Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Playstation 1 dla audiofilów ? .

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Sony Playstation One SCPH-1002 (wersja fabrycznymi wyjsciami audio RCA ) z wymienionym nowym laserem , niemodyfikowany , dodatkowio pilot , sensor

podczerwieni . Cena za komplet 160zl z wysylka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem laser 440BAM i po włożeniu do konsoli, niestety nie działa, nie czyta płyt. W orginale siedzi ACM, ale nigdzie nie idzie znaleźć, albo jak już, to za ok 160 pln. Może wiecie gdzie jest do dostania za normalne pieniądze?

Czy laser ten posiada zworkę zabezpieczającą diodę laserowa przed elektrostatyką? Należy ją usunąć po zamontowaniu (rozlutwać taką większą kroplę cynową).

""" Kupiłem laser 440BAM i po włożeniu do konsoli, niestety nie działa, nie czyta płyt. W orginale siedzi ACM, ale nigdzie nie idzie znaleźć, albo jak już, to za ok 160 pln. Może wiecie gdzie jest do dostania za normalne pieniądze? """

bo najpierw musisz zlampizowac konsole pozniej kupic jej audiofilska sieciowke wtedy normalnie dzwiek zamiast pradu bedzie przeplywal i jest pewna nadzieja ze zadziala...

a jak nie to cza kupic odtwarzacz CD a nie cudowac

Nie, te lasery nie maja zwor zabezpieczających. W sumie to nie wiem, może jakiś wadliwy kupiłem, bo przecież kolega wyżej pisał, że taki sam laser mu działał, tyle, że słyszał różnice na korzyść ACM.

Niestety sam też się naciąłem.Kupiłem KSM440ACM licząc że to oryginał Sony, a okazało się że to podróba made in China i niestety nie działa.Przed zakupem proponuje dokładnie wywiedzieć się o pochodzenie lasera...

• 4 tygodnie później...

Przetestowałem sobie dzisiaj tego zachwalanego scph 1002 i jak dla mnie szału niema.

Próbowałem go z trzema różnymi interkonektami: moim gac2, neutrikiem i albedo one flat one.

Pod każdym względem przegrał z moim Nadem 512... Scena i przestrzeń lipa, co do tej barwy to ok jak na urządzenie za 5 dych, ale do mojego budżetowego Nada nawet nie fiknie więc nie wyobrażam sobie zestawiania go z jakimiś droższymi cdkami.

Dodam że podchodząc do testów nie byłem odrazu na nie, wręcz przeciwnie liczyłem że odkryje w nim coś ciekawego, ale się rozczarowałem.

Mam wersje po czip-tuningu ale to raczej na dźwięk nie wpływa.

• 5 miesięcy później...

Nic ciekawego, tylko ps1 jako tako gralo.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

O cholewcia, a ja głupi wyniosłem swoją na śmietnik, zamiast wystosowac poemacik na forum, miesiąc odczekac i puścic złoma za tysiaka...

Jedyna zaleta PSX to fakt, że kosztuje grosze i jeszcze działa (o ile działa) zresztą to samo dotyczy całej reszty konsol obojętnie jakiego producenta.

Miałem wszystkie po kolei plajstejszyny (2 i 3 mam do dziś) i nigdy do głowy mi nawet nie przyszło, żeby słuchac na tym muzyki. Hałas pracującego urządzenia, brak wyświetlacza czy chociażby sama obsługa, o wyglądzie nie wspominając... w takich warunkach po prostu nie da się niczego słuchac, a co dopiero porównywac z normalnymi cedekami. Równie dobrze można sobie sprawic Trabanta na chodzie za 500 i głosic prawdy objawione, że jedzie tak samo jak Golf za 50.000 a po tuningu to nawet jak Porsche za 500.000

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rochu

(Konto usunięte)

Parantula, weź proszę pod uwagę to co napisano w tym bodaj wątku dawno, dawno temu.

PS nie jest urządzeniem mogącym powalczyć w jakichkolwiek audiofilskich kategoriach.

Słucha się tego miło i tyle.

Na marginesie. Jeżeli nie słuchałeś, nie wiesz, nie znasz się - to nie pisz.

Równie miło słucha się np. 10-letniego Philipsa DVD-1010, który nowy kosztował 999 euro, a dzisiaj kosztuje niewiele więcej od PSX,

a oprócz tego ma normalny wyświetlacz, normalnego pilota, sam wygląda normalnie, obsługuje się go normalnie, pracuje bezszelestnie, a od bidy można nawet film obejrzec, jak jeszcze mi się coś przypomni, to może dopiszę, bo teraz nie mam czasu na czcze gadanie i przekomarzanki w stylu A CZEGO TY SŁUCHAŁEŚ bo napisałem wyraźnie, że miałem i słuchałem PSX-a, który zakończył żywot na śmietniku. W przeciwieństwie do Philipsa, który stoi u mnie do dziś, więc jak nie słyszałeś, nie wiesz, nie znasz się, to wiesz co, nie? No.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • 2 tygodnie później...

Zanabyłem na allegro to cudo, za pięć dyszek można poeksperymentować. Porównywałem z moim wiekowym odtwarzaczem Rotel RCD-965BX. Różnica na pierwszy rzut ucha to bas. Rotel w porównaniu z psx-em gra wielkim basem, może dla niektórych zbyt dużym, ale mi właśnie takie brzmienie odpowiada. Posłuchałem kilku kawałków na psx, ale to nie dla mnie. Taki odchudzony dźwięk. Jeśli chodzi o tę wielką zaletę pt. muzykalność, to subiektywnie, dla mnie właśnie Rotel gra muzykalniej. Mimo wszystko, rozumiem, że taki dźwięk może się podobać.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 1 rok później...

własnie stwierdziłem,że posiadam PlayStation SCPH 1002/ oryginalny made in japan/ Leżała konsola wiele lat w org pudełku, myslałem,że puste a tu taka niespodzianka. odpaliłem w połączeniu z Onkyo875 i działa!! dźwięk bardzo przyjemny, nawet pierwsza losowo włożona płyta CD-R gra i "buczy" miło, nie wiedziałem,ze takie cudo posiadam, dobry znak na początek wiosny, pozdrawiam

No to trochę się spóźniłeś stary o jakieś dwa lata, bo wszyscy już swoje dawno posprzedawali.

Trzeba być na czasie, bo tutaj średnio co miesiąc ktoś odkrywa ósmy cud świata i nowe mody lansuje,

o których po pół roku nikt nie pamięta, a dwa lata to już w ogóle prehistoria człowieku ;)

P.S.

opla sprzedam

No niestety, ile już było takich sezonowych ósmych cudów świata: Beresford, Audiolab, Yaqin, Mjuzik Eńdżel...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 2 lata później...

Potrzebuję koniecznie regulacji głośności do tego urządzonka :D Myślicie, że zastosowanie AVT2886 przyniesie dobre rezultaty? Chciałbym dodatkowo wprowadzić trochę lampowego klimatu :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.