Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofile z Poznania - pomocy:)

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

W skrócie - mój system nie gra... nie gra tak ja tego oczekuję... pewnie zaraz odezwą się głosy, że tak to jest i że nigdy nie zagra idealnie... i pewnie to prawda...

W tej chwili słyszę jakieś dziwne przesterowania w paśmie wysokich...może też gdzieś na skraju wysokie - średnie.... efekt - momentami robi się hałas...

Gram aktualnie na Vincent TAC 34, źródło CYRUS Mission PCM II, głośniki Monitor AUDIO B2.

Kable głośnikowe - ULTRALINK Gold Challanger, interkonekt CORDIAL coaxial...

Podmieniałem już wszystko - wzmacniacz dzielony THULE, kolumny na Monitor Audio B1,Yamaha NS-10M Studio...

Może źródło??? Nie mam aktualnie dostgępu do innego... chociaż z dVd HArmana efekt jest też zły...

I teraz pytanie - czy jest ktoś kto może pomóc.. Posiedzieć ze mną przy piwie, pokombinować i wysnuć jakieś wnioski? Co dwie głowy to nie jedna:)

https://www.audiostereo.pl/topic/32699-audiofile-z-poznania-pomocy/

I jeszcze foto systemu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

System który widać na foto - to system fazie testów... rzyczywiście bałagan:)

Co do kabli to testowałem też ekranowane sieciówki...wciąż to samo... już sam nie wiem w czym problem...

To że w fazie testów nie usprawiedliwia niewłaściwego prowadzenia przewodów. Można powiedzieć, że nawet tym bardziej nie usprawiedliwia... Ja oczywiście nie wiem czy to jest przyczyną Twoich rozterek, ale byłoby dobrze, gdyby odsunąć przewody z poszczególnych grup od siebie. Szczególnie niewłaściwym towarzystwem dla interkonektu jest równolegle do niego biegnąca sieciówka, dla głośnikowca zresztą też. Dziś Wielki Piątek, można jeszcze conieco sprzątnąć.

Interkonekt nie jest nigdzie prowadzony rónolegle z sieciówką... sama sieciówka która idzie do lampy jest ekranowana... jedynie co to może kable głośnikowe gdzieś się stykają z zasilającymi...

Zrobie dziś porządek:)

>rollins,

Ja jeszcze spróbowałbym tak: 1) uprościć ten system, to znaczy do sieci wpiąć jedynie wzmacnicz i cd, resztę odpiąć, tylko 1 interkonekt i oczywiście kabel głośnikowy z dala od reszty. 2) Pomieszczenie wyglada na dość słabo wytłumione, może Ci to dawać pewien nadmiar wysokich tonów (silne odbicia od podłogi w kafelkach) - spróbuj dodać trochę wytłumienia, dywanu zapewne nie masz pod ręką, mogą być chwilowo na podłodze poukładane jakieś koce, itp. Jak duży jest Twój pokój ?

Generalnie, pomieszczenie w którym słuchamy ma duży wpływ na dźwięk (niektórzy twierdzą że nawet 80 %), błędem jest zakładać, że wszystko co złe powoduje tylko i wyłącznie elektronika.

To uproszczenie już stosowałem, co do wytłumienia to próbowałem wytłumić przestrzeń za kolumnami (na foto tego nie widać)... ale masz rację - nie pomyślałem o kafelkach... pobawię się dziś kocami...

>rollins,

Jak na moją znajomość sprzętu audio, to ta elektronika jest bardzo o.k. Rezerwy tkwią być może właśnie w pomieszczeniu, jego lepszej adaptacji do odsłuchu oraz ustawieniu głośników. Mogą Cię niektórzy forumowicze namawiać na jakieś drogie ustroje akustyczne, cuda-niewidy które zepsują zupełnie wygląd pokoju, który pełni też jakieś inne funkcje (zakładam, że nie jest to tylko "kwartira dla muzyki"). Można to zrobić na wiele sposobów i jakimiś prostszymi środkami, niekoniecznie wyciągniętymi wprost ze studia nagraniowego. Ciekawe przykłady (i liczne zdjęcia) adaptacji akustycznej są w wątku "Moje ustroje".

Pozdrawiam

Obejrzałem sobie obrazki. Niezależnie od tego jaki tam będzie sprzęt to nie zagra dobrze nigdy. Całkiem puste pomieszczenie, gołe ściany, nie ma nawet żadnych zasłon w oknie, a na podłodze glazura, żadnej wykładziny ani nawet dywanika. No po prostu porażka pod względem akustyki pomieszczenia. Jeden ustrój akustyczny w postaci byle jak rzuconego pluszowego misia nie ratuje sytuacji. Dokąd nie zrobisz czegoś z pomieszczeniem będziesz miał taki właśnie dźwięk.

Też o tym myślałem o austyce... niestety pomieszczenie jest bardzo "trudne". Po pierwsze okan dachowe - nie ma jak powiesić firanek i zasłon... po drugie dość wysokie - jakieś 4m w najwyższym punkcie, połączone z antrsolą i aneksem kuchennym - wszystko open space... do tego na przeciw systemu okno... z jednej strony szafa wnękowa z lustrem... jednym słowem masakra.. brak pomysłu jak to zaadaptować..

Jedyne co mi na ten moment przychodzi do głowy to dywan... to najprostsze do zrobienia...

i jeszcze foto - tak to wygląda na przeciw systemu..miejsce odsłuchu trochę daleko... (zdjecia stare... posuatawiałem jakieś kwiaty na oknie teraz - zawsze coś).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dywan to minimum. Jakieś pólki na ścianach, gobeliny itp....cokolwiek :)

Żeby zmniejszyc wpływ pomiesczenia musialbys zestawy mocno odstawić od ścian i sam usiasc dosc blisko nich(tak by zmniejszyc wplyw odbic) takie pomysly nie zawze sie sprawdzaja.

Na ściane mozesz owklejać pólwałki tapicerskie(do kupienia wSwarzędzu za chyba 1zł/szt - metr długie)

Pomysłów trochę jest. W kazdym razie warunki masz dosc surowe.

Pozdrawiam

>rollins,

No to powoli mamy pełniejszy obraz sytuacji. Jeśli to jest "open space" to te monitorki nigdy tu nie dadzą prawidłowego zrównoważenia dźwięku. Zawsze będzie za słabe podparcie w basie, a na tle jego braku będzie brylowała wyższa średnica i będą szalały wysokie tony (wzbudzane odbiciami o kamiennej podłogi i gołych ścian). Stąd ta hałaśliwość o której sam piszesz, zapewne także krzykliwość dźwięku.

Rozwiązania widzę dwa:

1) zakup silniejszej elektroniki, która upora się z nagłośnieniem dużego, 4-metrowej wysokości pomieszczenia (wzmacniacz wówczas raczej z tranzystorowych, kolumny podłogowe). Pewnym obejściem problemu może być jakiś lepszy subwofer (warto spróbować, można chyba w Poznaniu coś pożyczyć za kaucją, łatwo zorientujesz się czy ustępuje krzykliwość i hałaśliwość dźwięku),

2) rozpraszać, pochłaniać, tłumić wysokie tony (jakimiś właśnie ustrojami), na tyle, aby to pozwoliło trochę dojść basowi do głosu.

Jeśli chodzi o bas - to jest go dostatecznie dużo.. powiem, że nawet udało mi się go w miarę kontorlować poprzez różne ustawienia kolumn.. Może rzeczywiście muszę posłuchac podłogówek u siebie...

Co od akustyki... to niestety jest salon.. i musi jakoś wyglądać... muszę jakoś to wszystko połączyć.. postaram się wieczorem zamieścić więcej zdjęć i jakiś plan narysować....

• 1 rok później...

Minęło 1,5 roku.. i wracam do tematu:)

W tym czasie wymieniłem elektronikę - CD Rotel RCD02, PRE Antique Sound Lab Aq2004, końcówka REVOX A740... no i nieszczęsne Monitor Audio B2.

Zakupiłem dywany... kombinowałem z ustawieniami i wciąż mam zapiaszczoną, nieczystą górę... dłużej tego nie zniosę... Nie pozostało mi chyba nic innego jak wymiana kolumn... może faktyczniea jakieś podłogowce...

Co polecacie posłuchać w tym zestawieniu, jakieś typy?

niestety jest dodatkowe utrudnienie - muszą być w kolorze drzewa różanego lub bardzo zbliżonym - płeć piekna (musi zaakceptować:))

Rollins

Ja Ci nic nie polecę, bo masz elektronikę o niebo lepszą od mojej, lecz mogę Ci zaproponować odsłuch Twojego sprzętu w niezłych warunkach (wygłuszenie) na podłogowych kolumnach marki AudioPhycis (Tempo2). Może ty skorzystasz na tym i również ja. Bardzo chciałbym posłuchać moich kolumn na lampie. Jestem ze Swarzędza. Jakbyś był zainteresowany to proszę daj znać.

pozdrawiam

witam,

ja jestem na etapie kupna kolumn,jednego z poslkich producentów jak co daj znać.może spotkalibyśmy się gdzies,

pozdr

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

witam,

ja jestem na etapie kupna kolumn,jednego z poslkich producentów jak co daj znać.może spotkalibyśmy się gdzies,

pozdr

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

No pogadać, posłuchać i wypić zawsze można:-)

Wujek Dobra Rada

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam !

Ja oczekuję na kolumny Sonus Olivy 3-drożne 93dB,8 ohm Myślę że relacja ceny do jakości jest rewelacyjna i do wyboru są różne forniry, więc żona by była zadowolona. Ja słuchałem kolumn z wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i byłem zachwycony jakością dźwięku, oprócz tego słuchałem jeszcze dwóch modeli, każdy na innych głośnikach i wrażenia pozostały BARDZO pozytywne, ale musisz sam posłuchać aby podjąć decyzję. Jak moje się dotrą to może spłodzę opis wrażeń.

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.