Skocz do zawartości
IGNORED

Dość nietypowe pomieszczenie, help ...

Pat

Rekomendowane odpowiedzi

Przeprowadzam się do nowego mieszkania. Decydując się na taki, a nie inny układ wnętrza (jak na załączonym obrazku), kierowałem się względami estetycznymi - czysta próżność ;) - w mniejszym stopniu wymogami funkcjolnalności, a w ogóle (niestety) nie brałem pod uwagę względów "audiofilskich" (nigdy się też za audiofila nie uważałem, zawsze wolałem wydawać pieniądze na płyty, niż na sprzęt). Zachowując minimum funkcjonalności wnętrza jestem skazany na ustawienie kolumn tak lub podobnie (w pobliżu tej samej ściany), jak zaznaczyłem to kolorem zielonym na uproszczonym planie. To co zaznaczyłem na planie czerwonym obrysem stanowi jedno pomieszczenie o powierzchni około 40 metrów kwadratowych, w którym wszystkie drzwi, poza wejściowymi, to szklane tafle (o ile to istotne), natomiast podłoga jest z drewna. Ponieważ nie znam się na akustyce, bardzo proszę o poradę, czy w tej sytuacji - chodzi mi przede wszystkim o kształt pomieszczenia, w którym będzie stał sprzęt, warto jest wydawać pieniądze na coś więcej, niż budżetowe kolumny i wzmacniacz - ewentualnie system kina domowego radzący sobie jako - tako w stereo (oprócz pożądnego żródła, wzmaniacza słuchawkowego i dobrych słuchawek)? W razie pozytywnej odpowiedzi na to pytanie, prosiłbym także o informację, jak "dużych" kolumn będę potrzebował do takiego wnętrza, by je w miarę dobrze nagłośnić - i nie chodzi mi tu tylko o poziom natężenie dzwięku /nie przepadam za brzmieniem kolumn estradowych ;)/ Słucham głównie bluesa "z wykopem" i blues-rocka: Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd Band, Walter Trout, Albert Cummings, Jonny Lang, Roben Ford, Coco Montoya, Gov't Mule, itp., trochę jazzu - głównie wokalistek. Od dłuższego czasu śledzę Forum i wiem, że pisuje tutaj wielu prawdziwych ekspertów, których bardzo proszę o pomoc - jak zresztą każdego chętnego, by mi jej udzielić - i za pomoc tą z góry gorąco dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Don111, a co to ma do rzeczy?

Pat, mysle, ze kolumny podlogowe beda za duze, gdyz nie bedziesz mogl ich dostatecznie odsunac od tylniej sciany pomijajac gabaryty Twojego pokoju odsluchowego. Nie jestem tez przekonany do kina domowego w takim pomieszczeniu.

Jako, ze nie jestes sprzetofilem proponuje wybrac jakies sredio-duze podstawkowce z preznym wzmacniaczem za rozsadne pieniadze z drugiej reki. Spieszyc sie nie musisz, zwlaszcza, ze posiadasz juz cos na czym sluchasz ulubionej muzyki.

Pozdrawiam.

Pat,

ciekawy problem i dobrze przez Ciebie opisany. Slav właściwie już udzielił dobrej rady, zwłaszcza, że użył świetnego neologizmu "sprzętofil". Zostałbym zmasakrowany, gdybym powiedział, że to = "audiofil" :)

Skoro lubisz mocne blusowe kawałki, to ja bym polecił Paradigm z serii Reference. Chwalę, bo mam i wiem, że są to świetne głośniki, zwłaszcza w odniesieniu do ceny. Masz do nagłośnienia sporo m3, więc nie powinno być obawy o nadmiar basu, o ile faktycznie nie postawisz tych głośników przy samej ścianie.

Probowałem z rysunku określić jej konstrukcję i być może jest to ostatnio typowa, lekka ściana działowa (płyty g-k plus wełna, nie beton). Jeśli tak, to nie ma obawy o dudnienie basu, zwłaszcza, że po bokach masz otwartą przestrzeń (też do pok. nr 6).

Powodzenia!

Slav i Grzesz, serdeczne dzięki za szybką odpowiedź!

Ściana, najbliżej której mają stać kolumny rzeczysiście jest ścianą działową wykonananą z płyt kartonowo-gipsowych; ceglane są jedynie ściany zewnętrzne budynku i ściany oddzielająca mieszkanie od pozostałych lokali i ciągu komunikacynego w budynku. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał zawsze otwierać przy słuchaniu muzyki drzwi do pokoju oznaczonego na rysunku nr 6. ;) Wracając do sprzętu, czy do takiego pomieszczenia, Grzeszcz poleciłbyś mi Paradigm Reference Studio 40 v.3, czy może jakieś podłogowce z tej serii (bo Paradigm Reference Studio 20 v.3 chyba byłby za małe, a raczej nie chcę wydawać tyle pieniędzy, ile kosztują kolumny z serii Reference Signature)? Ciekaw też jestem z jaką elektroniką u Ciebie grają Paradigmy i z jaką ich słuchałeś oraz oczywiście wrażeń z tych odsłuchów. A może ktoś miałby jeszcze inne sugestie co do kolumn i dobrze brzmiącego z nimi wzmacniacza, przy uwzględnieniu rodzaju muzyki, której słucham - vide pierwszy wpis - (choć oczywiście zdaje sobie sprawę, że trzeba samemu posłuchać, jednak byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w ograniczeniu kręgu poszukiwań)?

Pat

nie chciałbym być złym prorokiem, ale może okazac się, ze prawdziwym problemem będzie nie nagłośnienie, ale sąsiedzi. Nowe budynku stawiane są w katastrofalny pod względem akustycznym sposób.

Inwestorzy mówią wprost, ze nie opłaca im się inwestować w dźwiękochłonne rozwiązania, ponieważ klient kupuje oczami i nie chce słyszeć o dopłacie za wyciszenie. W rzeczywistości nie ma w tym względzie żadnych prezycyjnych przepisów.

Moi znajomi słyszeli niemal każda czynność sąsiadów, nie tych najbliższych, ale mieszkających 2 pietra niżej lub... po przeciwnej stronie korytarza. Takie aberracje akustyczne sa w nowych blokach codziennością.

A zatem - zanim zainwestujesz w sprzęt, przekonaj się, że będziesz mógł go używać...

• 2 lata później...

Witam. Jest to mój pierwszy wpis, wydaje mi się, że temat jest odpowiedni, nie chciałem zakładać nowego.

Moim problemem jest bardzo niewielki pokój i dziwny układ. Staram się osiągnąć jak najlepsze rezultaty jeśli chodzi o przestrzeń dźwięku, lecz z moim zerowym doświadczeniem jest to dosyć trudne.

Odtwarzam za pomocą:

Głośniki: Tannoy F2

Kable: AST 200

Wzmacniacz: Pioneer A-204R

CD: Marantz CD player 5001

Gramofon: Akai AP-100C

Wkładka gramofonowa: Ortofon OMB 5E

Głośniki spoczywają na standach norstone wys.80 cm. Pomiędzy nimi jest mebel na odtwarzacze i wzmacniacz oraz płyty, tej samej wysokości co standy. Reszta tak jak na załączonym planie: ściana za głośnikami betonowa, przeciwległa gipsowa, podobna relacja ścian bocznych. Nie ustawiałem kolumn przy ścianie gipsowej, bo słyszałem, że da to fatalny efekt. Pozostałe meble, to: wysoki regał z książkami prawie bezpośrednio przylegający do głośników, biurko i wyższa szafka przy ścianie gipsowej. Podłoga jest z naturalnych paneli, ale przestrzeń pomiędzy głośnikami a obrotowym fotelem wyłożyłem dywanikami, zgodnie z wskazówkami pewnej osoby.

Niestety pokój jest naprawdę malutki, wys. też 2.5 m, ale chcę "wycisnąć ile się da". Rozumiem, że możliwości są bardzo ograniczone, ale niestety takie są warunki.

Dźwięk (na moje niewyrobione ucho) charakteryzuje się dla CD większym zrównoważeniem, lecz basy są słabo słyszalne, raczej je czuć, wydaje się, że kotłują się i nie mogą znaleźć wyjścia, a słychać dopiero w przedpokoju. Jeśli chodzi o Analogi, to przy niektórych płytach wysokie tony przy dużej głośności wręcz bolą, są jaskrawe i nieprzyjemne. Ogólnie dźwięk jest raczej ciepły, stereofonia pokazuje się tylko przy niektórych płytach w sposób dobry.

Co mogę poprawić w układzie? Czy jedynym rozwiązaniem jest przeprowadzka? Proszę o radę, oczywiście bez ekstrawagancji, ponieważ to, co już jest w pokoju, musi zostać, a najlepiej, gdyby jeszcze było miejsce na łóżko.

Jeszcze pytanie o wzmacniacz, ponieważ szykuję się do zmiany, czy Rotel RA-921 będzie dobrym rozwiązaniem? Może lepiej zainwestować w przedwzmacniacz gramofonowy, np. Cambridge Audio? Interesują mnie propozycje do 500 zł, jestem uczniem, mój budżet jest nad wyraz skromny.

P.S. Jeśli chodzi o preferencje muzyczne, które cały czas rozszerzam, to chciałbym żeby najwierniej można było odtwarzać akustyczny jazz, potem rock psychodeliczny, ale nie może zabraknąć energii i spójności przy rapie i odmianach reggae oraz funku i soulu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gra jak gra bo kolumny są wciśnięte w rogi, trzeba by im zapewnić trochę miejsca, może zamiana ściany, wtedy na ścianie z GK część basu pochłaniała by ściana.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witaj.

Ja bym zaproponował przeniesienie sprzętu na ścianę z biurkiem, ale Tą szafkę z sprzętem to bym wywalił i zamówił sobie stolik typowy pod sprzęt mozna dostać na allegro za 250zł z drewna i szklanymi półkami .Ten regał bym zotawił tak jak masz ale biurko i ta szafa by powędrowały na ścianę gdzie stoi sprzet.Zaczynając od ściany z drzwiami : Regał Tak jak stoi,biórko a nastepnie ta szeroka szafa .Między biurkiem a regałem będziesz miał 20cm luzu tyle chyba ci starczy do dojścia do regału. A po drógiej stronie tylko sprzęt.Kolumny poodsuwane od ścian bocznych z 40cm a od tylnych licząc od frontu kolumny 50cm. Na sprzęt ci pozostanie 150cm. bardzo proste rozwiazanie i przy tym użyteczne. A dzwięk Ci się na pewno poprawi, Co do ostrości to bym zastosował inne kable głośnikowe które by tłumiły te wysokie częstotliwości. A wkładkę gramofonową zmień na shure 75 poprawi ci się dynamika uzyskasz lepszy basik. Spróbuj tak ustawić i potem napisz co i jak.

POZDRAWIAM Stivi89

Jeżeli te zielone kwadraty to głośniki to radzę przestawić je na prawą stronę pomieszczenia dorzucić kilka roślin stojących w dużych donicach i na maksa rośliny na ścianach wszędzie gdzie się da i oczywiście gdzie jest choć trochę naturalnego światła i słuchać.

piotrekszw, 13 Paź 2009, 23:40

popieram L3VY

Radze kolumny przestawic na przeciwlegla sciane tak aby mialy za soba sciane gipsowa, moga stac wtedy blizej sciany bez negatywnych efektow z basem, to pierwsza rzecz do zrobienia. Wytlumienia jak najbardziej wskazane kwiaty, dywaniki, poduszki co kto lubi. Reszte trzeba dostroic sprzetem. Ja probowalem swego czasu czesciowe zatykanie wylotow basreflexu, ale skutki byly niekorzystne. Zaburzalo to fabryczne strojenie kolumny.

Polecam bezwzglednie kamienne bloczki pod kolumny chyba ze juz sa.

Pozdrawiam

Dzięki za rady. Stivi89, stolika na razie nie wywalę, był robiony niedawno (zdjęcie), służy mi dobrze. Czy na prawdę tak silnie wpływa na dźwięk? Ale pomyślę i nad jego zmianą. Co do kabli podobno moje należą do tych ciepło brzmiących, więc nie ostrych. Wkładkę zmienię, jak obecna wyzionie ducha. Ale dzięki za szczegółowe rady przestrzenne:)

Dzisiaj kupiłem tego Rotela, słucham i wszystko zabrzmiało dużo kulturalniej, ten bas się ucywilizował, wysokie tony mimo że mocne i wyważone, nie kłuły, ale i tak na pewno zmienię ustawienie w pokoju, na takie, jakie polecaliście.

Nie wiem, jaki wpływ na akustykę mają rośliny doniczkowe?

fafarskid, gdzie mogę dorwać takie bloczki, o których mówisz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>fafarskid, gdzie mogę dorwać takie bloczki, o których mówisz?

najlepiej granit lub marmur, ja swoje marmurowe zamowilem u kamieniarza, drugie granitowe dostalem od kolegi budowlanca, czasem mozna kupic z ogloszeniam, niekiedy w supermarkecie budowlanym mozna cos znalesc odpowiedniego, jesli bloczki maja pierwotnie inne przeznaczenie niz audio, to zwylke sa tansze

co wazne powinny byc dosc grube i ciezkie, a wymiary z zapasem, to sie przydaje w przypadku zmiany kolumn

Ukryta Zawartość

post-24430-100003196 1255643487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Piotrekszw

Myślałem że masz typwy regał na sprzęt a tu okazuje się że masz dobrą szafeczkę ustaw tak jak ci proponowałem ,zostaw se tą szafeczkę,Ja ci też radzę kup sobie te bloczki granitowe pod standy a i kupił bym jakiś blacik pod gramofon bo typowe meble przenoszą drgania i wkładkagr. pod wpływem drgań może wyskoczyć z rowka .A jak zmienisz ustawienie to daj foty całego pokoju.POZDRAWIAM Stivi89

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.