeba ruszyć d... i posłuchać.

>mlb

Ruszam dupę i słucham wiele lat. Ameryki juz poodkrywałem parę razy. Wszelakich grundisiów sporo też kiedyś przećwiczyłem...

A delikatna forma pytan wynika wyłącznie z kultury, której jakoś mi się trudno pozbyć.

Rozumiem brak konkretnej odpowiedzi o układ odniesienia w ocenach cd grundiga i wiem z czego to wynika.

Rozumiem fascynację odkrywaniem nowych dla Was światów i potrzebą podzielenia się tym z innymi

Rozumiem też zawodowców, choć oni zachowują większą wstrzemięźliwość.

Ale nie przekonujcie, ze grundigi są czymś więcej niż alternatywą dla budżetowego hifi, bo bede rzygał.

Ktoś tego posłucha i wyda kase. Jak juz wiele razy na forum bywało.

Lada sekunda jakiś tuningowany CD7550 osiągnie z półtora tysia. I dopóki jego szczęśliwy posiadacz, za radą jakiegoś niezależnego doradcy, nie dokona dokładnych porównań z kilkoma pudełkami z rynku wtórnego za tą samą kasę, to....będzie szczęsliwy.

Grundig ma interesującą barwę (jak wszystkie klocki na TDA1540), ale analizy, precyzji i szczegółu, choćbys sie zesrał, mu wiele nie przybędzie. Nie pomoże mu nawet "jedyna, wyjątkowa i niepowtarzalna" implementacja firmy grundig, który może i kupował bebechy od philipsa,ale przecież zrobił dzieło sztuki ze swoimi tajnymi sztuczkami. I niepowtarzalny, magiczny tuning też nie. Ma on ograniczenia wynikające zzastosowanej technologii i przeskoczyć tego się nie da.

Kreowana jest kolejna moda na forum. Było już tak np. z Philipsami, Marantzami, których cena skoczyła, a teraz wraca powoli do normy.

Grundigi to fajne zabawki. Za niewielkie pieniądze moga dać sporo radości, bo nieźle grają. Ale tylko tak można je rozpatrywać.

Każde inne stwierdzenie to właśnie brak układu odniesienia. Albo marketing

Pozdrawiam

>Ruszam dupę i słucham wiele lat. Ameryki juz poodkrywałem parę razy. Wszelakich grundisiów sporo

>też kiedyś przećwiczyłem...

>Ale nie przekonujcie, ze grundigi są czymś więcej niż alternatywą dla budżetowego hifi, bo bede

>rzygał.

Chwileczkę, to Ty non-stop domagasz się porównań i odniesień i między wierszami oczekujesz od wszystkich żeby Cię do czegoś przekonali. Nikt tu nikogo nie przekonuje na siłę - sam porównaj i posłuchaj a nie oczekuj że ktoś to zrobi za Ciebie - wtedy będziesz mógł pisać do woli jaki to złom lub że coś słychać.

Panowie - faktycznie teoretyzujecie mocno;

Grundigi są w stanie grać naprawdę dobrze i transparentnie, z wszystkimi aspektami brzmienia dość dorbych systemów.

Diabeł tkwi w szczegółach - trzeba wybraż konkretne i modele i ponoć nawet sa różnice w budowie i brzmieniu tych samych modeli z różnych podserii i lat.

A potem dzwonić do Gregaudio.

doprawdy nie wiem co stefanB masz na myśli z kreowaniem nowej mody. Padło konkretne pytanie w niniejszym wątku i wypowiedzieli się ci którzy słuchają na codzień i ci "którym się wydaje"... Gdzie tu mowa o kreowaniu mody?

Napiszę to już po raz któryś w tym wątku: CD7550 gra precyzyjnie i szczegółowo ale w CAŁOŚCI SYTEMU jemu dedykowanemu (od kabla po głośniki). W innym systemie, jest tak jak mówisz: daje sporo radości bo to dobry klocek - nic więcej. Uwierz - próbowałem. Dopiero kiedy usłyszałem go z całą resztą, pokazał się pełny obraz. Jeśli nie słuchałeś tego w całym takim systemie - to naprawdę bijesz niepotrzebnie pianę - bo jak niby oceniać coś czego nie słyszałeś? Zauważ że kilka osób w tym forum, mają CD7550 ale właśnie z dobraną resztą. Zgadzam się z tobą co do jednego: jeśli ktoś tu wpadnie przeczyta trzy wypowiedzi i wklepuje allegro i szuka CD7550 to mu tylko współczuję. I podejrzewam tak powstała moda na inne cd o których wspomniałeś. Dlatego pytanie o realną wartość samego CD7550 jest przejawem tego, że i ty takiemu właśnie zjawisku podlegasz. Słusznie Ola zaznaczała że gra cały system, wielu się nawet zgodziło i zaraz znowu: ile jest wart CD7550... Groch w ścianę...

Wydaje mi się, że niektórzy przeceniają wartość Grundiga. Tak jak napisał StefanB - urzekła mnie barwa i ... tylko tyle. Gra nieźle. Koniec kropka.

Każdy CD zgrany z resztą zagra dużo lepiej - zwracałem na to uwagę, zwracali i inni forumowicze, ale tak naprawdę większość tutejszych bywalców zajmuje się pierdołami typu podstawki pod kable i inne. Ilu z Was zatroszczyło się o akustykę pomieszczenia? Zaraz okaże się, że w innym pomieszczeniu gra lepiej niż w Twoim i co wtedy?!

Wg mnie kolejność:

- pomieszczenie,

- synergia systemu,

- reszta

Już kilka razy się przekonałem że super sprzęt potrafi zagrać jak jedna wielka klucha. A pamiętacie tak niedawno AS'06 gdzie każdy opluwał Avalony a u Elb'a grało super (są świadkowie..)??

Wydaje mi się że nie przeceniamy, po prostu ten dźwięk nam się podoba. Nie stawiam go na piedestale bo bez zbytniego zastanowienia wymienię lepiej grający zestaw. Tylko że na niego muszę wydać 5 razy tyle niż kosztował mnie ten system. Nie wiem dlaczego miałbym to robić - ten dźwięk mi się podoba. Pełna zgoda: pierdoły typu podstawki, kable i fatalnie grające Avalony na ubiegłym Audio Show - było cienko. Co do pomieszczenia - sorki aparat w serwisie - wygłuszony pokój 3,5m na 4,5m. Mam ten komfort, że tu moja piękniejsza połowa nie ma zasięgu :) i wszystkie ściany są wygłuszone matą akustyczną, a w 1/3 odległości między monitorami stawiam często odgrodę z gąbki w celu lepszego rozpraszania - to sprawdzająca się sugestia Gregaudio - za kolumnami ustroje rozpraszające. To tyle, ale wystarcza.

Na AS'06 nie opluwałem Avalonów :), poszedłem do sali z WLM :)

Od razu widać inżyniera :) Zdrowe podejście i już. Lubię tę kolejność: pomieszczenie, synergia, reszta... A nie zerkanie na gniazdo rca i pierwsze słowa: "nie złocone!!??" :)

Kochani- czytajcie dokładnie wpisy bo wydaje mi się że nie czytacie ich wcale tylko opieracie się na ostatnim , wyrażnie jasne na czarnym albo odwrotnie są tu porównania Grundiga do innych modeli ..nawet tych nowszych np .Nad , Arcam , Ca , Marantze .....cofnijcie się a przeczytacie, że dragon mógł kupić np. Arcam 73 T w niemczech i nie kupił, odradzono mu na korzyść moda Grundiga 7550 , potem walka o szranki z Nad 541 i starym AN oraz CA 640V2, za parę dni będę miał Arcama 7 Se oraz model 8SE -bardzo rekomendowany !!!!

Przekonajcie mnie że warto wydać te 4000 zł,które miałem i mam przeznaczone na cedeka, na nowy model jakieś super firmy !!!

Przekonajcie mnie że Grundig to chłam , jeżeli to zrobicie to sprzedam go !!!!

Ale co mi polecicie ?...to co już macie i zachwalacie?

I tu jest diabeł pogrzebany (a może pies ) , każdy broni swojego ?!!!

Jak mi udowodnicie że warto wydać te 4 kzł na coś lepeszego , to zrobię to ?!!!!

PROSZĘ CZYTAJCIE DOKŁADNIE WCZEŚNIEJSZE WPISY

I wtedy się wypowiadajcie ?

Tak na marginesie słuchałem wczoraj Marantz 17 mk2 ponoć REFERENCE Classe - wg mnie shit nie wart swej ceny !!!

Wali go na głowe nowy 7001 albo jeszcze lepiej 7001 KI - I znowu reklama ...PRZEPRASZAM WYBACZCIE NIE CHCIAŁEM I JESTEM NIEWINNY !!!

na pewno nie będziesz żałował, ale to Twoja decyzja. Wydasz mniej i będziesz zadowolony. Jeśli się zdecydujesz go zostawić, zbierz cały system - trzeba będzie dobrze poszukać, żeby znależć Grundig Box 650 Prof :) Ale widzę, że szukanie dobrze ci idzie :) Ale jest dużo sprzętu na świecie i dużo tego świetnie gra - problem tkwi tylko w trafnym wyborze... wrrrróć, raczej na wyborze, który da ci mnóstwo satysfakcji...

>Przekonajcie mnie że warto wydać te 4000 zł,które miałem i mam przeznaczone na cedeka, na nowy model

>jakieś super firmy !!!

dragon66 - nie przesadzajmy, z budżetem 4kzł na cd-ka można mieć lepsze rozwiązanie niż 7550, chociażby nowy przetwornik DC-1 Audionemesis i przyzwoity transport czy z drugiej ręki AN CD-1 czy NAIM-a. Jak pisałem już wcześniej, lubię 7550 - po modyfikacji to bardzo dobry CD w swojej klasie, ale ma swoje ograniczenia i wymaga dobrego dopasowania do reszty systemu żeby jego zalet w pełni skorzystać . Plusy to barwa i dynamika, minusy to rozdzielczość, brak pilota i wyjścia cyfrowego, utrudnione sterowanie. Przy ograniczonym budżecie 7550 to rekomendowane rozwiązanie, ale przy 4kzł pojawiają się inne ciekawsze możliwości.

Panowie, nie traktujcie naszych rozmów tak ambicjonalnie.

Ja nie twierdzę, ze G. jest zły. Ja jedynie namawiam do sprowadzenia zjawiska do właściwego wymiaru.

Czyli : jeżeli 7550 z tuningiem zamknie nam się , np. w 500zł, to jest miodzio. Jeżeli więcej, to uważam, warto rozejrzec sie za jakąś używką na TDA1541, która ma dużo większe możliwości do wyciskania.

I tyle. Jeżeli jest n i e d r o g i, to jest f e n o m e n a l n y. Jeżeli ma np. wyjść z tuningiem tauzena, to bezsens.

Powtórzę jeszcze raz słowa gregaudio, które padły w tym watku:

..... CD 7550 ( temat ) który jest dobrym cd wyróżniającym z tłumu sredniej klasy...

Aha, porównanie G do cen i brzmienia nowego badziewia jest bardzo spektakularne. Pięknie to brzmi -powalił klocka za piątke ze sklepu. Ale to niestety nie jest trudne, bo teraz robi się często gówno.

Porównywać należy cenowo i brzmieniowo do używek, które też (tak jak G.) czas bardzo dobrze zweryfikował.

StefanB : słuchałeś tunningowanego 7550 ?

Jaką znajdujesz alternatywę na 7550+głęboki upgrade za powiedzmy 1000,-PLN, lub zamiast tegoż np Phillips304mkII ?

W cenie 1000,- PLN to ja nie widzę za dużo ciekawych propozycji w temacie CD. Właściwie to nie widziałem żadnej godnej uznania. Kłopot też w tym że wielu ludzi zajmujących się przeróbkami w audio nie mają pojęcia o tym co robią oraz często nie mają zwyczajnego osłuchania w profesjonalnym ujęciu.

Ale padło kilka fajnych stwierdzeń :

- kompletacja systemu, a więc w tym przypadku na pewno dopasowanie przy tunningu do brzmienia systemu

- AKUSTYKA POMIESZCZENIA i ustawienie indywidualnie dla każdego systemu to klucz do sukcesu.

...wrocilem z krotkiego urlopu, a tu nadal "krecimy sie wokol wlasnego ogona"... No coz, aby moc nieco "urealnic" to, czym jest tuningowany 7550, brakuje nam jeszcze konkretow, czyli kosztu tuningu... Skoro juz o tym tyle rozmawiamy, to nie czynmy z tej kwestii tabu?

Pozdrawiam,

Lete

lete, coś ewidentnie Cię gryzie... przynajmniej ja się nie kręcę wokół własnego ogona, tylko pracuję i słucham muzyki (akurat trafiłeś na Bernstein-a).

Koszt tuningu pewnie jak zwykle zależy od wymagań właściciela, systemu współpracującego, aktualnych kosztów części i pewnie jeszcze kilku innych czynników...

Wpadłem dziś na chwilkę na Allegro a tam ....ceny szaleją , zobaczcie ile chcą za Sony 222ES -750 ZŁ ,powaliło ludzi !!

A my mówimy ciągle o Grundisiu !!!

Na razie siedzę w Warszawie ale jak wróce do Szczecina, to umieszcze pare fotosów z wnętrznośći Grundiga !!!

Lete ..ten Nakamichi też fajnie gra ..słuchałem go , nie powiedziałbym że jest gorszy od Grundzia :-)

Dobry sprzęcik robił Nakamichi ,bez dwóch zdań !!!

Panowie nie kłóćmy się co lepsze , bo tak naprawdę każdy sprzęt można nieżle podrasować !!!

Pokażmy tym zatwardziałym betonom co kultywują tylko nowości ,że nie wszystko złoto co się świeci i że często nabijani są w butelkę ulegając wpływom sprzedawców i reklamy !!!

Lutownice do rąk , i miejmy przyjemność i satysfakcję ,że sami coś potrafimy zrobić i mieć wkład -w tak piękną dziedzinę jaką jest Audio i Muzyka !!!

Dajmy coś od siebie a z pewnością muzyka nam się odwdzięczy .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.