Skocz do zawartości
IGNORED

NAD c372 porównanie DENON 1500AE

nadc372sz

Rekomendowane odpowiedzi

zgadzam się z JarlBjorn masz racje JMlab Cobalt nie pasuje do Denona natomiast wpasuje się dobrze do Nad'a

ale nie zmienia to faktu o jednak wyostrzeniu środkowo-górnego pasma dla Denona oraz jasności zbyt dużej tego wznacniacza

bo przeciez moge na Denonie podkręcic gałki Treeble na godzine 12 i myślisz że to coś zmieni - zapewniam cie że nie

czytałem na niemieckich formach podobnych do naszego i niestety ludzie w konfiguracji Denon nawet z głosnikami B&W zgłaszali zastrzeżenia że e Denon to kliniczne , zimne, szybkie wybrzmienie plus rozjaśniona średnica i góra pasa

tak więc nie wiel da zmiana troszkę tylko poprawi głośników do Denona

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Jarl. Ja miałem okazję posłuchać 826 na mojej jamaszce. Przeraziła mnie potęga dźwięku :O E80 to pikuś przy tych klocach. Słuchałem na 24m2 - 2m od ścian, czy myślisz że dałoby radę na 18m2 to jakoś ustawić? B-reff jest tylko przedni. Bardzo są wrażliwe na ustawienie? Zauważyłem też wypchnięty średni bas, czy da się to jakoś zniwelować??

(200-300Hz), przyznam że brzmieniowo bardzo mi się podobało...

Master, mam gdzies opinie o 826, moze uda mi sie ja skonczyc i zamiescic w zakladce opinie. Nie znam niestety Twojej yamahy, mialem krotko model 396 lub 596, juz nie pamietam.

W kazdym razie 826 zagraja z cieplym wzmakiem o degresywnej charakterystyce brzmienia: obszerny i masywny bas, niekoniecznie konturowy, uspokojona srednica i wstrzemiezliwa gora (nb. jesli gora jest zbyt ofensywna jest dobry patent w postaci wpiecia w tweeter rezystora focala 0,9-1 ohm).

Sredni bas wydaje sie rzeczywiscie twardy i troche wysuniety na przod, wydobycie niskiego basu wymaga zastosowania naprawde silnego wzmaka. Generalnie nie dziwie sie ze kolumny te moga Ci sie podobac – szybkosc i dokladnosc jest niewiarygodna, do szybkiego heavy jak znalazl. Poza tym one zdecydowanie lubia grac glosniej niz ciszej. Jak zagraja u Ciebie na 18 m.kw. naprawde nie wiem. Jesli chodzi o przestrzen sa malo wrazliwe na ustawienie (tweeter to klasa!) ale w reprodukcji basu juz nie. Jesli chcesz je kupic zalecalbym odsluch probny jednak we wlasnym pomieszczeniu. Ja mialem u siebie 826 na 19 m.kw. ale nie znalazlem sensownej elektroniki stad decyzja o sprzedazy.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No ja właśnie takową elektronikę do tycch kolumn posiadam. I tak sobie myslę, zamiast biegać za wzmakiem to może kolumny zmienić... A tak swoją drogą - Co to na manewr z Twoim denonem ???

"Denon nawet z głosnikami B&W zgłaszali zastrzeżenia że e Denon to kliniczne , zimne, szybkie wybrzmienie plus rozjaśniona średnica i góra pasa"

przepraszam - od kiedy B&W gra wolno, miekko i pastelowo? nie mówiąc juz o specyficznej górze?

The odd get even.

> Machidiel niestety Tary tez nie znam:)

> Master, kolejny odcinek z serialu pt. 'show must go on' vel 'syndrom tygodnia', po ktorym nastepuje zmiana opcji o 180 stopni.

• 2 tygodnie później...

Sorry, ze sie tak wcisne do tego watku ale chyba nie ma sensu zakladac nowego.

Czy Wy tez w Denonie 1500ae macie fabryczny kabel bez uziemienia?

Nawet nie mozna dokupic nowego z uziemieniem bo gniazdo we wzmaku nie ma bolca.

Tak tylko pytam bo sprzet razi mnie pradem jak go dotykam , a to troche irytuje.

Tylko nie mowcie, ze sprzet za ponad 3 kafle trzeba jakims drutem od zelazka podlaczac do kaloryfera/ do bolca w scianie , hehehehe...

maac, 10 Kwi 2007, 11:41

>Tak tylko pytam bo sprzet razi mnie pradem jak go dotykam , a to troche irytuje.

To cosik masz nie halo. Przebicie jakieś, czy co?

Ja miałem 1500 AE parę miesięcy i nigdy mnie nie "kopnął"...

zobacz czy jakiś "trzeci" kabel nie dotyka do obudowy (wewnątrz lub raczej na zewnątrz). U mnie trochę kopie kablówka. Niby to tylko sygnał z anteny, ale jak się uziemię i dotknę koncentryka to trzęsie. Może gdzieś dotyka. Sam wzmacniacz nigdy mnie nie kopnął. Coś nie tak. W zasadzie nie trzeba uziemiać (w każdym razie z punktu widzenia nieaudiofilskiego).

Obrócić wtyczkę w gniazdku i może już nie będzie kopał :-) Np. Naim CD 5i podłączony z nieprawidłową polaryzacją (wyszukiwarka) ma na obudowie o 100 V wyższe napięcie !!! (pomiary "Stereo" czy "Steroplay" - już nie pamiętam.).

Miałem coś podobnego. Byłem wkurzony/przerażony do tego stopnia, że zadzwoniłem do Horna i zasięgnąłem języka. Okazało się, że to "normalne i nieszkodliwe zjawisko", które występuje gdy np. połazisz po syntetycznym dywanie w kapciach. Okazało się, że chłopcy mieli rację. Nic się nie martw, co ciebie nie zabije to ciebie wzmocni. A tak na serio, zanim dotkniesz sprzętu, dotknij kaloryfera, i sam się przekonasz, że ładunek się rozejdzie. Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedzi.

Przebic raczej zadnych nie ma , bylem w sklepie gdzie kupilem i podobno jest to norma i ma cos wspolnego z polaryzacja (Faktycznie, jak zdejme polar to kopie najmocniej ;) ).

Zakladajac, ze zmiana majtek i kupienie NAD'a nie wchodza w gre, odwrocenie wtyczki nic nie daje, do tego nie mam kablowki, tv ani innych sprzetow podlaczonych do systemu audio (tylko wzmak+cd+kolumny) to czy radzilibyscie to jakos uziemic? Chodzi mi o polaczenie w stylu "srubka z obudowy -> bolec w scianie".

Kaloryfery, barierki od balkonu i piorunochrony odpadaja.

Czy moze to jakos negatywnie wplynac na dzwiek?

Machidiel, 11 Kwi 2007, 09:32

>maac, na nic nie wpłynie. Ale powiedz, jak podchodzisz do sprzętu i masz zamiar go włączyć, jest

>myśl i strach: "kopmnie mie menda czy nie kopnie". Prawda? :-)

Popieram wpis w 100%, mam tak samo. :D

Ale, jeśli mam być szczery, u mnie to już minęło . Kopał z miesiąc i się uspokoił. Podłączałem do niegi i Suprę, która ma trzy "dziury" i nadal nic. A tak na serio, przestało kopać gdy kupiłem sofę ze sztruksowym obiciem, a pozbyłem się wyrka ze sztucznym, pseudopolarkowym okryciem.

Miłego dnia

Hehe :)

Do sprzetu nie podchodze zeby go wlaczyc bo mam pilota. Problem pojawia sie przy zmianie plytki ;)

W sumie pewnie niedlugo sie do tego przyzwyczaje - karoseria auta regularnie mnie kopie pradem i jakos z tym zyje. Moze powinienem zrezygnowac z noszenia polarow?...

BTW sofe tez mam ze sztruksowym obiciem.

A zeby nie robic offtopu to zaliczam brak uziemienia w denonie 1500ae na minus. W tej (raczej chyba przyzwoitej) klasie cenowej to po prostu nie wypada.

maac

„A zeby nie robic offtopu to zaliczam brak uziemienia w denonie 1500ae na minus. W tej (raczej chyba przyzwoitej) klasie cenowej to po prostu nie wypada.”

Co nie wypada. Sugerujesz, iż Denon chciał w ten sposób zaoszczędzić. Na czym? Na połączeniu obudowy z gniazdem zasilającym zainstalowanym w obudowie?

W kwestii ładunków elektrycznych zbierających się na odzieży to przypomnę, że zbierają się one przede wszystkim w okresie zimowym (suche powietrze w mieszkaniach), a rozładowanie następuję przy kontakcie właśnie z masą czyli uziemieniem. Może Denon nie życzył sobie być bezpośrednim przekaźnikiem tych ładunków?

A co do porównania Nada z Denonem to nie ma co porównywać. Denonowi, jak każdemu porządnemu urządzeniu audio trzeba dać trochę czasu. U mnie trwało to ze cztery tygodnie. A „skośnooka” łatka dodana mu po 7 dniach słuchania z jednym zestawem kolumn, jest bez sensu. Kilka osób na tym forum może potwierdzić. Warto słuchać nie tylko muzyki.

YunnanTEA

YunnanTEA:

Byc moze jest jak mowisz - byc moze Denon nie zyczył sobie byc bezposrednim przekaznikiem tych ladunkow. Co nie zmienia jednak faktu, ze w duzo tanszych konstrukcjach taka opcja istnieje. W zwiazku z tym konsument (taki np. jak ja) ma prawo zadac prawa wyboru czy chce byc kopany pradem czy woli zeby jednak urzadzenie bylo uziemione.

Nota bene zmienilem cd z dcd700 (wypozyczony, czarny) na dcd700 (juz wlasny, srebrny) i o dziwo poki co - odpukac - ani razu mnie nie kopnal.

Kto wie, moze i nawet bedzie grac lepiej. Wierze w potege autosugestii hehehe ;)

• 3 miesiące później...

Mam pytanko. Czy ktoś słuchał Hyperionów III z Denonem 1500AE. Czy połączenie NADa 372 z Hyperionami jest takie synergiczne? Jestem bardzo ciekaw jak sprawdza się w roli "napędu" Denon. Będę bardzo wdzięczny za informację.

Panowie, kto słyszał Denona i twierdzi, że to jasny, zimny i metaliczny wzmak, to znaczy, że słuchał

>go z angielskim, budżetowycm cedekiem (NAD, Cambodża, albo nawet sterylny Arcam). U mnie z Marantzem

>SA7001 gra po prostu lampowo: wokale są szczegółowe, a zarazem słodkie, z odpowiednią dawką ciepła.

>Ale taki piec potrzebuje po prostu odpowiedniego sprzętu towarzyszącego, a nie brytyjsko-chińskich

>wynalazków odchudzonych jak mrówka po obozie koncentracyjnym.

Rolandsinger

Lektura Twojego wpisu rozbawiła mnie do łez. Tak Denony z serii AE to jasne i raczej zimne wzmacniacze. Mam na myśli modele od 1500 AE w górę. Wynalazków typu 700 i o zgrozo 500 AE w ogóle nie biorę pod uwagę bo to nie gra tylko brzęczy...Denon powinien się wstydzić .... To jednak charakterystyczne dla " japończyków". Najpierw coś w miarę dobrego a później coraz niżej i niżej, w końcu design ten sam a cena dużo niższa, więc ZARABIAJMY!!! Ale do rzeczy: mylisz zupełnie angielską szkołę brzmienia z japońską. To są 2 odzielne, zupełnie inne pomysły na dźwięk i nie chodzi tu o to czy sprzęt jest budżetowy, czy warty 10 tysięcy za klocek. Nie słyszałem japończyka o stricte analogowym dźwięku i pewnie długo nie usłyszę. Tak samo nie słyszałem budżetowego Nada z wyostrzoną średnicą.... Budżetowe NADy mulą i to wyraźnie słychać.... Nie rozumiem dlaczego stawiasz Nada i Arcama w jednej linii.... Arcam zwykł startować z duzo wyższej półki niż NAD...Myślę, żę tworzysz opinie na podstawie gdzieś tam usłyszanych wypowiedzi, sam zaś jesteś bardzo nieosłuchany, dlatego czasami "pieprzysz bez sensu". To się pewnie kiedyś zmieni.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.