Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś nas robi w balona?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje sie ze mysl techniczna jest zbyt malo chroniona nawet przez dobry obyczaj. Usher nasladuje zachod poprzez nazwe podobna do uher i kopiowanie wygladem sprzetu ss i vifa. naszcescie graja te glosniki fatalnie taki syf !! gorsze niz tonsil czy stx. No poprostu koszmar. Poziom tesli. Ale syf. Widac wiecej pracy wkladaja w wyglad niz jakosc akustyczna. Ale zrobili swoje. Na swiecie wyglad chlapanych membran stal sie synonimem syfu. Podobnie wyglad usherowych kopulek tez odstaraszla i vifa padla bo kto kupi kopie usherow nawet jak sa vifa? czy ss? Jak gryzipiorek cos tam skrobnie wierszyk lub cos a inny napisze podobnie to zaraz plagiat ale jak usher rznie po calosci to nic sie nie dzieje. Przyklad z mojego podworka. Zrobie hybrydka sprzedam i oczywiscie zacznie sie masowe kopiowanie. Mnie zajmie rok ciezkiej pracy aby wszystko dograc a zlodziej kopie ma prawie darmo i moze cene zanizyc bo ma za frajer wszystko. Wiec po co produkowac? to juz wole podac wszystko w internecie niech sie naciesza. Dlatego zrobie sprzet tylko do szkoly dzwieku. I juz. Nie bede sie pierniczyl z tym syfem - produkcja itp. Zaloze sie ze wiekszosc z was nie slyszla dobrego sprzetu. Wiec bedziecie mieli okazje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Azjaci wiedzą przynajmniej co sprzedają.I tez byle co hiend...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

Sprzedac teraz cos kolwiek to jest trudna sprawa. Glowna role w ksztaltowaniu opinii klientow maja pisma audio i podobne. Troche tez moda ale ona tez jest wywolywana przez pisma. Powoli rola pism maleje ale jeszcze dlugo beda wzorcem. napewno wiekszosc inf. bedzie z internetu. Napewno powstana strony zaufania publicznego z rzetelna ocena jakosci sprzetu od strony pomiarow i ocena subiektywna. jest oczywiscie problem kto tam ma oceniac? jacy ludzie? i czy nie ma w tym ich interesow? ale jak sa znani z imienia i nazwiska to moze latwiej bedzie uzyskac od nich prawde? ale co to jest prawda? nalesnik gra super ale czy wiele osob jest w stanie go docenic? czy ich zakodowany wzorzec dzwiekowy przystaje do nalesnika? mysle ze jednak nie. A co do wzorca muzy to wielu mialo okres fascynacji galeczkami i podbijaczami. jednak ten czas mija wraz wyrobieniem sie sluchu. No moze nie wszystkim. Poczatkujacy maja ogromne problemy z rozpoczeciem dzialalnosci dochodowej. i jeszcze w tak subiektywnej dzieidzinie jak hi-end. Ale po zastanowieniu sie dochodze do wniosku ze dla mnie jako tfurcy hi-end najlepszym rozwiazaniem jest szkola dzwieku. Nie musze sie naharowac przy produkcji. Nie musze biegac szukac koperowac itp. juz samo usilowanie ozywienia hybrydka dalo mi duzo do myslenia. Nastepnie sprzedaz takiego hybrydka musiala by sie odbywac we wlasnym zakresie bo sklepy biora taka marze ze strach. Wiec sklep zarobil by wiecej na hybrydku nic ja producent. Oczywiscie liczy sie skala sprzedazy ale masowa produkcja hubrydka nie wchodziw gra. Zbyt duzo pracy on wymaga. Nie to co GC co to kawalek radiatora zasilacz i juz gra. Szkola dzwieku ma jeszcze te zalete ze uczyc bedzie ludzi jak powinien odtwarzac dzwiek sprzet audio. czy godzina jazdy na najwyzszych obrotach jest warta stowki? czy mozliwosc posluchania czegos co jest nieosiagalne ale i pokazuje gdzie moj zestaw domowy robi bledy jest warta stowki? ciekawe jakie sa wasze opinie? bo ja bym zaplacil. Przyczym klient musial by sam przyniesc swoja muze bo za puszczanie komercyjne muzy szkola by zpalacila sporo kasy. Ciekawi mnie wasze zdanie na temat szkoly dzwieku bo jak nie to ide na nocnego stroza.

Senicz

Ile semestrów kształcenia przewidujesz ?

Czy absolwent dostanie dyplom ukończenia i czy będzie on ważny w UE ?

ps. ładna pogoda dzisiaj, więc marzenia................szybują wysoko,......wysoko......

Ale za kilka dni ma padać :-)))

Co się tak przyczepiliście tych Usherów? Czy przypadkiem konstruktor Ushera nie jest byłym właścicielem czy współwłaścicielem lub autorem konstrukcji Scan Speaka ? Bo chyba coś tak gdzieś wyczytałem, a to by tłumaczyło podobieństwa.

@ Iplover

Rozumiem, że wg Ciebie Bach czy Mozart również mieli plebejski gust, bo upajali się linią melodyczną. Biedacy...tylko współczuć tym ciemnym masom, które się nimi ekscytują.

A co do Barber, ja nie kwestionuję jej talentu kompozytorskiego, aranżacyjnego czy interpretacyjengo, moja uwaga tyczyła się wyłącznie umiejętności wokalnych, których Farkohowi Bulsarze nikt o zdrowych zmysłach nie odmówi. Już tradycyjnie na tym formu kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Z drugiej strony nie rozumiem Twojego zacietrzewienia i niekontrolowanych paroksyzmów agresji werbalnej w stosunku do mojej osoby. Jak temu zaradzić? Może umówmy się jak gentlemani, że nie będziemy w prymitywny sposób wymieniali się nader uszczypliwymi kalumniami, a skupimy się na dyskusji merytorycznej.

1h wystarczy. Wydaje sie ze tyle wystarczy. A co to bedzie za sprzet? a thd mniejsze we wszystkich wzm od 0.001% DF mysle ze ok. 30000 we wszystkich wzm w torze zadnych op i lamp czysta sila krzemu. Odchylki pasma przenoszenia calego toru lacznie z glosnikami od 10hz-20k mniejsze od 1db. Znieksztalcenia emisji dzwiekowej mniejsze od 0.1% dla pasma 50-15khz. Dla basu troche gorzej bo ok 1% dla 10hz. Oczywiscie wszystkie glosniki objete mfb. Przyczym dla basu i srednicy ok. -20dB a dla wysokich ok. -17dB. Przyczym dla wysokich dla 20khz prawie zero. Glownie poprawa polegac bedzie na tlumieniu rezonansu glosnika o jakies 17-18dB. Kolumny wypchane sloma. Brak dudniej czy innych zakolorowan. Dzwiek przerazliwie czysty i piekny. Absolutny wzorzec. Zrobie i moge odejsc. Sa pytania?

senicz, 14 Kwi 2007, 14:52

Uważaj ! bo ktoś zapyta kiedy odchodzisz

A tak spokojnie ,wydaję 3 stówy jadę do Ciebie z Krakowa do W-wy i słucham tego co masz na tym co masz puszczam swoje płytki ,kabelki mnie nie interesują nie znam się więc nawet ciężko skopiować, żadnych foto szpieguli przemysłowych nie wezmę, jeszcze Ci coś doradzę przy okazji ze swojej branży.

Co ty na to najpóżniej do piątku powinienem się z wszystkim odrobić i mógłbym póżniej w dowolny dzień podjechać jak Ci pasuje

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell

Senicz

A czemu takie małe DF ?

Jak pamiętam to kiedyś miało być 50000.

Opuszczasz się i idziesz na kompromisy !!!

Rafaell

Robisz bardzo propozycje jak niewierny Tomasz.

Jak nie zobaczysz i nie posluchasz to nie uwierzysz.

Będzie szkoła to się zapiszesz, zapłacisz i posłuchasz.

Tak na krzywika to ja też bym chciał.

No niby mialo byc 50k tego df ale zapasik maly se zostawiam. Nalesnik na bipolarach wiec nie ma tej sily razenia co fet. Ale bipolary maja mniejsze thd wiec wole je stosowac. A co do wizyt przyjaciol z forum czemu nie? choc napewno wielu stac na zaplacenie biletow. Mozemy robic sesje odsluchowe i porownania. Ale czy jakies porownania maja sens? no powiedzcie sami? co, audioknota przywloka i co? mamy porownywac? jak juz pisalem nie umiesz zrobic nalesnika to rob na lampach. Bedzie troche gorzej ale bedzie calkiem calkiem. Od op trzymaj sie z daleka. A ze gc to op..........

marekzawa, 14 Kwi 2007, 15:45

To na kolana i proś Senicza chciejstwo to nie to samo co prośba

pozdr

Rafaell

To ktoś przywozi coś swojego highendowego dla porównania do odsłuchu, ja mogę przywieść tylko słuchawki AKGK701 i ShureE4c i płyty :(

Tylko przez porównanie z innym sprzętem możemy dojść do jakiś wniosków.Byłbym zapomniał dzień wcześniej wietrzenie uszu na nanaturalnych instrumentach w filharmonii osoby bez biletów z tejże nie będą wpuszczane choćby z LA przyjechali

oczywiście wszelkie aparaty foto na czas odsłuchów bedą oddawane w depozyt a kto ma ochotę na kasowanie aparatu młotkiem niech pocierpi i popatrzy jak się to robi

Pozdrawiam

Rafaell

W poniedzialek do castoramy pojade po dechy, chyba ze ta centralka dla PPoz nie da sie zreperowac. Poczatkowo myslalem o jednym zasilaczu dla wszystkich wzm ale beda problemy z rozprowadzeniem masy. Dlatego zrobie trzy osobne skrzynki dla basow srednich i wysokich z osobnymi zasilaczami i wejsciami. Na poczaek dam po jednym 42cm stx na kolumne. jak by bylo malo basu dodam w osobnej skrzynce dodatkowego suba na kanal ale o tym samym pasmie co podstawowy. bas raczej ciepne na boczek aby waskie czolo kolumny bylo. Planuje 22cm.

senicz, 14 Kwi 2007, 16:11

to są rzeczy metafizyczne a audio dopiero do tego zmierza także jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie nim woda zacznie siegać do kostek tym zjawiskom.

Jak to mówił odnośnie wietrzenia słuchu Elberoth "pamięć oralna jest ulotna" i faktycznie dobrze by jeszcze dodatkowo jakiś kontakt męsko damski dla wyluzowania przed wyjazdem zrobić

Pozdrawiam

Rafaell

Ja zartowalem z ta stodola. Tescia nie mam i nie planuje ze stodola nawet najpiekniejszego. A czy palanuje taki sprzet zrobic? a tak. Wiekszosc juz jest opracowana. Pare detali jak filtr rozdzielajacy bez znieksz. fazowych ale to jest drobiazg. Teraz kiedy mam ploter do malowania pcb to bedzie mi latwo. A propo plotera ma do sprzedania dxy980a rolanda. Dodam pisak do pcb.

Wiec zeby nie przytlaczac ucznia pieknem wykonania kolumn nie bede ich wogole wykonywal. na polysk oczywiscie. Ot zwykly pazdziez pacniety farba. Moze jak tysieczny uczen slkonczy sesje to sie zastanowie nad dopiekszeniem skrzynek. Na biletach bedzie napewno jakas fajna panica z duzym wyksztalceniem. Tu i tam.

Od jakości realizacji płyt sklepowych do Chińczyków, praw autorskich, naleśników, Boga, niewiele brakowało, a forum zmieniłoby tematykę na poglądy mistyczne wyznawców Jezusa z Nazaretu.

Ja pozostanę neutralny światopoglądowo i po raz kolejny zadam pytanie pozostające bez odpowiedzi. Dlaczego muzykę wielkich, legendarnych artystów - zwłaszcza rockowych (np. Metallica, Paco de Lucia, , Nirvana, R.E.M., ZZ Top - kolejność losowa) wydaje się w tak miernej jakości? Tymczasem muzyków, którzy wnieśli w rozwój muzyki niewiele nagrywa się w taki sposób, jak to robi Telarc, Chesky czy Reference Recordings?

I żeby było ciekawiej - tych wielkich wydają zazwyczaj wielkie wytwórnie fonograficzne, którzych stać przecież na najlepszy sprzęt. O co więc tutaj chodzi?

Rolandsinger i postronni

Wina po trochu jest samych artystów ich cieszy muzyka i to co ja mówię że w niej jest najważniejsze-przekaz. Dla nich highend jest niepotrzebny- ONI SĄ HIGHENDEM i zapominają o pozostałych którzy maja taka potrzebę , sprzedać też trzeba się umieć,dobrać realizatorów i mikrofony także i tu jesteśmy bici po uszach Artyści dokładnie poza swoim rzemiosłem potrafią być rozkoszni

Pozdrawiam

Rafaell

@ Edward

Słusznie. Ale chyba nie zaprzeczysz, że - znów losowe przykłady - Sex Pistols, Dżem czy Annie Lennox - nic nie wnieśli do muzyki. Jedynym wyjątkiem od reguły niskiej jakości realzacji zasłużonych artystów, jaki znam, jest Paul McCartney - nagrywający we własnym studio.

Rolandsinger,

Dywagacje kto wniósł do muzyki swój wkład a kto nie są nietrafione, ponieważ nie ma wzorca muzyki idealnej, do której się dąży. Dla mnie osobiście świat mógłby się obejść bez Sex Pistols, ale są i tacy od których za takie twierdzenie można oberwać. I kto ma rację? Nie wiadomo. A właściwie wiadomo, każdy i nikt zarazem. Muzyka ze wszystkimi swoimi nurtami, stylami, kompozytorami i wykonawcami jest jak magma. Z jednych rodzą się kolejne. Nie biorą się one z kosmosu tylko w mniejszym lub większym stopniu mają swoje korzenie w tym, co wcześniej twórcy usłyszeli. Tak więc w rozwój muzyki każdy wkłada odrobinę. Bach włożył większą odrobinę.

Pytasz o przykłady dobrych realizacji? Proszę, oto artyści raczej popularni, także losowo wybrani, którzy moim zdaniem nagrywają płyty z dużą starannością: Mark Knopfler, Leonard Cohen, Peter Gabriel, Roger Waters, Laurie Anderson.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.