Skocz do zawartości
IGNORED

Rozgrzewka kolumn - naprawa ?

__kot__

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam nieco uciążliwy kłopot ze swoimi kolumnami.

Mianowicie, gdy po dłuższym okresie (np. po nocy) uruchamiam zestaw, moje kolumny przechodzą jakoby fazę "rozgrzewki". Grają to ciszej to głośniej i jakoś tak płasko. Po około 3-5 minutach wszystko wraca do normy i grają już pięknie.

Czy szanowni forumowicze spotkali się z takim przypadkiem i jeśli tak to czy usterka jest poważna? Jeśli tak to prosiłbym bardzo o podanie adresu dobrego serwisu w Warszawie, który pozbawiłby mnie problemu. Ewentualnie może któryś z forumowiczów podjął by się zdiagnozowania i naprawy usterki?

Jeśli rzecz jest błaha to mogę oczywiście sam sprawę rozwiązać (wymienić jakiś element). Jednak w temacie DIY jestem raczej zielony i na elektronice znam się nietęgo - stąd pytanie do Was...

Kolumny to Klipsch Forte :) - wiec raczej nieczęsto spotykane

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32622-rozgrzewka-kolumn-naprawa/

No tak - instalacja w łebku już o tej porze nieco szwankuje.

Sprawdzę rano - teraz klonik w pokoju obok śpi i pewnie uraczyłby mnie piękną arią gdybym zaczął sprzęt przestawiać i klocki testować :)

A moglibyście jeszcze podpowiedzieć od razu jaki potencjometr najlepiej włożyć do wzmaka (ponieważ i tak zaczął jakiś czas temu trzeszczeć) ? Pytam bo po wpisie o kondziach w zwrotnicy zacząłem o tym czytać i prawie się załamałem - zbyt dużo opcji do wyboru ja na mój kompletny brak doświadczenia - jeszcze wertuję forum Klipsch :)

Witajcie ponownie. Chciałem zrobić jak najlepsze zdjęcie ale przy rozkręcaniu poległem na rzeczy niebywale prozaicznej - nie udało mi się odkręcić gałki pokrętła - nie mam tak małego klucza.

Więc zdjęcie jest jakie jest... - mam nadzieję, że coś pomoże. Potencjometr okazał się czarnym pudełeczkiem (wiem wiem - do d... taki opis) z jakąś płytką chyba...

Dodatkowo wypisałem wszystkie informacje wytłoczone/wypisane na potku i leci to tak:

ALPS

4511 100K (jakieś 2 japońskie krzaczki) X2

Made in Japan

Coś Wam to mówi? - mi nic :):):)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że masz tam czarnego alpsa:

Ukryta Zawartość

więc nie rób ruchów po omacku, tylko podłącz te Hyperiony i sprawdź czy problem nadal występuje. Jeżeli nie, to znaczy że elektronika jest niewinna i grzebać należy w Klipschach.

Zresztą nie wygląda mi to na zużyty potencjometr, bo gdyby faktycznie był zużyty to podczas kręcenia gałką głośności występowałoby trzeszczenie, i to niezależnie od tego czy sprzęt jest rozgrzany czy nie.

Ukryta Zawartość

Niewykluczone że masz we wzmacniaczu jakiś zimny lut, bądź któreś z elektrolitów dobiegają kresu żywota. Forum Ci nie pomoże w lokalizacji usterki, musisz poprosić kolegów z Twojego miasta o rekomendację jakiegoś fachowca potrafiącego wykryć i usunąć usterkę. Może chłopaki z KAIM pomogą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witajcie ponownie !

Byłem już w serwisie i rzeczywiście padł potencjometr.

Staram sie gdzieś namierzyć tego Alpsa lecz nigdzie nie spotkałem takiej samej numeracji jak na korpusie...

Przyjrzałem się jeszcze raz dokładniej opisom i jest tam napisane tak:

ALPS

451I (lub 451l - trudno wyczuć - jest pionowa kreska na końcu) 100K (jakieś 2 japońskie krzaczki) X2

Czy początkowe napisy są istotne czy też mogę spokojnie kupić innego czarnego alpsa 100k ale z innymi numerami ?

Takie jak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z góry dzięki !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.