Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova czy Wireworld - co wybrać??

taurus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój problem wygląda następująco: mam mały budżet do przeznaczenia na kable głośnikowe!W moim systenie słyszałem juz kilka kabelków: wireworld luna, audioquest midnight, jednak cały czas funkcjonuje na zwykłym kablu OFC 4mm2 firmy alphard, który jest co tu dużo mówić felerny przytłumia brzmienie w każdym zakresie pasma!!! Ostatnio słuchałem kilka dni na kabelku Wireworld luna efekt był dość zadowalający. Wiele dobrego słyszałem o kablu audionova lunatica mk II. Obydwa kable sa w podobnej cenie. Musze dodać że odcinki jakie potrzebuje to 2x3,5 m wiec ciezko kupić coś dobrego z drugiej reki!!! Jakie rady mozecie mi udzielić w związku z powyższym??? Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/32619-audionova-czy-wireworld-co-wybra%C4%87/

Niewien w jakim zakresie cenowym się poruszasz ale kable sonus oliva to jest bestbay. Przy ograniczonych funduszach niekupuj kabli nowych z jednym wyjątkiem sonusy morzesz kupić nowe i tak to najlepszy zakup w tym przedziale . Pogadaj jeszcze z Zydelkiem te jego druty robią naprawde dobre wrażenie i są niedrogie(no i nietylko wrażenie ale one naprawde bardzo dobrze grają , choć byłem sceptycznie nastawiony do nich ).

Taurus- napisz PW do adamgdansk on za Audionove quasarusa Active- najwyzszy model Audionovej i pusci ci go za 700 zl!!!! Nie dość ze gra super to jeszcze sie prezentuje czego nie można powiedzieć o sonusach od Pana Andrzeja.

Dobre rady zawsze w cenie:-))))

Kolega chyba pyta o kable w innej cenie (lunatica 25pln/mb.luna 29 pln/mb) a propozycje dostaje w okolicach 100 pln/mb. Jeśli interesuje Cię lunatica to bierz ją na testy , szczegóły na stronie audionovy (przy wypożyczeniu dwóch kabli i zakupie jednego z nich poniesiesz tylko koszty wysyłki).

Zacznij od Audionova Moonwalk - trafiaja sie z drugiej reki za dobre pieniadze. Nowy mozesz miec juz od 300 zl.

Zamow konfekcjonowanie widelkami (banany sa ladne, ale mula troche bas i czynia go mniej punktowym).

Pozdrawiam,

Lete

Dzięki wielkie wszystkim za rady, pewnie że chciałbym od razu wskoczyć na wyższą pólkę, ale jak patrze na zawartość mojego portfela to zapędy trzymam na wodzy :-) ! Mam jeszcze jedno małe pytanko kontynuując wątek kabelków. Czy ktoś podpinał pod swoją elektronikę Wireworldy Luna 5? Ja słuchałem ostatnio pierwszego modelu luny na swoim sprzecie i mile mnie zaskoczył, jednak odcinki były za krótkie i ostatecznie sie nie zdecydowałem (wzmacniacz nie moze mi stać na środku pokoju). Jezeli ktoś ma luny 5 i może coś na ich temat powiedzieć byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Niewiem czy wszystkie wirewordy grają podobnym dzwi,ekiem ale mam Eclipsa 5 i gra szczegółowo z bardzo dobrą lokalizacją i potęrznym basem i wszystko jest bardzo dobrze kontrolowane.

Grają tak jak je opisują , logany to rodzina , z początku to wydawało mi się że niema z nich basu ale to napoczątku .Zdjęcia wieczorkiem zapodam.

Dzwięk z magnepanów bardziej mi przypomina dzwięk ze słuchawek niż z głośników dynamicznych które ciągle bum,buum a tu skrzypki grają.

Troche trudno mi je porównywać bo mam już całkowicie zmieniony system i niepamiętam zbytnio jak grały B&W , pamiętam że basu to miałem że fotele mi drżały . Teraz mam wielką przestrzeń i dzwięk , bardzo dobra lokalizacja , dzwięk naturalny. Szkoda że z Gdańska jest do mnie daleko bo byś przyjechał i posłuchał , choć to ok 8-9 h jazdy. Ja obstaje za tym że gra cały system , wszystkie jego elementy i kable. Jeżeli lubisz jak bas masuje ci żełądek to zapomnij o Magnepanach ale jeśli lubisz naturalny dzwięk to niema się nad czym zastanawiać ja porównuje z nich dzwięk do konceru akustycznego , gitara akustyczna gra jak gitara akustyczna a nie basowa.

Osobiście byłem zwolennikiem potężnego basu ale po zakupie meggis przeszło mi i denerwuje mnie jak jest nienaturalnie dużo basu wymieniłem jedynie kable głośnikowe na lepsze .Jak grają skrzypce to mają grć pitu pitu a nie buuu buuum.

nie no jasne... kolumny mają grać dźwiekiem naturalnym - ja też nie szukam czegoś co by przerysowywało bas czy soprany... a jak 1.6 radzą sobie a basowymi rzeczami: organy, gitara basowa itp.? oddają bas takim jakim powinien być czy odchudzają?

Skoro wątek zmienił kierunek, to co Panowie sądzicie o JM Labach PS 5.1. Jeśli chodzi o naturalny dzwiek to wydaje mi sie ze na piatke. Znajomy ma takie często u niego słucham i szczegółowość powala na kolana. Z tym, ze graja na słabszej elektronice ( struss a-140 i CD nad 514) i jest czasem dość ostro, ale gdyby tak do nich Amlifona podpiąć to było by miło.

> Misio1973

Właśnie w z tymi kabelkami to jest problem w moim mieście Wałczu :-) Jak narazie to znajomy ma do nich podpięte Audioquesty Midnight oraz interkonekt Cable Talk Profesional 3, z tym że w tej niezbyt wybijającej sie ostrości drzemie chyba cała szczegółowość ciekaw jestem czy gdyby jakiś kabelek troche uspokoił dźwiek to potrafił by przy tym zachować całą przejrzystość. Tak sie zastanawiam czy którys z rodziny VdH nie był by dobry, ale nigdy nie miałem okazji sie zetknąć z takim przewodem. Pozdrawiam

Taurus ---> masz samochód? Ja będę jutro po południu w Drawsku Pom. Mogę zapakować w bagażnik 2 rodzaje AN - Quasarusa i Moonwalka Bi Wire. We wtorek jadę do Warszawy przez Wałcz. Więc jak chcesz to będziesz miał kable na 3 dni.

> Jaro4444

Dzieki za propozycje, bardzo chętnie bym skorzystał, ale też jutro wyjeżdżam. Byłaby możliwość ustawienia sie jakoś w innym terminie, jeśli mieszkasz gdzieś niedaleko Wałcza to mozemy sie jakoś umówić??? Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za gest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.