Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Następny na forum z afektami, teraz z kolei darkulo-defektami? Skąd taki wysyp tego dzisiaj, czyżby pełnia księżyca?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

oby było :)

...jedyny zdenerwowany dogon to chyba Ty jesteś...reszta chciałaby po prostu posłuchać...ew. odstać w tej wijącej sie kolejce ;)

Pozdrawiam

dogon -> uprzejmie prosze o kontynuowanie dyskusji w oddzielnym watku.

Mam już nawet temat: "8 cud świata darka kuleszy".

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

YETI

Nic wam to pewnie nie mówi , no może oprócz tego co ponoć łazi po poagórkach.

Wracajac do tematu.

Miał ktoś możliwość porównania topowych systemów MBL z Mc [ z jakimiś zestawami głosnikowymi ].

Dogon,

Ten 'Yeti' niczego nie wniesie do swiata audio,nie w takiej detalicznej i niemrawej produkcji jak dotad, zatem pozostanie on produktem niszowym,stad mozna o nim nawet nie wspominac...

ps. a po drugie, aby sie czyms az tak zachwycic, wypadalo by wpierw to cos uslyszec, co przytrafi sie zapewne tak wielu osobom jak liczba owych Yeti :"))

dogon juz kiedys tuningowal manty za 1500zl tak, ze graly jak CD za 2000zl :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>abudzik

Przeczytałem wątki i ciebie nie rozumiem.

Nic tam się nie doczytałem aby tuningowany dvd Manta miał być lepszy od Wadii.

Ale mój znajomy miał Cd Wadii który nie wszystko jemu czytał a jego sąsiad dvd Bentley za 110Zł czytał więcej formatów i się nie zacinał.

Ale panowie to jest watek Audio Nirwana a wy o jakimś Manta ???

Wracając do nirvany

Co z Thetą Gen. VIII? Czy jest dostępna w Polsce?

Drzewniej ARC + Theta to było to.

Oficjalnie dystrybutorem jest ArspoAudio z Łodzi.

MBL pod młotek. Już wstawiłem w ogłoszenia. I tak cały rok wytrwał, a to u mnie bardzo dłuuuugo :-) EMM dobitnie jednak pokazał, że pod pewnymi względami można jeszcze lepiej, choc oczywiście za większe pieniądze.

EMM zoferował brzmienie jeszcze gładsze (szczególnie dobrze to widać na smyczkach), lepszą rozdzielczość i jeszcze lepsze oddanie głębi.

Natomiast MBL, mimo 3 krotnej różncy w cenie, ma w dalszym ciagu przewagę w potędze brzmienia, najniższych częstotliwościach i lepszym PRAT (pace, rythm & timing).

EMM gra toche tak jak elektrostaty - niezwykle szybko, zwiewnie, gładko, choć bez tej masy dźwięku MBLa.

Będę więc dalej szukał czegos co połączy najlepsze cechy obydwu odtwarzaczy. No i zdecydowanie jakość wykonania MBLa, bo tu niestety mamy porównanie jak Mitsubishi evo V (EMM) do nowego Audi A4 (MBL), czyli przepaść. MBL to typowa biżuteria.

Thety nie słuchałem i szczerze mówiąc nie brałem jej poważnie pod uwagę bo z tego co wiem, nie ma mozliwości jej posłuchania w PL. Poza tym, z tego co słyszałem, podobno Theta zaprzestała sprzedaży dedykowanego transportu - podobo po wielu latach przepakowywania odtwarzaczy Pioneera, ktoś sie wreszcie do nich przyczepił i zarządał licencji na CD/DVD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Czy te bany u ciebie nie za szybko się aby rozdaje? W końcu jesteśmy tu gośćmi i nie orzekujemy, że pod byle pretekstem wylecimy za drzwi.

Niestety taka minimoderacja jest potrzebna, jeżeli wątek nie ma przypominać kolejnej pyskówki jakich na audiostereo pełno, a służyć wymianie informacji dla osób zainteresowanych. Inaczej zawsze będziemy mieli 3 posty na temat i 100 kolejnych oftopików. Nie da sie tego czytać.

Ban dla Dogona i Mirka Potemskiego miał charakter chwilowy, i miał słuzyc (jak się okazuje skutecznie) uspokojeniu sytuacji. Jeden i drugi został już zresztą odblokowany.

Elberoth, 18 Gru 2007, 01:19

>narsiltm - nie ma problemu, możesz wpaść po nowym roku. Nie zapomnij tylko zabrać kaucji równej

>cenie detalicznej wzmacniacza (aktualnie poniżej 40.000zł). Jak chcesz z pre to dodaj jeszcze drugie

>tyle. No i nie zapominajmy o sieciówkach - zakładam że takich z wytkiem 20A nie posiadasz. To

>dodatkowe 2x7000zł. Dla równego rachunku niech to będzie więc 95.000zł za całość.

Elberoth, czy mozliwość taka jest jedynie zarezerowana dla kolegi "narsiltm", czy inni mogą z niej także skorzystać? :)

Odnpowiedź była tylko i wyłącznie do w/w uzytkownika. Pytanie nie było poważne, była to zwykła zaczepka, powtórzona zresztą w innych watkach, więc i odpowiedź była wężykiem. Ci którzy pozyczali moje kable i klocki wiedzą, że jest to mozliwe, i wiedzą też jak to elegancko załatwić.

Jedynymi głosnikami OB jakie miałem w domu były Dali Skyline 1000. Ale to było już ze 12 lat temu. Głośnik jednak bardzo zacny. Zostały mi po nim same miłe wspomnienia.

Od tego czasu istna posucha ... choć Twonk się cały czas odgraża że przyniesie swoje odgrody jak je wreszcie skończy :-)

Miałem niestety tylko jedną parę IC (z CD do pre potrzebuję odcinek 1,5m, a takie mało kto trzyma na magazynie) więc nie było możliwości okablowania całego systemu. Kabel połączył pre i końcówkę.

Zacznijmy od głośnikowych. Porównanie Oriona do mojego Everesta, to jak klasyczne porównanie miedzi (Orion) i srebra (Everest).

Orion jest znacznie cieplejszy, zaokrąglony, mniej przejrzysty i lekko przytłumiony na górze. Everest jest znacznie bardziej detaliczny (nie mylić z rozjaśnieniem !), transparentny, precyzyjny i rozwinięty mikrodynamicznie. Po przesiadce z Oriona na Everesta scena dźwiękowa wręcz eksploduje, pojawia się powietrze, plankton, nieznane dotąd bogactwo dźwięków.

Oczywiście powstaje od razu pytanie, który z kabli jest "bliższy prawdzie". Wiele zależeć będzie od systemu. Z Akustykami lepiej się spisywał Orion. Nie było co prawda tej przestrzeni, szybkości czy fajerwerków na górze, ale balans tonalny był bardziej naturalny, co w dłuższej perspektywie jest ważniejsze. Z Audio Physicami Tempo 5 wręcz odwrotnie - wstawienie Oriona owocowało dźwiękiem nadmiernie zmulonym i przygaszonym.

W kategoriach bezwzględnych lepszy wydaje mi się jednak być Everest. To na Evereście, w połączeniu z Avalonami Eidolon, wzmacniaczem Ancient Audio Grand Silver Mono i odtwarzaczem Audio Aero Capitole mk II SE, ja, twonk, papamek, lolo, ryszard_wpl i kilka innych jeszcze osób, usłyszeliśmy "dźwięk życia". Nie było tam najmniejszego nawet rozjaśnienia, czy ostrości - dźwięk był pięknie nasycony i eteryczny zarazem. Wydaje mi się, że gdyby w to miejsce wpiąć Oriona, stracilibyśmy bardzo dużo z tej magii.

Teraz IC. Od razu powiem że kabel bardzo mi się podobał. Znowu można było usłyszeć typowe cechy miedzi i srebra w obydwu konstrukcjach, choć tutaj Antares znacznie mniej narzucał swój charakter niż głośnikowy Orion.

Dźwięk Antaresa jest naturalny, z jedynie lekką tendencją do łagodzenia konturów dźwięków. Mimo to, mikrodynamika i szczegółowość jest zbliżona do tego co oferuje Sky. W porównaniu do niego AQ Sky wydawał się być nadmierną "żyletą" - ultra szybki i precyzyjny, ale trochę zbyt chłodny, mało organiczny.

Koniec końcem żałowałem że nie mam 2 Antaresów - połączenie głośnikowymi Eversta z sygnałowymi Antaresami, mogło by stanowić swoisty "złoty środek". Myślę, że Antaresy zagoszczę jeszcze na w moim systemie - ale to dopiero po wyborze źródła.

Kurcze, zjadło początek:

OK, teraz parę słów o Shunyatach. Na warsztat trafiły:

Antares Helix XLR 1.0 m (stereo pair) $ 2800

Orion Helix 2.5 m. (stereo pair) $ 6370

• Pokaż nowe odpowiedzi